Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca, hürriyet ve istiklale sembol olmuş bir milletiz. 1927
--Yaptığımız ve yapmakta olduğumuz inkilapların amacı, Türkiye Cumhuriye halkının tamamen çağımıza uygun ve bütün mana ve biçimiyle uygar bir toplum haline değiştirmektir. 1925
--Tüketici yaşamak iyi değildir. Üretici olalım. 1925
--Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre malik olmak, seçtiği dinin icaplarını yapmak ve yapmamak hak ve hürriyetlerine maliktir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz. 1925
--Zafer "Zafer benimdir" diyebilenindir. Başarı "Başaracağım" diye başlayanın ve "Başardım" diyebilenindir. 1925
--Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. 1925
--Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister. Yeni nesli bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir. 1924
--Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetişdirecekleri öğretmenlerden alacaktır. 1924
--Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir. 1924
--Türk milletinin istidatı ve medeniyet yolunda durmadan, yılmadan ilerlemektir. 1924
--Savaş zaruri ve hayati olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir. 1924
--Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum. 1924
--Dünyada herşey için, medeniyet için, başarı için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir. 1924
--Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. 1923
--Kılıç ve saban; bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima mağlup oldu. 1923
--Bizim dinimiz, ulusumuza, değersiz, miskin ve aşağı olmayı salık vermez. Tersine Allah da, peygamber de insanların ve ulusların onur ve şereflerini korumalarını buyuruyor. 1923
--Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız birşeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak! 1923
--Kadınlarımız erkeklerden daha çok aydın, daha çok verimli, daha çok bilgili olmak zorundadır. 1923
--Toplumdaki başarısızlığun sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ihmal ve kusurdan doğmaktadır. 1923
--Büyük başarılar, değerli anaların yetiştirdikleri seçkin çocukların yardımıyla meydana gelir. 1923
--Devrim yasası, eldeki yasaların üstündedir. Bizi öldürmedikçe, bizim kafalarımızdaki akımı boğmadıkça, başladığımız devrim ve yenilik bir an bile durmayacaktır. Bizden sonraki dönemlerde de böyle olacaktır. 1923
--Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki tekniğin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolundaki yeri yoktur. 1923
--Yeni Türkiye Devleti demellerini süngüyle değil, süngünün de dayandığı ekonomi ile kuracaktır. Yeni Türkiye Devleti cihangir bir millet olmayacaktır. Fakat yeni Türkiye Devleti bir ekonomi devleti olacaktır. 1923
--Memleket mutlaka modern medeni ve yeni olacaktır. Bizim için bu hayat davasıdır. 1923
--Siyasi, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner. 1923
--Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri koğmuş demektir. 1923
--Biz barış istiyoruz dediğimiz zaman tam bağımsızlık dediğimizi herkesin anlaması gerekir. 1923
--Okul, genç beyinlere insanlığa saygıyı, millet ve ülkeye sevgiyi, bağımsızlık onurunu öğretir. 1922
--Okulun vereceği ilim ve irfan sayesindedir ki Türk Milleti, Türk Sanatı, Ekonomisi, Türk Şiir ve Edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir. 1922
--Türkiye'nin gerçek efendisi, hakiki üretici olan köylüdür. O halde, herkesten daha çok refah, saated ve servete müstehak olan köylüdür. 1922
--"Zamanın değişmesi ile hükümlerin değişmesi inkar olunamaz" kaidesi adalet sistemimizin temel taşıdır. 1922
--Her çiftçi ailesinin geçineceği ve çalışacağı toprağa sahip olması mutlaka lazımdır. Vatanın sağlam temeli ve bayındır hale getirilmesi bu esastadır. 1922
--Eğitim ilerinde behemahal muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakiki kurtuluşu ancak bu suretle olur. 1922
--Bayrak bir milletin bağımsızlık alametidir. Düşmanın da olsa hürmet etmek lazımdır. 1922
--Yarım hazırlıkla, yarım tedbirle taarruz, hiç taaruz etmemekten daha fenadır. 1922
--Tam bağımsızlık, ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. 1922
--Basın milletin müşterek sesidir. Başlıbaşına bir kuvvet, bir okul, bir öncüdür. 1922
--Millette efendilik yoktur. Hizmet vardır. Bu millete hizmet eden onun efendisi olur. 1921
--Hiçbir zafer amaç değildir. Zafer, ancak kendisinden daha büyük bir amacı elde etmek için belli başlı bir vasıtadır. 1921
--Hürriyet ve istiklal benim karakterimdir. 1921
--Büyük Türk ordusu! Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz ve daha sağlam bir askere rastgelinmemiştir. 1921
--Adalet gücü bağımsız olmayan bir milletin, devlet halinde varlığı kabul olunamaz. 1920
--Bizim görüşümüz ki-halkçılıktır-kuvvetin, kudretin, egemenliğin, yönetimin doğrudan doğruya halka verilmesidir, halkın elinde bulundurulmasıdır. 1920
--Bütün ümidim gençliktir. 1919
--Tarih bir milletin kanını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez. 1919
--Savaş için düşmanı ordugahımızda beklemektense, onu uzaktan karşılamak yeğdir. 1914
--Ben askerliğin herşeyden ziyade sanatkarlığını severim. 1912
--Hürriyet olmayan bir memlekette ölüm ve çöküş vardır. Her ilerleyişin ve kurtuluşun anası hürriyettir. 1906