Bugün eleman arayan firmların, yaş sınırlaması ile ilgili yazmak istedim.
Bildiğimiz gibi Türkiye ILO sözleşmesini imzaladı. Firmalarda birer birer imzalıyorlar. Gazetelerde de görüyoruz büyük törenler düzenleniyor. Yani anlayacağımız ILO işçi grubu için iyi birşey.
Amma velakin, gelgelelim, eleman ilanlarında yaş sınırlaması yazılıyor.
Bu ILO sözleşmesine kesinlikle aykırıdır. ABD ve Rusya gibi ülkelere giden arkadaşlarım görmüşlerdir. Mağaza tezgahtarları, gişe memurları vb. işlerde çalışanlar genelde bayan ve minimum 50-55 yaşlarındadırlar.
Oysa bizde neredeyse, çaycı için bile yaş haddi vardır.
Ben yıllarca eleman çalıştırdım. Ve şunu gördüm, gençlerin dayanıklığı elbette daha fazla, ama bu bir spor karşılaşması değil ki, tecrübede lazım. Zaten iş ararken yaşına ve mesleğine uygun ilanlara bakıyorsunuz...
İlana yaş yazılması kesinlikle anayasaya aykırı(eşitlik ilkesine) ve ayrımcılıktır. Sosyal güvenlik ve Bölge çalışma müdürlüğü müfettişlerine açık ihbardır.
Sayın işverenler, 25-35 arası yaş sınırlamasındaki kasdınız nedir? 36 olsa olmazmı mesela? 36 ve üstü bu işi yapabilecek güçte ve yetenekde olamazmı?Özellikle entel dantel isimlerle sekreter arayanlar(yönetici asistanı vb), 25 yaşındaki bir hanım elemandan ne gibi bir iş performansı ve tecrübe bekliyorsunuz? Çok komik değilmi arkadaşlar, Adam (veya kadın) 36 ise işe giremiyor.Çünkü üst sınır 35...Müfettişlerimizi göreve davet ediyorum..
İnşallah duyan-okuyan olur.
Herkese sevgiler