Bu soruya kendi cevabımı veriyorum ilk önce; Her şeyden önce bulunduğum organizasyonun nerede olduğuna bakarım, üretim gücünün nasıl olduğuna rekabet gücünün ,satış gücünün gelirinin nasıl olduğuna bakarım. Örneğin bir üniversitenin pazarlama müdürü olsaydım; üniversitenin ilk önce bir durum analizini yapardım. Okulun ne düzeyde olduğunu yeterli standartlar da bir eğitim verip veremediğimize istekleri karşılayıp karşılayamadığımıza ,rakiplerimize göre hangi konumda olup olmadığımıza gibi bir durum analizi yapardım. Daha sonra eksikliklerimizi ortaya koyup ilk iş olarak onları düzeltmek için bir pazarlama planı bir düzeltici program hazırlatırım. Daha sonra diğerlerinden rakiplerimizden daha öne geçmemizi sağlayacak elimizdeki olanakları zorla**** üniversitemize birkaç artı ekleyebilecek şeyler geliştirilme yoluna giderim.Rakiplerimin önüne nasıl geçebileceğimi planlarım.
İşletme yöneticileri kendi pazarlama sistemlerinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayan rekabet çevresini sürekli olarak izlemek zorundadırlar. Bir işletme genellikle üç değişik kaynaktan rekabetle karşılaşır. Bunları üniversitelere uyarlarsak
Bulunduğumuz bölgedeki isim yapan üniversiteler ,isim rekabetimi.
Bizim verdiğimiz hizmetin ayrıcalık olarak ortaya koyduğumuz ürünlerin ikamesini yapmaları.
Pazarda bulunan öğrencilerin alım gücünün sınırlı olmasından ,eğitim için verebileceği para miktarının sınırlı olmasından dolayı diğer üniversitelerle olan rekabetimiz.
Bu üç nedenden dolayı pazarlama müdürü olarak özeklikle bulunduğum pazardaki diğer üniversitelerin gerek maliyet yapılarını,gerekse fiyat ve reklam uygulamalarını öğrenmeli, söz konusu bilgilerden kendi plan ve uygulamalarımda yararlanmalıyım.
Doğal olarak bir işletme için rekabet durumu içinde yer aldığı sektörün Pazar yapısıyla yakından ilgilidir ve bu yapıdan geniş ölçüde etkilenir.
Kıbrıs ta üniversiteler için de biraz tam rekabetten eksik olsa da iyi bir rekabet piyasası vardır. Devletle ortak olan üniversitelerin kalkınması daha kolay olduğu için daha çok destek aldığı için bizden daha iyi konumdadırlar. Bizim gibi vakıf konumunda üniversitelerde ise hemen hemen aynı durumdayız. Pazarı neredeyse paylaşmış durumdayız.
Rakiplerimizden öne geçmek kalitemizi ve devamlılığımızı arttırabilmek için sürekli planlı ve programlı şekilde kendimize uygun politikalar çizmeliyiz.Uzun zaman sonrasını görebilmek kendimize uygun bir amaç ve uygun bir vizyon belirleyip o yoldan amaçtan çıkmayıp o doğrultuda çalışmalıyız.Üretimimizi arttırabilmek için gücümüzü arttırabilmek için hedeflerimizden amaçlarımızdan tüm çalışanlarımıza bahsetmeliyiz onları eğitmeliyiz. En alt kademede çalışanlara temizlik işçilerimize bile amaçlarımızdan bahsetmeliyiz ve tam bir takım ruhuyla çalışmalıyız.
Pazarlama müdürü olarak gücümüzü arttırabilmek için zamanla değişebilecek biraz esnek olan iyi bir plan hazırlamak gerekecektir. Reklam kampanyaları geliştirmek reklama çok önem vermek gerekecektir. Araştırma geliştirme bölümüyle sürekli iş birliği içerisinde olarak gelişim için çabalamak gerekir. Rakiplerin her adımını iyi izlemek sürekli piyasayı takip etmek gerekecektir.