Merhaba. Ben de aslında böyle bir restoran devralıp işletmeyi düşünüyordum ama dediğim gibi biraz araştırma yapıp gözlemleyince gerçekten şaşırdım. Birkaç ay önce Levent'te (İstanbul'u bilir misiniz emin değilim, Levent oldukça merkezi bir yerdir) bir AVM'de bir kumpirci ilan vermişti 90,000e devir, aradım, kira 7500 + 1500 TL genel giderler var 4 eleman çalışıyor. Yani daha hiçbirşey satmadan 13,000 TL maliyet. Bunu 30a bölsek günlük 430TL sabit maliyet. Bu restoranın menü fiyatları 7-9 TL gibi, yani günlük 45-50 adet menü sadece bu maliyetlere gidecek ki sonrasında gıda maliyeti vb çıkartılıp kara geçilecek. Oysa özellikle gidip öğle yemeği sıralarında uzun süre gözlemledim, taş çatlasa saat 12-14 arası 25-30 tane satışı olmuştur ki en yoğun olması gereken zamanlar diye düşünüyorum.
Kendi oturduğum yere (pek merkezi değil) yakın bir AVM'de ise bir köfteci 200,000 TL üzeri bir fiyata franchise bayisini satışa çıkarmış ve aylık cirosunun 45,000, karının ise 10,000 TL olduğunu iddaa ediyor. Bu AVM'ye hemen hergün çeşitli saatlerde uğramaktayım, AVM nin kendisinde de (pazar günleri hariç) in cin top oynuyor, bu restoranda da masalar bomboş, haftasonunda bile 1-2 masa ancak dolu. Zaten bu AVM'de şu anda 5 adet restoran sahibinden.com sitesinde satışta.
Benim söylemek istediğim bu insanlar açık açık yalan mı söylüyorlar. Alacak kişiler gelip hiç satış yapıp yapmadığına bakmadan sadece satıcının sözlerine inanarak mı alacak diye düşünüyorlar? Ayrıca bu kadar boş olan AVM'ler de yönetimler bu dükkanları işletenlerden nasıl bu kadar yüksek kiralar talep edebiliyorlar?
Bunun dışında sizin franchise olarak önerebileceğiniz markalar var mıdır(isterseniz bunu özel olarak da cevaplayabilirsiniz, belki burada isim zikretmek doğru olmayabilir.) Geçen hafta buradaki CNR Franchising fuarına gittim ve gelen bütün firmalar inanılmaz uçuk fiyatlar ve şartlarla yayılmayı planlıyorlar. Sonra gazetelerde okuyorum çeşitli gıda firmalarının kurucularıyla yapılmış röportajları hepsi "ayda 500-600 tane franchise talebi alıyoruz " vb söylüyor, ama şube sayılarına bakıyorum 15-20 adet, bu kadar talep alıyorsan neden bu kadar az şubelerin var? Bana hiç inandırıcı gelmiyor. Bu konudaki görüşlerinizi de belirtirseniz sevinirim.
Teşekkürler.