Ana içeriğe geç

İş Dünyası

İnsanlar Parayı Nereden Kazanıyor?

BaşlatanabitgulistanTarih07/11/2014 11:13:32Yorum35

İlk mesaj
Fakirlikten nasıl kurtuluruz?, Neden zengin olamıyoruz derken bu hafta da para kaynaklarını inceleyelim. Sağlıklı kararlar almak içinde neyin ne olduğunu bilmek zorundayız. Bilgimiz olmadığı konularda sağlıklı ve doğru kararlar alamayız. Başka birilerinin parasının nereden geldiğini merak etmek yerine kendimizin para kaynaklarını çoğaltmaya bakalım. Varlıklı olmak için giderleri en az seviyede gelirleri en üst seviyede tutmak lazım.

Sadece ihtiyacımız olduğunda olduğu kadar para kazanırsak hiç bir zaman varlıklı da olamayız. Yatırımda yapamayız ihtiyaçlarımızı karşılayacak nakit paramızda olmaz. Onun için ihtiyaçlarımızdan fazla para kazanmak gerekiyor veya gelirimizin en fazla % 60'ı ile giderlerimizi karşılamak zorundayız Yoksa ömür biter elde bir şey olmaz. Biriken para ile de yeni gelir kaynaklarına yatırım yaparak gelirimize katkı sağlamak gerekiyor.

Ne zaman zengin oluruz?
Diyeceksiniz bu kişiye göre değişmekle birlikte yatırımlarınızdan gelen para ihtiyaçlarınızı karşılayacak seviyeye geldiği zamandır. Böylelikle sizin asıl para kaynağınızı başka yatırımlar yaparak daha fazla gelirler olası için doğru yatırımlara kararlar verirsiniz. Psikolojik seviyeyi astıktan sonra hem istediğiniz bir hayatı yaşarsınız hemde parasal sorunlarınız olmaz. Ancak her zaman gelir gider dengeli olmalı. Para sorunu olmayan bir hayat yaşamak istiyorum düşüncesine kapılmayın.

İnsanların Gelir Kaynakları;
Ülkemizde bir çok parasal kaynaklar olmakla birlikte temelde 4 ve karma yapı ile birlikte 5 çeşit gelir kaynakları söylenebilir. tabi burada şans oyunları, define bulmak yada gayrimeşru yolları saymıyorum. Zaten onlarda anlamış değilim o işlere emek verdikleri kadar yatırım yapmak ve para kazanmak için kafa yorsalar daha kolay zengin olurlar. Üstelik para yönetimini bilmedikleri için en fazla 3 yıl sonra eskisinden daha berbat oluyorlar.

Maaşlı çalışanlar ve Devlet Memurları;
Her ay düzenli maaş alanlar yada maaş artı prim ile çalışanlar olup önce vergi verirler ve sonra kalanı harcarlar ondan artarsa belki yatırım yapmaya para ayıra bilirler. Bankalar tarafından kredibiletisi yüksek olup kredi verme konularında daha ayrıcalık tanıyorlar ileri doğru borçlanma yollu yatırım yapmaları faydalı olur risksiz ve karlı olması şartı ile, faiz giderleri ve tüfe oranından az kazanıyorsa uzak durun.

Profesyoneller ve Kendi İşini Yapanlar, Serbest çalışanlar.
Yöneticiler, Avukatlar, Danışmanlar, doktorlar. Yüksek makamlı devlet memurları ve kendi işini kendileri yapan insanlardan oluşan bir grup olup bir kısmının iş yeri varken serbest çalışmayı tercih edenlerden oluşuyor. Bu sınıftakiler genelde kendi işini kendileri yaptıkları için ekip yönetiminden uzak olduklarından giderlerinden biraz daha fazla para kazanırlar. Ancak iyi bir ekip kurma ve yatırım konularına ilgi gösterirlerse o zaman zengin olma potansiyeli çok yüksek insanlardan olurlar. Vergi ve giderler konusunda 1. sınıf gibidirler. Tek avantajları kendi planlarını kendileri yaparak istedikleri zaman çalışırlar.

İş yeri sahipleri, İşletmeciler;
İşletme bilgisi ve yatırım zekalarını birleştirdiklerinde gelirlerinin çok yüksek rakamlarda olma fırsatları vardır. Bir işletme önce harcar sonra kalan olursa onun vergisini verir. İşletmelerin işletme faaliyetleri, İşletme dışı faaliyetler, Finansman yönetimi ve gayrimenkul, borsa yatırımlarını kullanarak 4 yoldan kazanç sağlarlar. Bu da onları en zenginler sınıfına dail olmalarına olanak tanıyor. İyi bir ekip, İşletme bilgisi ve yatırım teknikleri konusunda gerekli danışmanlıklar dan faydalanmaları paraların para katmasına neden olur.

Gayrimenkul ve Borsa Yatırımcısı;
Gayrimenkul insanımızın en güvenilir ve riski en düşük kazanç garantili olduğundan dolayı tercihlerinde 1. sırada yer alır. Her ne olursa olsun yatırımın kayıp olma riski olmadığından dolayı güvenilirdir. Önemli olan alım yapılacak gayrimenkul fiyatlaması ve alımda dikkat edilecek noktaları bilinmesidir. Yanlış bir yatırım size zarar ettirmez ama karınızdan zarar etmenize neden olur. Borsadan da para kazanılır ancak bu iş tamamen uzmanlık, deneyim, sağlam psikoloji ve bilgi gerektiren bir iştir. Kesinlikle eğitimsiz ve ihtiyacı olan parayı bu işe ayırmamalıdır. Borsa çok kazandırdığı gibi risk seviyesi de yüksek olduğundan kayıp etmeniz söz konusudur.

Yatırımcılar başkasının parasından para kazanmasını bilenlerdir. Önce kazanırlar sonra harcarlar. borçlanacaklarsa bile ya onun karşılığında yatırım yaparlar veya o borcu başkalarının ödemesine olanak tanıyacak işlere yatırım yaparlar. Bir işe girerken nasıl ödetirim mantığıyla bakarlar. Konularında uzman olup iş, işletme ve yatırım emlak bilgilerinde çoğu danışmandan daha yüksek seviyede bilgileri vardır. Kendilerine gelir getirecek fırsatları kendileri yaratır.

Karma Model Kullananlar;
Sağlamcı olan insanlar kısa mesafe koşmak yerine uzun mesafe yürüyerek yol almayı seviyorlar. Eşlerinin yada kendilerinin sabit gelirleri vardır. Bir akrabalarının firmalarına ortak yada birileri ile ortak gayrimenkul yatırımları vardır. Boş zamanlarında işletme ve yatırım bilgilerini artırmak için okuma ve işi bilenlerin fikirlerini almak için ziyaretlerde bulunurlar. Emlak piyasasını iyi bilirler borsada az miktarlarda işlemleri vardır. Sağlamcı oldukları için riski göz önüne alamazlar yada kendilerinin ihtiyacı olmayan paraları kullanırlar.

Türkiyede görünen ve görünmeyen gelirler vardır. Aylıklar ve yapılan işlerden gelen paralar görünürken ortaklıktan gelen paralar görünemiyor tam olarak. Para kaynaklarına göre insanlar nasıl hızlı zengin oluyormuş artık kıyaslama yapmak daha mantıklıdır. Sizlerde işterseniz yaparak parasal kısır döngünden cıkarak bir üst seviyeye ulaşmanız mümkündür. Ancak Ülkemizde fakirlikten kurtularak refah seviyesini yükseltmek için 60.000 civarında nakit lazım o zamana kadar da belirlenen hedefe ulaşana kadar sıkıntı çekmeyi göze almak lazım...
Sizlerin daha varlıklı olmanız için işletmeniz den daha fazla kar sağlamanıza doğru yatırım yapmanıza yardım ediyorum

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
35 yorum
60000 nakitle ne yapılabilir ki...

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Mühendis
60.000 tl Hizmet sektöründe iş yaparsın yada ufak caplı ticaret ayrıca konut alarak da iş yaparsanız kaldıraç yöntemi ve temelden alarak para kazanırsınız Onun haricinde keçi ve koyun iş olur
Sizlerin daha varlıklı olmanız için işletmeniz den daha fazla kar sağlamanıza doğru yatırım yapmanıza yardım ediyorum

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Dany?manlyk

bu yazının pek bir eğitici yönü var bilgi yönü yok kişisel gelişim kitaplarından bir kesit gibi. Zaten 60 binle parayı nasıl kazanacağını bilen kimse ne gelir yazar nede yorum yapar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
insanoğlu iki şekilde para kazanı.1 fiziksel gücü sayesine.2 aklı doğrultusunda. nekadar akıl okadar para. insan oğlu küçücük bedeniyle koca dinazorları aklıyla alt etmiş.yani beden gücüyle çalışıp anca geçinirsin.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?retmen
o parayla konut işi zor görünüyo...

Konutta o parayla kaldıraclı yöntemle yada temelden alım yaparak kazanırsınız ancak

kaldıraçlı yöntem dediğiniz nedir kira mı?

Gerçekten kaldıraç yöntemiyle nasıl daire alınıyor bende merak ettim :)
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Konutun % 25 kadar parayla daireyi alıyorsunuz geri kalanına kredi kullanılıyoruz ondan sonra daireyi aldıgımı fiyatın üzerinde bir rakama satış yapmak için çalışmalar yapıyoruz ve daire satılana kadar kira gelirimiz oluyor hesaplama olarak 25.000tl nakitiniz var sizde gidip 100.000 daire alıyrsunuz ondan sonra kredi kualnıp bir yıl sonra 125000 tl satıyorsunuz bu durumda sizde nakit 50.000 tl kalırken bankaya olan borcunuz 75000 tl de ödüyorsunuz yada evi alana devir ediyorusnuz dolasıyla bir yılda % 100 kazanç sağlamış oluyorsunuz.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - abitgulistan
Konutun % 25 kadar parayla daireyi alıyorsunuz geri kalanına kredi kullanılıyoruz ondan sonra daireyi aldıgımı fiyatın üzerinde bir rakama satış yapmak için çalışmalar yapıyoruz ve daire satılana kadar kira gelirimiz oluyor hesaplama olarak 25.000tl nakitiniz var sizde gidip 100.000 daire alıyrsunuz ondan sonra kredi kualnıp bir yıl sonra 125000 tl satıyorsunuz bu durumda sizde nakit 50.000 tl kalırken bankaya olan borcunuz 75000 tl de ödüyorsunuz yada evi alana devir ediyorusnuz dolasıyla bir yılda % 100 kazanç sağlamış oluyorsunuz.

Sevgili abitgülistan forumda verdiğin bilgiler ve harcadığın emek için teşekkür ederim Ancak eleştiriye açık bir arkadaşım olduğunu düşünerek eğer kırılmazsan bu ve bundan önceki yorumların için genel bir eleştiri yapmak istiyorum.
1. Yorumların genellikle işin teorik yönüne yönelik bu yüzden pek uygulanabilirliği yok.(Bu arada bir emek harcıyorsun bunu inkar edemem)
Örneğin Konudaki yazında "Sadece ihtiyacımız olduğunda olduğu kadar para kazanırsak hiç bir zaman varlıklı da olamayız. Yatırımda yapamayız ihtiyaçlarımızı karşılayacak nakit paramızda olmaz. Onun için ihtiyaçlarımızdan fazla para kazanmak gerekiyor veya gelirimizin en fazla % 60'ı ile giderlerimizi karşılamak zorundayız Yoksa ömür biter elde bir şey olmaz. Biriken para ile de yeni gelir kaynaklarına yatırım yaparak gelirimize katkı sağlamak gerekiyor. " demişsin Teorik olarak haklı bir tespit ancak Pratikte "İhtiyacımız olan miktar" kavramı subjektif bir kavramdır. Günümüzde İhtiyaç algısını birçok etken şekillendiriyor.

2.Kaldıraç sistemiyle ev alma fikri teorik ve matematiksel olarak mümkün Ancak Pratikte imkansız Neden dersen Finans Sektöründe Paranın değeri, Faiz oranları gibi finansal değişkenler İnsanların Tüketim durumuna göre şekillenmektedir. Örneğin 100bin Tl yi bankaya mevduata yatırdığınızda kazanacağınız aylık getiri ile Aynı paraya alacağınız konutu kiraya vererek kazanacağınız aylık gelir üç aşağı beş yukarı aynıdır.
-Konudaki Son yazında"% 25 kadar parayla daireyi alıyorsunuz geri kalanına kredi kullanılıyoruz ondan sonra daireyi aldıgımı fiyatın üzerinde bir rakama satış yapmak için çalışmalar yapıyoruz ve daire satılana kadar kira gelirimiz oluyor hesaplama olarak 25.000tl nakitiniz var sizde gidip 100.000 daire alıyrsunuz ondan sonra kredi kualnıp bir yıl sonra 125000 tl satıyorsunuz bu durumda sizde nakit 50.000 tl kalırken bankaya olan borcunuz 75000 tl de ödüyorsunuz yada evi alana devir ediyorusnuz dolasıyla bir yılda % 100 kazanç sağlamış oluyorsunuz." örneğini vermişsin acaba çekeceğin 75000 tl için bankaya nekadar faiz ödeyeceğini, çektiğin 75000 den nekadar masraf kesileceğini detaylı bir planla anlatsaydın belki daha faydalı olabilirdi

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Kardeşim siz zaten borcu konutu yeni alan kişiye devir ediyorsunuz yada nakit olarak kapatırsınız erken ödemeden dolayı % 1 ceza alırsınız o kadar ayrıca gecen zaman zarfındaki kira gelirde aradaki farkı kapatır.

selamun aleykum öncelikle anlamadıgım daha yeni evimin borcunu kapattım 900 civarı bi taksit ödemem vardı aylık ilk taksitlerimde yapılan faiz tutarları nerdeyse %75 yani 650 tl atıyorum faiziyse 250 tl anaparadan düşüyordu o farkı nasıl kapatıyorsunuz ? &1 dediginiz fark da benim için söylüyorum 3000 bin tl civarındaydı bende erken kapattım cektigim kredi tutarı 75000 geri ödemesi 105 bin tl idi ?

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Gyda
Ne % 75 faiz oluyor anlamadım ki Konuyu bıraz daha acarmısın hiç bir şey anlamadım

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - hilalim1
selamun aleykum öncelikle anlamadıgım daha yeni evimin borcunu kapattım 900 civarı bi taksit ödemem vardı aylık ilk taksitlerimde yapılan faiz tutarları nerdeyse %75 yani 650 tl atıyorum faiziyse 250 tl anaparadan düşüyordu o farkı nasıl kapatıyorsunuz ? &1 dediginiz fark da benim için söylüyorum 3000 bin tl civarındaydı bende erken kapattım cektigim kredi tutarı 75000 geri ödemesi 105 bin tl idi ?

Hilalim 1 arkadaşım 75000 tl kredi çektin geri ödemesi 105.000 tl değilmi? Yani 30.000 tl faiz ödemiş olacaktın Örneğin aylık 650 tl anapara ödemesi 250 tl ise faiz ödemesi.. toplam 900 tl aylık ödeme eder Konut Kredisini erken ödeme cezasıda % 3 dür Ayrıca krediyi çekerkende Dosya masrafı yapmışsındır Hadi diyelim aldın Kiraya verdin Kiracı hor kulandıysa satarken Şahsen ben alıcı olsam içini yaptıracağım için senle kıyasıya pazarlıkta yapardım :) :)
Bu finansal ortamda bırak kaldıraçı manivela ve vinç ile filan ev alınmaz :)
Haaa abitgülistan arkadaşın dediği gibi kaldıraçla 150.000 tllik evi 100.000 tlye yani değerinden düşük fiyata alabiliyorsan sorun yok

'Keşke'Leri Sevmem !!

masal 06 SEN Masal anlatmaya devam et kardeşim millete sen 1 yıllık faizi ödersin bütün faizi ödemen

Alıntı Yapılan Metin:
masal 06 SEN Masal anlatmaya devam et kardeşim millete sen 1 yıllık faizi ödersin bütün faizi ödemen

Sevgili abitgülistan arkadaşım öncelikle neden hiddetlendiğini anlayamadım Eğer kırıcı birşey yazdıysam özürdilerim Yazıya baktım kırıcı birşeyde yazmamışım
1.)Eğer finansal konularda sana danışmaya gelenlere ve Sana senin fikrinde bir yanlışlık olabilirmi diye soranlara ve bunu detaylı şekilde anlatmaya çalışanlara böyle tepki veriyorsan vah danışanların haline :)
2.) Yukarıda alıntı yaptığım yazıyı Türkçem iyi olmasına rağmen ve iki defa okumama rağmen anlamakta zorlandım.
3.) Eğer doğru anladıysam Hilalim1 arkadaşım 75000 lik konut kredisi çekmiş 30.000 tl faiz ödeyecek Yani 105.000 tl ödeme yapacak toplam... Erken ödediği içinde %3 ceza öder Aylık ödeme planını tam bilmemekle beraber Ödeme planında Aylık ödeme ücretinin nekadarı anapara nekadarı faiz ödemesi yazar.
4.) Mesele Kaldıraçla ev alınırmı alınmazmı konusu ise ben kişisel yorumumu nedenleriyle açıkladım Gönül isterdiki sende nedenleri bir Danışman olarak Düzgün Türkçeyle anlaşılabilir olarak anlat.
5.) Eğer hala ortada bir anlaşılmaz durum varsa Matematiksel olarakta durumu izah edebilirim Fazla detaya girmeden ;

Örneğin 100 bin tl fiyat biçilen bir evi almak için bankaya baş vurdunuz 25 bin tl peşin verdiniz 75 bin tl kredi çekmek istediniz

1.) 75 bin tl için vadeye bağlı olarak bir faiz ödersiniz bu maliyettir
2.) 75 bin tl için Dosya masrafı ve ekspertiz ücreti ödersiniz bu maliyettir.
3.) Evi yatırım için aldınız ve kiraya verdiniz maliyeti biraz düşürdünüz fakat bu sefer Ev kullanılmaya başladı bununda bir maliyeti olacaktır (bakım onarım , tadilat, vb)
4.) Hadi borcu erken kapayayım dediniz %3 ceza ödersiniz bu da bir maliyet
5.) Eğer yatırım için öz kaynağınızla bir daire satın alıyorsanız ve o daire uzun senede geri dönüyorsa karlı değildir. Türkiyede kredili yatırımların zaten geri dönüş süresi uzundur. Türkiyede oturmak için konut alanlar Yüzde 20-25 peşinat verip 10 yıl kredi alıyorlar. Eğer amaç yatırımsa Yüzde 25 öz kaynak koyunca Dairenin gerçek ekspertiz değeri nedir? Faiz oranı nedir? kira, taksitin ne kadarını ödüyor? ona bakmak şart.

Bunları hesapladığınızda Yatırım için alacağınız konutu ekspertiz değerinden düşük fiyata alabilmelisinizki kar yapın Sonuçta Ticarette kar satarken değil alırken yapılır Ancak sizin tarif ettiğiniz kaldıraç bu şekilde başarılı olur
Ortada kırılacak hiddelenecek bir durum yok anlaşılan yine kırıcı olduysam AFFOLA

'Keşke'Leri Sevmem !!

1 Sorun Şu kardeşim hiç bir zaman konut giderleri kira gelirleri kadar olamaz zira konuttu teslim alırken ve teslim ederken her şey yazılır ve ondan sonra kiracıya teslim edilir. Har hangi bir durumda kiracı karsılar.

2 Diyelim ki 75.000 TL Kredi aldı toplamda 105.000 TL mi ödeyecek kaç yılda farz et ki 5 yılda adam bir yıl sonra bütünü ödedi o zaman sadece bir yılın faizini verir. oda 75.000 TL üzerinden hesaplanır. bilmem anlata bildim mi insanları yanlış yönlendiriyorsun

Erken ödeme cezası % 1 ken en fazla % 2 olur siz nereden % 3 cıkardınız dosya parası kalktı ama ekspertiz ücreti alıyorlar. Ben gelene kızmam ama ukala olursa kızarım kovarım da

Alıntı Yapılan Metin:
1 Sorun Şu kardeşim hiç bir zaman konut giderleri kira gelirleri kadar olamaz zira konuttu teslim alırken ve teslim ederken her şey yazılır ve ondan sonra kiracıya teslim edilir. Har hangi bir durumda kiracı karsılar.

2 Diyelim ki 75.000 TL Kredi aldı toplamda 105.000 TL mi ödeyecek kaç yılda farz et ki 5 yılda adam bir yıl sonra bütünü ödedi o zaman sadece bir yılın faizini verir. oda 75.000 TL üzerinden hesaplanır. bilmem anlata bildim mi insanları yanlış yönlendiriyorsun

Öncelikle açıklaman için teşekkür ederim ancak yatırım için ev alacak kişinin parası olsa neden 5 yıllık planlama yapıp borcu 1 yılda ödesin ? Oyüzden önceki yorumumda "Eğer yatırım için öz kaynağınızla bir daire satın alıyorsanız ve o daire uzun senede geri dönüyorsa karlı değildir. Türkiyede kredili yatırımların zaten geri dönüş süresi uzundur. Türkiyede oturmak için konut alanlar Yüzde 20-25 peşinat verip 10 yıl kredi alıyorlar. Eğer amaç yatırımsa Yüzde 25 öz kaynak koyunca Dairenin gerçek ekspertiz değeri nedir? Faiz oranı nedir? kira, taksitin ne kadarını ödüyor? ona bakmak şart". dedim Eğer öyleyse helal olsun demek lazım(özellikle ülkemizde) :) Ceza ücreti konusunda bankaların zamanında ayrı uygulamaları vardı şimdi kalktı diyorlar fakat Ekspertiz ve dosya masraflarına gizlice yansıtıldı olay
Ukalalık birazıcık bilgiyle doğru orantılı sanırım Benim fikrim ve aldığım finansal eğitime göre Türkiyenin finansal ortamında Teorikte olsada pratikte mantıklı olmadığı yönünde Senin fikrine katılmasamda saygı duyuyorum
Gerisini okuyucu yorumuna bırakmak daha güzel

'Keşke'Leri Sevmem !!

Arkadaşlar bu arada olaylar birazıcık teorik olarak işliyor bari birazıcık Finansal kaldıraçla ilgili teorik bilgilerde vereyim :) Tabiiki bu teorik bilgileri Finans sisteminin ve Emlak sektörünün pratiklerinden ayrı tutmak lazım

Bir ev satın alacağımızı düşünelim örneğin. 100.000 YTL olan ev bedelinin 10.000 YTL’sini biriktirdiğimiz parayla (sermaye), 90.000 YTL’sini bir bankadan aldığımız konut kredisi ile (yabancı kaynak) ödediğimizi varsayalım. Kaldıraç oranımız 10 olur.

Örneğin Kaldıraç =Varlık (100.000) / Sermaye (10.000) = 10
Yüksek kaldıraç oranı, sermayeniz üzerindeki kar/zarar potansiyelini arttırma anlamı taşır. Durumu daha iyi anlamak için, temel muhasebe eşitliğini kullanarak birkaç senaryoyu değerlendirelim.

1. Senaryo
100.000 TL lik konutu %100 kendi kaynağımız ile finanse ettik ve 150.000 TL ye sattık. 100.000 TL yatırımımızın karşılığında 50.000 TL yani %50 kar elde ettik.

2. Senaryo
100.000 TL lik konut kredimizde %50 yani 50.000 TL kendi kaynağımızı kullandık. 150.000 TL ye sattığımızda evin satışından 50.000 TL kar elde ettik. Tıpkı 1. senaryoda olduğu gibi kar 50.000 TL ancak bu defa aynı tutardaki karı sadece 50.000 TL yatırarak elde ettik. 50.000 TL karşılığı 50.000 TL kar elde ettik. Sermaye karlılığı %100 oldu.

3. Senaryo
Bu defa 100.000 TL lik gayrimenkul yatırımında 20.000 Tl kendi kaynağımızı ve 80.000 TL banka kredisi kullandık. Evi 150.000 TL den sattığımızda yine 50.000 TL elde ettik. Ancak bu defa 20.000 TL yatırım karşılığında 50.000 TL kazanç elde ettik. Sermaye karlılığımız %250 oldu.

Not (uyarı) : Arkadaşlar üstüne basabasa vurguluyorum Bunlar Finansal Yönetimdeki teorik bilgilerdir. Gerçek hayattaki finansal sektörde Birçok değişkenler mevcuttur. Çektiğiniz kredinin faiz oranı, Dosya, Ekspertiz Masrafları, Dairenin gerçek değerinin ne olduğu, Yatırımı yaptığınız mülkün bulunduğu yerin siyasi ve ekonomik geleceği, vb. yatırımınızın kar zarar durumunu etkiler.

'Keşke'Leri Sevmem !!

faize bulaşan Allah'a ve peygambere savaş açmıştır

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Dekoratör
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - beirut77
faize bulaşan Allah'a ve peygambere savaş açmıştır

Eeee neyapalım çözüm önerin ne :)

'Keşke'Leri Sevmem !!

Masal06,
Çözüm bulaşmamaktır. Her koyun kendi bacağından asılır. Kimse sana burada git bulaş ya da bulaşma demiyor. Yukarıdaki arkadaş olan bir şeyi yazmış. Ne bu panik atak, anlamadım kardeşim.

Emlak son yıllarda şişerek fiyat bazında tavan yaptı. Bu yükseliş 2 sene devam eder düşüncesindeyim. Hayali hesaplamalar yapmayın.
Sebeplerim şunlardır.
Ortadoğuyu saran ateş ülkemize sıçramak üzere, bir iç savaş olursa emlak fiyatları belli bir süreliğine düşecektir.
Milletin alım gücü düştü. Çekilen kredilerin geri ödeyememe oranı son 1 yılda büyük oranda düştü. Türkiye'ye özel Mortage krizi benzeri bir krize doğru gidişat var.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
masal06 ya bakıyorum da her konuya yorum yapmış maşallah bilmediği hiç bir konu yok subjektif olup olmadığını bile idrak edemediğimi düşünmüştür yani kısaca aylık 1000 ile 5000 tl kazanan ve her insanın farklı harcama alışkanlığı olduğunu tahmin edemiyorum. Ayrıca siz nerede ekonomi eğitimi aldınız bunu merak ediyorum Ama senorya 3 konuyu toplamışın onun için teşekkür ederim karın % 250 olmasında % 200 olsun sonuçta tamamen bütün parayı cepten vermekten iyidir.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Mr.Murat
Masal06,
Çözüm bulaşmamaktır. Her koyun kendi bacağından asılır. Kimse sana burada git bulaş ya da bulaşma demiyor. Yukarıdaki arkadaş olan bir şeyi yazmış. Ne bu panik atak, anlamadım kardeşim.

Emlak son yıllarda şişerek fiyat bazında tavan yaptı. Bu yükseliş 2 sene devam eder düşüncesindeyim. Hayali hesaplamalar yapmayın.
Sebeplerim şunlardır.
Ortadoğuyu saran ateş ülkemize sıçramak üzere, bir iç savaş olursa emlak fiyatları belli bir süreliğine düşecektir.
Milletin alım gücü düştü. Çekilen kredilerin geri ödeyememe oranı son 1 yılda büyük oranda düştü. Türkiye'ye özel Mortage krizi benzeri bir krize doğru gidişat var.

Sevgili arkadaşım Murat Ben haramdır haram değildir yorumunu yapacak bir otorite değilim Sadece öğrenmek istediğim Bu finansal ortamda bulaşmamak için neler yapıyorsunuz onu merek ettiğim için sordum Örneğin bankaların kapısının önünden geçmiyormusunuz ? Yatırımlarınızın değerini nasıl muhafaza ediyorsunuz?
Eğer faizsiz katılım bankacılığı filan diyeceksen hiç deme :)

Para dediğimiz şey zaten kendi degeri olmayıp mal ve hizmetlerin degerinin birbirine oranını belirleyen fiyat mekanizması dahilinde işlemlerin hızlı olmasını sağlayan bir araç oldugundan, faiz de paranin "vade farkı"(zaman degeri) oldugundan, garip bir haram olma durumu ortaya çıkıyor . Sana bes kilo buğday verip bir yıl sonra altı kilo buğday veya bes kilo buğday ve bir miktar ekmek talep etmem helâlse, bes lira verip bir yıl sonra altı lira talep etmemin haram olması garip.

'Keşke'Leri Sevmem !!

Sevgili masal06,
Şahsım adına cevaplayayım. Elimden geldiğince bankalarla işim olmuyor. önceden mecburiyetten, para transferleri için katılım bankalarıyla çalışmışlığım vardı .hepsinin aynı olduklarını gördükten sonra(tartışılabilir, kendi yorumum) geçen ay son banka hesaplarımı da kapattım.
Yaklaşık 7 yıldır aldığım güzel bir konumda arsalarım var, bu yaz Allah nasip ederse sonunda tesisimi kurmayı umut ediyorum. Kredi alıp faize bulaşsaydım şimdi belki de 2., 3. tesisimi açıyor olabilirdim. Fakat ben sabrettim, geç oldu parayı toplamam fakat hesabını verebileceğim bir malım olacak. Bu dünyada sonsuza kadar kalamayacağımın farkındayım :D

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Dekoratör
Beyler dayanamıyorum yazacam.

100 bin tl lik ev alıyoruz. 25000 ödedik cebimizden. Kalanınıda konut kredisi çektik.

Ve aradan on iki ay gecti evimizi ilk verilen örnekteki gibi 125.000 tl ye sattık.

Bu senaryoya göre

Kredimizi uzun vade çekmek zorundayız. Çünkü taksit miktarı kiranın bir kaç katı olmamalı. Ödiyemeyiz. Bu yüzden 120 ay vadeli kredi çektik.

75000 tl için 120 ay vadeli konut kredisi aylık taksiti 1070 tl.
1070 tl lik taksitin ilk 12 ay ortalamasında 350 tl si anaparadan düşüyor.
Bu durumda

Giderler

600 tl ekspertiz
1500 tl dosya masrafı veya hizmet bedeli adını ne koyarsa banka artık
500 tl görünmeyen gider. Cok ev alıp sattım illaki yolda yersiniz bu parayı.
Kredi kullanan için sigorta ve ev için dasak ve özel Sigorta'da yapılcak ama yazmadım
1000 tl tapu masrafı
12 ay x 570 tl...... (1070 tl-500= 570 taksit için kiraya eklenecek para) 6840 tl
25000 peşinat

Toplam 12 ay sonunda 35.440 tl

Peki evi sattımızda elimizde olanlar

125000 tl ev satışından aldınız para. Banka hemen diyecekki şu krediyi kapat. Peki kapatalım.
Ana paradan ortalama her ay 350 tl borç eksiliyordu.
12 ay sonunda 12x350..... 4200 tl borcumuz azaldı.

75000-4200.... 70800 bankaya kalan borç

125000 satışdan elimeize geçen para. 70800 ü bankaya gitti krediyi kapattı. Kalan 54200 tl.

Daha bitmedi bide bankaya kapama parası. Oda yüzde 2 yani 1500 tl dir.

Şimdi bi toparlayalım

Satışdan sonra bankada elimizde kalan para 54200 dü. 1500 de kapama parası aldı banka.
54200-1500.... 52700 tl kaldı

12 ay boyunca aldınız kira var. 100 bin 125 bin arasındaki evlerin kiraları 500 den fazla olmaz sanıyorum.

Zaten kiralar taksit ödemesinde kullanıldığından elimizde kira parası yok.

52700 tl Bütün işlem bittikten sonra elimize kalan para.

Şimdi yorumlayalım

100 bin tl lik evi 25000 peşinat ile alıp bir yıl boyunca taksitleri cebimizden ödeyip, bir yılın ardından evi 125000 tl ye satıp biriken 12 aylık kiramızı ardımızı varsaydınız senaryoda

Yatırım tutarı 35440 tl

Senaryo sonunda eldeki para 52700 tl

Aradaki fark 17260 tl

35440 tl para ile bir yılda 17260 tl para kazandık.

Bunlara özel hayat sigortası masrafı eklemedim dask eklemdim özel ev kaza vs sigortasıda eklemedim. Bankalar bunları yaptırmadan kredi vermez. Gidip ev arama ev bulma bulduktan sonra kiracı arama dönemi var.
Iki ay üç ay boş kalabilir. Evi Aldığımız anda kiracı buldumuzu varsaydım. Arada kira tahsilatı falan hiç bahsetmiyorum. Sonrada İnternet'e koydukta sattık. Bu arada 35000 tl paranında bir yıllık getirisini düşünmeniz gerekir sonuçta hayat pahalılarda paranız eridi. Bunuda hesaba eklemedim.

Ama görüldüğü gibi 25000 bin tl ile 25000 tl kazanamıyoruz. Bir öyle basit bi şey değil.

Sonuç olarak basit hesaplar tutmaz. Böyle ayrıntılı hesap edin kala kala 12000 tl kaldını görürsünüz.

Isteyen yapar isteyen yapmaz beni ilgilendirmez. Ama bi tartışma vardı onu açıklığa kavuşturmuş olduk. 25000 ile bi seneden oturduğun yerden 25000 bin kazanamıomusuz.

35000 ile hersey süper giderse mükemmel olursa 12-17 arası bara kazanılıyormuş.

Durum bu beyler hanımlar

izym

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek

Yukarıdaki hesabın gerçekle hiç alakası olmadını görmüş oluyoruz.
Masal06 bundan bahsediyordu.
Ayrıca seneye 125 e satabileceğinin garantisi yok.
Yüzde yüz kar zaten yok. Yüzde elli bile yok. Yüzde 30 civarı oda herşey filmlerdeki gibi süper olursa.
Yüksek fiyatlardaki daireler için daha fazla kar olur demeyin çünkü o dairelerin yüzde 25 i zaten bizi aşacak rakamlar olur. Bu işlemi yapacak para olmaz dar gelirlide.
Biz burda dar gelirliye çözüm sunuyoruz sanıyorum.

Ayrıca insanların başka konulara yorum yapması fikrini söylemesinde bi sakınca yoktur.
Bununla insan yargılanmaz.

Faiz konusu inanç konusudur. Her inanca saygılıyım. Ama düzen böyle maalesef. Keske hiç faiz olmasa ama var ve olacaktır.

Ukala adamları kovmayın dinleyin belki doğru birşey söyler. Mesela benim şuam size yaptıgım gibi.

Sağlıcakla kalın
izym

Gökhan bey biraz daha işin detaylarına girin bu durumda size göre asla yatırım yapılmaz yapılamaz. yapanların zeka sorunu olmalı ?

Yooo hiçde öyle değil. Ama 100 bin tl lik evlerde görüldüğü gibi olmuyor. Bana göre değil matematiğe göre olmuyor. Büyük bir inşaat firmasının lüx bir projesinden 500 bin tl lik falan daire alınır. Iki yıl sonra inşaat bitince 650 falan olur. Burda dediğiniz geçerli. Ama bunada iyi paralar gerekiyor.

Büyük bir firmanın bu şekilde evini almak istediğinizde ikiyıl içinde 200.000 tl gibi bir rakam cebinizden çıkar. Yaklaşık işlem sonundada 50-75 arası karınız olur.

Neyse ben yukarıda rakamlarla birşey anlattım. Rakamlar bunu diyor
izym