jubaa1717 kardeşim;
Yakın bir akrabamın Ankara ilinde 1.000 m2 (metre kare) bir tarlası vardı, 7-8 ay önce imar geçti ve tarlanın durumu şöyle oldu;
400 m2 konut imarlı arsa ( emsal: 1 )
300 m2 tarla ( yani imarsız arsa ) (aslında bu pek rastlanan bir durum değilmiş, yani imar geçtikten sonra bir kısım tarla kalması, bu işlere akıl ermiyor)
19 m2 de eğitim arsası
281 m2 devlete kaldı (toplu kullanılacak alanlar için)
Tabi bu imara alınma şekli her yerde aynı olacak diye bir durum yok. Yanlış hatırlamıyorsam imarlı olan her 150 m2 için bir ev veriyorlarmış (tabi bu ortalama bir rakam ve verilen evlerin yarısını müteahit alıyor), bu şöylede yorumlanabilir;
400 m2 imarlı arsa = 2 ev + 100 m2 arsa ( bu rakamın yarısı senin yarısı müteahitin oluyor = sana 1 + 50 m2 yer kalır, bu 50 m2 nin ister parasını alır, isterse üzerine para verip bir ev daha alabilirsin, müteahitle anlaşmalarına kalmış artık)
Eğitim arsasını emlakçılara satabiliyormuşsun (isteyenler olmuş ama çok para etmiyor)
Tarla olarak kalan kısımı da ister satarsın ister bekletirsin istersen ceviz ağacı dikersin :)
Arsanın emsali ve yapılacak projedeki evlerin m2 si (yani arsaya kaç ev yapılacağı, sığacağı) sana kaç metre karede bir ev düşeceğini belirleyen önemli unsurlardır,
Arsanın büyük olması senin için avantaj, yukarıda anlattığım gibi metre kare üzerinden de anlaşabilirsin, % (yüzde) olarak da anlaşabilirsin.
Netice olarak arsanın emsalini yazmamışsın, ben bu emsali çevresine yapılan binaların 6 katlı olmasından yola çıkarak 1 kabul ediyorum, hmax da serbest olsun, bu durumda;
15.000 m2 tarlanın imar gelince 7.500 m2 imarlı arsanın olacağını ve buraya da ortalama (yukarıdaki örneği baz alacak olursak) 40-50 civarında ev yapılabileceğini bu evlerinde 20-25 civarının sende kalacağını tahmin ediyorum. Eldeki bilgi ve örneklere göre tahminde bulundum sadece, seni heveslendirmiş yada hevesini kırmış olmayayım, bahsettiğim rakamların farazi olduğunu unutma, sadece küçük de olsa bir fikir olsun diye yazdım (verdiğin bilgilerdeki değişkenlerin belirsiz olmasından dolayı tam tahminde bulunamıyorum, ha birde arsanın bulunduğu yer de önemli tabi ki (arsa kaçırılmayacak bir yerdeyse müteahit gözünü karartıp senin isteklerine daha olumlu yanıt verebiliyor))
Allah ağız tadı ve bereket versin.