Duygusal Zeka - Temel Noktalar - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Duygusal Zeka - Temel Noktalar


bdilek
Kişisel Gelişim Editörü

Toplam 98 yazı
30/09/2007 :  09:30:10 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Hem duygusal zeka, hem de bunun kişisel başarıyı ve iş başarısını nasıl teşvik ettiği konusu çok tartışılıyor. Bu gerçekten nedir? Temel ilkeleri nelerdir?

Duygusal zeka, kişinin ve başkalarının duygularını tanıma, anlama ve yönetme yetisidir. Bu “zeka” kavramı, duyguların günlük yaşamlarımızdaki rolüne ve algılama, düşünme ve davranış biçimimizi nasıl etkilediğine odaklanır.

Duygular, günlük yaşamımızda önemli bir etkiye sahiptir. Sabah uyandığımız andan akşam yatağa girdiğimiz ana kadar çeşitli duygular yaşarız. Ekonomik düzelme haberi aldığımızda heyecanlanırız ya da beğendiğimiz takım şampiyonluk maçını kaybettiğinde üzülürüz.

Yıllardır arkadaşımız olan birinin uzak bir yere taşınmasıyla yalnız kalırız ve çocuğumuz dersten sonra eve zamanında gelmeyince endişeleniriz.

Gerçekten, duygular her yerde her zaman yaşanabilir. İçinde duygu olmayan bir gün yoktur. Kazandığımızda ya da kaybettiğimizde; uzun zamandır göremediğimiz arkadaşlar bizi aradığında; çocuklarımıza günaydın, komşularımıza merhaba dediğimizde; eşimiz için yemek hazırladığımızda ya da metroyla giderken farklı duygular yaşarız.

Duygular, en az güneşin doğması kadar normaldir.

Ne var ki, duygularımızın çok güçlü olabildiği ve performansımızı negatif yönde etkileyebildiği anlar da vardır. Örneğin, öfke normaldir. Ama, kontrolsüz öfkenin uygunsuz bir biçimde sergilenmesi yıkıcı olabilir.

Bu noktayı varsayımsal bir durumla açıklayayım. Satış uzmanı olarak çalışan ve iyi huylu bir insan olan Ali, 5 yıldır Sema ile evlidir. Son birkaç yıldır, bilinmeyen nedenlerden dolayı satışlar düşmüştür. Ali eskiden gayet ılmlı bir insan olmasına rağmen, son zamanlarda hiç de öyle değildir.

Kızdığında kendini kontrol edememektedir. Bağırmakta, kapıyı çarpmakta, yumruğunu savurmakta ve duvarı yumruklamaktadır. Ayrıca, karısını aşağılamaktadır. Sonuç olarak, Sema’yı fiziksel olarak da incitmiştir. Kocasının kontrolsüz öfkesi ve fiziksel zarara varan kaba davranışları yüzünden, Sema boşanmaya karar vermiştir.

Bu örnekte, Ali süregiden öfkesini ve buna bağlı davranışsal sonuçları anlayamamıştır. Öfkesini ve buna bağlı davranışlarını anlayamaması yüzünden, Sema’nın buna katlanmak istemediğini gösteren işaretlerine rağmen, öfkesini kontrol altına almayı başaramamıştır. Ayrıca, Sema’nın duygularını fark etme ve anlamakta da başarısız olmuştur. Bunu nasıl yapabilir ki? Kendi duygularını bile fark edemiyor.

Duygusal zeka, bu nedenle, evde ve işte önemli bir araç olabilir. İnsanlar, kendini bilme (kendi duygularını bilme), kendini yönetme (duygularını kontrol etme), sosyal farkındalık (başkalarının duygularını anlama) ve ilişki yönetimi (sosyal beceriler) gibi temel ilkeleri öğrenerek ailelerimizin ve toplulukların olumlu davalarını daha da ileriye ***ürmek için duygulardan yararlanabilirler.

(Yazarını bilmiyorumm)

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Halkla ilişkiler
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.99 saniye.
06:54:13, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım