Merhaba arkadaslar,
Hakkinda konustugunuz ürün süt ve eger bulabilirseniz peynir vs.ürünler yapip O ülkelerde satmak.
Kiminiz" Ya acaba o ülkede süt bulabilirmiyiz"kiminiz,"Bulsak ta sütün kilosu pahali" vs.,vs.,sorunlardan bahsediyorsunuz...
Degerli arkadaslar ben de yillardir bu export-import isleri ile ugrasiyorum Almanya da.ve hala.Ayni zaman da Avrupadan Türkiye'ye Canli Besilik( 200-300Kg.arasi.)+Kasaplik(+550-700 Kg.arasi)Her cinsten Canli hayvan satiyorum.
Bakin,üretim;eger uluslararasi satislar icin ise ve emeginizi cok acil paraya dönüstürmek istiyorsaniz,aranizda O bahsettiginiz Ülkelerde bu süt ürünlerini pazarlayacak,pazarlama kabiiliyeti olanlariniz ve buradaki arkadaslara söyle bir fikir sunmak isterim:
....Ben mesela,mesela diyorum ama rakkamlar gercektir;
Ben,Avrupa da bircok ülkeye gittim Taze kasar peyniri üreten Fabrikalarin yetkilileri ile görüstüm;adamlardan fabrika fiyati,4-6,euro kg.olacak sekilde Taze kasar peyniri vs,tüm ürünlerini sordum,ve bu ülkeler üretiyorlar zaten bu ürünleri.Su an üretim zorluguna ve yatirimina harcanacak para,zaman ve eforu;bir düsünün.Sorunlar bitmez;süt gerekli taa bali ye kadar nasil ***üreceksin?,Bali de süt alsan pahali,yer pahali alet-edevat hepsi para,ürettiginiz ürünü cogu zaman öyle bir fiyata satmalisinizki,ancak kurtarsin.Üretim aranjmanlari cok pahali!..Arti zaman,arti para,arti insan gücü,arti kabul edilir bir Hijyenik atmosferi kurmak....Yani para da para gerektiriyor.Cogu zaman,ürettiginiz malin Kg.fiyati,sizin emeginizi kurtarmiyor."Biz de pahaliya satariz"..Olmuyor iste,rekabet var Dünyanin her yerinde;bu da olmuyor....
O zaman sorunu söyle cözersiniz;mali üreten firmalari bulursunuz,Fiyatini pazarlik edersiniz ve alici firmalarla görüsürsünüz,aliciya da, sizi kurtaracak bir kar marjini koyup,Bali' lerde,bilmem hangi ülkelerdeki Hotel,Alis-veris Marketleri,Diger satis yapabileceginiz platformlara sunarsiniz fiyatlarinizi;ve aylik belli bir satis periyodu belirlersiniz ve araya da belli bir Kg.da kar marjinizi koyar ve her ay gemilerle bu mallari Limanlara indirirsiniz...Tabii Tasima ücretlerini Mallarin Kg.fiyatlarina bölersiniz,O malin,Alim+Transport+Kariniz= O ülkelerdeki satacaginiz Hotel+Motel+Alis-veris Magazalari na verebileceginiz Kg.Basi Fiyatiniz cikar ortaya.Bence su ortamda eger ,Yerli pazara degil de Yabanci pazarlara satis yapailacaksa ,en iyi yol ve akil;alip, satmak ve arada belli bir Kg.,yada Adet Basina koyacaginiz belli bir kar ile bu isi yillarca kotarirsiniz...Bu böyle olur.
Bir de unutulmamasi gereken bir nokta varki,bu daha da önemlidir isinize baslamadan önce.O da sudur.
Mesela,Hangi ülkeye hangi mali satacaksaniz,O satis yapacaginiz ülkelerin Hangi ülkelerden hangi mal ve ürünlerin hangi sart ve kosullarda giris serbestliligi var; bunlari Aktüel olan O ülkelerin Gümrük kanunlarini ve sartlarini ve O ülkelerin hangi mallara yüzde kac Gümrük vergileri uyguluyorlar...vs.,vs.,,,hepsini bilmeniz gerekiyor.Tabii ki ögrenmek zor degil..
Bir misal vereyim sizlere:Türkiye ye Yurt disindan Taze kasar peynirinin girmesi serbest olan Bazi ülkeler var:Hirvatistan,Almanya,Bulgaristan,yunanistan,....vs.gibi ve Türkiye ye girecek Taze kasar Peynirine uygulanan Gümrük Parasi Kg.inda yüzde yüz seksen sekiz=%188-Yani bu su demek:
Bir Kg.Taze kasari siz kg.ini 3 €uro ya kendinize mal ediyorsaniz,3 ,euronun %188 ' i ne yapar,yaklasik iki kati yapar.o malin kg. fiyati size 9€uroya geldi.yaklasik -Tam hesap etmedim,siz kendinizde bu hesabi yapabilirsiniz elbette-o zaman=3€+kariniz+%188 Gümrük vergisi=O malin Türkiyeye sunacaginiz Kg.basi fiyatidir.Bu gün Türkiyedeki Taze kasar in Toptandaki fiyati en fazla 9-10 TL.O zaman bu mali Gümrük vergileri sebebiyle Türkiye ye satamayacaginiz Anlamina gelir.Ama Dünyanin diger ülkeleri Türkiye kadar acimasiz degil.Bazi ülkelerdeVergi adina 100 Kg.i basina ödenen Gümrük vergisi sadece16.euro oluyor.Bazi ülkeler daha da az aliyor.Mesela Kg.Basina %2-5 arasi gibi...O zaman O ülkelere giren mallara uygulanan gümrük giris vergileri uygun ise üretmekle ugrasmayacaksiniz,direk Pazarlama yolu ile araya belli bir kar marjinizi koyacaksiniz ve satacaksiniz.Tabii,ithal peyniri de o ülkelere satacaksiniz ama o ülkelerdeki ic pazari da kurtaracak bir fiyat bulmalisiniz.Mesela Endonezya da ic pazardaki Toptan fiyati nedir o malin.?...15 $ Kg.diyelim,siz eger ,Alisiniz+kariniz+Transport+O ülkenin O mala uyguladigi gümrükvergisi=10$ ' a Kg.ini mal edebiliyorsaniz, O mal, O ülke icin Alim,yani Ithalat Istahini kabartir....Kurtarir ithalatciyi.Yani O mali,ic pazarin toptan fiyatinin altinda verebilmelisiniz.Aliciyi kurtarmali sizin onlara sundugunuz fiyatiniz...
Böyle iste ,ben de sizlere bir baska yönden bakis acisi vermeye calistim..Hayirli isler hepinize.....
Saygilarimla.