Sosyal Güvenlik Reformu İşverenlere Ne Getiriyor? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Sosyal Güvenlik Reformu İşverenlere Ne Getiriyor?


tarkanex
Yenilikçi İyi Yazar

Toplam 339 yazı
01/03/2008 :  20:33:09   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek sosyal güvenlik reformu ile işverenlere getirilen yükümlülükleri star okurlarına açıklamaya devam ediyoruz:

Sigortasız işçi çalıştırmayın

Sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile (SGK) Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmemesi halinde, yüksek tutarlarda idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca işe giriş bildirgesinin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının SGK tarafından tespit edildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri SGK tarafından ödenir. Ancak, yapılan ve ileride yapılması gerekli bulunan her türlü masrafların tutarı ile gelir bağlanırsa bu gelirin başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değeri tutarı, işverenin sorumluluk ve hataları ile sorumluluk halleri aranmaksızın, işverene ayrıca ödettirilecektir.

Tehlikeli işlerde raporsuz işçi almayın

Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçiler için mutlaka işe almadan önce varsa işyeri hekimlerine, yoksa resmi hastanelerden sağlık raporu almaları uygun olacaktır. Çünkü çalışma mevzuatında sağlık raporu alınması gerektiği belirtilen işlerde, böyle bir rapora dayanılmaksızın veya eldeki rapora aykırı olarak bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılan sigortalının, bu işe girmeden önce var olduğu tespit edilen veya bünyece elverişli olmadığı işte çalıştırılması sonucu meydana gelen hastalığı nedeniyle, kurumca sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödeneği işverene ödettirilecektir. Ayrıca, ilgili kanunları gereğince sağlık raporu alınması gerektiği halde sağlık raporuna dayanmaksızın veya alınan raporlarda söz konusu işte çalışması tıbbi yönden elverişli olmadığı belirtildiği halde genel sağlık sigortalısını çalıştıran işverenlere, bu nedenle kurumca yapılan sağlık hizmeti giderleri tazmin ettirilecektir.

İş kazası primini işverenler ödeyecek

Eskiden olduğu gibi iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin kısa vadeli sigorta kolu primini yine işveren ödeyecek. Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre yüzde bir ila yüzde 6.5 oranları arasında olmak üzere 83’üncü maddeye göre kurumca belirlenir.

Sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırı

Alınacak prim ve verilecek ödeneklerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise günlük kazanç alt sınırının 6.5 katıdır. Bugün için asgari ücret yani alt sınır 531 YTL. olup üst sınır da 3.451,50 YTL’dir.

Aylık prim ve hizmet belgesi ayın 25’inde verilecek

Halen işverenler çalıştırdıkları sigortalıların prim belgelerini, takip eden ayın sonuna kadar SGK’ya verebilmektedir. Yeni uygulamada çalıştırdığı sigortalıların ve sosyal güvenlik destek primine tabi sigortalıların asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesinin izleyen ayın yirmibeşinci gününün sonuna kadar verilmesi gerekmektedir. Şayet bir önceki ay çalışanı olmamış ise bu hususu sigortalı çalıştırmaya son verdiği tarihten itibaren, onbeş gün içinde SGK’ya bildirmekle yükümlüdür.

Defter belge saklama beş yıldan 10 yıla çıkacak

Halen işverenlerden sadece geriye doğru beş yıllık defter, kayıt ve belgeler denetim ve kontrol elemanlarınca incelenmek üzere talep edilebilirken yeni kanun ile bu süre 10 yıla çıkarılmıştır.

kaynak: http://www.muhasebenet.net
tarkan

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bankacılık-Finans
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.11 saniye.
05:40:46, 19 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım