Konu yayın tarihi yukarıda gösterilir. Tarih bilgisi, içeriğin bugün de geçerli olduğunu göstermez.
Profil alanı ve konumu üyenin profil beyanına dayanabilir.
Merhabalar,
2 kardeş olarak babadan kalma 130 donum kadar tarlamız var. Su anda yıllık yaklaşık 10.000 TL kira geliri var tarlaların tamamından. Yani aylık 1.000 TL bile yapmıyor. Bu tarlalar ile tarımdan anlamayan birisi ne yapabilir? En güzeli kira geliri yemek midir? Yoksa düşük riskle mevcut durumdan daha iyisi yapılabilir mi?
Şu anda tarlaların büyük kısmında buğday ve nohut ekili (kiracıya ait). Kendimize ait traktör gibi her hangi bir tarım aletimiz mevcut değil ve tarım işinden de hiç anlamıyoruz. En fazla 20-30bin TL ek sermaye ile bu tarlalar ile neler yapılabilir?
NOT: Tarlalar bulunduğumuz şehirden başka bir şehirde ama duruma göre taşınmayı da düşünüyoruz.
Başlıkta 150 dekar demişsiniz. 150 dekardan kuru tarımda 400kg/da verim alsanız 60 ton buğday alırsınız. 60 kuruştan 35 bin lira eder. Masrafları çık en az 20 bin kalır. Bu en kötü hesap ayda 1600 lira para bıraktı.
Şöylede olabilir dekardan 600 kilo alırsınız bu verimde birim fiyatta yüksek olur. 90 ton 80 kuruştan 70bin lira alınır. Masrafları çık 50-60 bin. Ayda 4500 lira.
Bunlar rastgele yapılmış aşağı yontulmuş kötü hesaplar. Yıllık size 10 bin verebiliyorsa kiracı hespladığımızdan çok daha fazlasını alıyordur. Hiç bir kiracı 20 bin kazanıp 10 binini kiraya vermez tarla tarımında. Tarla kiraları çok ama çok ucuzdur bizim ülkede. 10binin ucuz kalması için 50-60 bin kazanılmalı açıkcası.
Traktör, mibzer, gübreleme gibi ekipmanlar lazım size. 20 bine de traktör var 70 bine de.
150 dekara en kötü 75 bin kredi alabilirsiniz. Metresi 1 liradan %50 verir bankalar, %1-2 arası da 60 aya kadar vade yaparlar.
Ya da ekipman almaz masrafa girmezsiniz. Kiralar kullanırsınız. Bir iki sezon yaşadıktan sonra zaten gelişmek için istek duymaya başlarsınız. Yolu yordamı öğrenirsiniz.
Buğday tarımının öğrenilecek bir yanı yok. Zaten çiftçiler komşusu ne yapıyorsa aynını yapar. Her bölgenin alışılmış tohumluğu alışılmış gübreleme adeti ve alışılmış ekim yöntemi vardır. Şöyle bir komşulara bakın hemen çözersiniz olayı.
150 dekar tarlası olupta ayda 800 liraya razı olan birisi olmaktan hemen vazgeçin.
Google da bile buğday tarımında uzman olmak için yeterli döküman var. Bugday tarımı yazıp karşınıza geleni okuyun.
Sulu tarımsa, tarlanızda kuyu varsa ya da ortak bir kuyu mevcutsa çok daha kazançlı olursunuz. Hemen işinizi gücünüzü bırakıp çiftçi olun elinizde altın yumurtlayan tavuk var haberiniz yok.
arkadaşım sen biraz karıştırmışsın 150.000m2 75 dönüm eder .arkadaşların yaptıgı hesaba göre yanlış bir ticari hesap var ortada.. eger toprak verimliyse ki verim li 10 bin veriyorlar masraf 75x80=6000 yapar 10 bin de tarladan gelen gelir gitti etti 16.000 GELİR:75X700=52.500KG BUGDAY52.500x650=34.125.000HESAP BU AMA KİM SE ŞUNU HESAPLAMAMIŞ 75X35=2625 BUGDAY BALYASI satarsan direk 2625 tl gelir depo yaprsan 5250 tl gider 4 ay bekletirsen de satarsan 2625x5=13,125 tl daha getirir zahiyat olmazsaaa saygılar henlış hesabım varsa uyatın lütfenn
hayvancılık ve her nevi gıda ticaret ve toptancılıgı
Kardeş ben bu işi hiç anlamadan bu işi yaptım. Bu işten para kazanırsın ama benim tavsilerimi dikkate alırsan sevinirim. 1-Traktörün senin olacak elin aracı ile iş yapmayacaksın 2-Traktörü de sen kullanacaksın elin adamına para ödeyerek maliyeti yükseltmeyeceksin 3-Banka kredilerinden veya biçtiğinde öde yerine malı peşin alabilirsen de pazarlık gücün artar 4-Zor bir iş olmamasına rağmen ilk sene sonunda kar gütmeyeceksin. Benim sana önerim işe ortakla girmen ve bil ki işin sonunda para kazanmayacaksın ortağın traktörünü ve işçiliğini sen toprağını koyacaksın (bu zaten yapılan birşeydir hani bunu yaparsan iyi olur demiyorum. toprağım var dersen ortak bulunur.) ama bu da sıkıntılı bir iş çünkü günre tohum ortak alınacak işçiliği o yapacağına göre dekar a sana söylediğinin %70 oranında tohum gübre atabilir(ilaç ucuz orada birşey yapmaz) yani senden 10 lira alır kendi 5 lira koyar 20 liralık tohum aldım diyebilir. Güvenebileceğin biri olması önemlidir. Burada malı aldığınız yerin dışında gübreleme ve tohumlama aşamasında ortağının başında beklersen bu işte kazık yemezsin. Depoya gider 20 çuval gübre alır beraber atarsınız. Çifççilik doğru gün hafta içi haftasonu bayram seyran demeden ilgi isteyebilir. ama güzel yanı yılda da 100 gün çalışmanı istemez(seracılık vs hariç buğday için konuşuyorum) Toprak analizi yaptırmak devlet desteğinde idi en son toprak analizi yaptır suyun durumuna araştır.sağlam bir maliyet çıkar, sonra gir. sen gözün gibi baktığın buğdaylara vaktinde suluyamadığından yabancı bitkilerin basması seni ne üzer bilirmisin. Hem toprağın kalitesi düşer(çünkü topraktan buğday alacağı şeyleri yanındaki yabani ot ile paylaşıyor) hemde hasatta temiz buğday olmaz elinde. İyi araştır iyi düşün detayları yaz öyle hareket et
en yukarida ilk yorumu yazan arkadas hayal kurmus hesapi yanlis fazla yazi yazdigindan yazi sayisindan belli masa üstü hesap yapmis yani FISSSSSSSSSSS malesef biz basimdan glip gectigi icin o rakamlar dogru degil kendimiz ektik kendimiz gördügümüz icin zaman ayirip yaziyom yaoksa fazla yorum yazan bir kisi degilim gelelim senin konuna arkadasim 20 30 ytl ekle hepsini kullanmasan bile önce tqarlada su arastirmasi yap suyu bulgugun zaman cok güzel bir avantaj yaklarsin bu su icin gerekirse 10 ytl feda et sulu sistem üretecen ürünler daha fazla kazancaksin sebze türünden dersen bu is bana zahmetli hergün zamanim yok tarlaya gitmege o zaman cins armutlar var normal armutdan kucuk bazi yerlerde alfat diyolar onlarin güzel cinsleri var elma kiraz ve diyer meyveler gibi nazik ve bakimi zor olmayan kilosu 50 ile 125 arasinda degisiyo sezonda pazari var bir iki sene sabir edersin sonra akmaya baslar cesme burda yorum yazanlar basindan cecdiklerini yazsin masa üstü hesap yapmasin yok bu dölüm den hava iyi olursa iki ton yok böyle olursa bi ton diye hikaye yazmayin
Yazıyı gönderen - mehmet 0385 arkadaşım sen biraz karıştırmışsın 150.000m2 75 dönüm eder .arkadaşların yaptıgı hesaba göre yanlış bir ticari hesap var ortada.. eger toprak verimliyse ki verim li 10 bin veriyorlar masraf 75x80=6000 yapar 10 bin de tarladan gelen gelir gitti etti 16.000 GELİR:75X700=52.500KG BUGDAY52.500x650=34.125.000HESAP BU AMA KİM SE ŞUNU HESAPLAMAMIŞ 75X35=2625 BUGDAY BALYASI satarsan direk 2625 tl gelir depo yaprsan 5250 tl gider 4 ay bekletirsen de satarsan 2625x5=13,125 tl daha getirir zahiyat olmazsaaa saygılar henlış hesabım varsa uyatın lütfenn
Okuyup anlayabilsek yanlışınız (pardon henlışınız) var mı yok mu yorum yapacağız da anlayamadık . . .
Dönüm ülke genelinde en yaygın 2 değişik şekilde kullanılır. Orta Anadoluda 2500 m2 ye 1 dönüm derler. Doğu Anadolu da 4000 m2 ye 1 dönüm denen yerler var.
Bunların dışında bölgeye hatta komşu köye bakmaksızın tamamen kafasına göre adlandırılan dönüm ölçüleri var. 2000 m2 ye denen yerler var. 1500 m2 ye denen yerler var. Bu bakımdan arkadaş arasında dönüm konuşulur ama genel yerlerde dekar konuşulmalıdır.
Yukarıdaki sizin yanlış bulduğunuz hesap sizin tarlaya göre yanlış, haklısınız.
Ancak tüm ülkedeki buğday tarlalarının hesabı sizin tarlaya göre yanlış çıkar. Çünkü o tarla bir tek sizde var ve o tarlayı siz işletiyorsunuz.
Hani diyor ya windows "eşi benzeri olmayan dosyaları indir" Sizin tarla size has. Sizde kendinize hassınız. Haliyle ortaya bir benzersiz durum çıkmalı zaten.
Bizim hesabımız tamamen kabalama ancak bütün buğday tarlalarını ucundan bucağından yakalayan bir genel hesabı içeriyor. Saman balyası da hesapta olmayan bir artı para olsun diye bahsetmemişizdir, genel hesap ya ayrıntıya gerek yok mantığıyla yani . . .
Ayrıca işçilikten bugday fiyatına bütün kalemler aşağı yukarı her yıl bir değişik olur. Düzenli giden belki gübre fiyatları. Bu düzensizliğin en önemli sebebi ne dersiniz ? Belli bir standartı olmayan ve ne yapacağını bir türlü bilemeyen insanların bu piyasada tacirlik yapıyor olması. Tacir deyince kendilerini anlamaz çiftçiler. Komisyoncuyu borsayı falan anlarlar oysa ki tacirin başı kendileridir.
Referans bağlamı1 alıntı›
Bu işaretler mesajda yazar tarafından kullanılan bağlantı ve alıntıları görünür kılar. Bir referansın bulunması, içeriğin doğrulandığı veya kaynağın güvenilir olduğu anlamına gelmez.
yarıya vermek diye bir kavram var bildiğim kadarıyla , tarlayı eken çiftçiden kira almıyorsunuz,arazi sizden işletmesi çiftçifden oluyor ve hasat döneminde kaldırılan üründen gelen gelirin %50 sini alıyorsunuz ,bunun kritiğini yaptınız mı ya da her yerde yapılıyor mu bilmiyorum ama bunu da değerlendirin belki 10.000 den daha karlı olur ?
aga ora sı nerde 1. su varmı 2 su yoksa yakınlarda elektirik geciyormu3. eger afyona yakın bi yerde ise veya bulundugunuz yere yakın şeker fabrikası varsa. salca fabrikasıda olabilir varsa ben orayı cok yıllık kiralayabilirim. dedigim kriterlere uygunsa yerin mevkin bana ulaş 0541 383 16 34
ben tarımdan anlamam sadece ürünlerin adını bilirim o kadar ama birkaç hesap yanlışı var dogu ve güneydoğu anadoluda 1000 metrekare 1 dönümdür resmiyette neyse odur yani mardin de 1 kilo neyse edirne de aynıdır..
ama burda çogu çiftçiyi yakından tanırım kiracı yani icareci deniliyor bizim burda bunların ortaklık yapısıda şöyledir ama tüm güneydoguda da aynıdır ( tüm şehirler) adam gider 100 dönüm icar alır traktörünü mazotunu ilacını gübresini kendisi alır sürer amele tutar hasat vaktinde tarla sahibi çağırır ( tarla sahibide aynı köydendir büyük olasıklıkla ) örneğin 1000 birim ürün alınmışsa tarla sahibi 500 birimi alır. geriye kalan 500 birim ise icareciye yani kiracıya kalır masraflar çıkınca kiracıya ne kaldıgını bilmiyorum net olarak..
demek istediğim adam 10 bin lira sana veriyorsa heryerde daha fazlasını kendine ayırıyor mantıgı yoktur senin onunla yaptıgın yazılı veya sözlü sözleşmeye baglıdır nasıl anlaştıgını da buraya yazarsan burdaki insanlar daha net fikirler sana yazabilir.. yıllık e kadar ürün kalkıyor gibilerinden vs..
kısacası bizim burda tarla sahibine 10 bin veriyorlarsa bazen kiracı zarar ediyor ürünün o yıl ki verimsizliği yada dolu yagışından tarla sahibini ilgilendirmiyor.. en fazla %30 kiracıya kalır %50 de tarla sahibi %20 kiracıya kalır.
Evet 1 dönümüm 1000 m2 ettiği yerlerde var. Dönüm bölgesel olarak değişir. Hatta bazen yan yana iki köyde bile farklı olabilir. Dönüm halk ağzındaki alan ölçüsüdür. Bir bölgenin tarla büyüklüklerine göre eskiden şekillenip gelmiş bir ölçüdür. Tarlaları büyük yerlerde daha geniş alanlara dönüm denirken bazı yerlerde de daha küçük alanlara dönüm denmiştir. Standart değildir yani.
Resmi alan ölçü birimleri şöyledir. (Alman normuna göre tüm dünyada kullanılan)
mm2 ; milimetrekare (santimetrekarenin 100 de biri ) ( kibrit çöpünün kesit alanı kadar ) 1/1000.000 m2 cm2 ; santimetrekare (metrekarenin100 de biri kadar) ( bir tırnağınızın alanı kadar, 10 kuruşun alanı kadar ) 1/10.000m2 dm2 ; desimetrekare (metrekarenin 10 da biri kadar) (2 sigara paketi kadar, kapalı bir kağıt peçete kadar) 1/100m2 m2 ; metrekare (dekametrekarenin 10 da biri) ( arabanın motor kaputu kadar) 1/1m2 ; 1/1000.000km2 dam2 ; dekametrekare (hektometrenin 10 da biri) (10 metreye X 10 metre bir alan ) ( sobalı bir ev kadar) 1/10.000km2 hm2 ; hektometrekare ( kilometrekarenin 10 da biri) ( 100 metreye X 100 metre bir alan ) ( bir futbol sahası kadar) 1/100km2 km2 ; kilometrekare ( hektometrenin 10 katı ) ( 1000 metreye X 1000 metre bir alan ) (10 futbol sahası kadar) 1/1km2
Ayrıca gene resmi alan ölçüsü olarak kullanılan 3 birim daha vardır. Bunlarda tüm dünya da bütün ülkelerde kullanılır.
"ar" yani 100 m2 "dekar" (da) yani 1000m2 (dekametrekare ile sık sık karıştırılır 1 dekametre 100m2 olup birimi "ar" şeklindedir.) "hektar" (ha) yani 10.000m2
Dünya standartlarına göre resmi olmayan halk ağzında kullanılan bize has olan alan ölçüleride şöyledir ;
evlek yani 250 m2
dönüm yani 1000 m2
Evlek ve dönüm bölgelerdeki arazi büyüklüklerine göre zamanla deforme olmuş bölgeye göre değişmiştir. Başlangıçta 1000 m2 kastedilerek yola çıkılmış ama zamanla bölgelere göre değişmiştir. Tapu kadstro işlerinde dönüm hesabı kullanılmaz , yani bir tapuya arazi genişliğini 20 dönüm diye yazarsanız geçersiz ve muallak bir tapu olur. Metrekaresinin yazılması gerekir. Karşınızdakinin arazi büyüklüğünü kesin olarak anlamasını istiyorsanız dekar demeniz gerekir. 20 dekar dendiğinde Çinli de Ugandalı da Türk de 20bin metrekare anlar. Ama 20 dönüm derseniz 20bin metrekare olduğunu düşünür , umar ya da zanneder ama emin olamaz.
İcar kelimesi hukuk dilinde kiraya varmek anlamındadır. Tarım için tarla kiralamak bir çok bölgede çok düşük ücretlerle yapılır. Yarıcı olarak anlaşılırsa çıkan ürünün yarı parası tarla sahibine verilir. Yarıcılık da tarlanın yanısıra tarla shibinin ekipmanlarını da kullanarak yapılabilir. Traktör ambar vs ekipmanlar. İcarda tarla sahibinin tarımı yapacak olan kiracısı ile tarladan başka hiç bir paylaşımı yoktur. kira bedelini genellikle en baştan alır. Kiracı ne kazanırsa kazansın anlaşılan kira bedelinden başka bir şey almaz. Oysa yarıcılıkta mal sahibi de işin içinde olabileceği gibi olmayada bilir ama genede elde edilen kazancın yarısı onundur. Biri işgücü ve para koyar diğeri tarlasını ortaya koynuştur. Elbette mal sahibi tarım yapmadan tarlasından en yüksek geliri elde etmek amacıyla farklı anlaşma biçimlerine gidebilir.
10 dekarlık bir tarlayı yıllık sadece bir kaç yüz liraya kiraya veren mal sahipleri olabileceği gibi sadece 5 dekara 5bin lira para isteyen mal sahipleri de olabilir.
bende çiftçilik yapan birisi olarak urfa şartlarına uygun olarak aşağıdaki hesabı çıkardım umarım işinize yarar
150.000 metrekare urfada 150 dönüm demektir tohumu fırfırla atarsanız 150 x 40 kg = 6 ton buğday tohumu sertifakalı tohum kullanırsanız 6 ton X 1.2 lira = 7.200 traktörü kiralama dönüme 17.5 lira X 150 =2.625 lira traktör ekim parası ortalama dönüme 70 kg gübre x 150= 10.500 gübre x 1 lira =10.500 gübre parası zirai ilaç o da 150 dönüm için yaklaşık 5.000 lirayı bulur burda dönüme 12 lira biçer x 150 dönüm = 1.800 lira biçer parası + 200 lira ıvır zıvır parası dersek 27.325 lira ekim masrafı tutuyor gelelim kazanç kısmına kuru tarım olarak dönüme 400 kilo kaldırsanız 150 x 400= 60 ton eder 60 ton x 600 kuruş = 36.000 lira elinize geçer 36.000 - 27.325 = 8.625 lira kazançınız olur gelelim saman parasına 150 dönümden yaklaşık 40 ton samanız olur samanın kilosu haziran fiyatı 105 kuruş x 40 ton = 4.200 samandan gelen para 350 lira saman patosunu düşün 3.850 saman parası olarak elinizde kalır ama buğday 6 aylık bir üründür diğer 6 ayı başka başka bir ürün ekerek değerlendirebilirsiniz
ARKADASIM TARIMDAN ANLAYAN BIRISI OLARAK SUNU TAVSIYE EDEYIM SANA..130 DONUM TARLA ILE MAKINE EKIPMAN YATIRIMI YAPARAK CIFTCILIK YAPMAYA KALKARSAN ZARAR EDERSIN..BILHASSA HUBUBAT URUNLERINDE(BUGDAY AYCICEK VB)EGER UZUN VADEDE ORTSALAMA 5 YIL BEKLERIM DIYORSAN TARLALARINI YA CEVIZ AGACI EKMENI YADA KAVAK AGACI EKMENI TAVSIYE EDERIM.CEVIZ ILE ILGILI TESVIKLERDENDE YARARLANABILIRSIN..ANCAK 5 YIL SONRA HASAT ZAMANINA GELDIGINDE EMIN OL COK CIDDI PARALAR KAZANMAN MUMKUN..BU BENIM TAVSIYEM TABIKI..HAYIRLI ISLER DILERIM
Bence en mantıklısı ilk başta 120 dönümü kiraya verip, 30 dönümü kendiniz ekip biçin. Zarar etsenizde çok zarar etmezsiniz. Okyanusta yüzmek yerine havuzda yüzmek daha güvenli olur
Biraz internette de konu ile ilgili araştırma yaptım. Tarlaların bulunduğu yerde genellikle kuru tarım yapılıyormuş. Sanırım son kararım, kanepemde oturup mevcut işime devam etmek. Yapılan analizler hep yuvarlamaya dayalı ancak sayın akinselcuk bey'in yaptığı analizler aşağı değil yukarı yuvarlanmış gibi geldi. Sonuçta toprak bu, ne vereceğini önceden tahmin etmek zor ancak ortalamaları dikkate alırsak:
Dekar başına 20kg/da tohumluk gerekiyor, maliyet 20TL/da. 15 kg P2O5, 15 kg Azotlu gübre, 250gr sıvı gübre, toplamda 31TL/da. 50 gr ilaç, o da 7 TL.
Yani dekar başına 58TL sırf sabit materyal maliyeti var, ki buna motorin, işçilik gibi girdiler dahil değil. (kaynak eskişehir ziraat odası web sayfası)
Türkiye için ortalama dekar başına verim 207 kg/da. Ben ortalama 250kg/da alsam bile... 0.60TL/kg'dan alabileceğim ürün tutarı 150TL/da yapıyor.
Sabit maliyetleri düştüğümde halihazırdaki gibi tarlaları icara verip normal maaşlı hayatıma devam etmek daha mantıklı geldi. İlerde belki başka şeyler düşünebilirim ama şimdilik tercihim sıcak kanepe olacak.
Değerli fikirler için hepinize ayrı ayrı teşekkürler.
150 dekar tarlası olupta ayda 800 liraya razı olan birisi olmaktan hemen vazgeçin. ... Hemen işinizi gücünüzü bırakıp çiftçi olun elinizde altın yumurtlayan tavuk var haberiniz yok.
Akin Bey,
Halihazırdaki işimden elde edilen geliri de dikkate aldığımda, ayda 800TL biraz daha mantıklı geldi. Açıkçası kira derdim, maaş sıkıntım gibi problemler şimdilik yok. Tarlalar sadece yağmur altında boş boş durmasın diye kiradalar. Yoksa çok da fazla ihtiyacım yok. Sadece şehir yaşantısından canım sıkılıyor biraz o kadar. (Yani "rahat batıyor" :))
Benim düşüncem ilerisi için... Rahat rahat bir yerlerde oturayım, stresten uzak olayım, kaçayım gideyim gibi düşüncelerim var... Bunlar için fizibilite çalışması gibi düşünebilirsiniz yazdıklarımı
Değerli fikirleriniz için tekrar tekrar teşekkürler.
Bu işaretler mesajda yazar tarafından kullanılan bağlantı ve alıntıları görünür kılar. Bir referansın bulunması, içeriğin doğrulandığı veya kaynağın güvenilir olduğu anlamına gelmez.
arkadasım bu arazınız nerede ben tarımsal sulama sıstemlerı kuruyorum sıze cok degerlı ve kolay bır altyapı olursturabılırız. cıddı ısenız ve bırseyler yapmak ıstıyorsanız.ayrıntıları goruselım. emaılım info@tarimsalsulama.com
Benim düşüncem ilerisi için... Rahat rahat bir yerlerde oturayım, stresten uzak olayım, kaçayım gideyim gibi düşüncelerim var... Bunlar için fizibilite çalışması gibi düşünebilirsiniz yazdıklarımı
Değerli fikirleriniz için tekrar tekrar teşekkürler.
O zaman, eğer bölge uygunsa arazinin bir parçasını meyve bahçesi yapın. Briketten iki oda bir ev barınak arası bir şeyler inşa edin. Hafta sonları piknik gibi gidin. Emekli olunca 7/24 piknik moduna geçmeye hazırlık olur. Hem mevcut rahatınızı bir parça kaçırmış olursunuz hem toprağa ısınırsınız hem de ileride bu araziden para nasıl kazanılır bakarken düşünürsünüz. : ))
Saygılar.
ÜSTAD BÖYLE BİR ARSAN VARSA NE YAP NE ET BURADA CANLI HAYVAN BESİCİLİĞİ YAPMALISIN.. SEN 30-40 MİLYARA HAYVAN BARINAKLARINI YAPARSAN BURAYA HAYVANLAR İÇİN ÇOK UCUN VADELİ DEVLETTEN KREDİ ALABİLİYORSUN...BÜYÜK BİR KAZANÇ..BUNU ARAŞTIRMALISIN BENCE...
Kusburnu Agaci Arkadasim yillar once ben bir sitede gormustum ve ilgimi cekmis idi. Ben de bir koylu cocugu oldugum icin koyumuzde neden yapilmiyor diye hayiflanmistim. Ve kendi koylulerime anlatmaya ve uygulamalari icin ikna etmeye calistim ama koyde genc nufus kalmadigi icin yapabilecek kisi yok ne yazik ki. Kendim Avrupada yasiyorum onun icin yapabilmem imkansiz. Ama baska arkadaslara yarari olsun diye yaziyorum. Benim bu site ve kisilerle hic ilgim falan yok onu dabelirteyim. Ceviz agaci da ekebilirsin karli bir is olur diye dusunuyorum.
önce iyice bu konuda bilgi edinmeli ne yapmalı nasıl yapmamalı bilmek gerekir tarımda bir hata, anlaşılana kadar üç beş ay geçer ve tüm yatırımızını kolaylıkla kaybedebilirsiniz
tarımda özellikle sigorta, bilinçli üretim gibi yaklaşımlarınız yoksa hiç kalkışmayın yok bu işi adam akıllı yapmak istiyorum diyorsanız biraz yol yordam öğrenin buğday tarımı gibi abuk işlerden ise uzak durmaya bakın bir dolu gelir bir tane kalmaz tüm mahsulü böcekler yer 150 dönümde daha ciddi bölümlü tarım yapabilir, hatta seracılğıa gidebilirsiniz özellikle güneş ve rüzgardan faydalanacak şekilde plan program yapmalınız uzman bir danışman tutar, onu sürecin parçası haline getirirseniz karlı çıkarsınız
eğer arkadaşımızın dediği doğru olsyadı konya ovasında 500 dönümü olan ailenin kıt kanaat geçindiğini görmezdik
tarım hiç de basit ve şakaya gelir iş değildir.
iyi bir danışman bulmadan ve iş planı oluşturup bölgede ne yapılabilir iyice araştırmadan bu işe girişmeyin.
Merhaba,kardeşim;bir çoğumuzun aradığı,maalesef sizin gibi istemeyenlerde bulunabiliyor,halen siteyi takip edip etmediğinizi bilmiyorum,ama eğer yorumumu okuyabilirseniz,memnun olurum.Çünkü,öncellikle tarlanızın hangi il veya ilçede yer aldığını yazmamışsınız,ve eğer icara veriyorsanız varım,yok eğer icardan daha farklı işletme yoluna bakacaksanız da birlikte yarı icar veya ortaklı olarak ekilecek çok karlı ürünler ekebiliriz.Bu konuda e-maillerinizi bekliyorum.
bu -yukardaki tarlalarimda senede 6-8 000 ton sebze yetistirmek mumkun surme dahil 2.5 ayda mahsul alinir /iklim iliman senede en az 3 normalde 4 kere mahsul alinir...buda donumde 2 ton verirKi sebze...domates te 5 ve patates 4 tondur... RUsya AB ye ambargo koydu..su anda senelik 2-3 milyar dolarlik sebze ihtiyaci var.bunun yuzde 1 unu karsilasak 2-3 milyon dolar eder.koymanzi gereken sermaye -200 000 dolar..mazot 2.5 tl..iscilik ise 600 tl sizin 200 -300 000 dolar sermayenize karsilik ben de 1023 donum sulu aluvyal toprakli tarlalarimi ve 6 yildir edindigim..dil-cevre-ekip-tarimdan anlama tecrube ve bilgilerimi koyuyorum kazanc in yuzde 60 i sizin yuzde 40 i benim...paRanIza karsilik deniz kenarinde sulu tarla teminati da veririm. + 995 599567980 Mail: aliberr200257@hotmail.com mail verirseniZ tarlalarin orjinal resimlerini yollarim
Referans bağlamı1 dış bağlantı›
yafu bıkadar strese gerek yok bellıkı burası ıle ugrasamıyorsun en ıyısı sen burasını sat alan dusunsun :)) eerkı bunuda nası yaparım dıyorsan alsana teklıf hıc ugrasma bana detaylarını bıldır ben sana alıcıları yollıyaym sat kurtul bukadar trafıge de gerek yok ...!!! :)) murat (xxmrf@hotmail.com)
KATKI FIRSATI
Bu toplulukta ilk yanıtını bekleyen bir tartışma var
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Prensiplerimiz