Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Anketörlük Hakkında Bilgi Verecek Olanlar ???

BaşlatanilkeratalayTarih07/12/2012 22:49:03Yorum9

İlk mesaj
Yeni Üye30 yazı
Merhaba iyi günler arkadaşlar ben forumu takip eden bir üye olarak sizlerin fikirlerini almak istiyorum.
Yaşım 20 çalışmış olduğum bir işim var ama part time olarak anketörlük işine başlayacağım. Sizlerinde bana önerebileceğiniz işin püf noktaları varsa yardımlarınızı bekliyorum.

Yapacağım anket müşteri memnuniyeti anketi. Kurumsal bir firma olan AVEA bayilerinin çıkışlarında bayiden bağımsız bayinin haberi olmadan müşteriler bayiden çıktıktan sonra müşterilerin bayideki çalışanlar tarafından yapılan bilgilendirme yeterlimiydi, sorunları giderildimi, sorularına cevap alabildimi, bayi çalışanlarının müşteriye karşı tavrı davranışı hangi konuda bayiye başvuruda bulunuldu vs. gibi konuları içeren bir memnuniyet anketi olacak.

Not: AVEA bayisinden tamamen bağımsız yapacağım bu anketin bayi çalışanları tarafından haberi olmayacağından anketin sunumunu yada soruları nasıl yöneltmem gerekir acaba önerilerinizi bekliyorum.
Cevaplayan herkeze şimdiden teşekkürler. :)
Düzce Üniversitesi
Uluslararası Ticaret
0546 645 25 10

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek İthalat / İhracat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
9 yorum
Editör5590 yazı
Genellikle şikayet dinlersin. İyi bir hizmet vermiş bile olsalar.

Bu anket işi doğru işlemez başka bir yol bulmalı avea kendini denetlemek için.

Birincisi Aveadan çıkan birine içeride yapılan işlerden memnun kaldınız mı diye sormak aslında şu anlama gelir ;

Şu ana kadar yaşadığınız tüm memnuniyetsizlikleri bana söyleseniz bende birilerine iletirim.

Hatta soruyu böyle sormasanız da farketmez. Bir iletişimden yenice ayrılmış kime o iletişimle ilgili ne sorsanız işe olumsuz yönden bakacaktır.

Bir ayakkabıcının önüne durup çıkana bir iki soru sorun deneyin. Olumsuzlar olumlulardan çok olacaktır. Para ödenerek alınan her hizmetten insanlar öncelikle memnuniyetsizdir içgüdüsel olarak.

Kaldıkı bir telefon şebekesi. Sözleşmeler fazla ödenen paralar. Kazıklandığını hissettiren çaresiz kabullenilmiş uygulamalar.

Bayilerin huzurunu kaçırmaktan başak hiç bir işe yaramayan bir uygulama. Avea eline bir iğne almış bayilerine batırıp duruyor. Nasılsa kimse ona çuvaldız batırmayacak. Bunun rahatlığıyla yeni bir icat çıkarmış. Kıt kanaat açılmış bayileri üzerinden kendini denetler gösteren bir uygulama. Bayi ağzıyla kuş tutsa bile cevaplar Avea için gelecek. İçerideki bayi elemanının davranışları için değil.

Tavsiyem şudur; İçeride ağırlanmış mı ağırlanmamış mı ? Hoşgeldiniz denmiş mi denmemiş mi ? İşlemi için çaba sarfedilmiş mi edilmemiş mi ? Ancak bunlarla değerlendirebilirsiniz.

Avea bayilerine bir yetki vermiyor ki. Türkcelldeki gibi ekrandan bir şeyleri açıp kapatmak hatta görmek mümkün değil ki. En fazla sözle bilgi verebilirler. Oysa oraya giren bir çok vatandaş bu mekanizmalardan haberdar olmadığı için işim çözülsün diye giriyor ama çözülmeden çıkıyor. İşlemi yaptırmayan işi yokuşa süren uygulama Aveaya ait ama suçlusu bayisi oluyor. Bir de bu yeni icatla sorunların çözülmeyişini bayisi üzerine tescillemiş oluyor.

Kafana göre doldur Aveaya yolla gitsin. Zaten kimse gerçek sonuçlara bakmayacak. Bütün bayiler rezil durumda bir sonuç bile çıksa sonuç bayilerimizin durumu çok harikaymış şeklinde sonuç çıkacak.

Avea bayileri reklam tabelası gibi işlev gören dükkanlardır. Ellerinde işlem yapıp sorun çözecek bir ekran yoktur. Fatura tahsil eder kontör satar, yeni hat açılsın diye mail atarlar tarifeni değiştiremez yeni seçenekler sunamazlar.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye30 yazı
Teşekkürler akinselcuk forumda yazılarını yorumlarını beğenerek okuyordum yorumun beni gerçekten mutlu etti.
Bu kadar bilgim yoktu açıkcası Avea hakkında. Uygulamalar dediğin gibiyse tüm anket sonuçları olumsuz olacaktır haliyle.
Avea aracı bir şirket kullanarak bu anketlere cevap arıyor. Sistemse araştırma merkezi aracılığıyla benden istenen kendi anketlerindeki soruları yöneltmem daha sonrasında bunları Avea merkezine internet üzerinden gönderip anket doldurduğum kişiler aranarak anketin doğruluğu sağladıktan sonra tarafıma ödeme yapılması. Ama anket yapmanın zorluğu nedir gerçekten bilmiyorum ek iş olarak kendimi yormama değecek mi bu konuda kararsızım..
Düzce Üniversitesi
Uluslararası Ticaret
0546 645 25 10

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Üye317 yazı

Merhaba,

Avea bir şirket, sokaklarda gördüğümüz avea bayileri bir yerde aveadan bağımsız ayrı bir firmalardır.

Yani siz avea bayisi acıyorsunuz, siz ayrı bir firmasınızdır avea ayrıdır.. Dısardaki insan için hepsi aynı aveadır.
Avea kendi çapında memnuniyeti ölçmek adına taşeron şirketlere anket uygulaması yaptırıyor.. Taşeron firma bildiğiniz üzre sizin ile bu anketi yapıp aveaya sunuyor..

Doğruluğu şu şekilde yapabilir;

Siz anketi yaparken, müşterinin adı soyadı ve telefon gibi bilgilerini not alırsınız.. Sizin anketiniz merkeze gittiğinde merkezden müşteri tekrar aranıp tekrar sizin sorularınız yöneltilir.. Karşı taraf doğru yanıtı veriyorsa, siz anketi doğru yapmışsınız demektir.. Eğer sizin yazdıgınız ile müşterinin söylediği uymuyorsa, buradan sizin anketi kafanıza göre doldurduğunuz anlaşılır.

Ne derece müşteriler tekrar aranır bilemem, belki 20 ankette 1 kişiyi ararlar.. Siz 100 tane anket doldurursunuz kafanıza göre 3-5 tanede doğru anket yaparısnız. Adamlar sizin gerçekten yaptıgınız anket müşterilerini arar ve sizin 100 anketi doğru yaptıgınızı varsayar :)
yada 90 gerçek anket yaparsınız 10 tane kafanızdan sallar gönderirsiniz, adamlar o 10 anketi arar size olumsuz yansır..

yada ankette kullanacağınız çeşitli soruların yanıtları,gerçek müşterinin cevaplarında birbiriyle çelişmemeli..

Siz öyle bir anket yapmalısınız ki doğruluğu okundugunda anlaşılsın..
Anket sonunda bu müşteri demin böyle dedi, sonra böyle dedi bu ne lahana turşusu dedirttirebilecek sorular olmalı.(sözde ankettin)Ki net doğrulugu biline bilsin anketin.

umarım karısık yazmadım son kısmı. Anket nasıl yapılır araştırırsan daha net anlasılır ifadem..

Bu arada Bu tarz memnunmusunuz sorularından kimi insanlar bıkmıştır.. Şahsen bende anket yapmam..

adamın vakti yoktur uğraşmaz, ankete inanmaz, telefonunu vs vermek istemez tekrar aramasınlar diye vs vs .. anketten kacan müşteriler çıkabilir karşına.

Kimiside doğaldır ankete katılabilir.. Ama her ne olursa olsun teccübe olarak sana geri döneceğini bil.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Avea önlerinde bir kaç kere ankete denk geldim ama kimse beni arayıp teyit almadı yada teyite benzer bir arama. Üniversite yıllarında bir kaç firma için okullarda arka mahalle evlerinde zengin sayılan semtlerde bir sürü anket yaptım. Çok kazançlı gelmişti ban o zamanlar. Ama gerçek sonuçlar için gerçek anketler yapmak gerekir.

Birincisi anket firmasının adam gibi bilimsel anket soruları hazırlamış olması ikincisi de anketörün işini iyi yapmış olması lazımdır.

İstanbuldan gelip bizi denetlerlerdi. Bu işi yapıp yapamayacağımıza yüz yüze görüşerek karar verirlerdi. 1000 kişi dolaşıp aynı sorulara cevap almak çok zor olurdu. Bir çok anketör 1 gerçek ankete karşılık 30-40 sayfayı kafadan atarak doldururdu. Bu bir sayfayı referans alarak. Bir takım istatistik ve değerlendirme kriterlerine tabi tutulduğunda kafadan dolduranlar ortaya çıkardı. O zamanlar kazançlı idi hele ki bir öğrenci için. Üstelik oldukça da zevkli bir işti.

Fakat Aveanın bu ankletinden umudum yok. Daha en baştan danışıklı döğüş bir anket işi bu. Bayilerine hiç bir yetki vermeyip çok ucuza bayi açtırıp sonrada bayisini denetlemek pek mantıklı değil. Muhtemelen sizlerede bir güzellik düşünmüşlerdir. Kolayca ve bolca para vereceklerini sanmam.

Mesela Profilo da buna bir örnektir. Önüne geleni bayi yapar. Koyduğu kriterleri umursamadan kolayca bayilik verir. Adını kullandırır. Sonra bayilerini denetlemek için çok üst düzey sorulara cevap arar. Odun sobası satılan bir dükkanda (Profilo bayisi normalde) hologramlı reklam kuklalarımız sağa sola kaç tane serpiştirilmiş diye bir soru veya ankastre fırınımız sergileniyor mu siye bir soru haliyle cevap bulamaz. Çünkü adam profilo tabelası takmış fakat çocuk bisikleti plastik leğen ve kuzine soba satarak geçimini sağlayan bir dükkan mesela. Dükkanı çok arasanız bir arnika ütünün yanında profilo elektrik süpürgesi bulmak mümkün. 10 yıl boyunca konseptini bayisine sokmamış hiç bir denetim yapmamış bayiliği verirken hiç bir inceleme yapmamış sonra günün birinde bayisinde kılık kıyafet güler yüz klişe karşılama kelimeleri arayışına girmiş. Kütahyanın bir ilçesinde göbekli bıyıklı örgü hırkalı bir amca size hoşgeldiniz nasıl yardımcı olabilirim leğen çeşitlerimiz şurada diyecek. O size bir leğen satmayı hedeflemişken siz ondan profilonun otomatik saatli ankastre fırınını soracaksınız. Çok saçma bir anket veya denetim işi ortaya çıkar haliyle.

Denetimi yaptıranın Avea olmaması gerekiyor para kazanılması için. Bağımsız çalışan bir şirkete devretmişse bu işi o şirket bir para öder. Ama Aveanın kendisi bayisini denetlerken size ne öder bilemiyorum.
tamnland.com

Üye317 yazı
Anketin sonucunu, nasıl değerlendirildiği kimin yaptırdıgını vs , içeriğini de önemsemiyorum. İlgilenmiyorumda..

Konu ilker arkadaşın anketörlük işi :)

Muhtemelen size hazır anket soruları verirler.. Vermeleride lazım. Ancak vermedikleri taktirde dediğim gibi kendine bir anket hazırla..
Sor sorunu.. gönder cevapları. Ödeme nasıl yapılıyor anket basına ne kadar veriyorlar bilmiyorum ama ilk ödeme alma zamanında dikkat et. ödemeni alıyorsan devam et. Yada hoşlanmadıgın bi durumda bırak işi bitsin o an.

Kendimi yormama değecek mi demişsin, işin yoksa dene, senin için bir teccübedir.
Aynı zamanda istiyorsan kendine başka iş bakmayada devam edersin. Teccübeyi yabana atmassan, hiç birşey kaybetmez aksine kazanmış olursun.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Zaten bende ona yazdım dı. Sen benden 3 dakika önce yazıp tıklayıp araya girmişsin. Hepsi bu. : )
tamnland.com

Yeni Üye30 yazı
Sayın akinselçuk ve sayın elite ikinizede çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız ve fikirleriniz için.
Cuma günü görüşmeyi yapmıştık aracı firma bursadaydı ben gebzede yapıcaktım bu işi.
Doldurduğum anket sonuçlarını net üzerinden aveaya gönderecektim avea yapmış olduğum anketlerin doğruluğunu numarasını aldığım müşterilerini araya rak telefonla kontrol ettikten sonra tarafıma ödemeyi yapacaktı.
Ama sayın akinselcuk sizin yorumunuz tüm fikrimi değiştirdi. Sistem ilk yapmış olduğunuz yorumdaki gibi işliyor ve çoğunlukla müşteriler olumsuz olarak bayiden çıkacaksa benim bu işi yapmam biraz zor olacaktı. Cuma akşamı biraz düşündükten sonra havalarında yağmurlu olması sebebiyle bu işi yapmak baya zor olacağı için yapmamaya karar verdim. Normalde pazartesi günü anketleri kargo ile tarafıma göndereceklerdi. Cumartesi sabah araya rak bu işi yapamayacağımı düşüncelerimin artık olumsuz yönde olduğunu Araştırma Şirketine söyledim. Kargo gönderimi yapılmadan işten vazgeçtim :)
Tekrardan ilginiz için teşekkürler :)
Düzce Üniversitesi
Uluslararası Ticaret
0546 645 25 10

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Üye381 yazı
merhabalar, part time düşünüyorsanız. biz de bir dergi çıkarıyoruz, ve dergimizin satışını yapabilecek arkadaşlar arıyoruz. anketörlüğe benzer saha işi.. sayın akinselcuk bu site de çoğu kişi gibi ben de sizi takip ediyorum. yorumunuzu esirgemeyiniz, saygılar :)

Yerleşim Türkiye / MardinMeslek Reklam
Editör5590 yazı
Gizli Müşteri diye bir şey var. Kariyer, Yenibiriş gibi iş arama sitelerine ilan vermiş kurumları arayın. Bir eğitim alıp söylenen yerleri belli bir formatta denetlersiniz. Anket işinden daha iyidir üstelik süreklidir. Ödeme alamadığını söyleyeni de hiç duymadım.
tamnland.com