Önyargıyı Yıkan Krediyi Alıyor - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Önyargıyı Yıkan Krediyi Alıyor


akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
10/10/2008 :  21:04:28   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Önyargıyı yıkan krediyi alıyor
Hükümetin KOSGEB üzerinden KOBİ leri ve küçük esnafı ayağa kaldırma mücadelesi sıfır faizli kredilerle devam ederken, Bana vermezler ön yargısı ile hareket edenler, bu desteklerden uzak duruyor.
--------------------------------------------------------------------------------
Hükümetin KOBİ’lerle esnaf ve sanatkarı ayağa kaldırma mücadelesi, KOSGEB üzerinden sağlanan sıfır faizli kredilerle sürüyor. Ancak KOSGEB’in sağlanan kaynakların verimli kullanılması için geliştirdiği Stratejik Yol Haritası, pek çok işletme için bu konuda ilk engeli teşkil ediyor. Stratejik Yol Haritası’nı doldurmayan ve KOSGEB veri tabanına girmeyen işletmeler bu kredilerin çok büyük bir bölümünden yararlanamıyor. Ancak işletmelerin KOSGEB veri tabanına girmek için fazla çaba harcamamasının altında bazı önyargılar da var. Denizli Ticaret Odası eski Başkanı, Ak Parti Milletvekili Mehmet Yüksel, bu önyargıyı şöyle tanımlıyor: “İşletmelerimizin KOSGEB kredileri ile ilgili bazı yanlış kanaatleri var. ‘Bu krediler ancak 5-6 bin işletmeye yeter, o işletmeler de zaten bellidir. Bize çıkmaz’ düşüncesiyle KOSGEB’e başvurmaktan bile geri duruyorlar.”

Denizli önyargıyı yıktı
Bu tespitin ardından KOSGEB’in imalatçı esnaf ve sanatkara kullandıracağı sıfır faizli kredinin başvuruları öncesinde, KOSGEB Denizli İşletme Geliştirme Merkezi Müdürü Kemal Bildiş, bu merkeze bağlı Antalya, Isparta, Burdur ve Uşak valilikleri, kaymakamlar, ticaret, sanayi ve esnaf odaları temsilcileri ile birlikte hareket eden Yüksel, esnafın bu önyargısını kırdı, KOSGEB’e kredi talepleri yağmaya başladı.
Yüksel bu süreci şöyle anlattı: “Ticaret Odası başkanlığından geldiğim için bu konulara biraz daha duyarlı yaklaşıyorum. Esnaf ve sanatkara kullandırılan Cansuyu kredisinde, ilçe teşkilatı, kaymakamlık, oda başkanlarına birer yazı göndererek vatandaşı yüreklendirin dedik. Çünkü vatandaşta şöyle bir kanaat oluşmuş. İşte Cansuyu kredisi toplam 5 – 6 bin esnafa verilecek, zaten bunu alacak isimler bellidir. O yüzden biz hiç boşuna çaba içine girmeyelim. Böyle düşündükleri için de yanaşmıyorlar. Biz tek tek esnafımızı bunun böyle olmadığına ikna ettik.”

Sıra KOBİ ihracat kredisinde
KOSGEB Denizli İşletme Geliştirme Merkezi, şimdi aynı seferberliği sıfır faizli KOBİ İhracat Kredisi için başlatmış bulunuyor. Merkez, Denizli ile birlikte Antalya, Isparta, Burdur ve Uşak’taki KOBİ’leri bu krediyi kullanmaya teşvik ediyor. Onların hızlı bir şekilde başvurularını tamamlaması için destek veriyor.
Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel de bunu doğrula****, “Şimdi aynı şeyi sıfır faizli KOBİ ihracat kredisinde de yapıyoruz. Çünkü bir taraftan bu paraya ihtiyaç duyan KOBİ’lerimiz var, diğer tarafta da elinde bu kaynak olup da bunu satmak isteyen bankalarımız var. KOSGEB’de bunun faiz yükünü üstleniyor. KOBİ’lerimizin yapacağı tek şey, şartları yerine getirerek kredi için başvuruda bulunmak” diye konuştu.

Krediler döndükçe tekrarlanacak
Mehmet Yüksel, KOBİ ihracat kredisinin 6 ay vadeli olduğunu ve 6. aydan sonra bir kerede geri ödendiğini hatırlatarak, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ile bu konuda yaptığı bir görüşmeyi anlattı: “Sayın Bakanımızla bir görüşme yaptım. İhracat kredisinin vadesi 6 ay. 6 ay sonra bu kaynak KOSGEB’e geri döndüğünde bunu yeniden KOBİ’lere kredi olarak kullandırabilir misiniz dedim. Memnuniyetle gördüm ki Sayın Bakanımız da benimle bu konuda aynı düşüncede. Yani kullandırılacak 650 milyon dolarlık kredi geri ödendiğinde bu kaynak, tekrar tekrar KOBİ’lerimize sıfır faizli ihracat kredisi olarak kullandırılabilir.”

Normal yörelere ayrılan kredinin yarısı Denizli’ye
Hükümetin imalatçı esnaf ve sanatkarlara yönelik olarak ilk kez uyguladığı sıfır faizli Cansuyu Kredisi, büyük ilgi gördü. Bu kapsamda ayrılan 125 milyon YTL''''lik kaynağın; yüzde 25''''i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25''''i diğer kalkınmada öncelikli yörelere yüzde 50''''si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak şekilde ayrıldı. Ancak KOSGEB Denizli İşletme Geliştirme Müdürlüğü, hizmet verdiği Denizli, Antalya, Isparta, Burdur ve Uşak’a toplam kredinin yaklaşık yüzde 17’sini kullandırdı. Bu oran ise normal bölgelere ayrılan kredinin yarısına yaklaşıyor.

İl........................Başvuru..............Kredi Mik.............% Payı
----------------------------------------------------------------------------
Denizli............... 370 adet...........9.477.000 YTL...........5.97
İstanbul..............306 adet...........7.938.000 YTL...........5.02
Konya.................231 adet...........5.803.000 YTL...........3.67

(alıntı : www.kobimax.com)

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
celik.59
Yeni Üye

Toplam 84 yazı
11/10/2008 :  10:12:11 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
İhracat kredisini geçmişten bu yana kullanıyoruz. Kredileri kullanımda bankalar ve kosgeb elinden gelen bilgi yardımlarını yapıyorlar. Gerekli şartları taşıyan firmaların kullanmalarını tavsiye ederim.

Yerleşim : Türkiye / Tekirdağ  |  Meslek : İmalat
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
11/10/2008 :  11:32:43 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
İtiraf etmeliyim ki, bu önyargıyı yıkamayanlardan biri de benim ! ! !

Bu yazıyı buraya taşımama , bu yazı benzeri tavsiyeleri zaman zaman başka yerlerden de duymama ve tüm ticari sıkıntılara rağmen bu yardımların bizim gibi küçük ölçekli şirketlere yapılmayacağının halen bir önyargı olduğundan da emin olabilmiş değilim. Ancak bu konuda daha önce hiç resmi başvurum da olmadı. Birkaç kez 6 aylık ya da yıllık sıkıntıdan kurtulma projeleri hazırlayıp şifaen görüşmelerde bulundum. Yapılacak yardımın yükünün, sonucu olumsuz kılması ihtimali beni çok korkuttuğu için ve yardım edecek kurumların gerçek hayat pratiklerinden uzak yüksek seviyeli yaklaşımlarından bu tip yardımların muhatabının bizim gibi şirketler olmayacağına karar verdim.

2 senedir belki 4. kez küçülmeye gittim. Bütün masrafları kıstım. Ancak artık küçülme sınırını aştığımı hissediyorum. Bu kadar küçülünce eski halinizle yaptığınız işleri artık alenen yapamaz oluyorsunuz. Bizlerin esnaflığı, sırtında 100kg yükle tepeye tırmanan bir seyyaha benziyor. Fakat daha önce bu yokuşu arkamdan esen tatlı bir rüzgarla hiç yüküm olmadan rahatca çıkabiliyordum. Ancak çok küçük bir işletmeydim. Firmamı büyütüp şekillendirdikten sonra başladı piyasada bu sıkıntılar hep. Bu sıkıntıların tamamının sadece piyasa daralması yüzünden olmadığının da farkındayım. Büyüyen firmamızı sırtlayacak iş güçlerinden, tecrübesinden ve dinamizminden de eksiklerimiz olduğu ortaya çıktı bu büyüme vesilesi ile.

Şimdi krize rağmen, elime daha önce arayıpta bulamadığım işler kendiliğinden geliyor. Tarihimin en büyük cirolarına ulaşıyorum. Gelgelelim buna rağmen bu ciro sırttaki yükü hafifletmekte çok zorlanıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere bu tarz samimi yardımlar en çok benim durumumdaki işletmelere yarayacaktır. Bankalar ne yazıkki bu yükü sırtınızdan almıyor aksine birazda onlar yük olmaya başlıyor. Bankaya gitmek tefeciye gitmek gibi bir şey adeta.

Doğrusu banka kredisine, ortaklık yardımına devamlı karşı çıkmış olmama ve devlet desteklerinin de magazine yönelik olduğunu düşünüyor olamama rağmen, başlıktaki yazımın doğruluğunu bir test etmeyi artık ciddi ciddi düşünüyorum. Çünkü elinizde iş varken piyasanız iyiyken yapamadınız mı bu işleri ileriki yıllarda unutun artık. Fırsatları sürekli tepen bir işletme zamanla bu fırsatları küstürecektir. Doğal bir kanun bu . . .

Herkese işlerinde başarılar.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
celik.59
Yeni Üye

Toplam 84 yazı
11/10/2008 :  12:01:28 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


Firmanın durumu iyiyken bankalar peşinde pervane oluyor. Fakat en ufak bir taleple bankanın karşısına gittiğinizde binbir dereden su getirtiyorlar. Bizim firma kredi ile çalışmama kararında olan bir firma olduğu için sadece faizsiz 100.000 usd ihracat kredisini kullanıyoruz. Bir nevi müşterilere yaptığımız vadeyi bankaya paslamış gibi oluyoruz. Buda hammadde alımında bizi pazarlıkta güçlü yapıyor.
Birde bu kredileri almak için bulunduğunuz yerdeki kosgeb merkezi ile irtibata geçerek yol haritasını beraber hazırlamanız çok faydalı olacaktır.
Kredi ihtiyacı olduğunda hazırlarım diye düşünürseniz siz daha müracaat evrakları ile uğraşırken diğer firmalar sizden önce başvuruyu yapar ve kredileri kullanırlar. Belirli bir kota dahilinde olduğundan dolayı size sıra gelmeden limiti tüketmiş olurlar.

İşlerinizde başarılar dilerim.

Yerleşim : Türkiye / Tekirdağ  |  Meslek : İmalat
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.5 saniye.
23:52:09, 4 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım