Akınselçuk'a kısmen katılıyorum, kısmende katılmıyorum, katılıyorum çünkü; doğru insanlar daha doğrusu ticareti meslek edinmiş olan insanlar, ticari geleceği, piyasada itibarı düşmemesi en önemlisi ödemesi gerektiği için ödüyorlardır, yasa ne olursa olsun öderler. katılmıyorum çünkü; bu yasa ile hileyi,dolandırıcılığı ödememeyi kendilerine meslek edinmiş insanlar, bu yasa ile daha rahat dolandırıcılık yapmaktadırlar, bu yasa ile çekle çalışan küçük ve orta ölçekli esnaf zor duruma düşmektedirler. zaten büyük firmalar ya teminat mektubu yada nakit iş yapmaktadırlar, parasını yatırırsın malı gönderirler.dogansove arkadaşa tavsiyem, öncelikle çekini aldığın kişinin çekleri daha önce yazılmışmı bakınız. yeni çek almışsa kişi, öncelikle refarans isteyiniz, tek parça çekte yüklü meblağ kabul etmeyiniz, mesala ben geçen ay başıma gelen bir olayı anlatayım bir müşterim, kendisinin bir müşterisinin mal istediğini bunun içinde müşterisinde 39.000 tl bir çek olduğunu onu vereceğini söyledi, bende kendisine tek yaprak 39 binlik çekin risk taşıdığını, bu adamın elinde en az 50 yaprak çek olsa hepsine böyle yazsa 2 milliyon tl yapacağını bu adamın bu kadar ticari hacminin olup olmadığı sordum. benim müşteri biraz temkinli yaklaşmaya başladı ama yinede vereyim, sanada kendi çekimi veririm dedi, ben kendisine 3-5 binlik kazanç için bu kadar riske girmemesini söyledim. aradan iki gün sonra beni aradı adamın kaçtığını söyledi. yani tek yaprak çekte yüklü meblağ kabul etmeyiniz... daha farklı önlemlerde alınabilinir ama kısmette varsa yinede çek karşılıksız çıkar;). hayırlı işler