Bu Meret Olmazsa Keser Millet Birbirini. . . - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla

Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Bu Meret Olmazsa Keser Millet Birbirini. . .

tristapena
Editör

Toplam 498 yazı
21/05/2008 :  17:46:11 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı

Caminin karşındaki kahvehaneye oturdum...

Garsonun gelip “ne içersin diye” sormasını bekliyorum.

Yan masada, çenesini bastonuna dayamış yaşlı bir amca oturuyor.

Gömlek düğmeleri açık, ayakkabılarının ökçesine basmış, gözünü kırpmadan minareye bakıyor.

Dalmış, kim bilir ne düşünüyor?

İçeride sarışın çilli bir çocuk var. Yalınayak, pantolonun paçaları dizlerine kadar sıvanmış, uykulu gözlerle televizyon izliyor.

Yerler ıslak, orta yerde mavi bir hortum var.

İlkokula giderken yaz tatillerinde yumurtacıda çalışırdım. Patronun arkadaşları geldiğinde benim duymamı istemedikleri bir konuda konuşacaklarsa İbrahim ağabey seslenirdi hemen.

“ Ali hortumu tak dükkânın önünü bir ıslat bakalım, tozamasın!”

O günlerden aklımda kalan çürük yumurta kokusu nereden geldi burnuma şimdi?

Kimsenin benimle ilgileneceği yok

Çocuk uykuya yenik, başı öne düşüyor.

— Amca çay içer misin?

— Haaaa!

— Çay içer misin? Diyorum!!

— İçmem içmem evde içtim ben.

— Olsun gene iç.

— Ihlamur içeyim madem...

Boğazımı temizleyip, çocuğu korkutmayı göze alarak içeriye sesleniyorum..

“Bir çay, bir ıhlamur!”

Çocuk oralı olmuyor

Cevap köşede sandalyede oturan adamdan geliyor

“ Tamam”

Yaşlı amca da uyumuş..

Kahveci ıhlamuru masaya bırakıyor.

İhtiyarın omzuna dokunup uyandırıyor..

“ Koreli soğutma!”

Koreli gözlerini açıp, ıhlamurun şekerini karıştırırken, ben amcanın yaşını hesap etmeye çalışıyorum..

Kore savaşı 1950 de olmuştu, bu adam o zaman yirmi yaşında olsa; 1930 doğumlu, sene 2008.

Yaş; yetmiş sekiz.

“Evlat ver bakalım bir uçlu cigara.”

Gömlek cebinden sigaranın maviliğini nasılda gördü.

İçinden bir tane alıp, sigara paketini amcaya doğru uzatıyorum.

Kahveci yanımızda bitiyor.

“Koreli sigara yasak sana! Daha geçen ay kalp ameliyatı olmadın mı sen! ”

Amcanın yüzü değişiyor, hiddetleniyor..

“ Sana ne be yalama İbraaaam!”

Sonra bana dönüyor...

- Utanıp sıkılmıyor da bunlar..Daha dünkü çocuk...Evde de sigara içirmiyorlar bana, bir iki nefes çekip atacağım işte, bu yaştan sonra okul talebesi gibi helada mı içelim bu mereti?”

— Amca her yerde yasak artık!

— Ne yasağı be! Bu meret olmazsa keser millet birbirini...

Cümlesi bitmeden boğulacak gibi öksürmeye başlıyor, ıhlamuru sigarayı masanın üzerinde bırakıp, bastonuna dayanarak camiye doğru yürüyor.
Ali GÜLCÜ

Yerleşim : Türkiye / Tekirdağ  |  Meslek : Diğer
zeynep_
Üye

Toplam 218 yazı
16/06/2008 :  01:34:31  Alıntı
vallah keser:)
Medenıyete daır herbıseyımız tamam bır sıgara yasagımız eksık.
Isımın geregı alısverıs merkezlerını fazlasıyla zıyaret ederım__ıstemeyerekte olsa__.
uzun suredır esnaf kan aglıyor,tum magazalar bombos,krızden önce dedıkodusu yayılan krızın bunalımıyla parası olan ınsanlar bır çöp almaya korkar olmus,parası olmayanlarsa zaten alamıyor.Iste bu krız söylemlerının basladıgı gunden berı mılyarlarca kıra odenen ,bınlerce ınsana gecım kaynagı olan avm dekı magazalar sınek avlarken,yemek katları cafeler ıslıyordu en azından,oralara gıdenlerde bır azalma olmadı ve gıren cıkanın sirkulasyonundan ufak tefek satıslarda oluyordu.Şımdı yemek katlarıda bos,cafelerde bos cogu terkedılmıs gıbı,garsonlar kapıda muhabbette,ınsanlar sıgara ıcebılecegı yerlerde yemek yemek ıstıyor,haklı olarak.(not;sıgara ıcmeyenlerın bu keyfı anlamasını beklemıyorum:)
ıyımı oldu sımdı bu?

Türbandı
oydu buydu
sımdıde sıgara yasagıydı
pek sevgılı hükümetımızı biri fena sasırtmıs.
yahu bızım en buyuk problemımız basasagı dönen ekonomımız degılmıydı?Bu ınsanların ıktıdar vaadlerı ekonomıyı düzeltmek degılmıydı?

Allah kımseyı sasırtmasın:)

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Tekstil
tristapena
Editör

Toplam 498 yazı
16/06/2008 :  08:16:46  Alıntı
Buradaki alışveriş merkezlerinin durumu da çok farklı değil..Konu ile ilgili farklı çözümler üretileceğini düşünüyorum...Simit evleri gibi sigara evleri açılmaya başlar mı dersiniz?
Ali GÜLCÜ

akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
21/07/2008 :  00:23:40 Yazarın websitesine git Website   Alıntı

Benim memlekette yasağı dinleyen pek yok. Bakalım sonu ne olacak. Alışveriş merkezleri pek dolu değil ama yasakla pek ilgisi olduğunu sanmıyorum. Benim en çok hayret ettiğim şey ; ben sigara kullanmazdım dükkanda biraz ağır kaçan bir sıkıntı yaşadık ben de sigaraya başladım başlamamla yasak etmeleri bir oldu çok şaşırdım hiç sevmem yasakları sanki bana mesaj verdiler gibi oldu. Bırakmadım ama hala Ramazana az kaldı yasakla beraber mecburen belki de . . .
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
tristapena
Editör

Toplam 498 yazı
21/07/2008 :  09:49:44  Alıntı
Yazıyı kaleme aldığım o günden, bugüne köprünün altından çok sular aktı, mevcut şartlar değişti. Alışveriş merkezlerinde bağımsız alana sahip olan yerlerde sigara içilebiliyor...
Ali GÜLCÜ

mk34tr
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
21/07/2008 :  14:40:32  Alıntı
Sigaranın insan sağlığına zararı olduğu kesin.
Sigara içme yasağınıda destekliyorum ama uygulamada hata olduğunu düşünüyorum.
Eğer AVM lerdeki mekanlarda yasak uygulanıyorsa,AVM dışındaki mekanlardada hemen uygulanmalıydı.
Bu arada hafta sonu İstinye Park da idim. Sigara yasağından pek etkilenmiş gibi değildi.
Bu arada cafe Crown çok doluydu ve dikkatli bakınca tüm masalarda sigara paketi vardı ve herkez içiyordu.
neredeyse sigara içilen tek mekandı.Biryerde yasak iken cafe Crown nasıl yasaktan etkilenmedi yada farklı davranıyor alamadım.. Sigara yasağı cağdaşlık belirtisi ama ticareti etkilemeyecek şekilde uygulanmalı diye düşünüyorum.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Satış / Pazarlama
izmirlim
Üye

Toplam 116 yazı
21/07/2008 :  16:31:06  Alıntı
açık havada da olsa çarpıyor bu meret adamı, şu anda bile 3 masa ötede oturan adamın sigarasını ben soluyorum.

Yasaklansın, hatta dağda bayırda bile yasaklansın, hatta içenler Taksim'de sallandırılsın. Benim canıma acımayana, ben mi acıyacam ?
Sakın insanların umudunu kırma, belki de sahip oldukları tek şey "O"dur

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Turizm

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

• Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.

4.36 saniye.
15:45:21, 1 Haziran 2025, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2025 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım