Ana içeriğe geç

Gıda, Tarım, Yeme-içme

İş Modelim, Hedeflenen Kazanç Ve Yatırımcı

BaşlatantrumanTarih17/06/2014 06:12:18Yorum6

İlk mesaj
Yeni Üye3 yazı
Merhaba arkadaşlar.

Kısaca yaptığım işten bahsedeyim.

Gıda/fast-food sektöründe franchise alan bir işletmeyi devraldım ve yaklaşık 3 yıl kadar işlettim.

İşletmeyi devraldığım sıralarda hafta içi ortalama 700 lira, haftasonu ortalama 1200 lira ciro yapıyodu. 3 sigortalı personel ve bir de part personel çalışıyordu. Yiyecek grubunun kar marjı düşüktü. Buna karşın hafta içi günlük ortalama 200 lira, haftasonu ise 300 ila 600 lira arası çay kahve satışı oluyordu ve bu sayede kar marjı dengeleniyordu.

Ortalama %75 gibi bir kar marjıyla satış yapıldığını söyleyebilirim.

Avm'deydim ve kiram 5000 liraydı. Ve toplam sabit giderim 12.000 lirayı buluyordu. (Royalty bedeli+personel+muhasebe+elektrik+su+telefon+internet+vergi)

Aylık 5000 liradan fazla bir gelirden bahsediyorum yani.

İlk 1.5 yılın ardından başka bir avm açıldı ve bulunduğumuz avm'de birçok dükkan kapandı. Popülasyon hızla azaldı. Ve tabi satışlar düşmeye başladı. Fakat sözleşme nedeniyle avm'den çıkamadık.

Herneyse tüm bu süreç boyunca işle ilgili tüm dinamikleri öğrendim.

Franchise desteği aldığımız firmanın ürün seçimleri ve konsepti başarılıydı ama birçok noktada zayıftı. Maliyetleri kontrol edemiyorlardı ve bunun farkında değillerdi. Özellikle soğuk içecek grubunda maliyetler çok yüksekti. Artı planlanmamış, sistematik getirmedikleri iş süreçleri vardı. Ürün reçetelerinde sorunlar vardı. Gramajlara önem verilmiyordu.

Ve firmanın bu anlamda zayıf olması, benim iş üzerine yoğunlaşmamı sağladı.

Zamanla işi birçok açıdan geliştirdim.

Herneyse şimdi sektöre ve tüm dinamiklerine ilişkin bilgi sahibiyim.

Ve bir restorant konseptim var.

Öğrencinin bol olduğu bir lokasyonda en az 15 m2 üretim alanı olan bir dükkan olmalı. (AVM'de olmucak)

Satış hacmine ve iş saatlerine bağlı olarak 4 veya 5 personel çalışacak. 2500 liraya kadar kira rakamı değerlendirilebilir.

Popülasyonun yüksek olduğu bir lokasyonda min. günde 1000.00 TL satış yapıcağımızı söyleyebilirim. Ortalama %80'den fazla kar marjı olacak ki bu şu anlama geliyor:

Ayda min 30.000 ciro yapan bir dükkan, kar marjı %80 ve sabit gideri 9000 lira civarlarında. 2 ortakla işletildiğini düşündüğümüzde adam başı min. 6500 lira gelir demek.

Avm'nin yoğun olduğu günlerde özellikle haftasonları hiç durmadan satış yaptığım günler oldu. 1900 liraya kadar ciro yaptığım günler.

Özellikle sattığımız çayın bağımlıları vardı.

Yatırım yapabilecek ortak arıyorum. Lokasyon hakkında fikir verebilecek, şehir farketmez. Popülasyonun yüksek olduğu yerde olmalıyız.

Ayrıntılar için özel mesaj atabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
6 yorum
Üye172 yazı
safranboluyu sana tavsiye ederim bu sene karabük üniversitesinde 30 bin öğrenci okuyacak ve safranboludadad 12 bin ayrıca turizmde var askeriyede var sana yardımcı olabilirim
semih

Yerleşim Türkiye / SafranboluMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye3 yazı
@semihefe

semih bey teşekkürler.

@leo091

kesinlikle katılıyorum. eskişehir'e gitmişliğim yok ama söylenenleri duyuyorum. eskişehir'de doğru bir lokasyonda gerçekten sağlam cirolar yapılabilir. bildiğiniz bir lokasyon varsa üzerine konuşabiliriz.

diğer sorularınıza gelince:

konseptle ilgili şunları söyleyebilirim. fast-food ürünleri olacak. tost, sandviç, sosisli, hamburger, cips, soğan halkası, sıkma portakal, tavuk ürünleri, çay/kahve vb. ayrıntılı olarak konuşabiliriz.

dükkanın durumu önemli ama 50.000 tl civarında bir sermaye ile iş modelim kurulabilir. önemli olan lokasyon dediğim gibi.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye145 yazı

görüşmek isterim, franchısıng almanın eşiğinde olan birisi olarak faydalı bir görüşme olabilir.
200620062006

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye3 yazı
@tarkan34

tarkan bey teşekkürler. özel mesaj gönderdim.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul