Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Küresel Kıtlık 30 Milyar Dolarlık Sektör Yarattı

BaşlatanacantilsimTarih05/08/2008 11:04:59Yorum0

İlk mesaj
Üye158 yazı
Bir gram altının 34 YTL, bir gram domates tohumunun 60 YTL olması yatırımcıları bu sektöre yöneltti...

Küresel kıtlık tarımı en stratejik sektör yaptı. Bu da tohum sektörünün yıllık ihracatını 30 milyar dolara çıkardı. Bir gram altının 34 YTL, bir gram domates tohumunun 60 YTL olması da yatırımcıları bu sektöre yöneltti

DÜNYADA yıllık olarak 30 milyar dolarlık ihracata ulaşan tohum sektörü, gıda krizi ve kıtlık nedeniyle her yıl hacmini katla**** büyütüyor. Bu alanda Türkiye'de de tohumculuk sektörünün yasasının çıkması yatırımcıları bu alana yöneltti. Sektör Türkiye'de önemli atılımlar yaptı. Öyle ki, Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği (TÜRKTED) adı altında meslek örgütü bile kuruldu.

İHRACAT BAŞLADI

TÜRKİYE halen yıllık 30 milyar dolarlık dünya tohum ticaretinden önemli bir pay alamasa da yatırımlarla ABD, İsrail ve Hollanda'nın tekelini kırmaya başladı. Dernek Başkanı Yardımcısı ve May Tohum Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler 'Bir gram domates, bir gram altından daha değerli. Bundan da daha doğal bir şey olamaz. Altını yiyemezsiniz ama bir gramda 350 adet domates tohumu bulunur. Bu da 350 adet domates fidesi demektir. Her fide de en az 4 kilo domates verir. Yani 1 gram tohumdan bin 400 kilo domates alınır' dedi.

BİLGİ, EN ÖNEMLİ GİRDİ

TOHUMCULUK üretiminin geleceğin en önemli yatırım alanı olduğunu söyleyen Çiftçiler 'Biz domates, salatalık, biber tohumları da olmak üzere 40 çeşit üretim yapıyoruz. 25 ülkeye ihracat yapıyoruz' dedi. Tohum üretimi yapmak için en az 10-15 yıllık bir üretim ve deneme sürecinin geçmesi gerektiğini söyleyen Çiftçiler 'Bu sektör bilgi yoğun bir sektör. Kimse elindeki sırrı vermek istemez. Ancak tıpkı ilaç şirketleri gibi lisanslı üretim yapılması mümkün. Bunun için de bir lisans ücreti, bir de yapılan satıştan yüzde 10'luk pay alınır' diye konuştu.

Bir dekara 10 gram domates tohumu yeter

DOMATES tohumunun pahalı olmasının nedeninin az bir miktarın yeterli olmasından kaynaklandığını belirten May Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Çiftçiler 'Bir dekara yani bin metrekarelik bir tarlaya en fazla 3 bin 500 adet domates fidesi dikilebilir. Bu da 10 gram domates tohumu demektir. Gramı 60 YTL olduğunu düşünürsek, bir dekar tarlaya gerekli olan tohum için 600 YTL'lik tohum yeterli olur' dedi. Aynı şekilde salatalık tohumunun 1 gramının 6 YTL ve sivri biberin 60 YTL olduğunu söyleyen Çiftçiler '350 kişi çalışıyor. Sektör işsizliğe çare olabilecek konumda' dedi.

İbrahim Acar/Star
ali can

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
0 yorum