Pazarcılık nasıl yapılır, nasıl başlanır hiç bilemiyorum ancak şu anda maddi açıdan son derece müşkül duruma düştüğümüz için başlayabilir miyim diye düşünmekteyim.
Bu konuda hiç tecrübesi ve bilgisi olmayan birine ne gibi tavsiyeleriniz olur arkadaşlar?
Buradan okuduğum kadarıyla pazarda yer sahipleri yeri kiralıyormuş ama o yeri kiralasak bile zabıta geldiğinde zabıtaya ne diyeceğiz? Burayı şu adamdan kiraladım mı deniyor? Zabıtaya bir evrak, belge vs göstermemiz gerekiyor mu? Zabıtalar bu şekilde yer kiralayanlardan para mı alıyor?
Bundan ayrı olarak, sizce pazarda ucuza birşeyler satılarak - masraflar düşüldüğünde ev geçindirilir mi? Öğrenci okutuyoruz, tek gelir bu olacak.
Tanesi 50 kuruşa çorap veya tanesi 1 liradan eşarp türü birşeyler satarak (takı da olabilir) bir günde ortalama olarak ne kadar gelir elde ederiz? Kiraladığımız yerin kira parasını ve varsa diğer masrafları çıkardığımızda, elimize ne kalır aşağı yukarı?
Bu şekilde haftanın 5 günü pazarda satış yaparak ayda 2.000 lira, misal veriyorum, kazanılabilir mi? Veya ne bileyim ne kadar kazanılabilir?
Vereceğiniz bilgiler benim için çok önemli, bıçak sırtındayız şu an, son derece zordayız. Sizlerden gelecek doğru bilgilere göre hareket etmek istiyorum.
Bir de, Eskişehir'de daha önce pazarcılık yapmış olan veya halen yapmakta olan arkadaşlar varsa onlardan da fikir almak isterim.
Şunu da belirteyim: bu işe girdiğimizi farzedelim. Arabamız olmadığı için, satacağım ürün hafif birşeyler olmalı ki elde poşette veya yolculuk çantası gibi birşeyde taşıyabilrim en fazla.
Başlangıç olarak sermaye olarak ne kadar para olması gerekir? Hoş elimizde kuruş yok o da ayrı, belki oradan buradan 50- 100 lira gibi borç bulabilirsem diye ümitlenmekteyim.
Artık geceleri uyuyamaz olduk, bu işte de pek çok pürüz var. Yer kirası, mafya türü insanları, oydu buydu.
Olumsuz görüş belirtileceğinden kuşkum yok ama en azından doğru ve net bilgiler de verebilirseniz çok sevinirim. Bu konu benim için çok önemli, yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ederim.