Tülin Hanım panel sonrasında bana, satıştan doğacak vergi konusunda bazı şeyler sordu. Bildiklerimi size de aktarayım.
Diyelim ki, internet sitenizin bir kısmını satıyorsunuz…
- Şirketiniz limited şirket ise vergi ödüyorsunuz. (”Hisse satışı” demek hissedarın cebine para girmesi demek. Dolayısıyla vergiyi şirket değil, bizzat siz ödüyorsunuz.)
- Şirketiniz anonim şirket ise ve şirket hissesine en az 2 senedir sahipseniz vergi ödemiyorsunuz. (Dolayısıyla şirket hissesine 2 seneden az zamandır sahipseniz vergi ödüyorsunuz.)
- Eğer şirketinizin bünyesindeki bir siteyi satıyorsanız, bundan siz değil şirketiniz gelir elde ettiği için bildiğimiz kurumlar vergisi şartları devreye giriyor.
- Şirketiniz bir internet sitesinden ibaret ise (örneğin cember.net) ve sitenizle birlikte şirketinizi de satıyorsanız bu durum hisse satışı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla, yukarıda bahsettiğim ilk 2 maddeden biri devreye giriyor.
- Bir şirketiniz yok ama bir internet siteniz varsa, satıştan doğan gelir üzerinden kişisel vergi ödüyorsunuz.
Son bir şey daha: Şirket hissesi satarak gelir elde ettiğinizde “eğer beyan ederseniz” vergisini ödüyorsunuz. Yani beyan etmemek vicdanınıza ve cesaretinize kalıyor.
En son bir şey daha: Tarımsalpazarlama.com‘un kurucusu Tülin Akın’ın babası, “Valla demek bu işlerden para da kazanılıyormuş” diyerek site satışına dair şaşkınlığını dile getirdi. Kendilerini gönülden tebrik ediyorum ve tüm site sahiplerine hayırlı exitler diliyorum.
Kaynak: Ersan Özer itiraf.com, istanbul.net, uzmantv.com sitelerinin kurucusudur. Konuk yazar olarak bu yazısı Webrazzi’de yayınlanmıştır.