Çalışanlarınızın Fikirlerini Sisteme Uygulayın - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Çalışanlarınızın Fikirlerini Sisteme Uygulayın


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
18/04/2008 :  22:58:00 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


"Bütün insanoğlu hayal kurar ama aynı şekilde değil.
Gece zihinlerinin tozlu ve gizli yerlerinde hayal kuranlar,
Uyandıklarında bunların boş olduğunu görürler.
Ama gündüz hayal kuranlar tehlikeli olanlardır.
Hayallerini harekete geçirirler,
Açık gözleriyle...
Ve gerçek olmasını sağlarlar.


T.E Lawrence "

İşletmelerde yönetim süreçlerinde yeniden tasarıma girişilirken, didinip duran girişimcilerin ve eylemci üyelerin ihtiyaçlarına nadiren aldırış edilir. Şirketlerdeki başarılı girişimcilerle görüştüğünüzde duyduğunuz ’Sisteme rağmen başardım’ cümlesi aslında dehşete düşürücüdür.

Çalışma arkadaşlarınızın kafasında yarı olgunlaşmış yüzlerce fikir vardır. Bunların çoğu dile getirilmez. Geri kalanların büyük kısmı da sadece ayaküstü sohbetlere konu olur. Doğrusal olmayan fikirleri derlemeye ve bunlara çekidüzen vermeye yönelen çok az kuruluş vardır. Dolayısıyla genelde bürokrasiyi ve kalıplaşmış bakış açılarını aşıp gerekli yerlere ulaşabilen fikirlerin yanında, şevk dolu ama kıyıya köşeye itilmiş girişimcilerin kafalarından bir türlü dışarıya açılamayan yüzlerce fikir vardır.

Üst düzey yöneticilerin en önemli görevlerinden bir tanesi, bu fikirlerin sisteme girmesine yardımcı olmak ve bunların etkin bir şekilde değerlendirebileceği bir altyapı kurmaktır. Başarılı olabilenler, kritik boyut seviyesinin üstüne çıkabilenler ve lider olanlar ancak bu sistemi oluşturabilenlerdir. İster büyük ister orta ister küçük ölçekli olun, ister üretim ister hizmet işletmesi olsun çalışanlarınızın fikirlerini sisteme sokabilir ve daha verimli, daha yaratıcı olabilirsiniz. Bu konuda önde gelen şirketlerden bir tanesi olan 3M her yıl satışlarının yüzde 7’sini AR-GE çalışmalarına, çalışanları ise zamanlarının yüzde 15’ini yeni fikirler üzerine düşünmeye ayırıyor.

Google’da çalışanlar iş saatlerinin yüzde 10’unu kendi seçtikleri ve üzerinde çalışmak istedikleri fikir ve projelere ayırıyorlar. Whirlpool, bütün çalışanların (yaklaşık 61 bin kişi) katılımını öngören politikasını "ancak herkesin katılımı ile şirketin kültürünü değiştirebilirdik, aksi takdirde çoğunluğu proses yönelimli insanların olduğu bir şirkette inovasyon kaybolurdu" diyerek açıklıyor. TOFAŞ 30 yıldır çalışanlarının önerilerine kulak vererek sundukları fikirler sayesinde 67 milyon Euro tasarruf sağladı. IBM’in 2006 Global CEO Araştırması’na göre inovatif fikirlerin yüzde 41’i çalışanlardan geliyor. Öneri sistemiyle onbinlerce öneri alıyor.

Arçelik fikir bankası ile kahve makinesi Telve’yi yarattı, bir çok patent almaya devam ediyor. Ülker 1990’dan beri "Akıl Küpü Eğitim Sistemi"ni uyguluyor. Çalışanlar önerilerini şirket içinde yer alan akıl küplerine atıyorlar. Önerilerin dörtte biri mavi yakalılardan geliyor. Bosch "İyileştirme Önerileri Sistemi" ile çalışanlarını motive ederek süreçlerin hızlandırılmasını, maliyetlerin düşürülmesini, çevre ve iş güvenliği ile ilgili sürekli iyileştirme sağlanmasını amaçlıyor. Tüm çalışanların önerilerine açık olan sistemde özellikle takım çalışmaları destekleniyor. Mavi ve beyaz yakalı çalışanlar ortaklaşa katılabiliyorlar. Kişi başına önerisi sayısı her yıl artıyor, 2000 yılında öneri sayısı 4 binler seviyesinde iken 2006’da 23 binin üzerinde gerçekleşmiş. Çalışanların yüzde 74’ü öneri verirken bu önerilerin yüzde 97’si uygulanmış.

"Devrimin Başına Geçin" kitabının yazarı Gary Hamel fikirler portföyünü oluşturabilmek için bir takım ipuçlarını şöyle sıralıyor.
  • Parlak girişimcilere danışmanlık yapacak çeşitli iş geliştirme görevleri atayın. Bu görevliler, yatırım bankacılarıyla çene çalmaktan ziyade şirket bünyesinde buluşçuluğu açığa çıkarıp geliştirme karşılığında ödül almalılar.


  • Bütün icra komitesi üyelerinden her ayın bir kaç gününü kuruluşun ücra köşelerinden seçilmiş, genç ve hevesli girişimcilerle geçirmelerini isteyin. Her üç ayda bir en az bir tane yeni fikre destek vermeleri gerektiğini bildirin.


  • Şirketinizin iç internet sayfasına bir "buluşçuluk" düğmesi koyun. Burayı tıklayan herkesin karşısına, kafasındaki fikri şirket genelindeki sanal bir fikir alemine göndermesini sağlayacak basit bir form çıksın.


Kaynak: Dünya Gazetesi, Tuba İLZE GÖRMEZOĞLU

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.94 saniye.
06:16:28, 8 Mayıs 2024, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım