Yönetim Kurullarında Kadına Yer Yok - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Yönetim Kurullarında Kadına Yer Yok


bdilek
Kişisel Gelişim Editörü

Toplam 98 yazı
16/04/2008 :  12:44:33 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Avrupalı şirketlerde yönetim kurullarında görev alan kadınlarla ilgili çarpıcı araştırma..

Mercer, Avrupalı şirketlerde yönetim kurullarında görev alan kadınlarla ilgili çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Araştırma sonuçlarına göre, Avrupalı şirketlerde kadın yönetim kurulu üyesi oranı yüzde 11 iken, yönetim kurulu başkanı oranı sadece yüzde 8. Araştırmayı kitaplaştıran yazarlara göre, bu hızla Avrupa'da eşitsizlik ancak 2065 yılında giderilebilecek!

Global piyasaların lider insan kaynakları danışmanlık firması Mercer, yönetim kurullarında kadınların sayı ve işlev olarak konumunu ortaya koyan bir araştırmaya imza attı. Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EuropeanPWN) adına Mercer tarafından yapılan araştırma “Women on Boards-Moving Mountains” (Kurullarda Kadınlar-Dağları Yerinden Oynatmak) adıyla kitaplaştırıldı. Haziran 2007'de gerçekleştirilen ve sonuçları Nisan 2008'de açıklanan araştırma, üst düzey kadın yöneticilerin yönetim kurullarındaki etkinlikleri hakkında önemli ipuçları veriyor.

Kadın yönetim kurulu üyesi oranı: Yüzde 11
Araştırma, Avrupa'nın lider şirketlerindeki 100 kadın ve 100 erkek üst düzey yönetici üzerinden yürütüldü. Kadın ve erkek yönetim kurulu üyelerinin formasyonlarından yönetim kurullarındaki pozisyonlarına kadar iki cinsin yönetim katındaki farklılıklarını ortaya koyan araştırmanın sonuçları, tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de yayınlandı. Araştırmanın en çarpıcı sonucu, Avrupalı şirketlerde yönetim kurullarında kadın üye oranının sadece yüzde 11'de kalmış olması.

Kadın yönetim kurulu başkanı oranı: Yüzde 8
Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı'nın 2006 yılında Egon Zehnder'e yaptırdığı 'Yönetim Kurullarında Kadınlar' araştırmasının devamı niteliğindeki Mercer araştırmasının sonuçlarına göre, en üst seviyedeki 100 kadının sadece %11'i yönetim kurullarında görev yapıyor. Bu oran erkeklerde %35. 2007 Haziran ayında gerçekleştirilen ve sonuçları açıklanan Mercer araştırmasına göre, Avrupa'nın lider şirketlerinde yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan kadınların oranı sadece %8.

Erkek üyelerin yaş ortalaması daha yüksek
Araştırmada yönetim kurullarında görev yapan kadın ve erkek üst düzey yöneticilerin profilleriyle ilgili de çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Buna göre, Avrupalı şirketlerde görev yapan üst düzey kadın ve erkek yönetim kurulu üyeleri tanınma, yaş ve geçmiş kariyer açısından önemli farklılıklar sergiliyorlar. Erkek kurul üyeleri yüksek oranda tanınan ve toplumun bildiği kimseler ve yaşları da kadın üyelere göre daha ileri seviyede.

Kadın üyeler daha az yurtdışı misyonu üstlenmiş
Erkek yönetim kurulu üyelerinin geçmiş kariyerlerinde kadınlara göre bir farklılık da, o pozisyona gelene kadar daha fazla yurtdışı misyonu üstlenmiş olmaları. Erkek ve kadın yönetim kurulu üyeleri geçmişteki yöneticilik kariyerleri açısından karşılaştırıldığında ise, her iki grubun da yönetim kurulu üyesi olana kadar birbirlerine denk yöneticilik pozisyonlarını üstlenmiş oldukları gözleniyor.

İskandinav ülkeleri ortalamanın üzerinde
Avrupa ortalamasının çok üzerinde bulunan ülkelere göz atıldığında kurul üyelerinin %28.8'inin kadın olduğu Norveç, bu oranın %22.8 olduğu İsveç ile İskandinavya ülkeleri bu alanda lider konumda. Kadın üyelerinde de erkekler kadar yönetimde yer almaları için somut çeşitlilik politikaları uygulayan İskandinav ülkeleri Mercer araştırmasında öne çıkıyor. Yelpazenin diğer ucunda ise kadın üye sayısının en düşük olduğu ülkeler olarak %4.1'le İspanya ve %1.9'la İtalya bulunuyor.

“Bu hızla eşitsizlik ancak 2065'te giderilir!”
İş hayatındaki profesyonel kadınlar için Avrupa'nın 17 büyük şehrinde, yılda yaklaşık 600 organizasyon düzenleyen Avrupa Profesyonel Kadınlar Ağı (EuropeanPWN'nin) tarafından Mercer'a yaptırılan araştırmayı kitaplaştıran Mirella Visser ve Annalisa Gigante'ın yorumları bu alanda yaşanan eşitsizliğin boyutu hakkında önemli bir fikir veriyor:

“Somut adımlar atılmazsa ve geleceğe dönük kararlar verilmezse kadın kurul üyelerinin mevcut büyüme hızıyla sayısal eşitliğin yakalanması 2065 yılını bulabilir. Şirketler ve kadın bireyler, organizasyonlarının gelişmesi için profesyonel kadınların becerilerini yakalamak ve bunlardan tam olarak yararlanmak için iş stratejileri geliştirmeliler.”

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Halkla ilişkiler
Goldenist
Üye

Toplam 964 yazı
16/04/2008 :  14:20:11 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
DÜNDEN BU YANA MEDYADA YER ALAN BU HABER TAMDA YAZINIZA UYGUN DU. BU HABERİ YAZINIZIN ALTINA EKLEMEK İSTEDİM..


İspanya’da yeni hükümet daha ilk günden tartışma yarattı. Sosyalist Başbakan Jose Luis Zapatero’nun kabinede 17 bakanlıktan 9’unu kadınlara vermesi “medyatik” diye değerlendirilirken Savunma Bakanlığı’na ilk kez bir kadının getirilmesi de ülkede günün konusu oldu. Muhafazakar İspanyol basını 7 aylık hamile Carla Chacon’un görevini yeteri kadar iyi yerine getiremeyeceğini ima eden yazılar yayınladı. Sağcı El Mundo gazetesi “Bu kadın askerlikten kesinlikle anlamıyor. Onun bakan olması İspanyol ordusunun temsil ettiği her şeye aykırı” dedi. El Mundo’nun baş yazısında Chacon’un hamileliğinin de işini yapmasına engel olacağı iddia edildi. Gazete “NATO toplantılarına nasıl gidecek! Askerlerimizi nasıl teftiş edecek” diye yazdı. Kadın Bakan’ın İspanya’nın ayrılıkçı bölgesi Katalonya’dan seçilmesi de ayrı bir tartışma konusu oldu. Basında “Bu kadının İspanya’nın çıkarlarını savunacağından nasıl emin olacağız” yorumları çıktı. Milliyetçi internet sitelerinde ise 1939-1975 arasında ülkeyi yöneten general Francisco Franco’ya gönderme yapılarak “Franco’nun askerleri bu kadına mı selam verecek? Şanlı ordumuz buna layık değil” denildi.

Chacon’un Savunma Bakanlığı’na getirilmesi orduda da tepkilere yol açtı. El Mundo’ya konuşan ancak isimlerini vermeyen bazı generaller “Bir kadının, üstelik hamile bir kadının bu görevi tam olarak yapması mümkün değil. Zapatero politik çıkarları için ordunun geleceğiyle oynuyor” dediler. 2006’da General Jose Mena Aguado, Zapetero hükümetin Katalonya’ya daha fazla özerklik vermesi karşısında muhtıra yayınlamış ancak bu hareketinin ardından Savunma Bakanı’nca 8 gün ev hapsiyle cezalandırılmıştı. General, daha sona Bakanlar Kurulu’nca da görevden alınmıştı.


Liberal Basın ise Carme Chacon’a destek verdi. El Pais gazetesi “Chacon son derece sakin ve sorumlu şekilde hareket ediyor. Daha ilk günden görevinde ciddiyetle çalışacağını herkese gösterdi” dedi. Sosyalist Publico gazetesi de “Chacon ve diğer kadın bakanlara karşı hakarate varan sözler sarf ediliyor. Bunlar önyargılı ve son derece maço hareketler. İspanya artık bunları geride bırakmış olmalı” yorumunu yaptı. Chacon ise göreviyle ilgili şimdiye kadar yalnızca bir kez konuştu. 37 yaşındaki bakan “Benim bu göreve getirilmem kadınların orduda ne kadar yol aldığını gösteriyor. Unutmayın ki ordu mensuplarının yüzde 20’si kadın” dedi. Dünyada bugüne kadar 53 kadın savunma bakanlığı görevini yaptı. Halen Norveç, Arjantin, Çek Cumhuriyeti, Japonya ve Madagaskar’da Savunma Bakanlığı koltuğunda kadınlar oturuyor.
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )

Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )

Mustafa Kemal Atatürk

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.77 saniye.
05:38:19, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım