Son yıllarda küçük işletmelerin yöneticileri üzerinde, bir girişimciyi oluşturan temel özelliklerin saptanması için yapılan bazı araştırmalar var. Öncelikli olarak, "kendi işine başlayan biri ile, başkası için çalışan bir kişi arasındaki temel farklar nelerdir?" gibi sorulara yanıt bulunmaya çalışılıyor. Bu çalışmalar, başarılı ve/yada başarısız, bazısı iflas eden, bazısı alanında tanınmış iş sahiplerini araştırıyor. Bunlar arasında, ancak 3 yada 4 denemeden sonra başarıyı yaklayabilmiş olanlar bile var.
Mutlaka herkes aynı özelliklere sahip olacak demek değil, ancak araştırma kendi işini kurmaya kalkışan kişilerin paylaştıkları ortak bazı özellikler olduğunu söylüyor.
Kendi işlerini kuran ve devam ettiren kişiler siyasi parti üyesi olabilir yada din, ekonomi ve diğer konularda farklı düşünceleri olan kişiler olabilir. Onlar da herkes gibi. Fark, onların genelde daha yoğun hissetmeleri ve kendilerini daha güçlü ifade etmeleri. Bu hepsinde görülen ortak bir tavır. Eğer paranızı ve zamanınızı kendi işinizde riske edecekseniz, başaracağınıza dair güçlü duygularınız olması gerekiyor.
Bu güçlü duygular aynı zamanda bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Eğer kendi işinizi kurmak istiyorsanız, otorite konusunda karışık duygularınız olmalı. Normalde bir yöneticinin size yapılması gerekenleri söylediği bir ortamda çalışıyorsunuz, ama siz başkasının otoritesi altında çalışmak istemiyorsunuz. Böylesi bir ortamda bu tarz farklı fikirleriniz ve onlara karşı olan güçlü duygularınız sorun olabilir.
Eğer kendi işinizi kurmak istiyorsanız, muhtemelen sizin güçlü bir "Başarı İhtiyacı"nız var. Bu "Başarı İhtiyacı" psikologların kullanıdığı bir kelime ve testler aracılığıyla ölçülebilen birşey. Başarıda önemli bir faktör olarak etkili rol oynadığı herkesçe kabul ediliyor.
Kendi işini kurmayı düşünmeyen birisi sizi maceracı, kumarbaz, yada risk alıcı gibi görebilir.
Araştırmalar, testlerde ortaya çıktığı şekliyle, kendi işini kuran kişlerin risk alma konusunda birbirlerinden çok az farklılık gösterdiklerini söylüyor. Başlangıçta mantık kendi işini kurmanın riskli olduğunu, bu yüzden buna başlamanın mantıksız olduğunu söylese de, bu tarz insanlar büyük bir inanç ile işlerine devam ederler. Bir yönetim gurusu bunu çok kısa ve basit şekliyle şöyle açıklıyor. "Bir kişi kendi işini kurduğunda ve yönetmeye başladığında, riskler görmez; sadece kontrol altına alıp kendi avantajına kullanabileceği faktörler görür."
Bu özelliklerden bazılarını yada tümünü taşıyor olmanız sizin mutlaka başarılı olacağınız anlamına gelmiyor, sadece başarılı olmanız muhtemel anlamına geliyor. Diğer yandan dikkatli olmazsanız, bu özelliklerin bazılarındaki aşırılık size köstek te olabilir.
Başarılı küçük işletme yöneticilerinin tümünde görülen ortak özellikler motivasyon, düşünme kabiliyeti, insan ilişkilerinde yeterlilik, iletişim becerisi ve teknik bilgi.
Motivasyon, sorumluluk, enerji, girişim, sabır ve sağlıktan oluşuyor.
Düşünme kabiliyeti, orijinal, yaratıcı, kritik ve analitik düşünmeden oluşuyor.
İnsan ilişkilerinde yeterlilik duygusal istikrar, sosyal olma, iyi insan ilişkileri, düşünceli, mutlu, birlikte çalışmayı seven, ve nazik olma anlamına geliyor.
İletişim kabiliyeti, yazılı anlatım, ve sözlü ve yazılı iletişimi içeriyor.
Teknik bilgi işlerin devam ettirildiği süreçle ilgili teknik bilgi sahibi olmak ve bu bilgiyi amaçlarına uygun olarak kullanabilmeyi ifade ediyor.
Motivasyon performans bağlamında çok önemli bir etkendir. Psikologlar motivasyonunuzu arttırarak başarı şansınızı yükseltebileceğinizi söylüyorlar. Böylesi bir başarı motivasyonunun gelişmesi ise, daha çok kendiniz için doğru hedefleri koymanıza bağlı.