Ana içeriğe geç

Çalışma Hayatı

Adlari Almancilar. . Ama Artik Ac Ve Aciktalar!!

BaşlatanalikemalTarih19/08/2012 01:59:32Yorum66

İlk mesaj
adlarina gercekten almanci dediler bu insanlara..kimileri almanya ya kimileri hollanda,avusturya,belcika ve fransa ya geldiler..dönemediler ülkelerine..cocuktu,torundu hatta torunu nun cocuguydu onlara evdi arsaydi tarla tapuydu derken günlerden bir gün bir hava yolunun kargosunda kahverengi renkli tabutlarla gelmek zorunda kaldilar tekrar ana vatana...

istemeden cookk insani yaktilar bu almancilar..hayallerini degistirdiler..adami isinden gücünden memlekete biraktigi yavuklusundan hatta köyündeki öz cocugundan ve ana babasindan bile ettiler....simdi diyeceksiniz ki kardesim seni oraya zorla mi ***ürdüler? hayir ama bundan neredeyse tam yirmi yil önce miladi dolmus ülkeler toplulugunu alladilar,pulladilar cok sayidaki kötüyü saklayip cok az sayidaki iyiyle bizi kandirdilar..

sene 1991 de ünüversiteyi bitirmis konya dan aksaray in ortaköy ilcesi halk bank subesinde devlet memuru olarak ise baslamistim..aldigim aylik 150 mark dahi yapmiyordu..bu aksaraylilarin yüzde 20 si hele hele ortaköylülerin yüzde ellisi almanciydi o zamanlar..bankaci oldugumuz icin bu insanlarla fazlasi ile tanisiyorduk..ya rabbim adamlarda ne para vardi yaaa..

bir gün bizi ben ve iki memur arkadasi toplam bes kisiyiz..meshur bir mesire yerinde restaurant a ***ürdüler..
adam takk benim maasin iki katini ödedi bide ödediginin yüzde yirmisi kadar da bahsisi atti..yaww dedim ben ne yapayimda oraya geleyim dedim..adamda söyle, böyle, öteki beriki anlatti..sonucta gelmeyi kafaya koymustum..cok iyi hatirliyorum bankamizin veznedari pasa abi lakapli sururi bey ben giderken evlat gel sen bu isi yapma demisti..

sonucta ciktik geldik almanya ya..aradan üc ay gecmedi isin aslini anladik..eyvah dedik ama is isten gecmisti..son 18 yirmi yilda memlekete tatile gelenler sirf gösteris olsun diye kredi ile lüx araba satin aliyorlar,,avrupa ya geri dönünce de arabalari ödeyene kadar ya canlari cikiyor ya zararina satiyorlar yada cok ama cook büyük bir art niyetli kesim se anlasmali kazalarla sigortadan para alip ucu ucuna denk getiriyorlardi..son onlu yillar da 98 ve 2000 lerde avrupa makamlari bunu cakinca calissa dahi türklere kredi vermemeye verdiklerine ise akla hayala gelmiycek garantiler istiyorlardi..

sene 2002 den sonra almanlarin kendi milleti bile attan inip esege bile binemediklerini görmeye basladiklarin da kiyamet kopmustu bile....üstelik bu neredeyse tüm avrupa birligi ülkelerinde de ayni olmaya baslamisti...en basta o güzelim tamamen bedava sayilabilecek saglik sistemleri cöktü..kalifiye elemanlarin maaslari dahi yerinde sayarken ardi ardina gelen zamlarla tanistilar..hirsizlik aldi basini gitti..ve söyleseler inanmazdim ki simdi bizzat gözlerimle görüyorum son bes yildir yer gök dilenci kayniyor...ticaret yapiyorsun aldigin mali satana kadar helak oluyorsun..eskiden calismasan dahi issizlik parasi cok yüksek ken simdi karin tokluguna yetecek kadar alabiliyorsun...o nuda almak icin bin bir sart getirildi ve kirk evrakla belgelemek zorundasin öyle herkez aliyor diye bi sey artik yoookk..hele hele yabanciysan taa memleketteki sehrine ebene dedene kadar dahi bu adamin burada evi vs varmi diye soruyorlar..valla bak..
# calisan ortalama 1200 veya 1500 arasi maas aliyor..(tam bir polis devleti olmasina ragmen polis maasi 1700 euro..adamlar sokaklarda yürüyüs yapiyorlar)
oturabilinecek bir ev kirasi ama sanmayin ki keciören merkez yada konya meram..resmen varos hatta betonarme gecokondu gibi düsünün 400 euro dan basliyooo..elektrik en az 100,130 euro...isinma en az 100-180 euro..bir de burada cöp parasi var..yanlis duymaniz bildiginiz cöp parasi..kiraya soguk kira derler burada..yani ciplak kira..bir de üstüne 90-200 euro sicak parasi yani isinma degil arti cöp parasi ...kira oldu kafadan 500-750 euro..arabanin sigortasi aylik 70-150 euro arasi..telefon ev telefonu konus konusma 20 euro kafadan devlete..konusursan aylik 50 euro..cep telefonu hak getire.....haa simdi sakin arabaya binme birader demeyin cünki her yer de otobüs yada metro yok..olsada aksam saatlerinde finish..allahtan 800 euro ya da araba bulunuyoda millet bu yüzden arabayi tercih ediyo...

bir ekmek tam1,40 euro...bir kilo patlican simdi yaz zamani 2,99 euro..su desen hep siselerden almalisin ayri para..okullari desen darphane gibi..yok bu parasi,yok su parasi millet anlayacaginiz inim inim inliyoo..ay sonumu cok beklersin ayin ilk haftasinda para viz..bitti..al ailiye ver cengize artik..bir de bunlara pis yabancilar artik sizleri istemiyoruz laflari..cocuklarinizi iteleyip kaktirmalari...hey allahim hey...

1965-1985 arasi gelen parayi para yapmis..onlarin cocuklari ve torunlari mi..dedim yaa
artik sadece adlari almanci....hemde artik ac ve hatta acikta olan almanci..

alikemal

Yerleşim ALMANYA / DuisburgMeslek Ticaret
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
66 yorum
Vay be etkilendim üzüldüm...
Y.Batur

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Mühendis
aynen oyle
1234

Yerleşim / GugudaMeslek Ythalat / Yhracat

Biz halimize şükredelim o zaman.
Almanya böyle peki başka ülkelerde yaşam nasıl ?
bitlisli

Yerleşim Türkiye / BitlisMeslek Foto?rafçy
Merhaba,
Öncelikle tüm Müslüman aleminin Razaman Bayramını kutlarım.
Bizim insanımız Avrupaya yalakalığa devam etsin. Sırf Avrupaya ihracat yapayım diye olmadık tavizler versin , yapılmayan discountları yapsın. çok küçük karlarla ticaret çevirsin. Avrupalıda bizden alıp paketini bile açmadan 3 katı paraya Arap ülkelerine satsın.
Bizim insanımız yatırım için 3 kuruş harcamasın. Elin İtalyanı , Fransızı , Almanı yatırım üzerine yatırım yapsın. Karını 4 e katlasın.
Libyada yolları bile Almanlar yapmış. Biz uyuyalım , çok şükür diyelim ,elin "gavuru" din kardeşlerimizin üzerinden dünyanın parasını kazansın. Hristiyan birliğine girmek içinde göbek atalım -Aferin bize- .

Ne güzel demişsiniz 1965 - 1985 arası kazanan kazandı diye. Biz kaçan trenin ardından koşmayı çok severiz. Burnumuzun dibindeki fırsatlar 30 yıl sonra kaçtığında bu sefer onların peşinde koşacağız. Şimdi 30,000 USD yatırım yapmayanlar 30 yıl sonra 500,000 USD versedelerde pazara giremeyecekler kafalarını vuracaklar.

Uzun lafın kısası gözünü aç Türkiyem , bırak magazini , kahve oyunlarını , din kardeşini kazıklamaya çalışıp elin gavuruna yalakalık yapmayı. Dürüst ol , çalış ve korkma. Avrupalı bizden akıllı değil aksine biz öyle bir milletiz ki sadece aklımızı doğru yolda kullanmalıyız. Bir an önce özümüze dönmeliyiz yoksa gelecek hiç iyi olmayacak.

Sürç-i lisan ettiysek affola.

Selamlar,

Özgür KALE
Özgür KALE
Founder - Foreign Trade Manager
academic Elevator & Escalator Technology
info@academic.com.tr
www.academic.com.tr

Yerleşim Türkiye / Antalya YstanbulMeslek Yöneticilik
vay be biz ne milletiz.
1234

biri yazmis aynen öyle öteki yazmis cok üzüldüm cok etkilendim vs vs...

Arkadaslar...
almanyaya gelen vatandaslarimizin yüzde 90 i, fakir olan, herhangi bir sanati olmayan, okumasi yazmasi olmayan, ama sagligi cok iyi olan kesimlerden gelmedilermi ??

Diyelimki behsettigim kesim almanyaya gelmemis olsaydi, türkiyedeki hayatlari ne kadar kaliteli olacakti sordunuzmu kendinize ??

Misal olarak ben kendimden bahsedeyim. 70 li yillarda rehmetli anne baba geldiler ve esir kamplarindaki gibi 4-5 marka calistirildilar burda...

Birinci kusak cok cekti evet, ama 2 nci kusak bana göre kazanan kusak oldu... benim bile 25 yasimdayken 2.5 sene sanat okulunu devlet ödedi.

Ayrica konuyu acan arkadas öyle bir anlatmiski, durumu bilmeyenler gercekten aglama durumuna gelecekler. Durumun böyle olmadigini kisaca anlatayim.

Calisandan gercekten cok vergi ve sosyal kesinti yapiliyor, burasi dogru... ama ya senelerden beri calismayanlara ne demeli ??? tanidigim cok aile var 5-6 senedir devletten geciniyorlar... ne kadarmi gelirleri var ?? söyleyeyim; 4 kisilik bir ailenin kira yardimi, cocuk parasi ve her ay hesabina gelen para 1700-1800 euro !! evet yanlis duymadiniz1800 euroya yakin para !!

Ve ayrica sagligi elverisli olan bir vatandasin kacak olarak calistiginida unutmayalim... kacak isdende 400-500 euro aldigini düsünürsek, paraya bak vay bee !!

Bosuna dememisler "Yigidi öldür ama hakkini yeme" diye... onun icin almanlari burda hain gaddar insanlar olarak göstermeniz hicde hos deyil.

Selamlar

Yerleşim Türkiye / IzmiirMeslek Elektrik / Elektronik
evet almanlar. dunyanin en eli bol insanlaridir.
1234

Madem Almanya o kadar berbat o zaman sorun Avrupa'dakiler neden ülkelerine gelmiyorlar. Emin olunki ordaki genç Türklerin çok ama çok azı Türkiye'ye gelmek istiyecektir. İsteyen olsa zaten hemen gelir orda bağlayan yok. Almanya'daki sağlık hizmeti ücretsiz ve dünyanın en iyi sağlık hizmetini veren ülkelerden biri. Keza eğitimde öyle. Dahası orda herkes adalet önünde eşit. Orda kimseden " Benim kim olduğunu biliyormusun ?" lafını duyamazsınız. Orda işsiz olan herkese devlet geçinecek kadar para verir. Bir çok Türk ve yabancı yıllardır Almanya devletinin sırtından geçiniyor. Evet eskisine göre durum iyi değil ama Türkiye'den çok iyi olduğu da bir gerçek. Öyle olmasaydı ordaki Türkler bir dakka durmazlardı. Öyle ya 4 milyon Türk aptllığından orda duruyor olamaz.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?
bencede alikemal kardeşimin dedigine kesinlikle katılıyorum artık avrupa bizden aç ben bunu kendi kulagımla duydum antalyada memlekete dönmeden önce antalyaya gelen bazı gurbetçi vatandaşlarımız ile sohbet etme imkanı bulmuştum artık avrupada diyor işsizlik hakim herkes sana ikinci sınıf insan muamelesi gösteriyor seni heryerde hor görüyorlar ırkçılık çok fazla diyor kendisi eski almancılar bundan 25 30 sene öncemiş şimdi avrupa cidden türkiyeden kötü televizyonda bizlere reklam yapmak için üç beş yerni gözsteriyorlar bizim aklımız çelmeye çalışıyorlar avrupa cidden türkiyeden daha kötü şu anda zaten gurbetçilerimzi kesin dönüş yapıyorlar o kadar giden eskisi kadar yok türkler ülkemize gelmeye korkuyorlar işleri rayına oturtumayız diye almancıalr gelip memlekette gelip bize hava atıyorlar asıl onlar orada avrupalıların tuvaletciligini yapıyorlar en kötü işlerde vatandaşlarımız çalışıyorlar onalr orada çook zor durumdalar allah hepsine yardımcı olsun

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Ö?renci
bende alamamanyaya gidecektim. simdi korktum.o zaman uganda, spmali, kenyaya gidecegim,almanyada ne kalmiski, acliktan birbirlerini yiyorlarmis, vah vah, ihh mesaj atalim 6969 mesaj cekelim 5 tl yardimda bulunalim. :)
1234

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Herstyle
Süley12 Konuyu acan arkadas tamamen dogrulari yazmis ben 1970-2009 39 sene yasadim Almanyada cok iyi bir meslegin yok ise ortalama Ayliklar 1200€ civaridir

Cocuk Parasi yardimmis 1800€ senin okula giden iki cocugun Masrafindan haberin yok herhalde.

farz edelimki senin dedigin gibi 4 kisilik ailenin geliri 1800€ olsa bile yasantisi Türkiyeye göre cok daha berbattir, 10 - 12 seneden beri AB ye bir nevi ayar veriyorlar
Bulgar, Romanya gibi devletlerin ferah düzeyini Almanyadakine getiremeyeceklerinden Almanyaninkini assagiya cekiyorlar.

Arkadasim... hic calismadan 1800 euro geliri olanlardan konusuyorum ben...

Konuyu acan arkadas 1991 yilinda gelmis ve eski almanyayi ariyor... o iyi günler gectigi halde alman devleti calismayanlara sosyal yardim olarak pok gibi para veriyor. Inanmazsiniz, birkac tanidiklarim var, onlar bile diyor "ben apt almiyim calisayim"... cünkü en azindan bir calisan kadar gelirleri var... ayriyeten birde kacak is yapiyorsan her ay köseye bile para atabilirsin.

Ama almanya austuria disindaki avrupa ülkelerinde benim bildigim burda verilen paranin yarisindan az sosyal yardim var.

Almanlara haksizlik yapmayalim

Yerleşim Türkiye / IzmiirMeslek Elektrik / Elektronik
Avrupa en kötü haliyle bile Tûrkiyeden kat kat iyi durumda , bu bir gercek fakat son yillardaki global ekonomik kriz kendisini buralardada belli ediyor. Avrupa hükümetleri cikarmis olduklari bi takim reformlar ile ciddi bir tasarrufa gitmeyi dusunuyor.

Avrupanin nimetlerinden faydalanacaksan egitim alacaksin, avrupa egitimde cok ciddi imkanlar sunuyor halkina. Hersey bedava, istedigin meslek istedigin okul istedigin universite istedigin yabanci dil kurslari hepsini bedavaya alabiliyosun fakat sen bunlari birakip ben gidip fabrikada calisip zengin olacagim dersen ozaman bi baltaya sap olamazsin. Dünyanin heryerinde mesleksiz insanlar ezilmeye mahkumdur. 70-80 li yillardaki insanimiz bu hataya cok düstü , cogu 20 kisi bi evde kalarak fabrikada calisip zengin olacaklarini sandilar, aralarindan cok para yapanlarda oldu fakat cogu 60 yasina gelmeden nallari dikip Allahin rahmetine kavustu ama artik günümüzde cok sey degisti artik Türk aileler bilinclendi akillandi ve cocuklarini okutmaya basladi, eskiden bir mahkeme salonunda veya bir hastanede hic Tûrk görevli göremezken simdi cok rahat görebiliyorsunuz.

Avrupa, eskiden yerlesip düzenini kurmuslar icin cok güzel bir yer fakat bu saatten sonra Türkiyeden cikip avrupaya calismak icin gelmek isteyenlere nacizane tavsiyem sakin böyle bir hata yapmayin cok pis ezilirsiniz buralarda. bulgarlarin polonyalilarin romanlarin saatte 3-4 euroya calistigi bir yer haline gelmeye basladi Avrupa.

Yüksek bir egitiminiz yoksa avrupayi unutun.

Son bi not daha düsmek istiyorum oda gida fiyatlari konusunda. konuyu acan arkadasa o konuda katilmiyorum cünkü avrupada özelikle almanyada kuzu dana etinin kilosunu 4-6 euroya aliyosun, kiymanin kilosu 5 euro. süt ve yumurta Tûrkiyeden daha ucuz hatta son yillarda sayilari iyice cogalan turk firinlari sayesinde ekmegi bile ayni fiyata aliyosunuz, patlican biraz pahaliya satilabilir bununda nedeni ithal olmasindandir. iklimi soguk bir cok avrupa ülkesi sebze meyvesini ispanyadan ithal eder.

Yerleşim / YsvecMeslek Ythalat / Yhracat
Kalifiye eleman iseniz cazip ülkelerden biridir Almanya. Ama özelliğiniz yok ise hiç bulaşmayın.
Satılık Ziftin Olsun,

Selanik'ten Kel Gelir

Yerleşim Türkiye / ÖzelMeslek Di?er
alikemal güzel yazmış ancak Almanya - Berlin'de 2003-2005 arasında yaşamış biri olarak görüşlerin çoğuna HiÇ katılmıyorum. Konu bakış açısına göre değişir ancak rakamlar değişmez. Diğer şehirleri (Frankfurt, Münih, vs.) bilmem ancak Almanya'da en çok Türkün bulunduğu Berlin'de hayat şartları fevkalade rahattı. Berlin'de Keruzberg'ten sonra en çok Türkün yaşadığı Wedding ilçesinde bir vakıf otel odasında kalıyordum ve otel HERŞEY dahil aylık €180 idi. Geçen sene aynı yerdeki oda fiyatına baktığımda ise €190 gördüğümü hatırlıyorum, rakam +/- 10avro oynayabilir. Otel odası dediğim tek kişilik, ancak içinde buzdolabı, duşakabin, kitaplık, gardrop, masa , Internet gibi her türlü konforun olduğu ve her katta geniş mutfak ve alt katında çamaşır makinalarının bulunduğu nezih ferah bir yerdi. Kaldığım esnada Berlin'deki Çinli öğrencilerin €50'ye bile kalacak oda buldukları söyleniyordu.

Wedding'te Türk dönercilerin ekmek arası dönerleri ~€2 'ydi, içinde bol sığır eti vardı. Yani öğrenci ve iş arayan kişi olarak helal ve güzel şekilde çok uygun fiyata karnımı doyurabiliyordum. Orada çalışma deneyimim olmadı ancak Berlin'deki İlaç Firması Schering AG 'de Yazılım danışmanı arkadaş net €2500 alıyordu. Ben de Münih'te autodesk isimli firmayla iş görüşmesi yapmıştım, senelik brüt €55.000 işi almam söz konusuydu ancak şahsi ve ailevi sebeplerden ötürü sonradan Türkiye'ye dönüp burada hayatıma devam ettim.

Almanya'daki türkler arasında takdire şayan vatandaşlarımız olduğu gibi, orada sırtını devlete dayamış yaşamaya devam eden çok Türk te gördüm, yazık ve utanılacak haldeler. 18-20 yaş civarında uyuşturucuyu hayatına ortak etmiş çok türk genci ile tanıştım, abi gel sen de bizimle tüttür diyorlardı, "sağol kalsın ben sadece yemeklerle birlikte bira içiyorum o yetiyor" diyordum "ooo abi biz birayı, rakıyı falan çoktan aştık" gibisinden sözler ediyorlardı. Ancak bu durumda sadece o gençleri sorumlu tutamayız, anne babalarında önemli sorumluluk var.

Almanya'da hayatını kazanan yetişkin Türkler, Türkiye'ye geldiklerinde "burası Türkiye istediğimiz yaparız" şeklinde de yaşıyorlar. Gözlerimle gördüm; ruhsatsız kaçak bina inşa eden Almancıları. Türkiye kuralın çiğnendiği ülke haline mi getirmek istiyorlar, Almanya'da devletin kuralına harfiyen uyarken.

Almanya 1 Trilyon AVRO'ya yaklaşan ihracat kapasitesi ile dünyada Çin'den de ötede zenginlik üreten bir ülkedir. Şehirleri gerçek bir devletçilik , eşitlik ve refah şehirleridir. Bazı açılardan (domuz eti, heryerde köpek hayvanlarla iç içe yaşama, ahlaki olarak çözülmeler, cinsel istismar vakaları, vs.) bizden bedbaht ve çaresiz durumdalar, ancak diğer birçok yönden sadece bizden değil tüm büyük ülkelerden de ilerdeler.

Almanlar gaddar falan değildir. 2.dünya savaşında yaşananlar savaş şartlarıdır, referans alınmaz. İş hayatında ve devlet nezdinde kuralları çok ciddidir. kanuna karşı gelen, yasayı çiğneyeni bi güzel osurturlar , kuralları suistimal edeni de yola sokarlar, bu açıdan bize gaddar gelebilirler. özel hayatta tanıdığım almanlar bana bayagı sıcak yaklaştılar, ya da bana öyle denk geldi. orada iş hayatında bulunmadım fakat bir bardak çay birlikte içip sohbetler ettiğim çok alman oldu. diyorlardı ki "biz yabancıları sevmiyor değiliz... biz FAKİR yabancıları sevmiyoruz sadece" en azından samimiler yani.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
alikemal isin aslini derdini anlatmis ozgur kalede derdin dermanini soylemis,yukarida gokyuzu altinda yer icine cektigin oksijen olan heryerde rahatlikda olacak sikintida,fakat turkiyede eli murekkep tutan masa basinda calisana avrupaya gelip calismak para kazanmis olsa koyuyor,cunki her daim vatanindaki o rahatligi ve havayi istiyor,ama oyle yada boyle kader bazilarimizi avrupaya peskes cekmis,degerimizi dusurmus,ayni bedendeki ben farkli belkide istemedigim hayati yasamaya baslamisim,bu buyuk zarar gorunse veya kendi hayatimiz adina geriye donusu olsa bile ruhumuzda hayat boyu silinmeyecek izler olan bir durum icersinden bizi kurtarmayacaktir,avrupasiz turkiye ve turkiyesiz avrupa bizim hayatimizdan cikmayacaktir,
bugun yurtisinde calisan bir cok insan pazar olarak gozunu buralara dikmistir,biz avrupada yasayanlarda gozumuzu turkiyedeki rahatliga dikmisizdir,turkiyedeki calisan sabah aksam demeden uretkenligini birakmadan usanmadan calisiyor ve turkiye bugun bu seviyeye gelmistir ve daha iyi olacaktir,biz avrupadakiler turkiyenin canim havasi topragi felan,can kurban topragina ama ozgur kardesimin dedigi gibi,avrupadaki pazar bosluklarini degerlendirip buradaki ticaret kultur veya akla gelebilecek herhangi bir atase gibi turk vatandasi calisacak olsa almanin italyanin fransizin yuzune bakmassiniz,kapimizda siraya girir bu kani bozuk insanlar,oyleyse zararin neresinden donulurse kardir mantigiyla bugunden kotuye giden avrupa icerisinde is guc para el degistirirken biz turkler de bu isten vatan millet hesabina nasiplenmeye ugras gosterecegiz,isin bos konusma ,dedikodu,sende var ben de niye yok, yahu bu avrupalilar bizi sevmiyor,nasil cok devlet yardimi alinir,calismadan her ay hesaba nasil maas yatar kisimlarini isin erbabi olanlara birakacagiz,isin erbabi cok ama ureten calisan cok az...

Yerleşim Fransa / ParisMeslek Ticaret
ya kardeşim almanların ayak işlerini yapıyorsunuz birde parasız diye şikayet ediyorsunuz .. biraz profesyonel düşünnün bizim millette yoktur bu. ufkunu geliştirmeye ne gerek!. kendi işini yap devlet yardım ediyor her türlü kolaylığı sağlıyor. en azında profesyonel oturmuş belli bir sistem var. illa özel sektörde çaşırım derseniz dünyadaki özel sektör maaşlarına bakın bakalım ne halde.... yüksek hayat standardı var insan hakları var sağlık hizmetleri var .. seni adam sevmek zorunda mı ? sana dokunan olursa bir yolla hakkını ararsın.. gel sen benim kaldığım üleklerde bi hakkını ara seni ne yapıyolar!!

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Mühendis
hexedemical mantikli.Herkes nasil bakarsa öyle görürmüs hayati.Ben 25 sene trde yasadim tr ye kesin dönüste yaptim tr ye ama mecburen Almanyaya geri geldim.Mutlu olamadiktan sonra yer bahane! gurbet aci kolay degil ama trde parasizlik dahada aci!Almanyada yasayipta dönmek isteyen cooooook gördüm sadece birkaci döndü.Dönmek kalmak mesele degil, azimli olup hedef belirleyip basarmak mesele.
Rızkın 10 da 9 u Ticarettedir. Hadis-i Şerif

Yerleşim ALMANYA / StutgartMeslek Yleti?imci
sayin katilimci arkadaslar !!
tekrar dikkat ederseniz satirlarimin arasinda türkiye almanya dan daha gelismis ve refah bir ülkedir demedim..
öyle iki üc yil degil bizzat neredeyse yirmi yildir burada ikamet eden hatta son on yildir ticaretin icinde olan ve son on yilin yedi yilinda da sirket sahibi birisi olarak almanya nin eski sasali konumundan cok uzakta oldugunu ifade ettim..

kendimi saklamama gerek yok.. adim ali yigit..konyaliyim..süt ve süt ürünleri tüccariyim..ürünlerimizi hollanda ve belcika ve bazen de danimarkadan tedarik ederiz.kendim almanya da yasarim ve bir alman sehri olan duisburgta konyali peynirci diye taninirim ..satislarimiz genelde eyalet bazinda pizzacilar ve azda olsa dönercilerdir..ayrica cok genis bir pazar yeri agina sahibiz..yani sirf pazarlarda ücretli ve sattigi ürün miktarina göre iskontolu calisan personelimizle pazarlara da cikariz..yani lafin kisasi almanya yi ve avrupa yi her yönüyle cok iyi derecede anlatabilecek kapasiteye sahibiz..ayrica ticarete baslamadan önce on yil kadar da iscilik yaptigimiz düsünülürse
bu avrupa yi tanimlayabilme kapasitemizin hic te bos olmadiginin görülmesi gerektigini düsünmekteyiz..

zaten su an avrupada yasayan veya ülkemize dönmeye calisan arkadaslarin elestirilerinin olumlu hatta aynen benim gibi düsündüklerini gördüm..
sayilari bir kac tane olan bazi karsi elestirilere gelince..elestiriye maruz kalan konularla alakali olarak o konularin direk birinci el muhattaplari ile hatta onlarin kanun uygulayici memurlari ile görüstüm..
1-issizlik parasindan baslayalim..
issizlik parasi almanyaya göre.. yanliz yasayan birinin en az bes is yili calistiktan sonra yada evli veya birlikteliklerde ayni adresi paylasmaniz halinde eslerden birinin en az bes is yili sonra bu bes yil süresince kendi calistigi primlerden ..tekrar ediyorum calisirken kendinden issizlik parasi adi altinda kesilen paradan en fazla iki yil olmak üzere issizlik parasi alabilecegine..sayet iki yil sonra halä issizlik devam ediyorsa alti aylik olmak sarti ile kira haric yetiskin birey basina 347 euro verilmesine ve cocuklara cocuk parasi haric yetiskinlere verilen paranin en fazla yüzde 30 unu asmamak sarti ile desteklenmesine issizlik parasi deniliyor..yanliz ev kirasininda 599 eurosu ödeniyor..fazlasi gene cepten..
bu su demek evli ve en az üc cocugunuz varsa kira dahil 1300-1700 arasi elinize geciyor..aradaki fark tamamen kiralardan kaynaklaniyor..bu paralarla bes alti nüfus bu memlekette gecin ..sana bravo deyim..
2-buralarda insan haklari varmis birisi dokunsa bir yolla hakkini elde edermissin...dogru..saclarin sari,gözlerin mavi ise...su alman milli takiminda ve real de oynayan mesut özilin dayisini taniyorum.bin pisman olmuslar..niye dedim bu alman milletine ömür boyu her gün bir dilim ekmek ver olduya bir gün verme etmedigini birakmazlar diyor..zaten son günlerde tutturmuslar cocuga alman milli marsini niye maclarda söylemiyon,essek gibi söylicen diye..
3-kuzu etinin kilosu 4-6 euroymus..bu fiyatlari nereden aliyorsan söyle ekmek kuran nusaf carpsin ben et isine gececem...yaww on yere sordum kemikli but 10.99-11.99 euroymus,kemiksiz koyun 12,99-13.99 pirzolada hemen hemen ayni.
ayrica bula bula kiymanin fiyatini denk getirmissin onuda yiyebiliyosan yee..sonra hadi diyelim et türkiyeden ucuz..bu diger tüketim mallarininda ayni sekilde ucuz olmasi anlamina mi gelir..ekmege niye itraz etmiyorsun..sebze meyve de ispanyadan ucuza geliyomus..dogru.. ispanya dan bir karpuz valla voleybol topu kadar ya var ya yok 2,45 euro verdim..
4-saglik sistemleri mükemmelmis..bunu söyleyene gercekten hayret ettim..ya avrupayi hic görmemis yada almanyada hic hastalanmamis ..kardesim bütün alman doktorlar bohcayi iskadinavyaya yada amerikaya atmis..piyasada almanca bile dogru düzgün konusamayan yetersiz rus,arap doktorlar var..bir göz muayenesine 6-7 ay sonra randevu verilio sen ne diyosun yaa..o kadar cok teshis ameliyat vs hatasi yapiliyoki kafayi yersiniz..ayrica artik ilacta paraynan,ev doktoruda paraynan ..sigortali oldugunuz halde..yalanim varsa bilenlere sorun sonrada bana demediginizi birakmayin..
5-bu avrupa denilen memleketler de elle tutulabilecek almanyada dahil topu topu bes ülke var..onlarda cikabilecekleri mesafeye cimislar zaten..bir santim dahi tirmanacak yerleri kalmamis..bundan on onbes sene önce bu devletler cepten yiyordu simdi ceplerinde yiyecek paralari yok..adamlarin hazineleri tam takir..ab nin ortak kasasida olmasa savas cikarsa hic sasirmayin..zaten diger ülkeler almnya ve fransaya ab nin kaymagini siz yeyip bitirdiniz diye cikismaya basladilar bile...
haa bu arada hollanda almanya sinirlarinin her yerine kamera donatti..merkel cildirdi..danimarka gidin sorun resmen siniri kapatti..yani her arabayi ariyolar..ticari araclarinda burnundan getiriyolar..danimarka mali aliyosaniz tipki benim gibi hürmet ikram cokk..yok eger danimarkaya alman mali sokuyosaniz ..vay halinize..kardesim bu mallardan bizde yokmu demeye basliyorlar..resmi bir sey tutturamazlarsa arabanin fari niye camurlu diye tak.400 euro..
bense almanyada daralmaya basladim..alman ticaret odalari bana niye holanda belcika yada danimarkadan mal alimi yapiyorsunuz...bilmiyorsaniz bayernde de cok ciftlikler var diyo..
yani yok almanya söyle yok böyle yok ekmegini yeyipte niye nankörlük ediyorsun..fasa fiso..
süley12 denilen arkadas...peki senin memleketimizle ne sorunun var..sen senin baban deden atalarin bu memleketin ekmegini yemediler mide..alman saf irkini koruma kurulu üyesi gibi davraniyorsun..ayrica mübalaga yapmadim gercekten böyle bir dernek varmis.flensburgta...

alikemal

Arkadaşlar yazı çok güzel herkes fikirlerini yazmış Almanyadaki arkadaşlarımız kusuruma bakmasın sakın ancakk Amerika daki Türkler ile Almanyadaki Türklerin bir mukayesesini yapalım, Amerika daki türklerin tamamı olmasada %90 ı çok iyi eğitimli çok özel yetenek ve zanaatlara sahip gerçekten orta ve üst düzeyden insanlardan oluşmakta ve hiç bir şekilde maddi sorun ciddi anlamda yaşamamakla birlikte iyi parada kazanmaktalar.

Almanyada ki arkadaşlarımıza gelince kimse kusura bakmasın Türkiyede hiç bir iş elinden gelmeyen, hiç bir zanaatı olmayan Anadolunun köylerinden çıkıp biri birini diğeri ötekini aldırarak oluşturulmuş yada siyasi sebebplerle oralara kaçmak zorunda kalmış , ve hiç bir Alman çevre ve sosyal hayatına girememiş Koloni halinde yaşayan bir topluluk olmuşlar.Bu tabi %80 ini kapsar bir kısım orada okuyup meslek sahibi doktor avukat mühendis gibi arkadaşlarımız elbette var.

Almanyanın yaptığı bir şey daha var, bukadar geniş bir toplumu çok güzel bir şekilde kendi aralarında da ayrıştırmayı becermiş Demokrasi adına Almanya da Türkler farklı farklı cemaatler mezhepler kürtler,türkler , şunlar bunlar diye hepsi birbirinden ayrışmışlar, Bu ayrışmaları Avrupa Türkiyede yapmaya çalışıyor ama Avrupada zaten rahatlıkla yapmışlar. '' Neden bu kadar ayrıştırılıyorsunuz diyorum '' '' e burası Avrupa Demokrasi var diyor''' demokrasi dangalakları

Bugün 30 senedir Almanyada yaşayan ama hala almanca okuma yazması olmayan sadece kendi kendine almanca konuşup anlaşmaya çalışan türklerin sayısını bir bilseniz. :-)

Bir şey daha var bu saydığım özelliklere sahip olan vatandalarımız Almanyada ne sağlık ne okul ne de açlık sıkıntısı çekmiyor, hiç biri açlıktan ölmüyor, hiç biri hastane köşelerinde rehin kalmıyor , hiç birinin çocuğu eğitimden mahrum edilmiyor, ceplerinede harçlıkları konuyor kiralarıda ödeniyor. Bu insanlar Türkiyede açlıktan ölürdü açlıktan .

Almanlar türklerin posasını çıkarmış mış günde 8 sat çalışıyor gelip aylık net 2200 evro NET maaşla adam bulamadım işçi çalıştırmaya yavv, neden zaten olmasada iş sorun yok devlet veriyor maaşını.

Gavur demeyin günaha girersiniz Almanlar olmasa haliniz nic olurdu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
haa unutmadan buralarda on yasindaki kiz yada oglunuza olduya ana babasiniz bir tane caktiniz..ve evladinizda cevresine uyup sizi sikayet etti..bittiniz..cocuklari bir daha en erken resit olana kadar göremessiniz ki allah muhafaza..cünki buralarada en iyi ana baba olsaniz evlatlariniza en fazla yüzde elli hakimsiniz...

adam karisini allah göstermesin iki erkekle birlikte o bicimde yakaliyooo..birakin kariya yada adama zarar vermeyi...bosanmaya kalsaniz baska sebeb bulmalisiniz..cünki aldatmak bosanma nedeni degil..saka yapmiyorum..hakim adama ee cani öyle istemis diyo....aynen böyle..

buralarda el kadar velet ince bir salatalik kalinligindaki esrar sarili sigarasini polise yaktirtiyor...atesiniz ,cakmaginiz varmi diye..vallahi saka yapmiyorum..

bir arkadas almanlar cömert millet demis..yaww kardesim dünyanin pintilikleri ve eslerini hic kiskanmamalari konusunda en meshur milletini nasil cömert yaptin yaa..aa bak su dogru kari koca yemege giderler cocuklarinin yediklerini ortak ,kendi hesaplarini ise ayri ayri öderler..sen hic alman usulu ödeme diye bir sey duymadin mi birader..

daha sayayim mi..yok bence yeter hani ekmeklerinizi yiyormusuz nankörlük yapmayalim demi ama..

alikemal

sayin VSL hayatimda okudugum ve gördügüm en güzel yorumlardan birisi..aynen size katiliyorum...
alikemal

merhabalar öncelikle herkese iyi bayramlar yorumlari okuyorumda kimisine katiliyorum kimisine katilmiyorum arkadaslar bende yaklasik 10 yildir almanyadayim kismet olursa dönmeyi düsünüyorum evet almanya eski almanya degil bu bi gercek sanirim almanyada yasayanlarin % 80 i böyle düsünüyordur su an ben calisiyorum cok sükür isimde iyi ama inanin burda bi ortaminiz yoksa hicbirseyin bi anlami yok hayat sifir burda sosyal hayat yok en önemlisi ne biliyormusunuz arkadaslar sahsen benim acimdan öyle baskalari ne düsünür bilemem maneviyat yok huzur yok suna katiliyorum evet imkanlar belki ülkemizden daha iyi yani simdilik ama su bi gercek artik alman devleti yavas yavas bu imkanlari kisitlamaya basladi bir cok imkan yok eskisi gibi bazi arkadaslar saglik ve egitimde almanya cok iyi demis inanin almanlarin kendileri bile egitimlerinden sikayetci saglik konusuna gelince önceden muayene bedavaydi ilaclar bedavaydi su an parali belki cok bi miktar degil ama eminim yakin bi zamanda dahada artacak bu gidisle yine bazi arkadaslar issizlik parasindan bahsetmis evet dogrudur issiz kaldiginda devlet veriyor kirani gaz parasini yeme icme parasini bende cok issiz kaldim ama verdikleri parayi zaten geri aliyorlar bi sekilde yani türkiyedi asgari ücretle gecinen birini düsünün o sekilde bi gecim sagliyorsunuz yani Allah kimseyi is bulma kurumuna düsürmesin adamlar her üc ayda bazen daha kisa zamanda cagiriyorlar nerde pis is var oraya gönderiyorlar yani herseyi burda anlatmama gerek yok yasayan arkadaslar bilirler is bulsan taseron firma seni kiraliyor baska yerlere cok düsük bi ücrete yani bi nevi köle gibisiniz mesleginiz yoksa benim türkiyeden var ama diplomami tanimadilar uzun lafin kisasi arkadaslar hala bir cok imkan olmasina ragmen almanya eski almanya degil ve her sene binlerce türk dönüs yapiyor memlekete alman kanallarina bile konu oldu bu neden basarili türkleri tutamiyoruz burda diye okuyan genc türkler türkiyeye gidiyor orda degerlendiriyorlar mesleklerini insallah bende en yakin zamanda dönerim saygilar

Yerleşim ALMANYA / BremenMeslek Ula?ym / Ta?ymacylyk
Merhabalar;
Foruma sadece bu yaziyi gordukten sonra kayit olmaya karar verdim.Daha once zaman buldukta yurtdisi konularini okur gecerdim fakat burada COGU KONUDA o kadar yanlis bilgilendirme yapiliyor ki dayanamadim.Birseylerde ben yazayim dedim.
Oncelikle ben Hollanda'da yasiyorum.Tr de su anda tatildeyim.Malum bayram ve senelik izin.Konu basliginda ki Almanya'da en az 30 tanidigim var ve Avrupa'nin tamamini da az cok biliyorum..
Gel gelelim avrupa hayatina.Ben Nl'e geleli daha 3 yil oldu.Geldim ama ne korkularla bir de bana sorun.Ailemde de o kadar cok Almanya'da yasayan var ki ,bu karari aldiktan sonra aldigim tavsiyenin haddi hesabi yoktu. Zira ben sevdigim esim yuzunden buralardayim yoksa tr de babama ait birlikte yuruttugumuz cok guzel paralar kazandigimiz isimi ailemi birakip buraya aile kurmak icin geldim...(tüm ailem karsi ciktigi halde) Gelmeden once bana soylenen ilk sey sen yapamazsin orda .Oralar eskisi gibi degil sen rahat yasamaya alismissin telkinleriydi.Zira sevgi iste hicbirsey dinlemiyor. Geldim buraya yasamaya basladim.

Geldikten sonra ne oldu biliyor musunuz? Universite mezunu cok iyi derece ingilizce ve orta seviyede almanyaca bilen ben hollandada ilk 9 ay resmen sudan cikmis baliga dondum...Dil okullari ehliyet kurslari belediye islemleri(kisacasi kagit islemleri) resmen bu dokuz ayda nevrimi dondurdu...Evet avrupada is kitligi var mis eskisi gibi degil imis fakat ANLADIM KI bu kitlik buralara yan gelip yatip dil ogrenme amacina girmeden cabalamadan para kazanmaya calisanlar icinmis .Bu 9 ayda o kadar daraldim o kadar umutsuzluga dustum ailem hakliymis dedim ki icimde yasadiklarimi esime belli etmeden neler cektigimi birde gelin bana sorun.Allah'tan esim helal sut emmiste hep arkamda oldu.Cunku biz Turk erkeklerinde (kani bozulmamislarda) es calisip sen evde yan gelip yatiyor isen dokunur. Iste buradaki 9 ayda beni en cok ezen sey bu oldu.Her ne kadar avrupada kadinin calisip esin evde yatmasi cok dogal birsey olsada.

Buradaki hayatim dil kursunda ust seviyelerdeki diplomami ve ehliyetimi almam ile degisti...(ehliyeti daha once aldiysamda is icin dil cok onemli bir kriter)...Diplomami aldiktan bir gun sonra 3 tane is burosuna gidip oralardaki kaydimi yeniledim diplomam ile ...Sonuc ne mi oldu ? 15 gun icinde 7 yerden is teklifi aldim...Bu sureye kadar 9 ayda sadece 2 is teklifi gelirken (gecici) 15 gunde 7 yerden uzun sureli sozlesmeli is tekliflerini degerlendirdim...Velhasil aradan2 seneden fazla gecti ve ayni yerde calisarak ,esimle birlikte ayda elimize gecen para 6000€ yakin.
Bunlari neden anlattim soyleyeyim.Avrupaya gelip baskalarinin basarisizliklarini dinleyip fikrini degistirenlere karamsarliga kapilanlara iyi orneklerinde oldugu gostermek amacim...Sadece benmiyim boyle hayir cevremde YAN GELIP kicini devirmeyip iyi birseyler yapabilmek adina cabalayip su anda benden daha iyi durumda olanlar var... Avrupada yan gelip yatarak kimse para kazanamaz...Bu 1 .Once bunu akliniza sokun...

Soyledigim gibi Almanya'da cok tanidigm var (sulalemdekileri saymiyorum bile) ...Almanya'yada bu 3 sene icinde en az 5 kere gidip geldim...Acik konusayim calisan adam cok guzel para kazaniyor...Tekrar soyluyorum bende kriz var mi EVET varmis. Eskiden is cok adam bulamazlarken simdi is az adam cok . Cunku bu ulkeler deli gibi goc aliyor ucuz is gucu olan ulkelerden...Fakat tum bunlari gectim gelelim sosyal haklar ve hayata.(Yukaridaki anlatilanlara)

Oncelikle calismayana is aramayana AVRUPADA rahat rahat gecinecegi bir hayat yok...Haklar konusundan baslayalim .Evet avrupada Almanyada hollandada fransada ve digerlerinde bir esitlik soz konusudur... Cok zenginsen hakki sen yaratirsin fakat genel olarak basbakanin sokaktaki hakki neyse senin de hakkin ve yapabileceklerin ayni duzeydedir...Bir kisi demis ki ''adam karisini allah göstermesin iki erkekle birlikte o bicimde yakaliyooo..birakin kariya yada adama zarar vermeyi...bosanmaya kalsaniz baska sebeb bulmalisiniz..cünki aldatmak bosanma nedeni degil..saka yapmiyorum..hakim adama ee cani öyle istemis diyo....aynen böyle..''' Sakamisin demek istiyorum kendisine. Bu aldatmayi KANITLAR isen eger cocuklarinda var ise oncelikle o cocuklari aldatan kisiden bir guzel alirsin evlatlarini.ve dava uzamadan dava biter...Burada cocugun yasi ufak annesinde kalsin diye bir kavram yoktur. Zira en onemli husus cocuklara en iyi kimin bakacagi idir...Avrupa birligi catisi altindaki cogu kanun bu yondedir. (Burada bunu yasayanlarida gordum)...

Hakli konulardaki bir diger husus cocuklara uygulanan siddetle yapilan uygulamalar.Evet cocuklara burada zarar veremezsiniz zira yukaridaki bir beyfendinin dedigi gibi cocugunuzu bir daha o isteyinceye kadar goremeyeceginiz anlamina gelir... Ayni sekilde kadinlara siddettede cok agir prosedurler var.. Tr deki gibi kadini bicaklayacaksin oldureceksin vs adamin anasini aglatirlar burada :) .....

Bir diger konu giderler...Evet burada sut ve sut urunleri ucuz...Kiralar konusundada o kadar abartmaya gerek yok.. 500-600 € ya almanyada dahil 2 katli dublex evlerde oturuyorsun...Burada kiralar fazla diyen var ise hayatinda Villa tipi kac evde oturdunda avrupaya gelince bu fiyatlara trde aylik 5000 tl verip oturamayacagin evde oturup fiyatina cok diyorsun derim... Ben 800€ ya hollandada 225m2 dublex evde oturuyorum... Su da var. Dublex 120 m2 evlerde dedigim fiyatlardan baslar evin sekli konumu 3000€ kadar cikar kiralar....Avrupada en pahali kesin ihtiyac olan SEBZE cok pahali..Yine birisinin soyledigi uzere ufacik karpuza 3 kiloluk 11,5€ veridigmi biliyorum Hollandada...Zira zerzavat konusu cok kotu. Ekmek konusuna katilmiyorum . Burada da ekmek 1-2 € degisir ama 1 ekmek tr deki 2 ekmege bedeldir. Avrupadaki ekmeklerde tr deki gibi bayatlamaz cabuk cabuk( Hamurundan herhalde hic sormadim simdiye kadar) isitma giderleri yine almanyadaki dostlarimdan ogrendgim kadari ile hollanda ile hemen hemen ayni..Biz senelik elektrik su gaz parasi veririz ve fiyatlar yukarida soylendigi gibidir.Araba sigortasi keza oyle 100-200 arasi degisir aylik arabana gore...Ferdi sigorta ben hollandada kisi basi 122 € veriyorum...Buda tr ye gore agir bir yuk ama ona gore kazaniyorsun... Zira aylik giderin kira dahil ortalama 1000-1500€ dur normal bir ailenin...Cocugu bu konuda saymiyorum zaten devlet bakiyor cocuga ihtiyacini karsiliyor...Almanyada cocuk parasi en son aylik veriliyordu hollandada bu 3 ayda bir buda ayri bir not olsun.(son durum ne bilmiyorum)..Zira ben cocuguma bakamiyorum diyen adam o cocuk parasini ya kahvede yiyordur yada kendi keyfine yiyordur...
Gel gelelim ''buralarda el kadar velet ince bir salatalik kalinligindaki esrar sarili sigarasini polise yaktirtiyor...atesiniz ,cakmaginiz varmi diye..vallahi saka yapmiyorum..'' olmayacak olay degil ama siz bunu tum ulkeye mâl edemezsiniz...Hollandanin esrar konusundaki gevsekligini soylememe gerek yok . Shoplar (uzerinde mariuhana yapragi resmi olan)disinda disarida eger kullanacak iseniz sakli yapmak zorundasiniz..Bu dediginiz en ucra koselerde olur. Hollandada olur ama her bolgeye her eyalete her semte bunu m'al edemezsiniz...

''bir arkadas almanlar cömert millet demis..yaww kardesim dünyanin pintilikleri ve eslerini hic kiskanmamalari konusunda en meshur milletini nasil cömert yaptin yaa..aa bak su dogru kari koca yemege giderler cocuklarinin yediklerini ortak ,kendi hesaplarini ise ayri ayri öderler..sen hic alman usulu ödeme diye bir sey duymadin mi birader..'''

Siz Almanyada yasayan birisi olarak nasil boyle bir sey diyebiliyorsunuz anlamadim...Eslerini kiskanmama konusunda haklisiniz hatta hollandalilar onlardan beter ama bu onlari pinti yapmaz. Ama coluk cocuk gidilen bir yemekte cocuklarin yemegini ortak kendilerininki ayri vermek ne demek yahu..Abartmayin.Siz bunu yapan ailenin yanindasinizdirda :) Farzedelim 1 aile gordunuz
.Sizin bu genelleme ozelliginizi anlamadim...Alman usulu dedikleri olay gencler veya coluk ocuk olmadna yapilan eglencelerde olur ki tr dede bu olay farkli degil.Hollandadan istanbula geleli 12 gun oldu...istanbuldaki eski dostlarimla yemege gittik (esler olmadan coluksuz cocuksuz) hesap geldi ve odemek icin elimi cuzdanima attigimda bana sen misafirsin dediler arkadaslar cikardilar cuzdanlari ortak odediler bende olmaz deyip bende ortak oldum hesaba..Velhasil sizin yaptiginizi yapacagim simdi....................'' Vay anasini bizde almanlar gibi olmusuz biz ne pinti milletiz arkadas,alman usulu hesap paylasiyoruz''' guzel oldumu genelleme ?

Gelelim issizlik parasi konusuna... Acik konusayim mi bu konuda? Ben buraya geldim deli gibi bir yerlerimi yirttim kendi kendimi yedim birseyler yapabilmek .Cok sukur yaptimda...Ama ben geldigimde hala issizlikte olan adamlar,kadinlar hala kiclarini devirmis issizlikten 1200€ para ev kirasi elektirik su gaz paralarinn yarisini devlet karsiliyor... .Bense hala bir yerlerimi yirtip calstigim halde MAASIMDAN ISSIZLIK FONUNA HER AY PARA KESILMESINI SESIMI CIKARAMADAN IZLIYORUM. Kusura bakmayin hicbir sebebi olmadan issizlik maasina hayatlarini baglayanlar bu ulkelerdeki as 'alaklar baska birsey degiller.... Hastaligin olur hASTALIGA dusersin ok. Erken emekli olursun ona da ok. Ama calisabilecegi halde aksama kadar evinde oturup benim maasimdan kesilen parayla hemen hemen giderlerinin cogununun yarisni devlet karsilayip ,arabasina benzip alip arkadaslariyla dolasabilen as'alaklari bende sevmiyorum....Ki ben bunu burada 2 sene 2 aydir araliksiz calisip soyluyorum. Almanlar ,hollandalilar ,fransizlar ve digerleri ne yapsin????Adamlar senelerdir calisip hicbir sebebi olmadigi halde senelerdir oturup devletten gecinenleri sevmemeleri kadar dogal birsey yok...Zira bu oranlarin cocugnu TURKLER ,HINDISTANLILAR olusturuyor...Adamlar calismadigi surece kendi vatandasini bile sevmiyor SENI NIYE SEVSIN ARKADAS????

Kim ne derse desin Ben hollandaya geldim AILEM ve bir kac gercek dostum disinda hicbirseyi ozlemiyorum..Vatan mi? Evet kendimi dilimi konusanlarla olmayi bende seviyorum ama benim babamin isi olmasaydi trde ben unv. mezun olduktan sonra gidip 700-800 liraya ise baslayacak birileri icin kicimi yirtip ay sonunda hicbir yapamayacak ,eger tr de yasamaya devam etse idim BABAM olmasa o maasla ne evlenebilecek ne ev alabilecek nede cocuk yapip ona bakabilecektim...Tr deyken babamla calisirken altimda arabam cebimde param basimi sokacak kendi evim vardi..AMA baba isi deyip calismayip degil calisarak hak ederek bunlara sahip oluyordum...AMa tr nin %90i bunlara sahip degil..Aylik 700-800 u birak 2000 -3000 lira bile maas alsa omur boyu bu parayla evlenip cocuk yapip ev alip borc odeyerek gecirecek...Birakin bos kelamlari ...
Egitimmi? Hollanda 30 yasina kadar okutuyor adami para almadan :) Almanya'ya icin yukaridaki bir arkadas 25 yasinda 2 senelik egitimimi karsiladi dedi ... Zira AlmanyaAvrupanin en kaliteli ve en ucuz egitimine sahip ulkesi ... :) Cocuklar icin bicilmis kaftan.

Bunlar yetiyormu ? Hayir Bunlari yaparken onemli olan birde sizin kotulugunu istemeyecek hasetinden catlamayacak arkadas ortamina sahip olup onca yorgunlugu birlikte gecirip eglecegn bir sosyal hayata sahip olmak.Bunada 3 senede sahip oldum burada ...Esim benden yuksek maas aliyor dogdugundan beri burada ve onunda soyledigi tek sey calismayana burada raht hayat yok..BU KADAR BASIT...ben calismaya basladigimdan beri esimle birlikte 26 ayda 47000€ biriktirmisiz...Benim maasim zaten yetiyor. Esimin maasi da yatirim oluyor...Bunu tr de nasil yapacaksiniz almanyayi ve avrupayi kotuleyen arkadaslar??? Calismaya basladim 5. ayinda gittim coluk cocuk sigabilecegimiz bir araba aldim..2005 model porsche cayenne aldigim fiyat 11bin€ ...Garip degil mi ? 4 aylik maasimla 1 ay fark ile trde benim burada yaptigim isi yapip omur boyu calisip alinamayacak arabayi ben 5 ayda aldim.....geldim buraya tr fiyatina baktim 35bin€...

Kisacasi kimse bana hikaye okumasin.Sagda solda duydugu syleri veya bir kere gorup onu tum avrupaya mâl edip genelleyici seyler yazmasin..

Bakiyorsun bazi turklere Ana babalara diyorlarki benim cocugum yoldan cikti buralar cok kotu durumda :) Bende diyorumki oralar degil siz iyi ana baba degilsiniz...Bunu soyleyen herkes daha fazlasi icin cabalamamis..Az calisip az kira verecegim diye kendilerini eglendirecekler diye colugu cocugu sokaga atarsan o cocuk yoldan da cikar baska yerdende...Ben parayi keyfim icin degil cocugum icin biriktiriyorum.Egitimi icin rahat gelecegi icin Kendim icin degil...Surada 16-17 sene sonra benim cocugum unv gidecek ben simdiden ona nasil bir gelecek saglayacagim diye buralarin pis yanlarindan nasil uzak tutacagim diye kara kara dusunurken ,cocugunu disari atip orasi burasi dolasanlari gorup sonra sizlanmalarinida isitince beter olun diyorum...

Sikayetcimisin buludundugun ulkede geri git o zaman tr ye...Bahanen ailen colugun cocugun mu ? Al onlarida ..Madem o kadar kotu orasi onlari o kotu ortamda yetistirmek bir ana baba olarak gorevin olmasa gerek...Ama yok bunu diyenler sittin sene tr ye gitmem diyor :) Bunu diyipte donenlerin sayisi %4-5 ...Cunku tr ye gittiklerinde onca sene avrupada kalip cebplerini dolduramadilar. Kirdilar bir yerlerini yan gelip yatip issizlikten ,bilerek hastaliga dusup para almalarindan ,avrupada ya deli gibi para harcamalarindan dolmadi o cep...O %4-5 akilli olanlar deli gibi calisanlar hak edenler ceplerini dolduranlar.

Hanimlar beyler yukarida yazdiklarim gercekler...Avrupa'ya gidip basarili olanlarin sayisi %10-15 , gidip basarili olamayanlarin ORTA SEVIYEDE YASAYANLARIN VE IYISI ICIN CABALAYANLARIN sayisi yine %10 civari..GERI DONANLERIN SAYISI %4-5.....
Avrupaya gidip basarili olamayip oldugu yerde sayan bulundugu ulkeye ,, ekmek yedigi ulkeye cemkirenler ve o kadar kotuledigi halde O ULKEDE KALANLARIN SAYII %70-80 :)

Kendinize guveniyor iseniz Avrupa tr nin yaninda aile ozlemi cevre ozlemini saymaz isek eger birazda calisip hak etmeyi seviyor iseniz cennet.....

Benden bu kadar simdilik.. Saygilar .

Yerleşim Hollanda / FlevolandMeslek Yleti?imci
Vsl rumuzlu arkadas Amerikadaki Tûrklerin egitimli ve güzel paralar kazandigindan bahsetmis, sanirim kendisinin Amerikadaki gurbetci Türkler hakkinda hic bir bilgisi yok, her Amerikada yasayan türkü doktor Mehmet Ôz gibi bisi saniyor heralde.

Amerikadaki türklerin cogunlu aylik bin dolara kacak benzin istasyonlarinda pompa basiyor hemde günde 12 saat. Cogunlugu pompaci yada hamburger restorantlarinda burger paketliyolar. Avrupa ile kesinlikle kiyaslanamaz. Ayrica amerikadaki türklere 2.ci degil 5.ci sinif insan muamelesi yapiyolar, ayni zencilere yaptiklari gibi. Amerikadaki saglik sistemide berbat, cogu insan hastalaninca tedavisini yaptiramiyor. Bu dediklerim Kanada icin gecerli degil, kanada refah ve sosyal haklar acisindan avrupaya cok benziyor.

Alikemal evet ufak bir karpuz 2eurodan baslar ve yilin sadece 2 ayinda manavlarda satilir fakat bir insanin ana temel gida ihtiyaci karpuz degildir , et süt yumurta ve ekmektir ayrica sizin vermis oldugunuz et fiyatlari alman marketleri icin gecerlidir, ben Danimarkadayim ve almanyaya cok geldim gittim, almanyada ciftliklerde 20-30 kiloluk tüm kuzuyu 70-80 euroya alabilirsiniz, kuzu eti icin kilosuna 10-15 euro arasi bi fiyat yazmisiniz ki bu cok garibime gitti cünkü yasamis oldugum danimarkada(avrupanin en pahali ülkesi) türk kasaplarinda satilan kuzuetin kilosu 8 eurodur, bu fiyat almanyada daha düsüktür. Ôyle saniyorumki siz alisverisinizi alman marketlerinden yapiyorsunuz ve buda size pahaliya geliyor, Almanyadaki tûrk market ve manavlarinda domatesin kilosunu 1 euroya veriyolar, turk toptancilarin cogu sebze ve meyveyi Turkiyeden getirtiyor.

Danimarkanin sinirini kapattigindan bahsetmisiniz ki böyle bir sey söz konusu degil, eski hükümette bulunan sagci parti yabanci göcünü önlemek icin sinira polis yerlestirip kapatmak istemisti fakat secimlerde kaybettikleri icin sosyal demokratlar tekrardan basa geldi ve su anda danimarka siniri kapali degil, nadirde olsa arada bi vergi polisini görebilirsiniz ki buda cok normaldir aynisini fransada isvecte görebilirsiniz. Almanyadan gelen turk urunleri kurallara uygun bir sekilde paketlenmeyip yanlis tasit araclariyla getirildigi icin danimarka vergi ve saglik polisi hakli olarak gerekeni yapiyor. Ôrnegin siz bir et ürünü veya süt ürünü ordan buraya sogutucusu olmayan bir tasitla gönderemezsiniz, bu konuda cok hassaslar nede olsa insan sagligi sözkonusu.

Yazilarinizin coguna katiliyorum, avrupa bir cok insana maddi manevi yaradigi gibi malesef bir cok insanimiz icinde adeta bir cehennem olmustur. Aslinda bu durumdan utanmasi gereken sorumlu kisi gurbetcileri buralara mahkum eden zihniyettir. Türkiyede gecmiste yapilan hatalar yüzünden vatanindan yurdundan olmus, maddi SIKINTILAR yüzünden vatanini terketmis bu insanlari göce zorlayan zihniyeti kinamak gerekiyor.

Yerleşim / YsvecMeslek Ythalat / Yhracat
merhaba
suan avrupada en iyi ulke almanya arkadasimda konuyu acarken onu cok iyi anlatmis
diger ulkelerr almanyadan dahada beter ona gore dusunun artik
allah yurt disinda yasayan vatandaslarimiza yar ve yardimcisi olsun..
BaNa DarBe AtAni BenDe HaRbE SoKaRiM

Yerleşim Fransa / Mulhouse
BETA_NL cok guzel anlatmissin. Konu bu kadar guzel ozetlenir. Digerleri hikaye artik. Acitasyon birazda atmasyon yapiliyor. Abartiliyor. Hala gak guk diyen varsa bir kez daha ama sakin kafa ile anlamaya calisarak Beta nin yazdiklarini okumasini tavsiye ederim. Konu budur.

Yerleşim Hollanda / ArnhemMeslek Ythalat / Yhracat
Herkes birseyler yazmis amma ASIL yazilmasi gerekenlere deginen pek olmamis...ASIL konu Almanya ve Almancilar degildir...ASIL konu hangi sartlar altinda olursa olsun kendi memleketinde is olmadigi ve gecinemedigi icin dunyanin heryerine EKMEGINI cikarmak icin giden insanimizin NEDEN bu ulkelere gitmek zorunda kaldigidir..Hic kimse kendi yurdunda insan gibi insana yarasir sartlar altinda yasayabilse kalkip da baska ulkelere bu zor sartlar altinda gitmez..'.Vatandas yook Almaci soyle, yok Almanci boyle' derken kendi yasadigi yoreyi tanimadigi,ekonomik durumun orada o yillarda ve simdilerde ne oldugunu aciklamadan ATIP tutmus da Aksaray da Nige de Nevsehir de Yozgat ta insanlarin nasil gecindiklerini ve neden yurt disina gitttiklerini ben cook iyi biliyorum...

Yerleşim Endonezya / JakartaMeslek Serbest meslek
..1965-1985 arasi gelen parayi para yapmis..onlarin cocuklari ve torunlari mi..dedim yaa
artik sadece adlari almanci....hemde artik ac ve hatta acikta olan almanci..' Ne iyi iste 30 YIL Avrupa Turkleri ve bircok baska yabanci uyruklulari doyurmus...Sen bu YAZIYI buraya degil AKP hukumetine yazman gerekirdi...Belki Milyonlarca Almanciyi geri getirip oralarin 3 kat fazla maasini verirdiler de onlarda oralardan kurtulmus olurdu ve memleket hasreti de cekmezdiler....Nasil olsa ulkemiz gelismis ulkerinin 50 yil onunde seyrediyor ,issizlik SIFIR,saglik dersen en ufak bir rahatsizliginiz da sizi evinizden gelip ozel Ambulansla aliyorlar,egitim derseniz dunya da esi ve benzeri yok ve siniflarda 5 kisi den fazlasi yasak,asgari ucret ise Avrupanin tam 3,5 kati,issizlik maasini dunyanin bircok ulkesi bilmezken biz de issizlere ayda 500 euro veriliyor,milyonlarca insan evsiz barksiz orda burda yasarken biz de devlet evi olmayana mobilyasi ile birlikte ev veriyor....Yeterli mi...?

Yerleşim Endonezya / JakartaMeslek Serbest meslek
Alikemal Bey, madem Almanya o kadar kötü orda ne duruyorsun memleketine gel. Bir arkadaş bu sitede şöyle yazmıştı " Yurtdışındaki Türkler sanki gelen diğer Türk onu ekmeğinden edecekmiş gibi buraya gelmeyin burası berbat derler " demişti. Sanırım doğru söyluyor. Ben 1.600 civarında fabrikanın bulunduğu Çorlu - Çerkezköy bölgesinde yaşıyorum. Burda fabrikalar 12 saat çalıştırılar, posanı çıkarılar ve verdikleri para 800 - 900 lira. Üstelik 40 yaşından sonra seni işe almak istemezler. Doktora gidersin saatlerc kuyrukta beklersin doktorun sana ayırdığı zaman 1 - 2 dakikadır. Türkiye'nin en çok mal sattığı ülkeler hala Avrupa ülkeleridir. İstersen Türk istastiklerine bak sattığımız ürünlerin yarısı sadece Avrupa ülkelerine gidiyor. Bu nasıl batmaktır. Dahası mademki Almanya'dasın ve ticaretle uğraşıyorsun araştır bak, gerçi google yazsanda çıkar, Almanya'nın bir ayda yaptığı ihracat Türkiye'nin bir yılda yaptığı ihracatan fazladır. Belki uzakta Türkiye iyi çok iyiymiş gibi görünebilir ama paran yoksa burda yaiamak zor. Avrupa'da hiç olmasa sosyal adalet, eğitim ve sağlık hizmeti var.
Alikemal Bey, farkında olmadan gerçekleri siz yazmışsınız" Almanya çıkabileceği kadar tepey çıktı bndan sonra çıkacak tepe yok" diye. Daha türkiye'nin çıkacağı çooook tepeler var.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?