Aybers POLAT'in kaleminden...
....................
Cehaletin esigindeyiz...
Cumhuriyeti kutladik... 84. yildonumunu cosku icinde... Solenler, torenler, yuruyusler... Elde bayraklar! Heyt bee... Nasil kutladik ama!
Simdi okuyacaginiz satirlar en basta milletimin yuzunde okudugum cehaletin, sonrada icimde kopan firtinalarin eseridir...
Cahiliz bizler. Kimselerin anlayamayacagi kadar korkutuk cahiliz... Genci, yaslisi, buyugu, kucugu, burokrati, siyasetcisi, geleni, geceniyle korkutuk cehalet yolunda ilerleyen bir milletiz!
Gecmisinden gelen asalet ve yuceligine karsi, dusunceden siyrilmis, "agzi olan konusuyor" tabirine harfiyen uyan, basit ve ucuz kahramanliklar pesinde kosma yolunda ilerleyen bir milletiz!
Cumhuriyet kutlamalarini izledim... Hele ki su İstanbul Bogazi'nda ki "sahane, muhtesem, fevkalade guzel, dehset, buyuleyici" gibi cesitli kelimelerle medyada uzun uzun anlatilan gosteriyi...
Sonra Cumhuriyet yuruyuslerini izledim... Elde bayrak, agizlara sakiz olmus sloganlarla yunulen yollari...
İstanbul Bogazi'nda gerceklestirilen gosteri icin tam 2 milyon 250 YTL harcanmis! Paraya bakar misiniz! Buyuksehir calisiyor...
Dudagim ucukladi adeta... Yurt capinda ki gosteriler cumhuriyete yakismis. Peki biz yakisiyor muyuz Cumhuriyete?
Birden durup dusundum... "Bu milletin gencligine tarihini ogretmek icin bir yil boyunca acaba bu kadar para harcaniyor mudur?"
Malesef sevgili dostlar...
Bugun genciyle, yaslisiyla tarihini bilmeyen, tarihini unutmaya yuz tutmus bir milletiz.
Aci gercekle yuzlesmek ister misiniz? Biran icin basinizi ellerinizin arasina alin ve dusunun ne biliyorsunuz tarihinize dair. Gelecek kaygisini heran icimizde tasirken, gecmise dair neler var hafizalarimizda...
Buyurun kendi vicdan muhasebenizi yapin..
Ve biz bu kadar tarihimize yabanci kalmisken, gecmisimizi silmeye yuz tutmusken, kultur adina, tarih adina onumuze basit reklam oyunlariyla, ucuz kahramanlik pesinde kosanlarin sunduklari sey, sende bir kac defa isiklar altinda sahane bir kac gece!
Kutlamayalim sevinmeyelim demiyorum, ama su zamanda onceligimizin bu olmamasi dusuncesindeyim.
Okumadigimiz, bilmedigimiz tarihi, biranlik bir coskuyla kutlamak sizlere mantikli geliyor mu?
Cumhuriyet'e ulasana dek, ne cefalar cekildigini bilmeden, Cumhuriyet'e sahip olmak... Ne kadar guzel memleket...
Vatanim derken, bu vatanin nasil bizlerin oldugunu bilmemek... Aci degil mi sizcede?
Bunca gosteri icin harcanan paralar bu vatanin, milletin insanina, su bi haber oldugu tarihini ogretmek adina harcansaydi bu zamana kadar, coluk, cocuk, genc yasli elde bayrak yollarda yurumek yerine, Dunya'ya tarihiyle ders veren, kendisini taniyan bir toplumun sahibi olabilirdik.
Oysa ne acidir ki, bizler bugun Dunya'ya soykirim diye haykiran Ermeni'nin karsisinda dahi duramiyoruz!
Bakin ne diyor birisi...
"Cografya her zaman tarihi takip eder ve tarihini bilmeyenlerin cografyasini baskalari cizer!"
Bilseydik biz kendimizi, "gecmisten bize ne, biz gelecege yuruyoruz" gibi safsatalara kanmasaydik, conilerin romanlari yerine kendi tarihimizi okusaydik, bugun soysuz birkac capulcuyla bu denli ugrasmiyor olacaktik... Elde bayrak, sloganlarla sokaklari arsinlamiyor olacaktik...
Peki cok mu gec? Hayir degil... Binlerce gencimiz var bizim, cocuklarimiz var, gelecege umutlarimiz var!
Kutlama adi altinda, kendi reklamlarinin pesinde kosan devletlulerimize sesleniyorum! Bu millete gerekeni verin! Bu millete, bu nesile, tarihini ogretin... Unutturdugunuz ve yabancilastirdiginiz tarihini ogretin cok gec olmadan!
Yada duymayin her zamanki gibi siz, tikali olan kulaklarinizda ugultularinizla bogusa durun, ben baska bir yone sesleneyim!
Ey milletimin gencligi! Oku! Emredildigi gibi oku... Cehaleti devirmek adina, tarihini ogrenmek adina, Dunya'ya isik yaymak adina... Oku ki cumhuriyetin cumhuriyet, kutlaman kutlama olsun...
Tarihini Oku ve ogren ki; Devletin ve bayragin ebediyete kadar senin olsun!
Yoksa korkarim ki; "Osmanli imparatorlugu gibi, Turkiye Cumhuriyeti'de ilelebet payidar kalamayacaktir..."
AYBERS POLAT