Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yurdışından Araç Getirip Türkiye'de Kullanmak

BaşlatanturbolineaTarih12/02/2013 00:39:32Yorum49

İlk mesaj
Üye209 yazı
Turistik kolaylıklar kapsamı taşıtların süreleri

MADDE 6 – (1) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri taşıtlarına, 365 (üçyüzaltmışbeş) günlük dönem içerisinde 180 (yüzseksen) gün süre verilir.

(2) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dâhil yurtdışından emekli olanların, emeklilik belgesini ibraz etmeleri hâlinde, taşıtlarına 360 (üçyüzaltmış) gün süre verilir.

(3) Bu maddenin (1) ve (2) nci fıkralarında belirtilen sürelerin tamamının kullanılmasından sonra, yeniden Türkiye’ye taşıt getirilebilmesi için kişi ve taşıtın, çıkış tarihinden itibaren en az 185 (yüzseksenbeş) gün süreyle fiilen yurtdışında bulunmaları gerekir.

(4) Taşıt getirmek istedikleri tarih itibariyle son 185 (yüzseksenbeş) gününü kesintisiz olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişilere, bu maddenin (1) ve (2) nci fıkraları kapsamında durumlarına uyan sürelerden taşıtın ve kişinin Türkiye’de kaldıkları süre düşüldükten sonra arta kalan süre verilir.

(5) Taşıta verilecek süre hesaplanırken, taşıt ve kişi için süreler ayrı ayrı hesaplanır ve kısa olan süre verilir. 1 No.lu Taşıt Takip Programı kişilerin Türkiye’de taşıtsız olarak bulundukları sürelere ilişkin bir bilgi vermediğinden, kişinin Türkiye’de taşıtsız olarak bulunduğu süreler göz önünde bulundurulur.

(6) Geçici ithal edilmek istenilen taşıta ilişkin mülkiyet değişikliği yapılmış olması halinde, taşıtın daha önce Türkiye’de bulunduğu süreler göz önünde bulundurulmaz.

(7) Herhangi bir nedenle iç gümrük idarelerince teslim alınan ve yurtta kalma süresi bulunmayan taşıtların yurtdışı edilmek üzere sınır gümrük idarelerine sevk işlemleri, 1 No.lu Taşıt Takip Programına kayden en çok 7 (yedi) gün süre verilerek gerçekleştirilir.

(8) Taşıtlar için gümrüklerden geçiş karnesi ibraz edilmiş ise yukarıda belirtilen süreler de dikkate alınarak, karnede belirtilen süreler dâhilinde işlem yapılır.

Yasa bu fakat yasa şunu demiyor. 180 günü bir fiil orada yaşamayanlar araç getiremez demiyor.

4) Taşıt getirmek istedikleri tarih itibariyle son 185 (yüzseksenbeş) gününü kesintisiz olarak Türkiye Gümrük Bölgesi dışında geçirmediği anlaşılan kişilere, bu maddenin (1) ve (2) nci fıkraları kapsamında durumlarına uyan sürelerden taşıtın ve kişinin
Türkiye’de kaldıkları süre düşüldükten sonra arta kalan süre verilir.

Bazıları forumda kişinin 185 gün bir fiil kalmadan araba getiremeyeceğini söylemişti.
Kısa sürelerle getirilebilir?diyor yasa.
ve neden bunu çok bilmişler diyor 185 gün kalmadıkça getiremez diyorlar?

yorum ve görüşleriniz çok önemli.
ayrıca forumda bir kişi 185 gün kalmadan araç getirdiğini söylemişti.

saygılar

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
49 yorum
Üye286 yazı
sayin turbolinea,

Yasa acik ve net acikliyor.
Ama bosluklar var ben 2006 yilindan beri yurt disindan getirdigim araclari kullaniyorum.Sadece bir kere gun sayimina girdim.
Surekli 180 gun yurt disinda kalmaniz gerekmiyor geriye donuk incelemede 1 yil icinde 180 gun yurt disinda bulunmusluguna bakiyorlar.
Bu incelemede gumruk memurunun istediginde yapiliyor, her kisiye yapilmiyor.
Bazi gunler genel uygulama yapiliyor,butun Turk pasaportlu arac sahiplerine gun sayimi islemi yapilabiliyor.
Sana bir tafsiyem gece gecisleri daha rahat oluyor.
Hoscakalin.

Yerleşim Bulgaristan / YzmirMeslek Ticaret
Yeni Üye24 yazı
alman vatantasiyim ayni kurallar bizedemi gecerli tesekürler

Yerleşim ALMANYA / FrankfurtMeslek Serbest meslek
Üye365 yazı

yaaani
DEĞER VERDİK YETERİ KADAR, ARTIK HERKES EDERİ KADAR

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye170 yazı
konu baya iyimiş fikri olan başka arkadaşlar yokmu?
"BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR…" YURD@L@N

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye3 yazı
Başka bir forumda, yurtdışından emekli olanların 2 yıl süreyle araçlarını burada kullanabileceklerine dair yeni bir düzenlemenin çıktığından bahsediliyordu. Buradan emekli olanların da 1 yıl süreyle dışarıdan aldıkları araçları kullanabildikleri söylenmişti.

kral35'in dediği gibi çok sıkı bir denetleme yok, o an nasıl bir memura denk geldiğiniz daha çok önem arz ediyor.

Benim merak ettiğim durum da şu; Bulgaristan göçmeni çifte vatandaş olan arkadaşlarım var, fakat pek gitmediklerinden prosedür nedir ne dğildir bilmiyor onlar da.

Örneğin; arkadaşımın babası BG'de yaşıyor yılda 1 ve ya 2 kez buraya geliyor. Babası adına alınmış araçla buraya gelse ve aracı vekaletname verdiği oğluna bırakıp çıksa olur mu? Oğlu da 6 ay ya da 1 yıl(kanuni süre ne kadarsa) sonra aracı BG'ye ***ürse ve babasının diğer aracını birlikte getirseler, sonra yine babası BG'ye dönse.

Umarım anlaşılır şekilde ifade edebilmişimdir. Bizzat araç getirip burada kullananlar, en net yanıtı vereceklerdir sanırım.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?retmen
Üye286 yazı
sayin dolmabiber,

Gecen hafta Kapikule denTr ye aracla giris yaptim ve yeni bir sistem getirmisler.
Arac kaydi yapilirken kisinin de 185 gun yurt disinda kalmisligina bakiliyor.Bilgisayar otomatik olarak gun veriyor.
Sanirim yeni bir yazilim kullanmaya baslanmis.

Arkadasinin babasi araci Tr ye sokar ve kendisi otobus ile donebilir.Ama 6 ay sonra 2. araci sokarken sistem olayin farkina varacaktir.Ilk 6 ay sorun olmiyacaktir.

Yeni Üye3 yazı
Öncelikle yanıt için teşekkür ederim.

6 ay sonra getireceği başka bir araç olacağından sıkıntı olmaması gerekmez mi? Sonuçta babası da orada kaldığı için 185 gün sıkıntısı yaşanmayacaktır sanırım.

Sınırdan girişte araç bilgileri pasaporta mı yoksa sisteme mi giriliyor?

Üye286 yazı
Hem pasaporta son tarih yaziliyor hemde sisteme yaziliyor.

Kolay gelsin.

Yeni Üye3 yazı
SLM KRAL35 BENDE INGILTEREDE YASIYORUM BURDA TR SIK SIK GIDIYORUM BENIM BIR ARABA TR GOTURSEM VE ORDA EN AZ NE KADAR KULLANABILIRIM 185 GUN DIYE BIR SEY VAR DAHA SONRA NE YURT DISINA CIKIS-GIRISMI YAPMAM LAZIM?YADA O ARABAYI TR BIRAKMAM ICIN ORDA SURESIZ KALMASI ICIN NE GIBI BIR ISLEM YAPMAM LAZIM?TURKIYEDEN EMEKLIYIM BURDAN BIR ARABA GOTURME HAKKIM VARMI 26 SENEDIR YURT DISINDA YASIYORUM.BU KONUDA BILGINIZ VARSA YAZARSANIZ SEVINIRIM.4

Yerleşim Yngiltere / LondraMeslek Gyda
Üye286 yazı
Surekli yurtdisinda yasadiginiz icin Tabi ki arac ile Tr ye girebilirsiniz.
Arac 180 gun Tr de kalabilir.Eger surekli kalmayip arac ile giris cikis yaparsaniz bu sure doluncaya kadar Tr de ayni arac ile bulunabilirsiniz.
Siz de arac Tr de iken siz yurt disi giris cikis yapabilirsiniz ama aracin gunu islemeye devam edecektir.Sizin cikisiniz sureyi durdurmaz veya uzatmaz.
Tr deki emekliliginizin bir onemi yok, yurt disi emeklilik de araca 1 yil sure verilir.

Üye177 yazı
Konuyu hortlatmak istedim.Önemli bir sorum var lütfen bilenler cevaplasın.Almanyayla hiç bir alakam yok.Türküm.Almanyada yaşayan bazı tanıdıklarım var.Hele biri varki 30 senedir falan orada yaşıyor.Kendisi Türk.Doğal olarak aynı zamanda alman vatandaşıdır.Muhtemelen oradan emeklide olmuştur.Yaşı 50'nin üzerinde.Benim amacım şu.Orada arabalar inanılmaz ucuz.Eğer belli başlı alman sitelerinde yazan fiyatlar gerçekse oradan lüks bir araba satın almak istiyorum.Beğendiğim arabayı satın alıp oradaki tanıdığımın üstüne yapacağım.Kısacası o kişi parasını verip üzerine bir araba alacak.Bende o arabayı Türkiyede kullanacağım.Bu olayı nasıl gerçekleştirebilirim.O kişi arabayı Türkiyeye sokar sonra uçakla geri döner bende onun üzerine olan arabayı Türkiyede kullanırım.1 sene sonra yada 6 ay sonra o kişi uçakla Türkiyeye geri gelir arabayı sınırdan çıkartıp bir kaç gün içinde tekrar Türkiyeye geri sokar ve ben kullanmaya devam ederim.Düşüncem bu.Bunu yapmak mümkünmüdür?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye96 yazı
yabanci plakali araci o yaninda olmadan tr de kullanamazsin,cifte vatandas olan sadece kendi üstüne aracla gelir,eger kendisi alman vatandasi sadece olup tr de bir isyeri varsa uzunvadeli arabayi getirir ve kullanir,bu orda bilinen MM plakali sadece yabancidan yabanciya satilan arclar sinifinda olur

Yerleşim ALMANYA / BochumMeslek Serbest meslek
Üye177 yazı
Trafik polisi çevirdiğinde arabanın içinde o kişininmi olması gerekiyor yani?

Üye286 yazı
Hic ugrasmayin hazirandan sonra alman plakali araba 2 sene tr de kalabilecek yeni kanun ile.
Rızkın 10 da 9 u Ticarettedir. Hadis-i Şerif

Yerleşim ALMANYA / StutgartMeslek Yleti?imci
Üye177 yazı
güncel

Üye174 yazı
Arac sahibi araci turkiyeye getirip aracsiz iki gunlugune bile turkiyeden cikmak istediginde, kanuna gore araci gumruge birakmasi gerekir..
Onun bile cezasi var vs...
Ben su an turkiyedeyim, araba ile, 1 yil icinde bikac defadir gelip gidiyorum, hem aracla, hem aracsiz,
Aracin kalis suresinden ucakla kisa sure geldigim gunleri bike dusuyorlar, tum giris cikisim ekranda gorunuyor vs..
2 arac var, hanimin uzerine olan araci getirelim desek, 1 yil icinde onun tr de kaldigi aracsiz gunleri bile araxin kalis suresinden dusuyorlar... bir suru detay...
Oyle bir ihtiyacim yok ama ugrasilmayacak kadar net olarak belirtilmis..

Bence hic niyetlenmeyin, yapariz diyene de inanmayin...bir sure sonra bir yerde patlar...

Yerleşim Ukrayna / KievMeslek Serbest meslek
Üye177 yazı
herkes bir şey söylüyor yahu.

Üye174 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - 1mren
herkes bir şey söylüyor yahu.

Herkes farkli yorumluyor aslinda...
Tum detaylari acikca belirtilmis...

Üye177 yazı
Yok ben başka yerdede araştırıyorum hem orada hem burada kimi imkansız kimi mümkün diye anlatıyor.Kesin emin olan biri yokmu?

Üye177 yazı
güncel

Üye174 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - 1mren
Yok ben başka yerdede araştırıyorum hem orada hem burada kimi imkansız kimi mümkün diye anlatıyor.Kesin emin olan biri yokmu?

Mumkun diye anlatani degil de su an turkiyeye araci getirip 6 aydan fazla kalani bulup sormak gerekir...
Kanunlar da sizin duymak istediginizi soylemiyor malesef..

Üye177 yazı
6 ay kalmaya razıyım ben zaten.Mesele şu ki kalabilirmyiim 6 ay..

Üye177 yazı
Güncel

Yeni Üye3 yazı
Uzun süredir bahsedilen 2 yıl yürürlüğe girmiş. Yurtdışından emekli olanlar üzerinden araç girişi artacaktır. Sormadan söyleyeyim; bildiğim kadarıyla burada sadece emeklinin eşi ve çocukları kullanabilir.

Tam olarak anlamadığım kısım şu; "ön emeklilik hakkı kazananlar dahil yurtdışından emekli olanlar" kastı, yurtdışında prim gün sayısını tamamlayıp yaşını bekleyenler midir?

Yurtdışından emekli olanların, ülkeye getirdikleri taşıtlarına verilen 360 günlük süre, 730 güne çıkarıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, "Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerden, malulen emekli olanlar ile ön emeklilik hakkı kazananlar dahil yurtdışından emekli olanların, emeklilik belgesini ibraz etmeleri halinde, taşıtlarına verilen 360 günlük süre, 730 güne yükseltildi.

İlgili Resmi Gazete yayını aşağıdadır.

16 Ağustos 2015 PAZAR

Resmî Gazete

Sayı : 29447

TEBLİĞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

GEÇİCİ İTHAL EDİLEN KARA TAŞITLARINA İLİŞKİN GÜMRÜK GENEL

TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 2)

MADDE 1 – 22/4/2011 tarihli ve 27913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No: 1)’nin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “360 (üçyüzaltmış)” ibaresi “730 (yediyüzotuz)” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “360 (üçyüzaltmış)” ibaresi “730 (yediyüzotuz)” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

Yeni Üye92 yazı
Arkadaşlar emeklilik olayı ayrı bir konu yurtdısı arac getirme olayı kanunı kriterleri yerine getırmediğiniz sürece yani yurtdısında 185gun ıkamet zorunlulugunu başka hertürlü arac getirme olayı illegal şu an Gürcistan da çıkış için 1500-2000$ ücret talep ediyolar 6-9 ay sonra tekrar aynı işlemi yapıyorsun tabiki tamamen risk yıllarca Türkiye de bu şekilde arac binen arkadaş olmasına ragmen ıyı hesap etmek lazım

Yerleşim Gürcistan / BatumyMeslek Ticaret
Üye174 yazı
Suriyelilerin araci hangi maddeye gore kaliyor acaba.... turk plaka da vermeye basladilar....

Yeni Üye1 yazı
Ben Ukrayna'da oturum ıznı olan bır ogrencıyım . turkıyeye daha onceden arac getırdım ve 180 gun kaldıktan sonra arac gumruge terk ettım. son 1 yıldır turkıyedeyım ve suan tekrardan ukraynaya geldım esımın adına vekalette lıtvanyadan sırket arabası aldım esımın ustundne bu arabayı turkıyeye sokmak ıcın gerıye donuk 185 gune bakılıormu sırket arabalarındada aynı sey gecerlımıdır ?

Yerleşim Ukrayna / KievMeslek Ö?renci
Üye177 yazı
son gunlerde bir cok kisi gurcistandan ucuza araba getirebildigini ve bu arabalarin gurcu plakayla turkiyede sorunsuz kullanabildigini soylemekte.2 yilda bir giris cikis yapmak yeterli diyorlar.bunlar dolandiricimi.bilgisi olan varmi?