| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - dikoryan anladığım kadarıyla ; 50 koyun 1000 Tl'den = 50.000 TL 360 Tl yem yaklaşık 5,5 Yıl = 1980 TL yem koyun başı 50 koyun 1980 TL yem = 99.000 TL 100 tl yıllık sigorta 5,5 yıl o da 6 yıla tekabül eder 50 koyun = 30.000 TL burdan da toparlarsak sisteme girebilecek kişi ilk girişte = 50.000 koyun parası + 18.000 ilk yılın yem parası + 5.000 ilk yılın sigorta parası = 73.000 TL diğer yıllar için de yıllık 18.000 + 5.000 = 23.000 TL ödeme yapılması gerekiyor
yani kısacası kişiye maliyeti toplamda 99.000 yem + 50.000 koyun + 30.000 sigorta = 179.000 TL ve sizde bunu 500.000 TL olarak kazanç sağlayabileceğinizi söylüyorsunuz Eğer dediğiniz gibiyse bu maliyetle girilebilecek güzel bir iş olduğunu düşünüyorum.. Başarılar dilerim...
|
Benim anladığım ilk girişte yıllık hayvan bedeli, sigorta bedelinin %50'si ve yem gideri peşin olarak alınıyor. hesabınızı yaparken yem fiyatını bu yılki yem fiyatından yapmanız yanlış.çünkü ülkemizde yem fiyatları değişkendir. 3 yıl önce 1 kg.yem 35 krş. civarındayken şimdi 75 krş. civarındadır.
Ayrıca 7 ay önce tahirova koyun fiyatları 1000 tl. civarındayken şimdi 700 tl. civarında olup fiyatlar hala düşmektedir.tabi 3 yıl önce de 300 tl. civarındaydı. (yurtdışında örneğin Bulgaristanda küçükbaş hayvan fiyatları 200-300 tl. civarında olduğunu da hatırlatmak gerekir.) Ülkemizdeki hayvan piyasası çok değişken olduğundan hayvancılıkta karları bu şekilde hesaplamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. ayrıca uzun vadeli yatırım hayvancılıkta risk olduğunu düşünüyorum. 15 aralık 2010'da 8000 tl.den gebe düve satın alan tanıdığım var. ama şimdi aldığı hayvanı buzağılı şekilde 5000 tl.den satmak istiyor fakat alıcı bulamıyor.
KuzuBank'ın değerli yöneticileri bana gönül koyabilirler ama hayvancılıkta fiyatlar borsa gibi değişken olduğundan bu şekilde hesabın yanlış olduğunu düşünüyorum. Zaten küçükbaş hayvancılıkta adet yükselince zayiat da yükselir. bu yüzden yurtdışında sözleşmeli yetiştiricilik sistemi geliştirilmiştir. firma hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyenlere belli bedel karşılığı bakım yaptırmaktadır. Amaç az sayıdaki hayvana daha itinalı bakım yaptırmak. (20 kişilik sınıflardaki eğitim ile 70 kişilik sınıflardaki eğitimin arasındaki fark gibi) Türkiyede de özellikle etlik tavuk ve hindi yetiştiriciliğinde (az da olsa zaanen keçi yetiştiriciliğinde) bu sistem vardır.
Sigorta bedelini hesaplarken sadece 50 hayvanın sigortası hesaplanmış ama yıl içinde adet yükseleceği için yetişen ve damızlığa ayrılan diğer hayvanların sigortasının da hesaplanması gerekir.
Yem parası hesaplanırken de sadece 50 hayvanın yıllık yem parası hesaplanmış yavruların ve diğer yetişen damızlıkların yem parası hesaplanmamış.
Bu sistemin işlemesi için üzerinde ciddi şekilde çalışılması, zihinlerdeki sorulara daha mantıklı cevaplar verilmesi ve daha şeffaf olunması gerektiğini düşünüyorum. Saygılar...