Mutfakta Enflasyon Yüzde 275 - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Mutfakta Enflasyon Yüzde 275


acantilsim
Üye

Toplam 158 yazı
16/02/2008 :  14:23:49 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Halkın günlük yaşamında en fazla tükettiği mal ve hizmetlerin fiyatları bir yılda yüzde 275 arttı.

Ankara Ticaret Odasına (ATO) göre, resmi istatistiklerde yıllık enflasyon yüzde 8,2'ye kadar gerilerken, halkın günlük yaşamında en fazla tükettiği büyük bölümü gıda maddesi olan mal ve hizmetlerin fiyatlarında son bir yılda yüzde 275'e varan oranlarda fiyat artışları yaşandı.

ATO'nun en fazla kullanılan 100 mal ve hizmetin fiyatlarını esas alarak yaptığı araştırmaya göre, Ankara'da en fazla alışveriş yapılan merkezlerden toplanan fiyatlar, son bir yıllık dönemde özellikle de gıda maddelerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, bilinen enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti. Fiyatı derlenen 100 maddeden 71'inin fiyatında yüzde 4 ile yüzde 275 oranları arasında artışlar yaşanırken, bir maddenin fiyatı değişmedi, 28 maddenin ise fiyatı azaldı. Ocak 2007 ile Ocak 2008 tarihleri arasında ekmek, çay, un, elektrik, kömür, kira, su, doğal gaz fiyatları, telefon, belediye otobüsü ve dolmuş ücreti gibi önemli maddelerin fiyatlarında resmi enflasyonun bir iki katı artışlar yaşandı.

FİYAT ARTIŞLARI

ATO'nun büyük bölümü gıda maddesi olmak üzere özellikle dar gelirlilerin en fazla satın almak zorunda olduğu 90 mal ve hizmete ilişkin olarak derlediği fiyatlara göre, son bir yıllık dönemde en yüksek fiyat artışı yüzde 275 ile limonda yaşandı.

Taze fasulyenin fiyatı yüzde 101 oranında artarken, Ocak 2008 sonu itibariyle son bir yılık dönemde roka fiyatı yüzde 100, kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 100, patlıcanın fiyatı yüzde 95, mandalina ve balın fiyatı yüzde 80 oranında artış gösterdi. Türkiye'de dar gelirli ailelerin en fazla tükettiği ürünlerden olan kuru fasulyenin fiyatında son bir yılda yüzde 62, ayçiçeği yağının fiyatında yüzde 63, kabak fiyatlarında yüzde 73, marul, lahana, havuç fiyatlarında yüzde 60, pilavlık bulgur fiyatlarında yüzde 52 artış oldu.

Son bir yıllık fiyat artışları süt, pırasa, patates, kuru soğan fiyatlarında yüzde 50, zeytin fiyatlarında yüzde 47, tuz fiyatında yüzde 45, makarna ve şehriye fiyatlarında yüzde 40, salça fiyatlarında yüzde 38, piliç eti fiyatında yüzde 37, yoğurt fiyatlarında yüzde 35, pirinç fiyatında yüzde 34 olarak gerçekleşti.

Ocak 2007-Ocak 2008 aylarında geçerli olan fiyatlar dikkate alınarak yapılan karşılaştırmaya göre ise turp, elma, ıspanak, domates gibi maddelerin fiyatlarında yüzde 33'e varan oranlarda artışlar yaşandı. Son bir yılda yumurta fiyatlarında yüzde 25, yemeklik tereyağı fiyatlarında yüzde 24, kahvaltılık tereyağı fiyatlarında yüzde 23, margarin fiyatlarında yüzde 21, un fiyatlarında yüzde 23, beyaz peynir fiyatlarında ise yüzde 24 oranında artış gözlendi.

ANKARA'DA KİRA YÜZDE 20 ORANINDA ARTTI

Ankara'da ortalama kiralar bu zaman diliminde yüzde 20 oranında artarken, elektrik faturaları da geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 20 oranında zamlı gelmeye başladı. Dar gelirli ailelerin en önemli besin kaynağı olan ekmek fiyatları ise yüzde 19, çay fiyatları yüzde 18 oranında artış gösterdi. Son bir yıllık dönemde kömür fiyatları yüzde 17, belediye otobüsü ücretleri yüzde 14, dolmuş ücretleri yüzde 19, telefon görüşme ücretleri yüzde 16 artarken, su faturaları da yüzde 23 oranında zamlandı. Bu sürede doğal gaz fiyatında yüzde 9, benzinin fiyatında yüzde 16, tüp gazın fiyatında yüzde 18 oranında artış kaydedildi.

FİYATI AZALAN MADDELER

Dana etinin fiyatının yüzde 4 arttığı son bir yıllık dönemde koyun etinin fiyatı değişmedi, bazı ürünlerin fiyatlarında ise çeşitli oranlarda düşüşler yaşandı. Balık, hazır meyve suyu fiyatlarında yüzde 3, gazoz, çikolata, gofret, sucuk, salam fiyatları yüzde 4, sosis fiyatları yüzde 10, ketçap fiyatları yüzde 17, sarımsak fiyatları yüzde 19, sivri biber fiyatları yüzde 21, yeşil soğan fiyatları yüzde 30, salatalık fiyatı yüzde 37, hazır kahve fiyatları ise yüzde 64 oranında azaldı.

Kaynak: Habertürk
ali can

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Öğrenci
Seleukia
Yeni Üye

Toplam 27 yazı
27/03/2008 :  23:44:39  Alıntı
TCMB'nin 2007 yılı sonu enflasyon hedefi % 4 idi. Açıklanan rakam ise %9 kusür.(Ayrıca ben bu rakamın da gerçeği yansıttığına inanmıyorum.) %100 Den fazla bir sapma söz konusu.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.73 saniye.
02:29:53, 19 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım