Ana içeriğe geç

Diğer Konular

Sözleşme Hakkında

BaşlataneliteTarih12/12/2011 20:57:54Yorum5

İlk mesaj
Üye317 yazı
Merhaba,

Web sitesi yapma konusunda anlaşmaya vardığımız bir firmayla aramda sözleşme yaparak alacağım ücreti ve müşteri tarafındanda karşılıklı bir birimizi güvene almak için sözleşme yapmayı planlıyorum.
Ancak deneyimim olmadıgından bilginize ihtiyacım var.

Normal bir a4 boyunda basit bir sözleşle hazırlayıp cıktı alsam. Boşlukları doldurup karsılıklı imza atsak. Bunun ne derece geçerliliği olur?

Karsımdaki firma, ben ise firması olmayan bir şahıs.
Anlaşmazlık durumunda bunululan şehirdeki mahkemelere gidileceği belirtilecek.
Ancak mahkemelik bir durumda bu sözleşmenin önemi nedir?
Ayrıca imzaların yanında şahit olarak 2 kişiden imza alma varmış sanırım aydınlatırsanız sevinirim.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Yeni Üye14 yazı
Çok profesyonel bir web sitesi ise bir hukukçuya danış derim, birde yaptıracağın firma ne yapmış referansları kim,ucuz diye atlama , üç kuruş fazla olsun başın ağrımasın,teknik desteği olsun...

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Üye317 yazı
Yanlış anlasıldı sanırım,
ben proğramla öğrencisiyim. Para kazanabilmek için şahsen dediğiniz gibi iyi fiyatlara iş cıkarsa yapmayı planlıyorum.Ancak çalışacağım firma işi uzatırda uzatır, ekleme yaptırdıkca yaptırırsaa diye..ve paramı alabilme adına basit ama bağlayıcı bir sözleşme yapma taraftarıyım.Hemen anlaşma sırasında imzalana bilcek adamın gözünü korkutmayacak tefarruatsız.Ama bağlayıcı bi sözleşme.

Bi cıktı alıp karsılıklı imzalasak bunun ne derece bağlayıcılıgı geçerliliği vardır diye sorudm.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Editör5590 yazı

Söylediğin adi sözleşme olur. Bağlayıcılığı vardır mahkemeleşme durumunda. Şirketi muhatap alırsan şirket kaşesi ve yetkili imza gerekir ve bu imzanın geçerliğini kanıtlayan imza sirküsü sende kalacak olan sözleşmeye eklenir. Sen şirketle sahış olarak karşılıklı sözleşme yapabirsin, kanunen geçerlidir. Şahısla imzalaşırsan imzadan başka adını soyadını kendi el yazısı ile yazdırıp imzalatman gerekir zira atılan imza reddedilir anlaşmazlık durumlarında. kişinin kendine ait yazı ile ad soyadını yazması asıl imzadır. Reddetme şansı kalmaz.

Firma şirket değilde şahış firması ise o zaman kaşeye imza sirküsüne ihtiyaç yok. Karşılıklı iki sahış gibi imzalaşırsınız. Ayrıca sözleşme bir sayfadan fazla ise her sayfanın tek tek imzalaşılması gerekir.

Sözleşme yazıları küçük puntolarla kalabalık veya ağır dilli bir dökümansa bu seferde okudum anladım türünden bir yazıya da ihtiyaç duyulur.

Şirketler için yetkilinin imza sirküsü, bu imzanın yetkili olduğunu gösterir resmi gazete nushası, kaşe imza.

Şahışlar için kendi yazısından ad soyad imza.

Ek sayfaların her biri için ilk sayfadaki onayın aynısı.

Okudum ama anlamadım ki bunları itirazına karşılık kendi elinden yazılmış okudum anladım ibaresi.

Bunlarda bir muallak durum yoksa şahit imzalarına pek gerek olmaz ama olursa akti pekiştirir. Şahit onayı adı geçen sözleşmeyi yaptıklarını gördük şahidiz ibaresinin tek bir yerde bulunması yeterlidir.

Karşındakini ürkütmeden ve huluken aşırı sağlam bir sözleşme hazırlamak ciddi hayalgücü ister. Karşındaki kötü niyetli oldu mu senin hazırladığın bir sözleşmenin içinden seni bağlayan bir sürü şey çıkarabilir.

Bence çok detaya girmeden hazırla. Temiz ve sade. Parayı bağlasın yeter. Şu özellikte bir site şu müşteriye yapılır ve yayına hazır hale getirilip yayına verilir. Bu şartlar yerine geldiğinde yayın tarihinden itibaren şu kadar süre ile müşterinin talebi halinde geliştirmeler yapılır. Gibi geniş cümleler. O tarihte siteyi yayına ver ve ispatının çıktısını al. Sonra sözleşmedeki paranı iste.

Müşteriden onay alıdıktan sonra teslim edilir dedinmi korktuğun duruma düşersin mesela karşındaki kötü niyetli ise. Bazen insanlar işe kötü niyetli başlamazlar ama arada gelişen olaylar feci bir kötü niyet yaratır.

Hastalandıktan sonra ilaç değil hastalamamak olmalı asıl hedef. Bu da muhtemelen tatlı dille falan olur herhalde. Kilit dost içindir diye bir laf duymuştum. Akitler uymaya niyetli insanlar içindir anlayacağımız. Gene de arap saçına döndürmeden makul mantıklı bir sözleşmeyi her zaman tavsiye ederim.

Mesela sityeyi yapanın kötü niyetli olduğu durumalar da var. Kesilen çekin vadesi gelip geçtikten sonra bile hazırlamayıp ki kalıp sitelerden biri isteniyor, bir de üstüne robot programla istenen isimleri çalınmış gibi gösterip, isim geri almak için üste domain parası isteyen firmaya sözleşmeye ve çeke rağmen ödeme yapmamayı başarmıştık. Bir ihtar çektim ve dava açtım. 200 lira harç parası ve 40 lira ihtar noter masrafına 3500 lira çek kurtulmuş oldu. Eğer onlarda dava açsalardı veya benim açtığım davada kendilerini savunsalardı iş çok uzar ben çek yasasına muhalefet durumuna düşer ve ödemek zorunda kalırdım. 7 Sayfa sözleşme vardı. Sözleşme beni bitiren elimi kolumu bağlayan bir şeydi ama bir işe yaramadı işte.

Hala merak ederim bu kadar basit bir siteyi yapıp teslim etmek ve eldeki hazır çeki tahsil etmek dururken neden böyle bir şey yapar hem de ülke geneline çalışan adam gibi kurumsal bir firma.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye147 yazı
email adresini msjla gönder prof. teklif örneği göndereyim.
Fatih A. ZORLU / Antalya

"İnsanın doğarken ezanı okunur ama namazı kılınmaz. Ölünce de namazı kılınır ama ezanı okunmaz. İşte doğarken okunan ezan, ölünce kılınan namaz içindir. Hayat da ezanla namaz arası kadar kısadır.."

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Esnaf
Üye317 yazı
akın selçuk abim teşekkür ederim.

FZorlu, pm attım. şimdiden teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er