Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Konya'ya Çin Benzetmesi

BaşlatanakinselcukTarih21/07/2008 21:00:20Yorum2

İlk mesaj
Editör5590 yazı
Özellikle otomobil yedek parçası alanında hızlı ve yoğun üretimiyle, iş çevreleri tarafından ''Türkiye'nin Çin'i'' olarak nitelendiriliyor.
Son 15-20 yıl içinde küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) yoğunlaştığı Konya sanayisi, özellikle otomobil yedek parçası ve tarım makineleri üretiminde iç piyasada söz sahibi hale geldi.
Konya'da üretim yapan KOBİ'ler, ürünlerini sadece iç piyasaya değil yurt dışına da ihraç ediyor, ihracat miktarı ise her geçen yıl daha da artıyor.
Üretim şeklini ve miktarını, değişen talebe göre süratle değiştirerek ihtiyaca cevap verebilen bir yapıya sahip olan Konya sanayisi, özellikle otomobil yedek parçası alanında hızlı ve yoğun üretimiyle Türkiye'deki iş çevreleri tarafından ''Türkiye'nin Çin'i'' olarak nitelendiriliyor.
Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil yaptığı açıklamada, Konya sanayisinin en büyük özelliği olarak, öz kaynaklarıyla çalışan şirketlerin yoğunlukta olmasının gösterilebileceğini söyledi.
Konya'da geleceğe dönük çok kaliteli üretim yapan sanayi kuruluşlarının yanı sıra hızla yeni kalıplar temin edip, hatta Çin'de kalıp yaptırıp ürün çeşidini talebe göre hızla değiştirebilen dinamik yapıya sahip KOBİ'lerin de bulunduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
''Konya'da, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi kentlerden farklı olarak, daha uygun iş gücüne sahip. Çünkü bu kentte ulaşım başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlar daha ucuza karşılanabiliyor. Bir de Türkiye'nin coğrafi olarak ortasında bulunmasının ulaşım yönünden avantajını kullanıyor. Tüm bu etkenler, daha ucuza üretim yapılabilmesine olanak sağlıyor. Konya'daki üretim bir zamanların hızlı makine parçası üretimi yapan Japonyası'na benziyor. Japonya'nın bugün geldiği noktayı biliyoruz. Bu noktada Konya'da üretim hızı ve miktarının son derece etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.''
Büyükhelvacıgil, Konya'daki KOBİ'leri, yüksek standardı da beraberinde getiren kümelenme şeklinde üretim yapmaya yönlendirmek istediklerini, beklenen devlet desteğinin sağlanmasıyla birlikte bu üretimin daha büyük ve organize bir güce dönüşebileceğini sözlerine ekledi.

Merhaba gazetesi
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
2 yorum
Yeni Üye51 yazı
Konya'da benim tanıdığım bir kac firma ÇİN'e giderek orda atolye kurdular ve tek amac onların bu kadar ucuz satabilme özelliğini çözebilmek.
Yani bu azimleri bile cok güzel..helal olsun başarılarının devamını diliyorum.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Editör5590 yazı
Çinde sanırım en azından bir kesimin hayat standardının düşüklüğü çok ucuz mesela karın tokluğuna işçilik avantajı ortaya çıkarıyor. Çok yüksek seri üretim yapmaları da bir ucuzluk vesilesi mesela bir akustik gitar atölyesi kurduklarında 3 - 5 bin adet üretmeyi değilde bir kaç milyon adet üretmeyi hedefliyorlar. Bir de devlet desteği var herhalde. Devlet bunlara sen 5 e mal et 5 e sat ben sana karnını doyuracak parayı veririm diyor belkide.
Boş otursa aç kalacak çok kar edeyim derse iyi üretici ülkelerle rekabet etmek zorunda en güzeli, iyi standartın tadını almış, vatandaşına bunu vaad etmiş devletlerde kimsenin rekabete gücünün yetmeyeceği düşük hayat standartı avantajını kullanmak. Çinin galiba başka şansıda yok 1 küsür milyar nüfusu ile .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er