Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Sermayedar Ortaklı Firma

BaşlatanonurclsTarih03/12/2013 09:36:48Yorum13

İlk mesaj
Yeni Üye22 yazı
Merhaba. Yapmış olduğum iş üzerine bir kişiyle ortak olmak üzereyim. Ben işi biliyorum bu kişi sermayeyi koyacak. Benim sorum şu; sermaye koyan kişi, bir süre süre sonra parasını geri alması mı gerekir veya koyduğu sermayenin yarısı kadar ben borçlanmış mı olurum veya iş zaten benim, benim işime yapmış olduğu yatırım direk firmanın sermayesi olarak sayılıp geri hiç bedel istememesi mi gerekir. Veya farklı bir sistem var sermaye ortaklıklarıyla ilgili.
Böyle bir durum yaşayan, bilen arkadaşlar varsa yardımlarını rica ediyorum.
Saygılar,

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek İmalat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Yeni Üye21 yazı
aranızdaki anlaşmaya bağlı,
yuksel

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Üye145 yazı
sayın onurcls; yatırımcı parasını, siz bilgi ve tecrübenizi koymuşsunuz, kazanırsanız kazancınızı paylaşacaksınız, zarar ederseniz zararı paylaşacaksınız. para kazanmadan ayrılma durumunda ise size güvenerek yatırım yapan kişinin zararına ortak olacaksınız. yatırımcı koyduğu sermayeyi peyder peyi alarak tahsil edecekse sizin mali sorumluluğunuz azalarak bir süre sonra sona erecektir. aksi halde o parasını siz bilginizi şirket sermayesi kabul edecek sadece karınızı paylaşacaksınız. tüm bunları bir müşavir veya avukatınızın rehberliğinde hazırlayacağınız bir sözleşmeyle mutabakata vararak ortaklık kurmalısınız. unutmayınki ortaklıkta para kazanıldığı sürece sorun olmayacaktır. tecrübeyle sabittirki ortaklıklıklarda kazanılan para çok bereketliktir ve doğru ortaklıklarda para kazanmak çok kolay ve keyiflidir. hayırlısı olsun.
200620062006

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Üye141 yazı

tarkan34 en gerçekçi doğruyu yazmış bunun üzerine yorum olmaz artık. :))

Yerleşim Türkiye / Yzmir
Yeni Üye21 yazı
bencede doğru söylemiş kardeşimiz
yuksel

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye69 yazı
Aslında bu aranızdaki anlaşmaya bağlı, ben daha önce bir işte arkadaşla ortak olmuştum , sermaye benim ama işi o yapıyordu, karda :%50 ortaktık. Ama dikkatli ol ortaklık çok sıkıntılı bir süreç .

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye16 yazı
iki tarafta dürüstlük söz konusu ise hiç bir sıkıntı olmaz.Profesyonel şirketleri incelerseniz anlarsınız.Dünyada yüzlerce şirket evlilikleri oluyor ve başarıdan başarıya koşuyorlar çoğunlukla.Batan da oluyor tabii ki:))

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Üye174 yazı
Is basarili gittiginde, gelecek icin buyuk potansiyeli oldugunda, marka degeri olusup sirket degeri arttiginda durum nasil peki?

Yerleşim Ukrayna / KievMeslek Serbest meslek
Yeni Üye36 yazı
parayi veren dudugu calar..geciniz boyle isleri lutfen!

Yerleşim Azerbaycan / GenceMeslek Ticaret
Yeni Üye57 yazı
Kesinlikle ortaklik yurumez.illaki birisi birisinle bir konuda ters duser.kendileri bile iyi gecinse birisinin esi sebeb olur yine yurumez.ortak malı köpekler bile yemez bu atasözünü hic yabana atmayiniz.yapabiliyorsaniz tek basina yapin.yapamiyorsaniz sorunu kendinizde arayin

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Gyda
Yeni Üye22 yazı
Cevaplar için çok teşekkürler. Şu an işimi zaten yapıyorum. Karşı taraf ortaklık teklifinde bulununca değerlendirmek istedim. Ortak iş zordur bunu da biliyorum fakat, birlikten de güç doğabilir. Tarkan34, sanırım sizin anlattığınız yolda ilerleyeceğim. Olursa olur, olmazsa çok şükür zaten ekmeğimizi çıkartıyoruz. Herkese tekrar teşekkürler. Saygılar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye105 yazı
merhaba arkadaşım. birebir olarak benimle aynı durumdasın. bende birisi ile ortak başlıyorum makineler ve hammadde konusunda o uzman ve makineleri mevcut ucuza da hammadde alabiliyor. ama satacak müşterisi pek yok onu tatmin etmiyor. bende ise müşteri oldukca var bende satacak ürün bulmakta güçlük çekiyordum. ortak olduk şu an itibari ile yerimiz tutuldu makineler kuruluyor allah nasip ederse 1 ocak itibari ile bismillah diyeceğiz. bizim anlaşmamız. kurulum masrafları benden makineler ondan yarı yarıya ortağız. herşeyine. onun sermayesi yok benim sermayem var. biz tam ortaklık şimdi biz başladık diyelim. ve olmadı para kazanamadık. ben onun makinesine de ortak oluyorum. çünki yarın öbürgün olmazsa eğer giden para benim param olacak o makinesini alıp gidecek zararı olmıcak. tüm kar a da zarar a da ortak olduk bu anlaşmanıza bağlı benim başka bir işle alakalı bir ortağım var 12 senedir ortağız. hiç sorun yaşamadık inşallah da yaşamayız. arkadaşın dediği gibi anlaşmana bağlıdır. düzgün bir ortak bulduğunda ise zevk alırsın ticaretten.
İbrahim Turan

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye223 yazı
Böyle durumlarda ilk önce firmanın tahmini senelik satışlarına göre , çalışan işçi sayısına göre TÜRÜNÜ belirlemek lazım.

Bir kobi firması olarak Micromusun , küçük mü yoksa orta işletmemimisin belirlenmesi gerekir.

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/11/20121104-11.htm

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=3.5.20059617&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk%20ve%20Orta%20B%C3%BCy%C3%BCkl%C3%BCkteki%20%C4%B0%C5%9Fletmelerin%20Tan%C4%B1m%C4%B1

---------------------------------------------------------------------------------------------

Daha sonra ikinci aşama bu firma tek kişi üzerine olan Gelir vergisine tabi firmamı olacak veya gene tek kişi üzerine olan bilanço esasına göre defterleri tutulan firma mı olacak veya ortaklı Limited şirket mi olacak , A.Ş mi olacak hisseler nasıl olacak bununda belirlenmesi gerekir.

Mesela diyelim ltd kurdunuz ve 2 kişisiniz ve hisseleriniz yüzde 50 - 50 ve belli sermaye gösterip bunu ticaret odasına bildirdiniz.

Sen işi biliyorum dedin , o da parasını koydu dükkanı tuttunuz malzemeleri aldınız işe başladınız . Fakat şirketde hisseler ikiniz ödemiş gibi gözükürsünüz ve normali ikiniz beraber çalışırsınız ve kâr da zararda ortak olur. İkinizde bağkurlu 4 b li olursunuz.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Çok daha yüksek iş düşünüyorsanız ikinizde patron koltuğuna otutursunuz.
Çalışanlarınızı alırsınız.
Pazarlamacı
Satışçı
Muhasebeci
Şoför
vs vs
Bunların sgk larını yaparsınız, daha ileride verilecek kıdem tazminat paralarını her ay düzenli dolara çevirip bankaya koyarsınız ki ileride sorun çıkmasın.

Siz ikinizde işi üst kademeden yürütürsünüz.

Zaten daha sonrada çalışanlardan birisi çıkar birisi girer , arada bir iş ilanları verirsiniz. Arada bir çalışanlardan birisi işten çıkıp size rakip olmaya çalışır vs vs .

Yani işletmenizi nasıl kuracağınıza , ne iş yapacağınıza bağlı.

Yok şayet ben ufak işletme kurucam giderleri düştükten sonra bana da aylık 2.000 tl kalsın vs diyorsan , melek yatırımcı , birisinin para koyupta ben ortak oluyum sen çalış bana kârdan pay ver vb olaylara GEREK YOK.

Ortağın para verecek o çalışmayacak tek sen çalışacak isen , git direk banka ile konuş kaç para sermaye lazımsa git al bankaya her ay düzenli parasını öde.

Diğer türlü ufak işletme için hali hazırda zaten bankalar varken , başka birisi para koysun o para koyan çalışmasın ve sen ona her ay kâr ver ne gereği var ?

Örnek banka kredileri ve faiz oranları : http://www.ziraat.com.tr/tr/diger/HesaplamaAraclari/Pages/KrediHesaplama.aspx

Kobi desteği nedir alabilirmiyim bana verirlermi vs diyorsanız

http://www.kosgeb.gov.tr/Pages/UI/b.aspx?ref=20
Burayıda okuyabilirsiniz.

İyi çalışmalar.

Allah herkese bol bol para kazanmayı nasip etsin :)
Ticaret

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek