antalyalıyım baba tarafım kaş'da yaşamakta kaş bölgesinde balcılık yapan boldur babamın amcalarıda balcılıkla uğraşırlar aşşa yukarı 100 kadar kovanları olur.
teneke bazında satıyorlar
bu yıl kilosu 10 tl ye geliyor.kendi akrabalarımda şeker gibi ek ürün verdiklerini pek görmedim.
babam her yıl 2-3 teneke getirtir 3 yada 5 kg lık kutulara doldurur eşe dosta satar 15 tl den kilosu.
kış ın insanların aklına bal gelir.yazın bal varmı diyeni duymadım hiç babama.
kovanların konuldugu yere göre balın çeşidi değişir.
çam ağaçlarının bol olduğu yere konduysa çam balı olur rengi koyudur.
çiçek li yani çiçek açan otluk bölge gibi yerlere konduysa çiçek balı
okaliptüs ağacı bolsa yada konulan yerde çoksa okaliptüs kokulu çam balına benzer bal yapar arı.
hepsinin kendine göre aroması oluyor.
farklı bölgelerde farklı bal aromaları vardır ama ben bilmiyorum.
üreticinin elinde stok bal bitene kadar olur.yani bi kesim yapar 50 teneke bal çıkarır yılda bitinceye kadar satar. sürekli bal verirrim derse başka yerlerden toplar eş den dosttan.
markete pazarlarsında marka isim yaparak pazarlamak istersen gıda serfitikası falan fıstık lazım olur.
mesela amcam gibi üreticilerden fatura falan alamassın.çünkü doğadan gelen bişey para verdiği şey teneke-çıta ve eskidikce de kovan yaptırtır.girdi çıktıyı ayarlamak zor olur.
balcılık yapan bölgelere gidip gez.üreticilerle tanış.birinden olmassa birinden alırsın.sürekliliği böyle sürdürürsün. yapacaksanda bi kars balı bi muğla balı bi kaş balı satma aynı bölgeden almaya bakki aroması farklılaşmasın.aynı bitkilerin olduğu bölge olsun..
mesela ben cocukluğumdan beri kaş çam balı yerim ağız alışkanlığı olmuş nerde yersem yiyim kaş balıysa direk fark ederim.damak tadıma yerleşmiş.
teneke bazında aldığında 10 tl ye geliyor kg mı dedim ama sen 100 teneke alırsan fiyat değişir belki araştırman lazım.
benim gördüklerim bunlar daha detaylı bilgi veren olacaktır.
yanlışım varsa affola.
Fatih A. ZORLU / Antalya
"İnsanın doğarken ezanı okunur ama namazı kılınmaz. Ölünce de namazı kılınır ama ezanı okunmaz. İşte doğarken okunan ezan, ölünce kılınan namaz içindir. Hayat da ezanla namaz arası kadar kısadır.."