Kendi İşinin Lideri Ol! - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kendi İşinin Lideri Ol!


dkocak
Üye

Toplam 161 yazı
02/09/2007 :  13:54:18 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


"Kendi işinin lideri olmak" yetkinliğini 15 yıl önce, efsanevi yöneticilerden Y. Akın Öngör Genel Müdürü olduğu bankada sık sık dile getiriyordu. Toplantılarda bahsediyor, kişiye özel mektuplarla çalışanlarına ulaştırıyordu. Röportajlarında da öne çıkarttı. Sonunda kurumun "olmazsa olmazları" arasına katarak, yerlere göklere yazdırdı: "Kendi işinizin lideri olun".
"Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı" ve "Önemli İşlere Öncelik" kitaplarıyla tanınan Steven Covey''in 2000''li yıllarda öne çıkarmasına rağmen, "kendine liderlik edebilmek / özliderlik" aslında yönetim koçu ve mucit John C. Randall''ın Batı''da 1979''da açıkça sunmaya başladığı bir yetkinlik. Zaten Covey de kitabında Randall''ı kaynak gösteriyor.

Yeni dünya, çağdaş işyerleri, bugünün şartları "kendi işinin lideri" olan çalışanlar bekliyor. Bugün, sadece Türkiye''de bile internet arama motorları "kendi işinin lideri olmak" kalıbını irili ufaklı birçok şirketin web sitesinde buluyor.

Yaptığın işi önce kendin beğen
Özliderlik yeni ya da yabancılardan kopyalanmış bir yetkinlik değil. Küçük üretim veya montaj atelyelerinde "Yaptığın işi önce kendin beğen" yazan bir tabela asılıdır. Eskiden sorumluluk sahibi, gelişime açık ve çalışkan denirdi, özliderlik yetkinliği gelişmiş olanlara. Sonra sürekli değişen şartlara uyum sağlayabilme yeteneği -yetkinlik adıyla dayanıklılık - da aranır oldu. Anlaşılamaz bir şekilde yeniden doğrulabilme enerjisine sahip olmak, alternatifler yaratabilmek yani. Bir tür emprovizasyon yeteneği, söylenmeyeni anla**** yapmak, kendi işinin lideri olmak...

Başka yolu yok
Etkinlik ve verimlilik sağlamak amaçlarıyla gitgide daha az personelle işleri yürütürken, müşterilerin ihtiyaçları artar ve zaman baskısı büyürken kendi işinin lideri çalışanlar bulmak ve geliştirmekten başka seçenek kalmıyor.
Alışmış olduğumuz; "talimat veren- uygulayan" veya "yapan-kontrol eden- ikinci imza ile üst kontrolcü- en üst kontolcü ve sunucu" şeklindeki zincirleme görev tanımlarıyla - ya da zihniyetle- ilerlemek, etkinliği sağlamak olanaksız.

Çok basit yaşam kurallarının bile duvarlara asılan yazılarla hatırlatıldığı ofisler ne zaman tarihe karışacak acaba? "Tuvaletleri bulmak istediğiniz gibi bırakın", "Sıraya girin", "Yüksek sesle konuşmayın", "Bastığınız yere dikkat edin"...

Temel yaşam sorumluluklarını ihmal eden çalışanlar, nasıl kendi işlerinin lideri olacaklarŞ

"Kendi kendinin lideri olmak" ne demektir?

1. Zaman ve kaynak kullanımında yaratıcı, kararlı ve akıllı olmak
2. Başkalarıyla etkin iletişim kurabilme ve onlardan öğrenmek
3. Riskleri de hesapla**** başkalarının uzmanlığından, becerilerinden ve deneyiminden yararlanmak
4. Her işte en iyisini yapmaya çalışmak
5. Yaşam ve başarma enerjisini hep yüksek tutmak
6. Başarıya gözünü dikmek
7. Gerçekçi bir şekilde, hedeflerine tutkuyla bağlanmak
8. Dürüst, kendine güvenli ve optimist olmak
9. İş ve eğlencenin dengesini kurmak
10. Fiziksel ve ruhsal sağlığı tehdit etmeyecek yaşam biçimi kurmak
11. Kişisel sınırlarını isteyerek zorlamak
12. Kişisel motivasyon faktörlerini tanımak (neyin kendisini motive ettiğini bilmek)
13. Diğerlerinin nelere duyarlı olduğunu bilmek ve bunlara saygı göstermek
14. Olumlu bir tutumla davranışlarını yönlendirmek
Kaynak: John C. Randall, 2000

Kaynak : Milliyet Kariyerim

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Turizm
eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
02/09/2007 :  13:54:18  Alıntı
Konu güzel,sayın Akın Öngör'e de saygımız sonsuz, efsane bir yöneticiymiş kendisi.

Bu yaklaşımın asıl adı "micro management"tır arkadaşlar. Yani herkes kendi işini en iyi şekilde yaparsa, alttan üste doğru bir organizasyonda işler tıkırında yürür.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.69 saniye.
15:40:16, 9 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım