Chobani Markasıyla Gelen Servet - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Chobani Markasıyla Gelen Servet


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
20/02/2008 :  08:30:34 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Hamdi ve Bilal Ulukaya kardeşler, master yapmak için gittiği ABD'de peynir fabrikası kurdu. İşte ilginç başarı öyküleri...

Elazığlı Hamdi ve Bilal Ulukaya kardeşler, 1994 yılında mastır yapmak amacıyla gittikleri New York'ta başladıkları peynir üreticiliğinde zirveye oynuyor. Şavak tulum peyniriyle ünlü olan Şavak aşiretinin mensubu olan ve peynirci bir aileden gelen Ulukaya kardeşler, 1998'de New York'ta feta peynir fabrikası kurdu. Daha sonra dünya gıda devi Kraft'tan aldıkları fabrikayla, Chobani (Çoban) markasıyla yoğurt üretimine başladılar ve 35 eyalete satış yapıyorlar.

Ulukaya kardeşlerin Euphrates (Fırat) firması da yılda 12 bin ton üretim kapasitesi ve 60 milyon dolar cirosuyla ABD'nin en büyük feta peynir üreticisi konumunda. Ulukaya kardeşler, geçen yıl Ceylanpınar'da imal ettikleri koyun peynirini de Amerika'ya satmaya başladılar.

5 milyon dolarlık sipariş

Ulukaya kardeşler, ABD'de peynir satışının hikâyesini şöyle anlattı: "İstanbul merkezli aile firmamız Hamdiağaoğulları, 1990'dan 2005 yılına kadar AB ülkelerine Erzincan tulum peyniri ihraç etti. AB ülkelerine, Türkiye'den peynir ihraç edebilen tek firma bizdik. 2005 yılında AB, siyasi bir kararla ülkemizden yapılan süt ve süt mamulleri ihracatını engelledi.

Hamdiağaoğulları, Tigem Ceylanpınar İşletmesi'nde üretilen koyun sütlerinden, Ceylanpınar'da, imal ettiği pizza peynirini, geçen yıl ABD'ye ihraç etmeye başladı. Şafak markalı peynirimiz ABD pazarında büyük beğeni kazandı. İlk üç ayda 3.5 milyon dolarlık peyniri New York'a gönderdik. ABD'li pizzacılardan 2008 yılı için 5 milyon dolarlık sipariş geldi."

'Koyun Bankası kuralım' önerisi

ABD'ye 10 bin ton peynir satacak üretim kapasitesine sahip olan Ulukaya kardeşlere göre, 100 milyon dolarlık bu fırsatın önündeki engel Türkiye'de 10 bin ton peynir yapacak kadar koyun sütü üretilememesi.

ABD'nin koyun peyniri ithalatının yıllık 60 bin ton olduğunu anlatan Ulukaya kardeşlerin çozüm önerisi ise bir 'Koyun Bankası' kurmak: "Tigem Ceylanpınar'daki İvesi cinsi koyun sayısı 200 bine çıkarılsın. Orası Koyun Bankası olsun. Bu banka, Urfa, Mardin, Kilis, Adıyaman, Antep ve Diyarbakır'da damızlık dağıtsın. Güneydoğu'da 10 milyon İvesi yetiştirelim. ABD'ye kilosu 10 dolardan 10 bin ton koyun peyniri, Araplara et, Rusya'ya deri ceket satarak bölgeyi kalkındıralım."

İvesi koyunu 3 kat fazla süt veriyor

Anadolu koyun varlığının yüzde 90'ını oluşturan Ak Karaman ve Mor Karaman koyunları yılda 60 kilo süt verirken, İvesi cinsi koyun 100-150 kilo süt veriyor. Ceylanpınar Tigem'in geliştirdiği İvesi koyunlarında ise süt verimi 250 kiloyu geçiyor.
Ulukaya kardeşler, Ceylanpınar'daki 30 bin İvesi koyun sayısının 200 bine çıkarılarak burada bir damızlık İvesi bankası oluşturulmasını planlıyorlar.

Kaynak: Milliyet, Bülent Yardımcı

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.95 saniye.
07:57:32, 8 Mayıs 2024, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım