Nane Yetiştiriciliği Ve Pazarlanması Hakkında - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Nane Yetiştiriciliği Ve Pazarlanması Hakkında


gatech
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
03/12/2015 :  12:10:17 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Herkese merhaba,

Nane yetiştiriciliği konusunda tecrübeli arkadaşlardan fikir almak isterim. Ş.Urfa'da hali hazırda çiftcilik ile uğraşmaktayız ve genel olarak hububat tipi ürünler yetiştiriyoruz. Ürün çeşitliliğini arttırmak adına Aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda da bir araştırma yapıyoruz şu anda.

TUİK verilerine göre şu anda en çok Nane üretim G.Antep ve Adana civarında yapılmakta ve iklim olarak ona yakın arazilerimiz mevcut. Bu nedenle bizde bu ürünü araştırır duruma gelmiş vaziyetteyiz. Şu ana kadar ürün hakkında belli bir olgunluğa geldik fakat bunu üreten ve pazarlayan arkadaşlarında fikrini almak isterim.

Ürün fiyatları, verimi, yetiştiriciliği ve pazarlaması hakkında yaşanan sıkıntı ve maliyetler konusunda bilgisi olan varsa burda paylaşmasını rica ederim.

Şimdiden teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
saban25102
Yeni Üye

Toplam 49 yazı
04/12/2015 :  15:48:55  Alıntı
neden nane ki :) çok mu değerli talebi mi çok? Alternatif ürünlere yönelin nane yerine daha az bulunan baharatlara yönelseniz daha iyi olur sizin için. zencefil,tatlı patates, stevia (şeker otu) bunları bi araştırın ;)

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Ticaret
gatech
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
07/12/2015 :  17:43:23  Alıntı
Aslında bir çoğunu zaten araştırdım melisa, lavanta,zencefil hatta safran.. Evet bunlar daha az yetişenler ama buna oranla daha az bir pazarı var , daha doğrusu son kullanıcıya yakın pazarı çiftçiler değil ithalatçı firmalar tarafından kontol ediliyor. Nane ise daha çok tüketilen, pazarı geniş olması ve iklim koşullarına çok uygun bir bitki olmasından dolayı tercih ettiğimiz bir ürün.

Niye Nane olduğunu bu şekilde açıklayabilirim aslında.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
08/12/2015 :  12:07:07  Alıntı


merhaba nane diğer saydığınız bitki çeşitlerine göre çok verimli bir bitkidir ortalama her toprak yapısına ayak uydurabiliyor ılıman iklimde daha fazla verim elde edersin veyahutta sera ortamında bitkiye uygun kuşullar oluşturursun ana isteklerinden birisi sudur suyu çok seven bir bitkidir çok yıllık bir bitkidir yayılımcı bir yapıya sahiptir yüz metrekare alana ekim yaparsın ortama bir yıl içinde üç katı bir alana yayılır ürün hasat periyodunu standart hale getirirsen daha iyi bir verim elde edersin örneğin hasatı ayda bir yapacaksan sürekli aynı olmalı bitki kendini bu sisteme ayarlıyor

bir başka konu lavanta çorak toprak yapısını sever su talebi yok denecek kadar azdır ayrıca lavanta sağlam bir kök yapısına sahip olduğu için erezyona maruz kalmış arazilerde toprak kaybını önleyici amaçla yetiştiriliyor bu tip bir araziniz var ise getiri bakımından lavanta daha kazançlı bir bitki çeşididir

TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
gatech
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
08/12/2015 :  12:54:25  Alıntı
merhaba mduran,

Sanırım bir şekilde bu bitkier ile ilgili bir geçmişiniz veya birikiminiz var.
Benim Nane hakkınd asormak istediğim bir kaç sorum var aslında. Yazların uzun olduğu bölgelerde ve sıcaklığın çok tavan yapmaması durumunda 3 hasat rahat bir şekilde yapılabiliyor sanırım.
Eğer yaptıysanız,Bitkinin yaş ve kuru olarak hasat başı dekar verimi ne kadar oluyor?
Ayrıca bakımı zor mudur veya maliyetli midir? Aslında başka sorularımda var öncesinde bunları iletmek istedim.

Teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
08/12/2015 :  15:51:55  Alıntı
evet bu ve bunun gibi bitkilerle alakalı bitakım bilgi birikimim var bu işi hobi değilde ticari bir kazanç için yapıcaksanız ekim yapağınız toprağın analizini yaptırmanızı tavsiye ederim yapılan analize göre bitkinin gelişimi için gerekli maddeleri gerek kimyasal göbrelerle gerek hayvansal göbrelerle karşılayabilirsiniz nane bitkisinin bildiğim kadarı ile en büyük düşmanı yaprak biti bu zararlı ürünün yaprakları ile besleniyor ve hasat kaybına ve kalite düşüklüğüne sebebiyet veriyor kimyasal olarak ilaçlama ile sorun çözülüyor ürüne iyi bakım yapıldığı taktirde 5 hasat elde edebilirsiniz
hasat başı dekar verimine gelince ekim yapacağınız çeşide göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 15 / 25 kilogramda 1 kilo kuru nane elde edebilirsiniz

bakımı diğer ıtırlı bitkilere göre çok kolaydır maliyeti gayet düşüktür
TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
gatech
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
09/12/2015 :  14:06:03  Alıntı
Bilgi için teşekkür ederim mduran.

Peki normal yaş bitki ürünün verimleri nasıl oluyor? Ayrıca yaş kuru oranlarını 5-6 çeşit için(Mitcham,Polymentha,Priluskaya,UKR 541. vb.) genelde 1/4 oranındaymış gibi gördüm birkaç araştırma yazılarında acaba Kuru dediğimiz Nane'nin farklı niteliklerde Kurutulması söz konusu mudur? Yani Bu dediklerim biçim sonrası 3-4 günde tarlada kurutulduktan sonrasında ki verim oranları.

Teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
gatech
Yeni Üye

Toplam 56 yazı
10/12/2015 :  10:58:32  Alıntı
mduran sanırım bahsetmiş olduğumuz fark şu.. Ürün'ün yaş herba-kuru herba ve kuru yaprak oranları.. Ben Kuru Herba'dan bahsediyordum sizin bahsettiğini kuru yaprak verimi. Dediğiniz gibi bir oran olabilir. Ben bahsetmiş olduğum Kuru herba ise 1/4-5 civarında oluyor.Yani en azından teoride ve yapılan deneme çalışmalarında bu oranlar var.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

4.22 saniye.
18:07:35, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım