Tekstilde ‘ Organik ’ Yapan Kazanır - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Tekstilde ‘ Organik ’ Yapan Kazanır


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
08/09/2007 :  13:38:55 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Organik giyim ürünlerine talep artıyor. Birkaç yıl içinde organik giyim pazarının 15 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Tekstil ülkesi Türkiye'nin en büyük avantajıysa, doğal pamuk üreticisi olması...

DOĞAL ürünlere olan talep tüm dünyada giderek artıyor. Gıdadan giyime, kozmetikten oyuncağa kadar hemen her sektörde ürünlerin doğalı, yani organik olanı makbul. Özellikle küresel ısınmanın da etkisiyle, birkaç yıl içinde doğal ürünlerin pazar payında ciddi bir patlama bekleniyor.

Bu trend Türk sanayiinde birçok sektörü olumlu etkileyecek. Organik ürünler özellikle tekstil ve konfeksiyonun can simidi olarak görülüyor. Çünkü Türkiye, dünyanın en önemli pamuk üreticilerinden biri. Üstelik Türkiye'de üretilen pamuk, kimyasal ilaçlama az yapıldığı ve elle toplandığı için, uluslararası piyasalarda “organik ürün” olarak kabul görüyor. Dünyada organik pamuğun yüzde 41'i Türkiye'de, yüzde 25'i Hindistan'da, yüzde 8'i ABD'de, yüzde 7'si de Çin'de üretiliyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu pamuğuna, organik tekstil gündeme gelince talep arttı. Yani hızla prim yapan Türk pamuğu, bir süredir tökezleyen tekstil ve hazır giyim sektörünün yarasını saracak gibi...

EN ÇOK TALEP KUZEY AVRUPA'DAN
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Nakkaş, özellikle kuzey Avrupa ülkelerinden doğal elyafla üretilmiş konfeksiyon ürünleri talebi almaya başladıklarını belirtiyor. Nakkaş şöyle konuşuyor:

“Dünyada organik tekstile olan talep, son birkaç yıldır, yıllık bazda yüzde 40 oranında artıyor. Bu pazarda başı kuzey Avrupa ülkeleri çekiyor. Yakında tüm Avrupa'da yaygınlaşacak. Bu ürünler katma değeri yüksek, niş ürünler. Çin'de de bu tür ürünlerin üretimine doğru bir kayış var. Ancak Türkiye'nin bu konuda ciddi bir rakibi yok. Türkiye'nin şansı, ürettiği pamuğun doğal elyaf içerikli olması. Yani organik pamuk üretmek için özel bir tohumlama yapmamıza gerek yok. Ancak pamuk politikamızın oluşması lazım.”

“GAP OLMAZSA, OLMAZ”
İleride Türkiye'nin pamuk ambarı olması beklenen Güneydoğu Anadolu'da en fazla pamuk yetiştiren ilse Şanlıurfa. Burayı Diyarbakır, Mardin ve Batman izliyor. Uzmanlar pamuk üretiminin henüz yeterli düzeyde olmadığını söylüyorlar. Bunun nedeni olarak da GAP'ın henüz devreye girmemesini gösteriyorlar.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, GAP projesi çerçevesinde bölgede yapılması planlanan sulama kanallarının bugüne kadar sadece yüzde 5'lik bölümünün tamamlandığını, bu yüzden pamuk rekoltesinin artırılamadığını vurguluyor.

Rekoltenin artmamasının bir başka nedeni de, doğal yolla yapılan üretimde verimliliğin düşmesi. Gerçi organik pamuğun fiyatı kimyasal ilaç ve gübre kullanılarak üretilen pamuğa göre daha pahalı ancak iki ürün arasındaki fiyat farkı bugün için tatmin edici düzeyde değil. Uluslararası piyasalarda pamuğun fiyatının son birkaç yılda bir hayli gerilemesi de organik pamuk üretimini olumsuz etkilemiş.

Ulusal Pamuk Konseyi eski başkanı Hulusi Tanman'ın verdiği rakama göre, işlenmemiş pamuğun kilogramı şu sıralar 2.20 YTL civarında. Ancak Tanman, bir ay içinde piyasaya çıkacak yeni mahsul pamuğun fiyatının çok daha yüksek olacağı görüşünde.

15 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
2005 yılında 600 milyon dolar olan dünya organik tekstil ürünleri pazarı, şimdi 1 milyar doları geçmiş durumda. Bu rakamın yüzde 40'ı Türkiye'ye ait. Doğal tekstil ürünleri satışının 2008'de 2.5 milyar dolara, iki üç yıl içindeyse 15 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Pazarın hızla büyümesiyle, Türk firmaların bu pastadan alacakları payın birkaç milyar doları bulacağını söylemek şimdiden mümkün. Üstelik bu pastaya ulaşmak için yeni bir yatırım yapmaya da gerek yok. Çünkü Türk tekstil ve konfeksiyon sanayii mevcut teknolojisiyle organik ürünler üretebilecek düzeyde. Sadece boyahane işletmelerinin doğal boyamaya uygun yıkama üniteleriyle, petrol ürünlerinden üretilen boyalar yerine bitkilerden elde edilmiş boyaları kullanmaları yeterli olacak.

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği Başkanı Ersal Yazgan, boyahane firmalarının fabrikanın bir bölümünü bu işe ayırarak organik tekstil pastasından pay alabileceklerini söylüyor. Yazgan, bu konuda boyahanelere taleplerin gelmeye başladığını da vurguluyor.
Taha Holding'in boyahane şirketi Özen Mensucat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temiroğlu da günlük 30 ton olan boyama kapasitelerinin 5 tonunu organik ürünlerin boyanması için kullandıklarını belirtiyor. Temiroğlu, bazı ünlü markaların doğal tekstil üretimini şu sıralar bir prestij unsuru olarak gördüklerini söylüyor.

Sadece organik kumaş üretiyor
Türk tekstil ve konfeksiyon firmaları organik tekstilin potansiyelini henüz yeterince keşfetmiş değil. Organik tekstile en ciddi yatırımı, sektör dışından bir firma yaptı. İnşaat ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren Anıllar Şirketler Grubu, Çerkezköy'de geçen yıl bir fabrika kurdu.

Doğal pamuk ve bambudan organik kumaş üreten firmanın ismi Ants Tekstil. Firma daha şimdiden Nike, Adidas, Reebok, H&M, Marks&Spencer, Koton ve Mavi Jeans'in tedarikçilerinden biri. Bu arada Ordenim, Bossa, Sanko, Yeşim Tekstil, DEBA ve Akın Tekstil'in de organik pamuk kullanan firmalar arasında yer aldıklarını belirtelim. Yabancılardaysa başı Wall-Mart (ABD), COOP (İsviçre), OTTO (Almanya) ve Somewhere (Fransa) çekiyor.

Ants Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ali Anıl, tekstille ilgilerinin olmamasına rağmen organik tekstilde potansiyel gördüklerini ve 15 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtiyor. Anıl, özellikle İngiltere'den yüksek miktarlarda talep geldiğini vurguluyor.

Organik pamuk için sertifika şart
Organik pamuk yetiştirilirken, zararlılara karşı herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Bu tür bir üretim, uluslararası akredite kuruluşlarınca da denetleniyor. Organik pamuk, başta çocuk giyimi olmak üzere tüm giyim sektöründe kullanılıyor. Ev tekstilinde de kullanımı giderek artıyor.
Doğal yolla pamuk yetiştirilecek tarlanın, ekiminden en az 3 yıl önce dinlendirilmesi şart. Çünkü tarlanın daha önce yapılmış kimyasal ilaçlamanın etkisinden arındırılması gerekiyor.

Türkiye'de Ege, Akdeniz, Çukurova, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun bir bölümünde pamuk ekiliyor. Ancak doğal pamuk üretimi için en elverişli bölgenin Gökçeada ve Güneydoğu olduğu belirtiliyor. Çünkü bu bölgelerde kimyasal ilaçların kullanılmadığı biliniyor.

Kaynak: Para, Özbey Men

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
ugurum2211
Üye

Toplam 844 yazı
15/09/2007 :  05:07:16 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
o zamn dıyebılırım kı SANKO yuru beeeeeee
toptan Tesettür giyim
http://instagram.com/butik_inegol


iİletişim:
0 530 274 94 93

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : İthalat / İhracat
yalicapkini
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
30/09/2007 :  11:27:26  Alıntı
peki biz bu isten nasil ekmek yiye biliriz??
ben almanyada yasiyorum ve türkiye ile baglantili ufak capli biseyler yapmak istiyorum.yazida yazilan gibi organik ürünlere talep avrupada cok artti.sirf organik yiyecek ürünleri satan marketler acildii

Yerleşim : / Darmstadt  |  Meslek : Öğrenci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.14 saniye.
15:16:43, 17 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım