| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - mustafaozgen91 S.a arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım herkese iyi forumlar, Elimde ithalat için sanırım iş görecek miktarda sermaye bulunmakta, ama nasıl değerlendirebileceğimde şüphelerim var özellikle çinden niş veya toptan ürün ithal etmek üzerine yoğunlaşıyorum bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar bana ulaşırsa ya da burdan fikirlerini beyan edebilirlerse çok sevinirim şimdi den tşkler..
|
İthalat; yurtdışında üretilmiş bir malın, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınmasına denir. İthalat işleminin gerçekleşebilmesi için öncelikle ortada satın alınacak bir ürün olması gerekir, sonrasında ise bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde mukim ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir. İlk defa ithalat yapılacaksa; Gümrük İdaresi’ne kayıt olunması şarttır, kayıt için aşağıda listelenmiş evrakların tamamı gereklidir:
İmza sirküleri (tüzel kişiler için), imza beyannamesi (gerçek kişiler için)
Faaliyet Belgesi (tüzel kişiler için)
Ticaret sicil gazetesi (tüzel kişiler için)
Vergi mükellefiyet yazısı (tüzel kişiler için)
Vekâletname (temsil yoluyla işlem yapılması halinde)
Yetkililerin kimlik sureti
Bütün ürünler için geçerli olan yukarıda bahsedilen genel uygulamalar sonrasında, ithalatı gerçekleştirilecek malın tabi olduğu mevzuat çerçevesinde vergilerinin ödenmesi ve diğer işlemler de (gerekli izinlerin alınması, ardiye ücretinin ödenmesi, vb.) gerçekleştirilir.Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P) numarası; ithal eşyasının gümrüklenmesi aşamasındaki ödenecek mali boyutun (gümrük vergisi, KDV, ÖTV, Toplu Konut Fonu, antidamping vergileri v.b.) ve gerekli dokümanların belirlenmesinin yanı sıra, eşyanın tabi olduğu, gözetim, kota , tarife kontenjanı v.b. hususlarında bilgi edinilmesi açısından en önemli rolü oynamaktadır.İthal eşyasının yurda girişi konusunda yasak, izin, kota, ihtisas gümrüğü uygulaması v.b kısıtlamalar ile tabi olduğu standartlar, garanti belgesi , gözetim belgesi ,kontrol belgesi, sağlık sertifikası, analiz raporu, CE belgesi gibi belgelerin talep edilip edilmediğini araştırmak, varsa bu çerçevede ön hazırlık yapmak çok önemlidir. İTHALATÇI SIFATI
Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca vergi numarası verilen her gerçek ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları ithalat yapabilirler.Eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri eşyanın sahipleri ile bunların adına hareket edenler tarafından doğrudan temsil yoluyla veya gümrük müşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilir ve sonuçlandırılır. Uygulamada gümrük işlemleri için genelde gümrük müşavirlik firmalarının hizmetinden yararlanılmaktadır.kısacası;
Vergi numarasına sahip, her gerçek kişi yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden ithalat işlemlerini yürütebilir.