Bin 600 Ytl Maaşla Neler Yapıyor? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Bin 600 Ytl Maaşla Neler Yapıyor?


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
06/05/2008 :  19:52:59 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Konya Şeker'in Başkanı Recep Konuk, Bin 600 YTL maaşla şirketi süper lige çıkardı..

Tarımsal sanayinin lideri olarak Türkiye'nin en büyük özel sektör kuruluşları arasında 54. sırada yer alan Konya Şeker bir çiftçi kuruluşu olarak sadece ülkemizde değil, dünyada da tabana yayılmış sermeyenin en başarılı örneklerinden birini teşkil etmekte.

Üreticisinden aldığı gücü üreticisine geri verme misyonu ile faaliyetlerini sürdüren Konya Şeker dev yatırımları, % 100 doğal, üstün kaliteli ve insan sağlığını ön planda tutan ürünleri ile ülke tarımının kalkınması, tarımsal sanayimizin gelişmesi ve ülkemizin uluslararası rekabetsel üstünlüğünün sağlanması için öncü projelere imza atmakta.

Konya Şeker tarihinde 1999 yılının ayrı bir önemi vardır. Bu yılda Recep Konuk liderliğinde göreve gelen yeni yönetimle birlikte Konya Şeker'de büyük bir zihniyet devrimi yaşandı. Recep Konuk'un Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı olmasıyla birlikte atılımlar başlamış, borç batağı içinde mali zorluklarla baş etmeye çalışan bir şirketten dünya ile rekabet eden bir tarımsal sanayi devi ortaya çıkmıştır.

Recep Konuk, hafta sonu Ekonomi Gazetecileri Derneği üyelerini ağırladı. Konuk, Çumra Şeker fabrikası'nda gazetecilere yaptığı konuşmada, "Dünya ekonomisinin etkili isimleri gıda fiyatlarının uzun bir süre artık eski seviyelerine düşmeyeceğini iddia etmektedirler. Yani gıda fiyatlarında yeni bir denge arayışı başlamış ve pazarlardaki bolluk ve üretmeyen ülkeler için ucuz ithalat devri sona erme trendine girdi. Türkiye'deki mesele üretim meselesidir. Daha çok ve daha ucuz üretme meselesidir. En azından kendi ihtiyacını başkalarına muhtaç olmadan karşılayacak kadar üretebilme meselesidir." dedi.

Gıda fiyatlarındaki artışın spekülatörleri iştahlandırdığını belirten Konuk, "Ancak spekülatörleri iştahlandıran asıl sebebin daha az ürettiğimiz için küresel pazarlardaki dalgalanma ve krizlerin etkisine karşı korumasız kalmamız olduğu gerçeğini de görmezden gelemeyiz" diye konuştu.

YENİ TESİSLER YOLDA

Recep Konuk, bir çiftçi kuruluşu olan Konya Şeker'de yaptıkları faaliyetleri de şöyle anlattı;

"Tamamı öz sermaye ile gerçekleştirilen ve kısa sürede 11'i tamamlanıp, 2'si tamamlanma aşamasına getirilen 13 yatırımımız; devlete herhangi bir yük getirmeden tarımsal üretimde sürdürülebirliğin ve sürekliliğin sağlanabileceğinin, tarım sanayi entegrasyonun ve tarım ile teknolojinin buluşmasının somut örnekleridir.

Örneğin, küresel ısınmanın yarattığı sorunlardan biri olan karbon dengesinin yeniden düzelmesi için Kyoto sözleşmesi ile kullanılması zorunlu hale gelen biyo etanolü ülkemizde üretmek için kurulan biyo etanol tesisi ile bir diğer sorun kuraklığa karşı kıt olan sularımızı tasarruflu kullanmamızı sağlayacak Damlama Sulama tesisi bizim tarafımızdan, yani çiftçiler tarafından kurulmuştur. Yine Tohum Üretme ve İşleme Tesisi ile birim alanda verimi arttıracak tohum ıslahı çalışmaları, Parmak Patates Fabrikasıyla gıda sektöründe yükselen trend olan organik gıda üretimi de yine çiftçi kuruluşu olan Konya Şeker tarafından gerçekleştirilmektedir. Küçük aile işletmelerinin hayvancılıktaki dezavantajlarını ortadan kaldıracak, hayvansal ürünlerde hijyeni esas alan bir diğer örnek uygulamada Hayvan Kreşidir. Sıvı şeker, sert şeker, çikolata üretim tesislerini de bünyesinde bulunduran Çumra Şeker, Yem Fabrikası, Buharlı Küspe Tesisi, Arı Yemi Üretim Tesisi ve Yıllık 1 milyon üretim kapasiteli Fidanlığıyla çiftçimizin kurduğu bir teknoloji üssüdür".

İŞTE AYLIĞI

Konya Şeker'i Süper Lige taşıyan Recep Konuk, sadece Bin 600 YTL yönetim kurulu başkanı maaşı alıyor. ,

Konya Şeker'İN YATIRIMLARI

Konya Şeker'de Recep Konuk Başkanlığındaki yeni yönetimin 1999 yılında başa gelmesi ile yatırımlara hız verilmiş, tarımsal sanayin gelişmesine katkıda bulunacak, dünyada rekabetsel avantajlar sağlayacak dev yatırımlara imza atılmıştır.Söz konusu yatırımlar aşağıda özetlenmiştir.

ÇUMRA ŞEKER ENTEGRE TESİSLERİ
Konya Şeker, en önemli yatırımını 2003 yılında temeli atılan ve 24 Eylül 2004 yılında açılışı gerçekleştirilen Çumra Şeker Entegre Tesisi ile gerçekleştirmiştir. Bir yıl gibi rekor bir sürede, tamamen öz kaynaklarla gerçekleştirilen Çumra Şeker Türkiye'nin en büyük şeker entegre tesisi olmasının yanı sıra dünyanın da en modern şeker fabrikalarından biri olma özelliğini göstermektedir.

Şeker Fabrikası, Sıvı Şeker Tesisi, diğer şekerli mamulleri üreten ilave tesisleri ve Bioetanol Fabrikası ile birlikte toplam 340 milyon USD yatırım maliyetine sahip olan Çumra Şeker'de, yılda 221.000 ton kristal şeker, 10.000 ton küp şeker, 140.000 ton sıvı şeker, 2.000 ton çikolata, 2.160 ton sert şeker, 84 milyon litre bioetanol, 50.000 ton melas, 360.000 ton karma yem üretilebilmektedir.

Dünyanın teknolojide en büyük gelişme gösteren 15'i aşkın ülkesi ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen Çumra Şeker, bu yapısı ile Avrupa'nın en gelişmiş makine, teçhizat ve otomasyon alt yapısına sahip entegre tesisi olarak göze çarpmaktadır.

Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip olan Çumra Şeker'in günlük nominal pancar işletme kapasitesi 14.000 ton /gündür.

SIVI ŞEKER TESİSİ
Konya Şeker ülkemizde tarımsal sanayinin lideri olarak öcü projelere imza atmakta ve ülkemizde pek çok ilki gerçekleştirmektedir. Bunlardan en önemlilerinden birisi de Sıvı Şeker Tesisidir.

Türkiye'nin ilk ve tek %100 doğal şeker pancarından elde edilen sıvı şekerini üreten tesis Haziran 2005'te üretime başlamıştır. Şeker veya tatlandırıcı kullanılan tüm ürünlerde rahatlıkla kullanılan sıvı şeker, özellikle endüstriyel anlamda gazlı içecek, şekerleme ve reçel sektöründe önemli bir açığı kapatmıştır.

Sıvı şekerin gördüğü yoğun ilgi nedeniyle ve pazarın ihtiyaçları dikkate alınarak tesiste kısa sürede kapasite artırımına gidilmiştir. 2005 yılında günde 220 ton olan üretim kapasitesi, ilave yatırıma gidilerek iki katına çıkartılmış ve günlük 440 tona ulaştırılmıştır.

Konya Şeker, bu konuda bir ilke daha imza atarak sıvı şekeri “ Şeker Damlası” markası ile mutfaklarımızda kullanılmak üzere kadınlarımızın hizmetine sunmuştur. % 100 doğal ve pastörize olması nedeniyle tamamen sağlıklı bir ürün olan ve büyük kullanım kolaylığı sağlayan Şeker Damlası pazara çıktığı andan itibaren yoğun ilgi ile karşılanmıştır.

BİOETANOL TESİSİ
Konya Şeker, sektörünün lideri olmanın verdiği bilinçle, günümüzde enerji kaynaklarının tükenmeye yüz tutması nedeniyle ülkemizdeki enerji kaynaklarındaki çeşitliliği artırmak ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla alternatif yakıt arayışını sürdürmüş ve ülkemizdeki ilk ve tek şeker pancarından üretilen Bioetanol Tesisini kurmuştur.

Fosil kökenli yakıtların neden olduğu çevresel tahribatı azaltacak olması, elde edilen enerjinin son derece güvenli olması, doğal ekolojik dengeyi koruması, tarımsal kalkınmaya katkıda bulunması gibi nedenlerle tercih edilen Bioetanolun deneme üretimi başarıyla tamamlanmıştır.

ÇUMRA ŞEKER ENTEGRE TESİSİ'NDEKİ DİĞER YATIRIMLAR

ÇİKOLATA TESİSİ: Dünyanın son teknolojilerini kullanılması ile gerçekleştirilen tesiste, madlenden bar tipi çikolataya, tabletten sürülebilir çikolataya kadar geniş bir yelpazede üretim yapılmaktadır. Torku üst markası ile pazara sürülen ürünlerin en büyük özelliği gerçek çikolata kullanılarak üretilen sağlıklı ve üstün lezzetli ürünler olmasıdır.

SERT ŞEKER ÜRETİM TESİSİ: Torku üst markası altında Bon2 ve Miniki markaları ile tüketici ile buluşan sert şekerler beş farklı aromada üretilmektedir. İki farklı tadı buluşturan ve içi sıvı dolu yapısı ile rakiplerinden ayrılan ve tüketicilerin beğenisini kazananBon2 ve Miniki yurt dışında da ilgi görmüş ve 2007 yılı sonu itibariyle ihracat faaliyetleri başlamıştır.

ŞEKERLİ MAMÜLLER ÜRETİM TESİSİ: Şeker Küpü ve Şeker Tanesi markaları ile tüketiciler ile buluşan küp şeker ve kristal şekerin yanı sıra tesiste pudra şekerin yanı sıra Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen kandis şeker üretilmektedir.

ARI YEMİ ŞURUBU TESİSİ: Konya Şeker'in ülkemizde ilk ve tek olarak gerçekleştirdiği ürünlerden birisi de doğal şeker pancarından üretilen arı yemidir. Türkiye'nin tek ruhsatlı arı yemi olan ürün içeriği ile arıcılığımızın verimliliğini büyük ölçüde artırmaktadır.

BUHARLI KÜSPE KURUTMA TESİSİ: Dünyada sadece Amerika'da bulunan teknolojisi ile dikkat çeken tesisin deneme üretimleri tamamlanmış bulunmaktadır. Eski sisteme göre %90 tasarruf sağlanacak olan tesisle aynı zamanda hiç ürün kaybı yaşanmayacağı gibi hava kirletici atıklar da asgariye indirilecektir.

SERA: Konya Şeker'in vizyoner yapısını ve yenilikçiliğini ortaya koyan projelerden birisi olan Çumra Şeker'deki Seralar, tesisin enerjisini en verimli şekilde kullanmayı hedeflemektedir. Yine bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen seralardaki sistem, şeker üretiminde ortaya çıkan “ kondanse suyun” üretim sürecinde tekrar kullanılması için seralarda soğutulması şeklinde işlemektedir. Böylece soğuyan su, seralar için gerekli ısıyı sağla**** Çumra Şeker'e geri dönmektedir.

DAMLA SULAMA SİSTEMLERİ TESİSİ
Su kaynaklarının kullanılmasında en büyük pay %72 ile tarımsal sulamaya ait bulunmaktadır. Bunun da % 88'i vahşi sulamadır.

Tarımsal sanayide verimliliği artırmak, maliyetleri azaltmak için dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen Konya Şeker'in öncü projelerinden birisi de Damla Sulama Tesisidir.

Türkiye'de yine bir ilkin gerçekleştirildiği Damla Sulama Sistemleri Tesisi Cihanbeyli'de kurulmuş ve yurt içi ve yurt dışından gelen yoğun talep nedeniyle fabrika kısa sürede tam kapasitede hizmet vermeye başlamıştır. Buna göre; yıllık 110 milyon metre yassı, 50 milyon metre yuvarlak 6000 ton kangal boru üretme kapasitesine sahiptir.

Azalan su kaynaklarının Tuz Gölü'nün su seviyesinin düşmesine neden olması ve ekilebilir arazilerin tuzluluk oranının artması nedeniyle kurulan Damla Sulama Sistemleri bitkinin ihtiyacı olan suyun, ihtiyacı olan zamanda ve sıklıkta verilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla kök bölgesinden eksilen suyun sürekli karşılanması nedeniyle verim artmakta ve maliyet azalmaktadır.

HAYVAN KREŞİ
Hayvancılıkta çığır açacak bir proje olarak Konya Şeker tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen Hayvan Kreşi 500 baş hayvan kapasiteli olarak Çumra'da kurulmuştur.

Türkiye'de hayvancılığın olumsuz koşullarının ancak örgütlenme ve birlikte hareket etme ile düzeleceğine inanan Konya Şeker ortak ahırlar yapılarak toplu üretime geçilmesi gereğine işaret etmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen Hayvan Kreşi ile insanlarımıza sağlıklı ürünler sunulması, hayvancılığa bağlı sanayinin gelişmesi, kırsal alanda istihdama katkı sağlanması, tarımda verimliliğin artırılması ve döviz kayıplarının azaltılması hedeflenmektedir. Son derece teknolojik, hijyenik ve modern bir ortamda kurulan Hayvan Kreşinde de kapasite artırımına gidilmiş ve proje toplamında 500 genç hayvan, 500 sağmal inek olmak üzere 1000 baş hayvan kapasitesine ulaşılmıştır.

ÜRETİCİYE KATKI
Bir çiftçi kuruluşu olarak üreticiden aldığını üreticiye geri verme misyonunu sürdüren Konya Şeker'in temel amaçlarından birisi üreticinin ekonomik ve sosyal refahının yükselmesine katkıda bulunmaktır. Bunun en önemli çözümü ise üretim artışı ve üretimin sürdürebilirliğinin sağlanmasıdır. Öncü yatırımlarına bu amaçla devam eden Konya Şeker aynı zamanda üreticilere yaptığı ayni ve nakdi desteklerle çiftçinin refah düzeyinin yükselmesine önemli katkı sağlamaktadır.

Bu çerçevede son dokuz yılda sağlanan destekler aşağıda özetlenmiştir:

• Bölge kantarları açık tutularak pancar boşaltma makineleri 24 saat hizmet vermeye başladı.
• Günlük pancar teslim miktarı 80.000 tona çıktı.
• Mağaza sayısı iki katına çıkarılarak, 365 gün açık tutuldu.
• Piyasalarda % 120'leri aşan temlik kredi faiz oranları piyasa koşullarının altına çekildi.
• Nakliye teşvik primleri % 100 arttırıldı.
• KDV'lerin vade sonunda tahsil edilmesi uygulamasına geçildi.
• Aylık % 10'ları aşan vade farkları % 1,5'e çekildi.
• Çiftçiye piyasa peşin fiyatından daha ucuza gübre temin edildi.
• Bayramlarda üreticilere ilk kez avans verildi, son yıllarda ise 5'i nakdi avans, 4'ü motorin olmak üzere destek sayısı 9'a yükseltildi.

SOSYAL SORUMLULUKLAR

Konya Şeker; tarımsal sanayinin lider kuruluşu olarak, toplumun duyarlı olduğu konularda toplumsal fayda içeren projelere imza atmayı asli görevleri arasında addetmektedir. Bu nedenle de çevreden eğitime, sağlıktan spora pek çok alanda sosyal sorumluluk çalışmalarını büyük bir özenle yürütmektedir.

Çevreye Saygı
Konya Şeker “doğadan aldığını doğaya verme” ilkesi ile Konya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturma hedefini ortaya koymuş ve 3 yıllık süre zarfında bu hedefi gerçekleştirmiştir. Bu çerçevede 950 dekar arazide oluşturulan ormanın yanı sıra 273 köy ve kasabada 2500 km. köy yolunu da iki yönlü ağaçlandırmıştır.

Bu ağaçlandırma çalışmalarında toprak analizleri yapılarak uygun fidanların seçimine dikkat edilmiş, arazöz ve teknik eleman desteği ile bakım ve sulama çalışmaları özenle yapılmıştır. Bunun sonunda da ağaçlandırma çalışmalarında % 98'lik bir tutma oranı yakalanarak önemli bir başarı sağlanmıştır.

Konya Şeker bu konudaki yeni hedefini “Türkiye nüfusu kadar ağacı Konya ovası ile buluşturmak” olarak belirlemiş ve bu doğrultuda bu yılın başında Cihanbeyli bölgesine 25.000 fidan dikilmiştir.

“Çevre Dostu Çumra Şeker”
Çevreyi kirletmenin aksine oksijen üreten bir tesisi barındıran Konya Şeker, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde “çevre dostu” olma ilkesini benimsemiştir. Bu nedenle tesiste hava kirliliğini önleyecek en son teknoloji kullanılmış, su kullanım oranı da en az düzeyde tutulmuştur. Yine son teknoloji ile kurulan arıtma tesisi ile de işletmede kullanılan sular içme suyu kalitesine gelene kadar arıtılmaktadır.

Ayrıca Çumra Şeker'de pancarla beraber fabrikaya gelen toprak, yeniden kazanılmak amacıyla tekrar tarlaya dönecek şekilde projelendirilmiş durumdadır. Böylece verimli tarım arazilerinde taşınmadan dolayı oluşacak erozyonun önüne geçilmiş olmaktadır.

Ağaçlandırma çalışmalarında sürekliliği sağlamak üzere Çumra Şeker bünyesinde her yıl 1,5 milyon fidan üretebilecek kapasitede Fidan Üretim Merkezi de kurulmuştur.

Eğitime Katkı
Araştırma- Geliştirme ve teknolojiye verdiği önemin karşılığını alan Konya Şeker, ülkemize çok sayıda sanayi yatırımı kazandırdı. Hayata geçirdiği üstün teknoloji ürünü modern tesislerini Türk mühendislerine emanet eden Konya Şeker, ülke çapında çok sayıda üniversiteden ziyaretçilerin buluşma noktası haline gelirken, yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızı da unutmadı.

Geleceğimiz için çocuklarımızın çağdaş dünya standartlarında eğitim görmesinin gerekliliğine inanan Konya Şeker, eğitime %100 destek kampanyasına da katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda Konya Şeker, AB standartlarında 14 derslik ve spor kompleksinin bulunduğu ilköğretim okulunu, tüm ihtiyaçları karşılamak suretiyle hizmete geçirmiştir.

Spora Destek
Spora destek vermek, gençlerimizin sportif faaliyetlerine katılarak sağlıklı yetişmelerini sağlamak ve geleceğin sporcularının yetişmesine olanak sağlayan altyapıyı oluşturmak amacıyla Konya Şeker Spor Kulübü kurulmuştur. Kulüp bünyesinde futbol takımı, bisiklet takımı ve güreş takımı çalışmalarını sürdürmektedir.

Gençlerin ve çocukların daha iyi koşullarda spor yapmalarına fırsat vermek, gençleri zararlı alışkanlıklardan koru**** daha iyi koşullarda yetişmelerine olanak sağlamak için oluşturulan kulüp, nitekim bünyesinde barındırdığı sporcularla başarıdan başarıya koşmuştur.

Bu başarılardan birisi de, son yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nda ortaya çıkmış ve Türkiye tarihinde ilk kez takım olarak, greko-romen dalında dünya şampiyonu olmuştur. Türkiye'nin dünya şampiyonu olduğu greko-romen milli takımının 7 sporcusundan 5'ini Konya Şekersporlu güreşçilerin oluşturması, Konya Şeker'in spora verdiği önemin en açık göstergesidir.

Konya Şeker Spor Kulübü, spora verdiği destekle Türkiye Şampiyonu güreşçi ve bisikletçi gençler yetiştirmenin gururunu yaşamaktadır.

Organ Bağışı
Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk önderliğinde başlatılan organ bağışı kampanyasına, Konya Şeker ve Çumra Şeker Entegre Tesisleri çalışanları katıldı. Organ bağışı kampanyası çerçevesinde başlatılan çalışma sonucunda, 750 Konya Şeker çalışanı organlarını bağışladılar. Konya Şeker ailesi, bağışladığı organlarıyla bu işte de bilinçli olduğunu göstermiştir. Sporda, eğitimde ve ağaçlandırmadaki sosyal sorumluluklarını başarıyla yerine getiren Konya Şeker[/b], organ bağışıyla da belki Türkiye'de, hatta dünyada bir ilki gerçekleştirmiştir.

Kaynak: Patronlar Dünyası

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.61 saniye.
07:05:25, 9 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım