Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Ürün Mükemmel! Peki Ya Pazarlama?

BaşlataneminaliceranTarih01/12/2014 02:21:14Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye2 yazı
Mükemmel bir şirketin 4 mükemmel bileşeni vardır.
Mükemmel ürün
Mükemmel finansal yapı
Mükemmel yönetim
Mükemmel pazarlama

Yönetim ve finansman konusuna bu başlıkta girmek istemiyorum. Sadece ürün ve pazarlamadan konuşalım.

Üretim ve pazarlamayı kıyaslarsak pazarlama, üretime göre oldukça soyut bir kavramdır.
Ürünü mükemmelleştirmenin yolu; mükemmel hammadde, üretim yöntemi ve işçilikten geçer.

Şöyle bir mükemmel ürün örneği veriyorum ve bu ürünün mükemmel pazarlaması nasıl yapılır sizden fikirler bekliyorum.

-Edremit'ten en büyük boy ve kaliteli zeytinlerden 1000 kg aldık, kilosu 4 liradan 4000 TL.
Bu tür zeytinlerden 1/2 oranında yağ çıkıyor en az. Ve bu tür zeytinlerin asit oranı çok düşük oluyor ve lezzeti 1. sınıf oluyor.

-Kemalpaşa'da taş değirmenler ile soğuk sıkım zeytinyağı tesisi var tanıdık. Gittik oraya zeytinlerin yağını çıkardık. Ücret olarak yağın 10da 1ini veriyoruz. Elimizde 450 litre yağ var. Süzme, şişeleme, taşıma, tortulanma, filtreleme yüzünden 50 litre fire verdik kaldı 400 litre.
En iyi sıkım yöntemi soğuk sıkımdır ve taş değirmende sıkılan daha değerlidir. Biraz fire verdirir ama yağ lezzetinden kaybetmez, kaliteli olur.

-Elimizde 400 litre 1. kalite asit oranı maks. 0,4 - 0,5 , mükemmel bir zeytinyağı var. Maliyeti 4000 TL. Litre başı maliyeti 10 TL.

-Yağları 500ML'lik zarif, şeffaf cam şişelere koyduk. Şişe başına maliyet 3 TL oldu ve 800 şişeye 2400 TL harcadık.

-iphone/ipad kutuları gibi sade güzel kutular yaptırdık, her şişeyi bu güzel ve sağlam dikdörtgen kutulara yatık vaziyette koyduk.
kutuların da tanesi 1 liraya mal oldu ve toplam 800 tl kutuya harcadık.

-1000 TL taşıma, depolama maliyetlerimiz oldu.

-Toplamda 8200 lira maliyetle 800 şişe mükemmel zeytinyağlarımız oldu.

Şişesini 18 liradan satabilirsek elimize 6200 TL kâr kalacak. Vergi, pazarlama giderleri ve diğer masraflar hariç.

Peki bu mükemmel ürünün pazarlamasını nasıl yapıcaz? Nereye ve kime satıcaz? En düşük pazarlama maliyetiyle en kısa sürede bu fiyata nasıl satılır?

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek İnternet
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yeni Üye32 yazı
Merhaba,
öncelikle kendimi daha iyi ifade edebilmek adına şunu belirtmek isterim, zeytin yağı konusunda kesinlikle bilirkişi değilim, bu konudaki tecrübem market rafından satın almaktan öteye gitmez. Fakat hepimizin çok iyi bildiği uluslararası kurumsal gıda firmalarında uzun süreler yönetici pozisyonunda çalıştım. Kendi bakış açımla dilim döndüğü kadar, eğer ben sizin yerinizde olsaydım nasıl bir yol izlerdim, onu paylaşayım. Ayrıca, "En düşük pazarlama maliyeti" cümlenizi muhatab alarak cevap verdiğimi belirtmek isterim.

Bu işin ana işiniz olacağını, tüm mesainizi bu işe harcayacağınızı ve ürününüzün devamlılığı olacağını düşünerek;

-Kendiniz bir araç alarak, kendi ürününüzün tüccar plasiyeri olabilirsiniz. Evet, mağaza mağaza dolaşarak, ürününüzü bakkal kanalından başla**** işe başlayabilirsiniz. Buradaki espri şudur; kazanacağınız paranın yanında bu işi yürüten diğer tüccar plasiyerler ile tanışacaksınız. Tüccar plasiyer, kurumsal bir ürün satıyor ise, firmadan o bölgeyi kiralamış, firmanın ürettiği ürünü, o bölgede bazı istisnalar hariç, satma yetkisine sahip tek kişidir. Kurumsal ürün satmayıp, toptancıdan al-sat yapan bir tüccar plasiyerse zaten sıkıntı yok. Kendi ürününü satan bir patronda olacağınız için, bu sizin ürününüze olan güveninizi yansıtır. Tanıştığınız ve güvendiğiniz diğer tüccar plasiyerlere ürününüzü konsinye olarak verebilirsiniz. Satılan malın tahsilatını yaparak, tüccar plasiye ek yükte bindirmemiş olursunuz. Bu dediğim şeyi lütfen küçümsemeyin. Tecrübeli bir plasiyer, daha önce hiç satmamış dahi olsa, bir kamyon malınızı bir günde satabilir. Her gün satar demiyorum, buradaki maksat ürünü piyasaya sokmaktır. Daha sonra eksildikçe bu ürün normal rut ziyaretinde tamamlanır ve ürününüz rotasyona başlar. Tüccar plasiyer sizin malınızı satsa da, satmasa da o aracın mazotunu zaten yakacak. Önemli olan bu ticaretin plasiyeri mutlu edip etmediğidir. Tecrubeli plasiyerler işini bilir; eğer bir ürünü bir noktaya ilk defa koyacak ise asla çok mal bırakmaz, ister ki aynı noktayı bir diğer ziyaret ettiğinde ürün yoka düşsün yani out of stock olsun. Bu sayede noktada malın sattığına inanır ve daha stoklu çalışmak ister. Bir plasiyer sattığı ürünün cinsine ağırlığına ve hacmine bağlı olarak günde 40-90 arası nokta ziyareti yapabilir.

-Çevrenizdeki sıcak satış yapan distribütörleri gözlemleyin. Nacizane fikrim, tek firmanın ürününü satan distribütörlere değilde, daha küçük bayilere yönelin. Görüşme talep edin. Konsinye mal karşılığında ürününüzü pazarlamalarını isteyin. Küçük bayiler bakın, ulaşması daha kolay olur aynı zamanda büyük firma distribütörleri araçlarında bayisi oldukları firmanın ürününün dışında bir şey pazarlayamazlar, firmalar bunu yasaklar. Fakat küçük bayilerde durum böyle değildir. Genellikle aynı anda 3-4 farklı firmanın ürününü tek araçta pazarlaya bilirler. Sattıkları malın tahsilatını yapmak üzere anlaşın.

-Bazı distribütörlerin operasyonu soğuk satışa yöneliktir. Yani bir preseller bir gün önceden sahadaki rutuna çıkar, siparişi toplar, ertesin araca konacak mal belli olur, plasiyer insiyatif kullanmaz, sipariş neyse onu bırakır. Sıcak satışta, durum böyle değildir, siz malı kamyona çakarsınız, plasiyer müşteri ne isterse yada ihtiyacı varsa unu araçta eğer kalmışsa bırakır, kalmamışsa veremez. Yani birinde öngürülmüş mal vardır, diğerinde siparişi alınmış mal vardır. Bunu neden anlattığımı soracak olursanız, kendi ürününüzü hergün siparişi alınan miktar kadar bayiye bırakırsınız. Bu size sevk ve idare kolaylığı verir, bence bayiye bir defa 10.000 TL lik mal bırakıp bunun tahsilatı için gidip gelmektense, hergün mal bırakıp haftada birde tahsilat için gitmek daha mantıklıdır.

- Gelelim bir diğer noktaya, Market satınalmaları ile görüşebilirsiniz. Gene konsinye mal bırakıp, haftada bir kasa çıkışından tahsilatınızı yaparsınız.Yani satılan malın parasını alırsınız. Fakat bu dediğimi yapabilmeniz için pazarlama tecrubenize biraz güveniyor olmanız lazım. Bu konuda tavsiyem, küçük ölcekli marketlerden başlamaktır. İlk görüşmenizi büyük marketlerle yaparsanız, sizi buna pişman ederler. Raf ücreti, gondol ücreti, aylık ciro pirimi, senelik ciro pirimi v.b isterler de isterler.
Önceki maddelerde ki gibi ürünü ilk önce bakkal kanalından piyasaya sokup, bilinirliğini arttırırsanız 2. aşamada işiniz daha kolay olur. Eğer bu işi uzun vadeli yapmayı planlıyorsanız ve daha fazla pazarlama maliyetini gözden çıkartıyorsanız daha mantıklıdır.

Yazımın başında da belirttiğim gibi, lütfen takdir ettiğiniz kadar ciddiye alınız. Ben olsam bu şekilde yapardım. Selamlar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye292 yazı
0,5 lt zeytinyağı içn 18 Tl pahalı değil mi? Benim bildiğim marka değeri olan ( taş baskı sektöründe) 2014 yılında 0,5lt yağı 17 TL 'ye satıyordu, sulu baskı ise 1lt 12 TL idi.
Yeni başlamak ve bu fiyatlara pazarda yer edinmek zor olsada başarılar.
Hammaddeyi 10!a katlar, Litrelik ambalaj da kullanırsan, depo taşıma vs. herşeyiyle birim fiyatı düşürürsün.
Fırtınalar kopuyorsa beyninde bir gün başaracaksın. Sadece adım at.
KARTPOSTAL İÇİN www.instagram.com/postcard_kartpostal
Pul, efemera, tarzıma göre eski koleksiyonlar ve eski ürünlerle ilgilenmekteyim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye85 yazı

Aslında konunuzun başında söylemiş olduğunuz mükemmel tabirine yazmak istiyorum.

Neye göre mükemmel ? Kime göre mükemmel ? Neden mükemmel ?

Bu fiyatlara ürüne alıcı bulamazsınız.
Suskunluğum asaletimdendir. Her lafa verecek cevabım var. Ama bir lafa bakarım, lafmı diye. Birde söyleyene bakarım adam mı diye.. Mevlana

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Y?siz
Üye177 yazı
çok zor o fiyatlardan pazarlaman..

Yerleşim Türkiye / BandyrmaMeslek Ticaret
Üye292 yazı
Maliyeti iyi araştır bence en baştan başla hesaba.
Vergi, stopaj,işçi giderleri derken 15 bini geçer bu iş cebinden ödersin.
Fırtınalar kopuyorsa beyninde bir gün başaracaksın. Sadece adım at.
KARTPOSTAL İÇİN www.instagram.com/postcard_kartpostal
Pul, efemera, tarzıma göre eski koleksiyonlar ve eski ürünlerle ilgilenmekteyim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye24 yazı
0,5 litre için 18 lira çok fazla pazarlaman çok zor,

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ticaret
Yeni Üye5 yazı
ağırlıklı olarak arkadaşlar 18 tl ye takmış durumda konu gıda ise 1-2 lira kimin gözüne gelir. Ayrıca bu zorunlu bir olay değil zeytinyağı keyfe tabi bir olay. 18 tl hiç bir şey değil. İlk önce yakın market ve bakkallarına konsinye bırakarak çalışmaya başla arkadaşım. sen sabah BİSMİLLAH de yola çık gerisi çorap söküğü gibi gelir.Başarılar
Türkiyem Ölene Kadar Sevdalıyım Sana

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Di?er
Üye2659 yazı

amerikayı tekrar keşfetmek eğer mükemmellikse sözüm yok Bence ozeytinleri paketle sat Üretici zaten egede zeytinden yağı cıkarıyor üretme derdine gireceğine orada köylünün yağını ambalajla sat
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye37 yazı
18 den sattın diyelim alan kişi de üzerine kar koyacak ve son tüketiciye maliyeti 23-25 tl leri bulacak.bu fiyat politikasıyla ne kadar sirkülasyon sağlanır,ne kadar penetrasyon yapılır esas bunu tartışmalı...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye4 yazı
yarım litre yağ 18 lira!!!!!!!!!!! siz gidin bim'de 2 litre yağ kaç para. direkman batarsın. şuda ayrı bi konu ki hiç bir zeytin yarıyarıya yağ vermez.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Emekli
Üye177 yazı
maliyet çok yüksek

Yerleşim Türkiye / BandyrmaMeslek Ticaret