Projelerde Yapılan En Büyük 10 Hata - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Projelerde Yapılan En Büyük 10 Hata


obayram
Yeni Üye

Toplam 39 yazı
24/02/2008 :  14:04:51   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Proje yönetimi iyi ve kötü pratiklerin bileşkesinden oluşan kaotik bir düzen. Çelik gibi irade, ileri görüş, insan ilişkileri ve planlama yeteneklerinin öne çıktığı bu arenada detaylarda saklı olan püf noktalarını sindirmek önemli bir meziyet. Kimi zaman doğruları söylemek yerine tersten düşünüp yanlışları söylemenin daha akılda kalıcı ve başarılı olacağını düşünmüşümdür. Bu yüzden proje yönetiminde karşılaşılan en büyük 10 hatayı ele almak istiyorum:

1) Yanlış Takımla Yola Çıkmak : rekabetçi ve değişen koşullarda yürüyen projeler daima yetenekli ve kalifiye bir ekip ister. Bu da yetmez takım uyumu, moral denge ve karakter ister. Bugün yanlış ekiple yola çıkıp yarı yolda at değiştiren ve proje başarısını riske atan veya kaybeden çok projeye rastlamak mümkün.

2) Zayıf Analiz : Müşteri dilini konuşmadan sığ analiz ile yola çıkılan projelere bir nevi ölü doğanlar diyebiliriz. İyi bir iş analistine sahip değilseniz, müşteri isterlerini yakalamanız çok zordur.

3) Zayıf Müşteri İlişkileri : müşteri ilişkileri resmiyete dayalı ve zayıf bir yakınlığın olduğu projelerde müşteri yönetimi ve başarı zordur. Yeri geldiğinde kapsam ve değişiklik yönetiminin sağlanmasında, yeri geldiğinde çatışma ve ayrı fikirlerin çözümünde yakın ilişki kilit roldedir.

4) Hayır Diyememek : Hayır diyemiyorsanız geçmiş olsun. Bunu bilen müşterileriniz ve yöneticileriniz bunu kullanmaktan geri durmayacaklardır. Bu evetler çoğu zaman projenin aleyhine işleyecektir.

5) Son Kullanıcıyı İhmal Etmek : Proje çıktıları bir şekilde son kullanıcı dediğimiz kitleyi etkiler. Kullanıcıyı oyunun içine dahil etmekte geciktiniz ya da gözardı ettiyseniz bitti dediğiniz projenin aslında yolunu şaşırmış olma ihtimali çok yüksektir. Analiz toplantılarında son kullanıcı deneyimini ya da ihtiyaçlarını arkanıza almıyorsanız sizi gelecekte büyük süprizler bekliyor

6) Çok Bilmişlik : Başta proje yöneticisi sonrasında takım tutumu yardım almaktan çekinen ve her zaman konunun uzmanı bilmiş bir tavır sergiliyorsa projenin tıkanması ve problemlere sürüklenmesi içten bile değildir. Bilmiyorum demekten korkmayın yeri geldiğinde en yakınınızdan ya da dışarıdan yardım almayı ihmal etmeyin.

7) Yanlış Önceliklendirme : Proje iş paketlerinde yapılan önceliklendirme hatası ve yanlış odak noktalarına yönelim, proje için asıl değer taşıyan kritik noktaların ihmali ile sonuçlanabilir. Projelerin başarı etkinliği önceliklendirmenin başarısına bağlı olduğunu unutmayın.

8) Zaman Bonkörlüğü : Başından sonuna projelerin zaman planlamasında sıkı durmazsanız ipin ucu kolaylıkla kaçabilir. Yavaş ve gevşek başlayan projeler, zaman içinde motivasyon kaybı ile heba olan adam/saatlere neden olur.

9) Riskleri Görmezlikten Gelmek : Proje riskleri her zaman gözönünde bulundurulması gereken patlamaya hazır bombalardır. Bu bombaları etkisiz hale getirmek yerine halı altına süpürmek kolayınıza geliyor ve gerektiği gibi risk planlaması yapamıyorsanız, mayın tarlasına hoşgeldiniz.

10) Geçmiş Tecrübelerden Ders Almamak : Zaman içersinde proje tecrübelerinizi gelecek projelere taşıyamıyorsanız, her defasında aynı hatalarla karşılaşma tehlikesi sizi bekliyor.

Hataları başarıya dönüştürmek için zıtlıkların farkında olun:)
www.oguzbayram.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.03 saniye.
07:09:02, 19 Nisan 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım