Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Sizce Türkiye'de Ne Olacak ?

BaşlatanizcenTarih19/05/2008 14:45:00Yorum25

İlk mesaj
Üye184 yazı
2008 yılının neredeyse ortalarına geldik şu günlerde. ekonomik olarak ülkemizde geçen yıla oranla pek bir değişiklik göremedik. yaklaşık 2 hafta önce de yeni istihdam paketi açıklandı. Kobilerin gözü aydın demek istiyorum ama pek hayırlı gibi gelmedi.

Turizm sezonu neredeyse açıldı gibi eli kulağında. en büyük umudumuz yine Ege ve Akdeniz sahillerine gelecek olan yabancı turistler. Ekonomimizin neredeyse bel kemiğini oluşturan bir gelir kaynağı.

Akp kapatma davasının hala gündemdeki yerini korurken, mazota , benzine gelen peşpeşe zamların izleri silinmemişken, Marmara depremi tartışmaları yeniden alevlenmişken 2008 yılı için dağıtılan nazar boncuklu vaatlerden hala haber alamadık.

şimdi soruyorum size 2008'den ne beklediniz ve ne buldunuz. (veya hala ne bekliyorsunuz?)
İzcen Computer

Yerleşim Kuzey Kıbrıs TC / GüzelyurtMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
25 yorum
Yeni Üye11 yazı
bence doların 1.5 ytlden aşşağı olması ihracatı etkiliyo bu durumda yapılan ithalat da pek işe yaramıyo bu dengesizlik ve sıkıntı piyasayı vurmuş durumda.hazır yaz sezonu da açılmışken turist bolluğunun eli kulağındayken doların 1.5 seviyesine gelmesi piyasayı rahatlatır

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Üye184 yazı
baskanert arkadaşım dediğin gibi döviz bu seviyedeyken ithalat pek bir işe yaramıyor ancak turist sezonunda ülkemize daha fazla döviz girişi olacağı için dövize şimdikinden daha fazla talep olmayacak ve bu yüzden dövizin piyasanın beklediği yükselişi yapamayacak.
İzcen Computer

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GüzelyurtMeslek Mühendis
Yeni Üye38 yazı

insanların alım gücü azaldı azalmaya da devam edecek böyle giderse çünkü belirsizlik süreci yaşanıyor. umutlar hep yarınlara erteleniyor.
ben gelecek turistlerden de umulan kadar katkı olacağını sanmıyorum son yıllarda ülkemize gelen turistlerin kalitesi 90 lı yıllardaki gibi değil. gelen turist sayısının artması ile ülkeye giren döviz miktarının artışı doğru orantılı değil.
banu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yleti?imci
Üye184 yazı
ülkemize gelen turistler çarşıda pazarda hiç para harcamasa da yabancı ülkelerin uçak ve gemileri limanlarımızı kullandığı zaman şirketlerin ülkemize ödediği kişi başı ayak bastı paraları da ciddi miktarları buluyor. ayrıca otellerimizde konaklayan yabancı turisterin bıraktığı dövizler de yabana atılır gibi değil.
İzcen Computer

Yeni Üye38 yazı
turizm yerlerindeki esnafları ayakbastı paraları ve şirketlerin otellerin kazandığı paralar bağlamıyor. son yıllarda para harcamayan turistlerin akınına uğradığı için ülkemiz turistik bölgelerimizdeki esnaflar kan ağlıyor. delik çok büyük olduğu için ayak bastı paraları da deliği yamamaya yetmiyor, dolayısıyla da hakla yansıyan birşey olmuyor bu ayakbastılardan . tamamen hiçtir bu girdiler demiyorum ama çokda birşey değildir diyorum.
banu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yleti?imci
Üye184 yazı
pcked ben de sana katılıyorum. zaten katılmamak elde değil. akp iktidarının görebileceği en üst seviye burasıdır. vatandaşın söyleyecek çok sözü var ama karşılarında muhatap yok malesef. çiftçi bir mitingde başbakana haykırıyor "mazot kaç para biliyormusun " diye, sonuç adamcağız başbakanın korumaları tarafından sille tokat meydandan uzaklaştırılıyor. uyan Türkiyem uyan.
İzcen Computer

Üye406 yazı
bu ayakbastı parası olarak adlandırdığınız vergi yürürlükten kaldırıldı diye biliyorum ancak.Türiste bel bağlıyorsak eğer biz zaten hapı yutmuşuz.Çünkü bize gelen turistler zengin turist değil otellerde herşey dahil kaldıklarından dolayı da dışarıdan alış veriş yapmıyorlar yaptıkları alış veriş ise çok az oranda.adamın cebinde parası yok ama rahatça tatile çıkıyor sen ise onun ödediği paranın misli fiyatlarına zar zor tatile çıkabiliyorsun.
Gelen turistlerin sayısının çok fazla olmasının hiç bir önemi yok.Onların getirdiği ve harcadığı paranın yatırım yaptığı paranın önemi var .Fransaya italya ya giden turistlerin binde biri gelsin bize inanın aynı parayı gine kazanırsınız

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Saty? / Pazarlama
Üye406 yazı
Ekonomimiz adeta şişirilmiş bir balon gibi ama her yerinden hava kaçıran bir balon.Çünkü icraatlar yapılırken bunlar gelir adeletini sağlamak ve adil yönetim anlayışından ziyade bazı iş çevrelerinin hoşuna gidecek bir yapı içerisinde hazırlanıyor.

ÇÖZÜM:
Türkiyenin rayına oturması için;
Yeni bir ekonomik model belirlenmeli.Bağımlılık ekonomisinden ziyade bağımsızlık ekonomisi.Kaynakları dışarıda değil içeride arayacaksınız.
Vergi alımında adil ve tarafsız olacaksınız.
Hak ve hukuka önem vereceksiniz.
Hakkın emaneti olarak görüp insanları halka hizmet edeceksiniz.
Yabancı yatırımcıların ve hatta turistlerin can -mal güvenliklerini özel yasalarla en üst seviyeye getireceksiniz.
En alım satım-araba alım satımına sıkı takip getireceksiniz.
Kdv yi -%5 e sabitleyeceksin.
ve en lüks tüketimde %12 yapacaksın gör bakayım kimse vergi kaçırıyormu.
Kaçırana da en ağır cezayı vereceksin.
Bankaların ve holdinglerin ve medya kuruluşlarının defterlerini iyice inceliyceksin.
Tefeciliğe en ağır cezayı getireceksin.
kredi kartı ve banka borçları altında ezilen vatandaş için halk bankasından 80 ay vadeli yıllık %6 faizli kredi vereceksin.
Çek kanununu değiştireceksin çek ödemeyene en ağır cezayı vereceksin ödeyemem diyene de en uygun krediyi vereceksin.
Yatırım ve istihdam artışına destek olacaksın.
Meslek okullarını sanayi bölgelerinde faaliyete geçireceksin ve oradan çıkanın hazır işi olacak.
Mahalllerde vergi vermeyen ve asgari ücretin vergisinden de muaf parça başı çalışan teksit atölyeleri kuracaksın ve böylece 200 000 kadar bayana iş bulup düşük işçilik maliyeti ile çinle rekabet edeceksin.

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Saty? / Pazarlama
Üye184 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - iturkmen
Ekonomimiz adeta şişirilmiş bir balon gibi ama her yerinden hava kaçıran bir balon.Çünkü icraatlar yapılırken bunlar gelir adeletini sağlamak ve adil yönetim anlayışından ziyade bazı iş çevrelerinin hoşuna gidecek bir yapı içerisinde hazırlanıyor.

ÇÖZÜM:
Türkiyenin rayına oturması için;
Yeni bir ekonomik model belirlenmeli.Bağımlılık ekonomisinden ziyade bağımsızlık ekonomisi.Kaynakları dışarıda değil içeride arayacaksınız.
Vergi alımında adil ve tarafsız olacaksınız.
Hak ve hukuka önem vereceksiniz.
Hakkın emaneti olarak görüp insanları halka hizmet edeceksiniz.
Yabancı yatırımcıların ve hatta turistlerin can -mal güvenliklerini özel yasalarla en üst seviyeye getireceksiniz.
En alım satım-araba alım satımına sıkı takip getireceksiniz.
Kdv yi -%5 e sabitleyeceksin.
ve en lüks tüketimde %12 yapacaksın gör bakayım kimse vergi kaçırıyormu.
Kaçırana da en ağır cezayı vereceksin.
Bankaların ve holdinglerin ve medya kuruluşlarının defterlerini iyice inceliyceksin.
Tefeciliğe en ağır cezayı getireceksin.
kredi kartı ve banka borçları altında ezilen vatandaş için halk bankasından 80 ay vadeli yıllık %6 faizli kredi vereceksin.
Çek kanununu değiştireceksin çek ödemeyene en ağır cezayı vereceksin ödeyemem diyene de en uygun krediyi vereceksin.
Yatırım ve istihdam artışına destek olacaksın.
Meslek okullarını sanayi bölgelerinde faaliyete geçireceksin ve oradan çıkanın hazır işi olacak.
Mahalllerde vergi vermeyen ve asgari ücretin vergisinden de muaf parça başı çalışan teksit atölyeleri kuracaksın ve böylece 200 000 kadar bayana iş bulup düşük işçilik maliyeti ile çinle rekabet edeceksin.

biz sıradan vatandaşlar olarak kendimizce az çok ne kadar faydalı olacağı tartışılabilir çözümler üretebiliyoruz. devletimizin başındakiler fikir üretmedikleri, çaba sarf etmedikleri gibi biraz olsun bu fikirlerden yararlansa bizi çok daha iyi günler bekleyecek. tabi ki anlayana...
İzcen Computer

Üye184 yazı
yüreğine sağlık iturkmen. fikirlerin için teşekkür ederim.
İzcen Computer

Yeni Üye31 yazı
Artik insanlar modern koleler bunu fark etmedinizmi sadece karinlarini doyuracak kadar kazaniyorlar. Ben boyle yorumluyorum. Dunyanin her yerinde oldugu gibi Turkiyeyide biz yonetmiyoruz birileri yonetiyor bosuna care aramayin bulamazsiniz cunku henuz halkimizin cogu bizi kimlerin yonettigini bilmiyoruz. Her zaman kafamiza vuracaklar hic bir zaman dik durmamizi saglamiyacaklar. bence dunyanin kaos dan cikmasi zor mucize
Karincalari arilari dusunun kraliceleri vardir iscileri vardir iste insanlarimiz o isci arilar gibi omurlerinin sonunu getirecekler nasil gectigini kimin icin calistiklarini fark etmeden.

Yerleşim Fransa / ParisMeslek Muhasebe
Üye184 yazı
çok karamsarsınız. size hiç katılmıyorum. nasıl bir gençlik yetişiyor anlamadım. siz şimdiden umudunuzu kesmişsiniz yurdunuzdan. Atam bu gençliğe mi emanet etmiş Cumhuriyeti. eminim kemikleri sızlıyordur. sistem yanlış olabilir, yönetenler doğru kişi olmayabilir ama Atatürk gençliği bu kadar karamsar olursa diyecek hiçbir sözüm olmaz. diyecek bir söz bulamıyorum..
İzcen Computer

Üye184 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - pcked
ama senin söylediğinde doğru umutsuzda yaşanmaz pes etmeye gerek yok aç karınları doyurma mücadelesine devam ben bunalrı kendim içinde yazmıyorum yanlış anlaşılmasın gençleri hergün dolu dolu görüyorum ben izliyorum başka yazımdada yazdığım gibi çöpten akrıncalar gibi çöp toplayan hergün sayısız insan görüyorum,ve üzülüyorum allah ayrdım etsin diyorum sonra düşününce koca bir ülkeyi ulan diyorum allah ne yapsın be insanın insana yaptığına allah ne yapsın başedemediğimiz çaresiz kaldığımız noktada herşeyi allahtan bekleye bekleye tam bir batıl toplumu olmuşuz halbuki allah yapacağını yapmış dahada bişey yapmaz gerisi insanın insana ettiğidir çözümü başka olmalıı ama ney bilmiyorum.

yazının bu bölümünü çok beğendim. diğer kısmında da pek haksız değilsin ama daha yapıcı düşünmek lazım.
İzcen Computer

Üye992 yazı
selam arkadaslar
yazilariniza deger veriyom hepsi iyide anlamadim bazi olaylarin degismesi bizlerin elinde toplumun elinde olduguna inaniyom .ama biz biziz burasi turkiye degismez .toplum degismez,,kafalar degismez,politicacilar degismez,neyi degistirecegiz ya.turkiyeye doviz girsin diye kanun cikartan ve ihracat yapana su kadar para geri verecez diyenler.ilk once yegenleri sahte terlik ihracati gosterip devletten para cekenlerin sayisi cooook.boyle gelmis boyle gider misali ...simdi siz deyin kimi ve nereyi degistirelim.yillar geldi gecti turkiye ilerliyo ,modernlesiyo ama dunya daha cabuk ilerliyo gelisiyo.saygilarimla

Yerleşim Yspanya / Tarragona
Üye184 yazı
armandoTR arkadaşım senin de dediğin gibi birşeylerin değişmesi bizim elimizde. özellikle insanlar sandığa giderken kimlere oy vereceğini çok iyi düşünmeli. işin sonu nereye varacağı ta en baştan bellidir. böyle gelmiş böyle gider zihniyeti ile hiçbir yere varılmaz.
İzcen Computer

Üye184 yazı
zihniyetler değişmediği sürece bu düzenin değişeceğine inanmıyorum. birçok genç arkadaşımız hala daha molla zihniyetiyle at gözlüklerinin penceresinden bakıyor. bu tür insanlarla bu ülke bir arpa boyu yol alamaz.
İzcen Computer

Yeni Üye75 yazı
Neden hep birilerini eleştiriyoruz? Çözüm önermek yerine, çözümsüzlüğü körüklüyoruz?
Akp veya başka bir iktidar partisinin yaptıklarını eleştirmek en kolayı, ne yapması gerektiği konusunda bir yol gösterebiliyormuyuz ? Dünya kapitalist sistemin problemleri ile boğuşuyor. Bizim ülkemizde yeraltı kaynaklarından yararlanılamazken, Sanayicilerimiz bakkal, market, inşaat yaparken hükümetlerin birşey yapabileceğini sanmıyorum. Hampetrol 2007 de %50 değer kazanmışken, dış ticaret açığını kapatmamız mümkün değil. Yani Akp yi kapatsınlar, yollasınlar hepsini, Gelecek olan değerli hükümetlerimizin bunu rayına sokabileceğinemi inanıyorsunuz ? Lütfen 94, 97, 2001 krizlerini unutmayın. Ben herhafta 1 veya 2 banka , kuyumcu soygunu olduğunu hatırlıyorum. Çözümlerden biri iturkmen arkadaşın öneri gibi olabilir. Amaç siyaset değil, Türkiyenin geleceği olmalı. saygılar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Üye184 yazı
2007 yılı kayıp bir yıl oldu. Şimdi gündemde yeni yılın nasıl geçeceği sorusu var. Yine kayıp bir yıl mı yaşayacağız? Yoksa kaybedilen trendlere geri dönüp, yılı iyi bir ekonomi performansı ile mi tamamlayacağız?
Bir 2008 yılı değerlendirmesi yapmamız gerekiyor anlayacağınız. Yazıya sorularla başladık.
2008 yılının en azından bu açıdan özellikli bir yıl olacağını söyleyebilirim. Bu yıl ortalıkta uçuşan çok sayıda soru olacak ama yılın büyük bir kısmında bu sorulara tek ve tatmin edici cevap bulmak pek mümkün olmayacak.
Nedeni basit. Yeni yıl tam bir belirsizlikler yumağı olarak başladı. Bu yumağın nasıl ve ne yönde çözüleceğini de henüz bilmiyoruz. Ekonomik gidişatı etkileyecek iki karar alanında, yani hem içeride hem de dışarıda, aynı anda yönsüzleşme ve performans kaybı var. İkili yönsüzleşme belirsizliği yoğunlaştırıyor. Son eğilimler koyulaşan belirsizliğin yılın önemli bir kısmında devam edebileceğini gösteriyor.
* * *
Belirsizlik yoğunlaştı diye önümüzü görme çabasından vazgeçemeyiz kuşkusuz. Bu gibi ortamlarda, olayı biraz daha karmaşık hale getirme pahasına, önümüzü alternatif senaryolarla görmeye çalışırız. 2008'in encamını da senaryolar yardımıyla anlamaya çalışmamızın daha doğru olacağını düşünüyorum.
Ancak, yeni yılın bu açıdan da sorunları var. Ekonomiyi etkileyen iç ve dış etkenler olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla anlamlı bir senaryonun bu etkenleri kavrayacak biçimde, iki ana eksen üzerine inşa edilmesi gerekir. Bu eksenlerden birisi daha kolayca kestirilebilecek bir konumda olunca, senaryonun sadece öteki eksene yaslanarak kurulması mümkündür ve bu işi epeyce kolaylaştırır.
Örneğin, geçtiğimiz birkaç yılda dünya ekonomisinde bir genişleme konjonktürü yaşanıyordu. Bu eğilimin değişebileceğine ilişkin herhangi bir emare de yoktu. Dolayısıyla, dışarıdan bize gelebilecek etkileri kestirmek görece kolaydı. Bu durumda değerlendirmeye baz olabilecek senaryoları tek boyutlu olarak, sadece içerideki gelişme olasılıkları üzerine inşa etmek yeterli olabiliyordu.
Tersine, dünya ekonomisinin büyüme ivmesini kaybettiği, büyük ölçüde istikrarsızlaştığı ve belirsizlik ihraç etmeye başladığı bir ortamda içeride güçlü ekonomik trendler ve bunları korumaya odaklanmış bir ekonomi yönetimi olsa, geleceği sadece dışarıdaki gelişme olsılıkları üzerine inşa edilmiş bir senaryo ile okumak mümkün olabilirdi.
2008 yılı başında bu iki kolaylığın da söz konusu olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. ABD'de üreyen yavaşlama ivmesi ile birlikte dünya ekonomisinde konjonktürün ters dönmesi, ucu resesyona varabilecek yeni bir sürecin devreye girmesi ve istikrarsızlığın yoğunlaşması olasılığı var. Dünya ekonomisinde farklı gelişme dinamiklerinin dikkate alınmasını gerektiren bir ortamın yeşerdiği anlamına gelir bu.
Dışarıda bu gelişmeler yaşanırken içeride de büyüme ivmesinin kaybedildiğini, istikrar arayışının sekteye uğradığını, ekonomi yönetiminin de odağını yitirip dağınık bir görüntü vermeye başladığını biliyoruz. Bu da içerideki gelişmelerin farklı yönelimler sergileyebileceği anlamına gelir.
* * *
Bu durumda 2008 yılını farklı iç ve dış gelişme olasılıklarının belirleyeceği senaryolara göre değerlendirmemiz gerekiyor.
Dört farklı seçenek olduğu söylenebilir. Dışarıdaki bozulmanın kontrol altına alındığını ama içerideki politika uyuşukluğunun devam ettiğini varsayan senaryo bunlardan birisidir. Bu durumda 2008 en iyi ihtimalle 2007 yılı gibi olur. Yani 2008'i kayıp yıl olarak kaydederiz.
İkinci seçenek dışarıdaki bozulma sürerken içeride yeni bir iktisat politikası dinamizmi ile ekonominin mevcut rayında tutulması olasılığıdır. Bu durumda darbe alırız ama yıkılmayız.
Üçüncü senaryo dışarıda görünür bir toparlanma yaşanırken içeride de ekonomiye odaklanmış bir siyasi irade ve etkin bir iktisat politikası uygulamasını öngören senaryodur. Bu durumda 2008 yılı 2002 sonrasının performansına yeniden dönüşün ilk yılı olur.
Son senaryo ise dışarıda durgunluk ve istikrarsızlık derinleşirken içeride de dağınıklığın yaygınlaşıp, odağın iyice kaybedilemesi durumunda söz konusu olur. Bu koşullarda 2008'i ağır hasar kategorisine sokup, sonraki yılların nasıl kurtulabileceğini düşünmek gerekir.
Buyrun size 2008 için dört senaryo. İstediğinizi seçin. Ama makul olun

radikal gazetesi Taner Berksoy 'un yazısı.
İzcen Computer

Üye237 yazı
bu siteyi takip ediyorum. iş fikirleri arasında faydalabildiğim bir şey olmasa da ekonomi ile ilgili yazıları ve yorumları daha da dikkatli okumak lazım. bazı tahminlerim gerçekleşti. bunlardan kendime kazanç sağladım. yeni bir öngörüm var. haziran sonu temmuz başında ekonomide yeni bir orta süreli trend yaşanacak. bunun sonucunda doların yie hareketleneceğini öngörüyorum. tabi euro da. bankalarla gram altın alışverişi yapanlar için de ekstra fırsatlar da olabilir. korunmacı tavır sergileyenler için altın hala cazip. dolar 1,25in altına indi. bence alım zamanı. ekstra bir tahmin: siyasi bir olay üzerinden bunun gerçekleşme ihtimali yüksek. ama veriler temmuz sonuna doğru iyileşmeler yaşanabileceğini gösteriyor. ayı piyasası içerisindeysek durum vahim demektir.
HSN

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Üye184 yazı
arkadaşlar bu aralar döviz kurları durgun bir grafik çiziyor ancak Türkiye'de her an ne olacağı belli değil. siyasi istikrarsızlık dolayısı ile borsa çok çabuk etkileniyor. adamların bir tek lafına dolar tavan yapabilir. böylesine riskli bir ortamda profesyönel olmadığımız için ne yapacağımı bilemiyorum. dövizden çok darbe yiyenler arasındayım diyebilirim. şu anda ipler aslında sadece bizim elimizde değil. abd deki ekonomik kriz de bizi yakından ilgilendiriyor. malum petrol fiyatları her geçen gün zamlanıyor.
İzcen Computer

Yeni Üye9 yazı
2008 yılı 2007 ye oranla dahada kötüye gideceği inancındayım.Büyük balık herzaman küçük balığı yutar.Yani zengin daha çok zenginleşecek,fakir daha çok fakirleşecek.Bugün piyasalar hallaç pamuğu gibi darmadağın.Parası olanda ağlıyor,parası olmayanda ağlıyor.Bir güvensizlik ortamıdır gidiyor.Devletin başında bulunanlar yanlış ekonomik hamleler yüzünda türkiyeyi batırma noktasına getirdiler.Aslında türkiye çoktan battı.Nereden biliyorsunuz diyeceksiniz bana,bugüne kadar türkiyenin başına gelen her parti(anap) hariç kendi parti ve yandaşlarını zengin etmek oğraşına girmişlerdir.Bu böyle devam ettikçe türkiye herzaman geri kalmaya mahkumdur.Demirel'in meşhur bir sözü vardı,ben bu ülkeyi fukaralıktan kurtaramadım diye,Elimizdeki son ekmeği almasınlarda başka bir şey istemiyorum.Yoksa sonumuz afrika ülkelerinden daha beter olur halimiz.Bugün diyorlar enflasyon tek hanelere düşmüştür,kimi kandırıyorlar.İdaa ediyorum türkiyede enflasyon yüzde ikiyüzdür.Boşa kürek sallıyoruz dostlar boşaaaaaaaaaaaaaaaaa

Yerleşim Türkiye / Tekirda?
Üye184 yazı
seksenli yıllarda millet tüpgaz, pirinç, un, ekmek kuyruğunda beklerken bir vatandaş isyan edip Sn Süleyman Demirel'e haykırıyor:
vatandaş : Sn Demirel yiyecek ekmek bulamıyoruz.
Demirel : ekmek bulamıyorsan pasta ye.
İzcen Computer

Yeni Üye9 yazı
Pcked kardeşim yazına saygı duyuyorum.Beni eleştirmen hiç bir şeyi değiştirmez.Şunu samimi bir şekilde belirtmek istiyorum,ben burada particilik yapmıyorum.Ama sayın özal gibi bir insanıda yabana atamazsınız.Hayatımızın her alanında olumlu işler yapan,geleceğimize yön veren türk insanın içindeki cehveri farkeden büyük atılımlar yapmıştır.Türkiyeyi dünya arenasına kazandıran,saygın itibarlı bir ulus haline getiren sayın özal olmuştur.Bir düşünsenize özaldan sonra Türkiye nereden nereye gelmiştir.Bugün hala biraz para kazanabiliyorsak,özalın zamanında atmış olduğu sağlam temeller sayesindedir.Sayın ecevit'te dürüst bir insandı.İkisininde ruhu şad olsun.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?
Üye992 yazı
slm arkadaslar....
selam sayin izcen .....................dikkatimi cekti yazdiginiz....... ekmek bulamiyorsun,pasta ye kelimesini ben yaklasik25 yil once duydum .
ingiltere kralicesi demisti ingiliz halkina cok severler pastayi onlar .. saygilarimla belki hatirlayan olabilir.

Yerleşim Yspanya / Tarragona
Üye184 yazı
önümüz çok karanlık. en azından bir mum ışığı klavuzumuz olsun diye umut ediyoruz.
İzcen Computer