Ana içeriğe geç

Pazarlama Ve Satış

Turkiyede Kultur Mantarciligi

BaşlatanakinoztTarih06/03/2012 21:09:03Yorum12

İlk mesaj
Yeni Üye34 yazı
Diger tum dunya ulkerinde kultur mantarciligi plastik sektoru,demir-celik sektoru ve benzeri sektor gruplari gibi buyumeye devam etmekteyken Turkiyede cogu kucuk isletmelerin merdiven alti uretimi anlayisi ile cogu zaman hijyenden ve kaliteden uzakta uretim yaptiklari ve bu mantarcilik sektorunun de halk tarafindan bilinmemesi nedeniyle cogu zaman istenilen duzeye getirilemedi.Yurt disinda bulunmam munasebetiyle Avrupadaki uretim bicimlerini ve halkin bu urune olan taleplerini gordukce cogu zaman Turkiye de de birseylerin eksik oldugu kanisina variyorum.Cogu zaman internetten olsun ureticilerden bizzat gorusmelerimden olsun mantarla ugrasanlarin tek soyledigi sozler Turkiyede mantar tuketiminin diger ulkelerden az olmasi ve devletin yeterli destegi vermemesi.Birazda cuvaldizi kendimize batirirsak ne zaman buyuk ureticiler halka mantari tam anlamiyla tanittilar? Mantar cogu zaman Turkiyede luks kesimin yedigi bir gida olarak biliniyordu,simdilerde her ne kadar orta gelirli insanlarinda yedigi bir gida olmasina ragmen ayda en fazla 2-3 defa sofraya koyulan bir urun oldu.Bunun nedeni ise tam olarak Turkiyenin yanlis bildikleri ve belkide tam olarak bilgi sahibi olamadiklari bir urun oldu.Kucuk ureticilere sozum yok onlar zaten ayakta kalmaya calisiyorlar birde tanitim icin butce ayirsalar hepten yok olurlar.Avrupa ulkerine soyle bir baktigimizda su anda en cok uretimi olan Polonya neredeyse hem cografi konumu sebebiyle hemde Avrupanin diger ulkerinden uretime girdi bazindan dusuk olmasi sebebiyle her gecen gun uretim konusunda liderligi kimseye kaptirmamaktadir.Turkiyede 2-3 buyuk firmanin bile yillik uretim miktarlari Avrupadaki orta duzeydeki bir isletmenin miktari ile neredeyse ayni duzeyde. Afyonkarahisarda daha onceleri kurulan ve su anda uretimi durduran bir isletme (ismini vermek istemiyorum) para kazanamazken iflasin esgine kadar gelirken,Irandan bir mantar ureticisi ayni bolgede yillik 6000 ton uretimi (20 milyon $ lik yatirim ) gerceklestirmek icin gelip temel atiyorlar ve urettikleri urunun tamamini Avrupaya ihrac edeceklerini soyluyorlar.Boyle bir pazar varken boyle uretim yapilabilirken neden bunu bizim kendi yerli ureticilerimiz yapamiyor?Demekki eksiklik birazda bizde.Bizim yapamadigimiz tek sey birlik olup gereken mercilere sorunlarimizi,isteklerimizi yeterinde dile getirmemek.Bazi birlik kurma calismalari oldu kurulduda ama tam olarak organize olunmadi hic bir birligin internet sitesi yok,uretim hakkinda, mantarin insan sagligina nasil yararli oldugunu anlatan bilgi veren hic bir internet sitesi yok halbuki Avrupada neredeyse her ulkenin Mantar ureticileri birliklerinin internet siteleri bulunmakta buralardan sosyal medya vasitasi araciligiyla halki mantar tuketimi konusunda bilgi vermekte,desteklemekte ve ayrica ureticiler icinde forum sayfalarindan yardimci olunmakta.Su anda Ingilterede yasayiyorum ve nezaman bir gazete veya dergi alsam elime ayda 1 defa mutlaka Mantar tuketimi konusunda halki bilinclendiren,destekleyen bir reklam veya ilan goruyorum.Bu reklam giderlerinide Avrupa birliginin fonundan karsilamaktalar.Saniyorum su anda Avrupa cogu tarim urunleri icin destek vermekte tanitimi ve uretimi hakkinda neden boyle bir reklam kampanyasi baslatilmiyor?Halkin encok ziyaret ettigi internet sitelerinde tuketim hakkinda bilgiler verilmeli,en cok okunan gazete ve dergilere reklam yapilmali.

Turkiyede kiyida kosede,yastik altindaki paralar ile kucuk capli her kisi hic bir bilgi sahibi olmadan az biraz duyduklariyla bu ise girmekte Turkiyede, bana sorarsaniz boyle bir seye izin verilmemeli.Kusura bakmayin ama Turkiyede ne kadar cok kucuk ureticiye baktiysam cogunun uretimleri hijyenden uzakta,kuflu,pasli ranzalarda,orumcek agsi odalarda uretim yapilmakta buda kayitdisi ekonomiye kotu anlamda destek olmaktadir.Neden bizim ulkemiz ikinci bir Polonya olmasin Avrupa ile Asyayi birbirine baglayan bir cografi konumumuz var, bu sebeple bunu basarmak hicte uzakta degil gibi gorunuyor.

Saygilarimla...
Akın ÖZTÜRK

Yerleşim İngiltere / ExeterMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Yeni Üye28 yazı
çok güzel bir konuya değinmişsiniz aslında. Türkiyede neredeyse hiç üretim yok mantar konusunda.. Seneler öncesinde, bodrumumuzda (rutubetli olduğundan dolayı) ailem mantar yetiştiriyordu ve,sağa sola da ara ara veriyorduk. Aslında o dönemde bunun üzerine gidebilmiş olsak belkide durum daha farklı olabilirdi. Bu siteyi keşfettikten sonra, çok daha çeşitli düşünmeye başladım iş konusunda.Mantar üretimide bu fikirlerimin arasında geliyor ama, iyi bir araştırma yani fizibilite gerektiriyor. Konu hakkında bilgisi olan var mı acaba Sitemizde ? Püf noktası nedir ? Nasıl üretilir vs. Bilgilere sahip olan arkadaşlar var mı acaba ?
vsvs..

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Kimyager
Yeni Üye4 yazı
20000000 dolarlık yatırım ve yılda 6000000 kg üretim uretim bence buyuzden turkler bu işi yapmıyor yılda anca 8- 9 m ilyon kar bırakırki okadar parası olan kişi ülkemizde anında mütahit olur cünki inşaat sektör olarak enkarlı iş kolu
ama 2-3 m dolarlık yatırımla ki kobi olarak bakılmalı mantıklı işlerin arasında ama asla ilk 5 te değil
ülkemizde mantar evlerden cok cafe lokanta restorant tarzı yerlerde kullanılmaktadır. mantar yerine mozarella peyniri yapmak hem karlı hemde daha az riskli olan bir yatırımdır bence

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Di?er
Üye329 yazı

trajjlee dostum mozzarella peyniri bence kar oranı az
çünki;

100 litre manda sütünden 20-26 kg (mesela benim bölgemde 100 lt manda sütünü bulmak sorun olabilir)
100 litre inek sütünden 13-15 kg (100 lt inek sütü nereden baksan en az bi 75 tl, 15 kg peynir alsan 10 liradan satsan 15x10=150 tl - 75 tl süt alımı - nakliyesi - işlemesindeki giderler - satış aşaması = ne kazanabilirsin?

diğer bir yandan ben uzun süredir mantar üretimini araştırıyorum

1 ton komposttan %18-25 arasında mantar alabilinir. Kompost üreten firmalar kompostun tonunu 350-450 arasında veriyor nakliyede sana ait tabii.
10 ton komposttan 2 ton mantar alımı yapsan (2 ay süre içerisinde)
1 ton kompost nakliye dahil 450 tl x 10 ton =4500.00 tl
2 ton mantar toptan fiyat kilosu ortalama 2,5 tl son alıcıya 5 tl 2000 kgx2,5 tl = 5000.00 tl sizce değer mi ?

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Dany?manlyk
Üye422 yazı
mantar üretiminden anlamam ama eğer 2 ayda parasını çıkartıyosa iyi bence. kullanılan kompos tekrar kullanılabiliniyormu.
webmaster...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye34 yazı
Mantar uretimi hakkinda bu siteden fazla bilgi bulamazsiniz sayin Ozer bey.Sahsen ben incelemezde bulunmak icin 2-3 firmayi ziyaret etmistim uretim konulari hakkinda biraz bilgi sahibi olmustum.Gozlemlerimi surada aktarmak isterim ki bu isten cok iyi paralar kazanilabilinir ancak buyuk bir sermaye ile girilirse.50-100 bin tl ile girilipte ancak baskasinin isinde isci olacagina kendi isimi yaparim deyipte kendi yaginda kavrulmak gibi olur.Bu isten para kazanicam derseniz kompostunu oncelikle disaridan almamaniz sizin yapmaniz gerekir ki buda en az boyle bir ekipmana araclara sahip olmanin bedeli 70 bin tl + cok iyi bilgi sahibi olmaniz gerekir.Zaten Turkiye dede en buyuk eksik mantar uretmek isteyenlerin dogru ve kolay bilgiye dogrudan ulasamiyor olmasi.Cogu uretici de zaten uretimleri hakkinda bilgiyi sakli tutarlar.

Sayin Mehmet bey, zaten bu ise bu kadar para yatiran bu isten anlayan kisilerdir.6000 bin ton urunun yaklasik fiyati 18-20 milyon tl dir(ciro). Kurulacak tesis ayni zamanda mantarin ham maddesi olan kompostuda uretecegi icin ve urettigi bu kompostun bir kisminida diger ureticileri de satacagi icin buradan da belli bir gelir sagliyacaktir.yani sizin belirttiginiz gibi 8-9 milyonluk bir kar elde edilmiyor.

Benim burara beyan etmek istedigim cok karli bir urun gidin uretin demiyorum.Ben sadece Turkiye mantar tuketimi ve buna bagli olarak ta uretimi her zaman onemsenmedi ancak simdi halkin da buyuk sehirlerde hizli tempolu is yasamina ayak atmasi ile birlikte millet evde de olsun disarida da olsun devamli hizli ve ayakustu hazir birseyler yemek pesinde.Dunyaca unlu pizza restorantlari acilmakta bunlar da urunleri icin kaliteli ve hesapli mantari nereden temin edicekler?Gidip kucuk isletmelerle kontratlar anlasmalar yapmiyacaklar heralde konusunda uzman buyuk uretim adetleri olan firmalarla calisacaklar o yuzden de birakin biz hala mutehatlik yapalim baskalari nasil olsa bizim yerimize yaparlar ...

Saygilarimla...
Akın ÖZTÜRK

Yerleşim Yngiltere / ExeterMeslek Mühendis
Üye192 yazı
Mantar işi karlı bir iş ancak bir o kadar da risklerinin olduğu bir iş çünkü hastalık vurduğu zaman kayıp büyük oluyıor. Üretip pazarlamasını yapan bir arkadaşım üretmeyi bıraktı yalnızca mantarı üreticiden alıyor paketliyor ve marketlere v.s. satıyor. bu halde bile para kazanıyor...
Uzman, dar bir alanda yapılabiliecek tüm hataları yapmış olan insandır...

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Di?er
Yeni Üye4 yazı
1 ulkemizde mozarella ineksütü karışımı yada tamammiyle katkı maddeleriyle inek sutuylede yapılmaktadır
mesela kocaelinde 1 mozarella uretim tesisi gunde 80000 lt sut işlemektedir bazende ukraynadan süt tozu getirtip bu işi yapmaktadır ve neredeyse 20ye yakın bir insan calıstırmaktadır
mantara bakalım kompost için gerekli maddeler at gubresi tavuk gubresi misel saman vi birkaç kimyasal daha (saman deyip geçmeyin samanında kalitelisi olması gerek) bunları iş makinası +insan gücü ile belirli aşamalar uygulanarak kompost haline getireceksinizki üretim başlasın ürettiğiniz kompost nekadar başarılı olacak bu bir risk kocaelinde bu işi yapan ve ülkemizdeki hatrı sayılan cafelere ve buyuk market kuruluslarına hizmet vermektedirki çalışan sayısı toplam 300 ve gunde 1 ton uretim yapıyor+ kompost satıyor
2 yanlış anlasılmasın mantarcılık kompost uretirsen kazanırsın diye birsey yok üretirsen fazla kazanırsın var fakat bu tecrübe nakit limitlere bakar +mantar her parası olan adamın yapacagı bir iş değildir
3ve son bir mantar tesisinde ki hibe oranlarına bakalım birde süt ürünleri üretimindekilere

Yeni Üye4 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinozt

Sayin Mehmet bey, zaten bu ise bu kadar para yatiran bu isten anlayan kisilerdir.6000 bin ton urunun yaklasik fiyati 18-20 milyon tl dir(ciro). Kurulacak tesis ayni zamanda mantarin ham maddesi olan kompostuda uretecegi icin ve urettigi bu kompostun bir kisminida diger ureticileri de satacagi icin buradan da belli bir gelir sagliyacaktir.yani sizin belirttiginiz gibi 8-9 milyonluk bir kar elde edilmiyor.

ğere yılda 8-9 m kazanmazsalar ortada bir yanlış var demektir 60000 ton mantar + kompost satacaklar + kucuk işletmelerden mantarda alacaklar fazlası var azı yoktur bu işin

Yeni Üye34 yazı
Sayin Mehmet bey dusuncelerinize saygi duyuyorum ancak sizinde belirttiginiz istatistik bilgilerinde yanlisliklar var sanirim.Mozzarella peynirine bisey diyemem cunku bir bilgi sahibi degilim acikcasi ancak sizin bildiginiz hangi isletme bilmiyorum ama 300 personeli olupta gunde 1 ton mantar uretim + kompost yapabiliyorsa bence bu firma coktan kapisina kilit vurmasi gerekir.Benim tanidigim kisilerin tesisleri ise 10 kisi ile gunde 3 ton mantar (gunde)+40 ton kompost(haftalik ) cikartmaktadir...

Saygilarimla...
Akın ÖZTÜRK

Yeni Üye4 yazı
sadece 45 kişi konserve bolumunde calısıyor asıl ben merak içindeyim 10 kişi bence bu üretimi yapan yerde üst düzey çalışan sayısı olur
şöyleki
2 gıda 1 zıraat muhendisi
2 gıda teknikeri
1 sekreter
1 muhassebe
2 ön muhassebe
3 pazarlama
2 satın alma
4 ustabaşı
1 elktrik teknisyeni
1 müdür
2 yardımcı daha aklıma gelmeyen idari kısım elemanları
bunlara ek olarak hammadde teminini sağlayan şöförler çıkan ürünlerin dağıtımını yapan şöförler keza bunlar bile 10 geçer
fakat atlamamam gereken konu şudur belirteyim (kilit vurmama sebebi)
bu anlattıgım firma dağıtım yaptıgı firmalar kucumsenecek firma değildir turkiye devlerine urun vermektedir 2,50 tl ye değil paket topraklı bile vermez ben 5,50 diyeyimde siz kaç derseniz artık

Yeni Üye34 yazı
Sayin Mehmet bey sizin belirtmis oldugunuz sayida personeli bulunan bir isletmenin gunluk uretimi 1 ton hic bir zaman olamaz.Bu kadar sayidaki personel aylik 28-30 ton icin ugrasiyorsa bunun piyasa fiyati maksimum 90000 bin lira olur ki bu personel de en az asgari ucret verilse 720tl * 300 =216.000 tl lik sadece maaslara odemesi gereken bir fiyat cikar yani isletmenin sadece aylik 126 bin tl lik zarari olur.
Ben sizinle mantar uretimi hakkinda tartismak istemem sadece belirtmek istedigim nokta 300 kisilik isci kadrosuyla gunluk 1 tonluk mantar uretiliyorsa ki bunu beyan ettiniz bu bana biraz imkansiz geliyor.
Kocaelindeki belirttiginiz firma sanirim M**a olucak tam isim yazmak istemiyorum...

Saygilarimla...
Akın ÖZTÜRK

Yeni Üye28 yazı
Ya ne güzel bir tartışma içine girmişsiniz Beyler, Bu kadar sıkıntı ve tartışma yapmaya gerek olmadığı kanaatindeyim. Anlıyorum ki 30 40 bin lira paramı ben bu işe heba etmiyeyim, daha farklı şeyler yapayım.Ben sadece geçmişte bunu yaptığımız için kendi merakımı gidermek adına yazmıstım.. benden sonra biraz coşmuş ortalık :) Sevgiler Herkese..
vsvs..

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Kimyager