Konudan oldukça etkilendiğimi söyleyebilirim, Ama herşey bukadar toz pembe değil, bazı tasarım şirketlerinin internet ortamında e-ticaret kolaydır çok kazandırır tarzı yazılarını okumuş olabilirsiniz, hatta bazıları "Para Kazanmanın El Kitabı" bile yazdılar ama iş bukadar basit değil.
Size İşin birkaç boyutunu anlatayım.
TEKNİK KONULAR
DOMAİN
Önce iyi bir domain sahibi olmalısınız, 10-12 karakterden uzun olmamalı ve mutlaka .com ile bitmeli, aynı domain'in .net .org .com.tr uzantılarınıda (.com.tr şirket olmanızı gerektirir) tescil ettirmelisiniz, tescil işleminde çok dikkatli olmalısınız bazı firmalar sizden tescil ücretini alarak domaini kendi üzerine tescil eder, bir yıllık sürenin sonunda sizden bindolarlar seviyesinde ücret talep edebilirler.
.com olması birçok açıdan önemlidir, şöyleki arama motoru google bir siteye verdiği değeri Alexa denilen bir şirketin düzenlediği global sıralamaya göre belirler. Şuanda 11 karakter ve .com la biten bir e-ticaret domainim var, başka bir arkadaşım ise 6 karakter .com.tr ile biten bir domain sahibi, benim sitem faal değil, hiçbir seo çalışmam yok buna rağmen Alexa beni dünya çapında 4,775,520 site olarak tanımlıyor. Arkadaşım .com.tr olan 6 karakterli internet sitesinde faal olmasına rağmen reklam anlaşmaları ve ciddi seo çalışmaları olmasına rağmen 3,431,711 site olarak tanımlı, burada örneklendirme yaptım .com un önemini anlamanız için.
SİTENİN YAPILMASI
Burası çok civcivli bence insanlar en büyük hatayı burada yapıyor.
Piyasa'da 800$'dan başla****, 5000$ lara kadar e-ticaret yazılımı satın alabileceğiniz firmalar var, sağda solda forum sitelerinde e-ticareti basit herkesin yapabileceği bir iş gibi gösteren'de bu adamlardır. Ama işin aslı öyle değil orayada geleceğiz.
O adamlar sizden başta 5000$ alır ve size bir sözleşme imzalatır, sözleşme'de "Yazılımın Tüm Hakları Saklıdır" ifadesi vardır, siz bunun masum bir ifade olduğunu zannederek imzalarsınız, ama asıl büyük kazık o masum ifadedir, nerden biliyorum derseniz, e-ticaretle uğraşan başka bir arkadaşımdan. Burada bilmeniz gereken o siteyi satın almadığınız aslında kiraladığınızdır, çünkü bu yazılımları kullanan bütün sitelerin en alt satırında "Bu site, xxxSoft® E-ticaret Sistemi ile hazırlanmıştır." yazısı vardır. Siz reklam anlaşmaları yaparsınız sitenizi tanıtırsınız ama içten içe o firmayı reklam ettiğinizin farkına varmazsınız, iş bununla'da bitmez 1 yıl dolar ve kapınıza dayanırlar sorarsınız "ne oldu(???)" "Siteniz için bir güncelleme var 1000$ ödemelisiniz" bu onların nazikçe değirmene hoşgeldiniz deme biçimidir değirmen döner ve siz para ödersiniz, öyle ahım şahım bir teknik destekleride yokdur, gidip milletten şu nasıl oluyor bu nasıl dönüyor şeklinde yardım istersiniz.
Bu yüzden "Hazır yazılım Pişmanlıktır"
Size kendinize özgün bir yazılım gerekir, tüm hakları saklı olmayan, en azından sizde saklı olan, tabi bu iş oldukça zor, eğer web tasarım konusunda bilginiz hiç yoksa 20000-30000$ı gözden çıkarın. İş bununla bitmiyor, Barındırma yani Hosting, bu da önemlidir, siteniz hızlı yüklenmeli, ve güvenli olmalı, bu nedenle ben host satın almayı önermiyorum, kendinize ait bir sunucunuz olmalı, host alırsanız müşteri bilgilerinize erişim olabilir, e-ticarette güvenlik son derece önemlidir, şöyle bir örnekle açıklayayım, Java oyunları vardır bilirsiniz internette, o oyunlardaki güvenlik açıklarından sitenize sızabilirler, bu sadece biri, daha onlarca var, bulunduğunuz sunucuda hiçbir gereksiz yazılım olmamalı, hiçbir açık olmamalı, "Ama ben öyle şeyler koymayacağım" siteme demeyin, sitenizde olmasına gerek yok aynı sunucuda olmanız yeter onun için sunucu almak zorundasınız, sadece size ait olmalı. Bu iş 1 sunucu için yıllık 4000-7000$ arasındadır, ismini vermeyeyim türkiye de e-ticarette 1 numara dediğimiz şirket benimle aynı firmayı kullanıyor sunucu işinde, arkadaşımın e-ticaret sitesi ve benim haber portalım aynı sunucu'da onlar ise tek site için 56 sunucu kullanıyor, adamların nasıl bir tırafiği var varın siz hesap edin.
Şimdi ben kendi sitemi yapacak bilgiye sahibim, hakim olmadığım birkaç konu var tabi herşeyi bilmem imkansız (CSS, Javascrpt, v.b.) ama onlarıda 100-150 tl ye yaptırırım, buna rağmen bu işe henüz girmedim nekadar zor olduğunu hesaplayın. Buraya kadar anlattıklarımın hepsini istesem 1 hafta içinde 150 lira sermaye ile halledebilirim ama yapmıyorum nedenmi...
1) ÖDEME ALTYAPISI
Sanal POS büyüsü, bunu almak için şirket olmanız gerek, şirket olmanız yetmez, çok iyi bir ticari sicil gerektirir, Garanti bankasının SINIRLI POS hizmeti var onu almak kolay, ama diğer bankaların peşinden aylarca koşmanız lazım, bugün şirket açayım yarın başlayayım diye bir senfoni yok bunuda belirteyim, en az 5 Yıllık bir şirket olmanız gerek ve muhtemelen teminat'da yatırmanızı isteyecekdir banka.
2) TEDARİK
Hangi alanda düşündüğünüzü bilmiyorum ama genelde Tekstil-Elektronik Şuanki piyasa, birkaç tedarikçi firma var, VATAN, GOLD, GENPA, bunlardan bazıları, bu adamlardan tedarik yapmanız gerek, aksi halde rekabet edemezsiniz, bu firmalarla çalışmak içinde, teminatlar protokoller, aşmanız gereken yüzlerce engel var. Bunları aşmakla bitmeyecek, işin getir ***ürü'de var, bu işi birkere yapacaksanız İstanbul - Avrupa yakasında yeriniz olmalı, benim oda var ama yinede henüz girmeye karar vermedim, çünkü araç lazım, başlarda 1 tane, kargo halletsin, getirsin ***ürsün diyorsanız, 3 lira 5 lira derken aldığınız kargoya gider. Rekabet edemezsiniz.
3) REKABET VE CAYDIRICILIK
İşte bu gözümü korkutan en büyük faktör, Şimdi bakın GENPA'nın peşinden koşmalısınız dedim ya, Hepsiburada'yı örnek verelim, 1 Saniye'de 2 ürün satıyorlar, 56 sunucu sahibiler, aylık trafikleri 15 milyonun üzerinde, bu firmanın caydıramayacağı kimse yok.
Örneğin Kargo firmaları, siz kapıda ödeme anlaşması (Bunu yapmakta zordur) için koşarsınız, Kısaca HB, gönderdiği 5 üründen 1 inin kargo ücretini kendisi alır, o parayıda 100tl nin üzerinde alışverişlerde ücretsiz kargo olarak kullanır, çok büyük lojistik gücü vardır ve bu HB nin Kargo şirketleri karşısında elindeki as dır.
Bankalar, Siz peşin fiyatına 8 taksit yapalım diye yalvarırsın üstelik %8 komisyon ödersin, HB, 36 ay taksit yapar üzerinede para alır. Bankayı caydırabilir çünkü hiç bir banka HB den kredi kartının kaldırılmasını göze alamaz.
Tedarikçiler, siz genpanın peşinde koşarsınız bayi olmak için, genpa, HB nin peşinden koşar tedarikçisi olmak için üstelik para öder ona birde, ve ona sattığı fiyattan size asla ürün satmaz, fiyat konusundada rekabet edemezsiniz. Aklımda bir Nikon D90 makine almak vardı, türkiye distiribütöründe fiyat 2,688, HB'de fiyat 2,218 bu fiyata son 6 ürün diye de yazarlar utanmadan :))
REKLAM
Küçük bütçelerle çok güzel reklam çalışmaları yapıldığına şahit oldum, ama bu tek başına yeterli değildir hiçbirzaman
Unutmayın eliniz bir yerden güçlü olmalı, tedarikçiden, bankadan yada her ikisinden, müşteri memnuniyetiniz koşulsuz %100 olmalı, hizmetiniz hızlı olmalı ama bir alanda güçlü olmanız gerek, iyi bir tedarikçiniz varsa tek ürüne yönelin, belki bişeyler olur, iyi bir bankanız olma olasılığı yok hepsi büyüklerin köpeği olmuş durumda...
Kafanıza takılan birşey varsa arayıp sorabilir yada mail atabilirsiniz, elimden geleni yaparım.
Saygılarımla Fatih KOPUZ
fatihkopuz@rizeolay.com05355728723