Eylül Ayı Konut Kredileri, İhtiyaç Kredileri Ve Me - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Eylül Ayı Konut Kredileri, İhtiyaç Kredileri Ve Me


Keremkol
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
28/09/2010 :  11:59:07 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Konut Kredileri
Ağustos ayı içerisinde ve Eylül ayının ilk haftaları boyunca gayrimenkul sektöründen gelen haberler 2010 yılına büyük umutlar ile giren sektörün kaygıya kapılmasına neden oldu. 2009 yılı içerisinde krizin sürmesine rağmen konut satışlarının artması, 2010 yılında krizin etkilerinin daha da azalması ile satışların tavan yapmasada artış trendini koruyacağı yönünde bir hava oluşturmuştu. Daha önceki Konut kredileri analizinde satışların geçen yıla oranla %20 civarında bir gerileme yaşadığı tesbit edilmişti, satış rakamlarında ki düşüş yılın ilk çeyreğinden itibaren artarak devam etti ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu verilere göre geçen yıla oranla konut satışları %53 gerilemiş durumda. Gayrimenkul piyasasında hal böyle olunca 2010 yılı içerisinde gerçekleşmesi beklenen konut kredisi kullanımının da azalması kaçınılmaz oluyor.



Konut Kredileri Yıllık Maliyet Oranı Endeksi
Yıllık Maliyet Oranı, halk arasında Masraflar Dâhil Faiz Oranı olarak da anılmaktadır. Faiz oranı dışında kalan ve bir defaya mahsus alınan bu masraflardan bazıları, başvuru ücreti, komisyon, istihbarat bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek ücretidir.

Konut Kredileri Yıllık Maliyet Oranı Endeksi Temmuz ayında, konut kredileri pazarının ilk beşinde bulunan bazı bankaların yapmış oldukları cüzi indirimlerle %13.57 seviyesinden %13.28’e gerilemişti. Ağustos ayında yaşanan gelişmler ile birlikte endeks düşüşüne devam ederek %13.21 seviyesine geldi. En yüksek ve en düşük yıllık maliyet oranı değerlerinde bir değişiklik olmasada ortalamanın düşmesi sevindirici. Hatta bu seviyelerin korunması bile günümüz ekonomik şartları ve gayrimenkul piyasasın daki gelişmeler göz önüne alındığında memnun edici olarak kabul edilebilir. Önümüzdeki aylarda, en azından 2010 yılı sonuna kadar endeksin küçük aralıklarda dalgalı bir seyir izleyeceği öngörülüyor. Fakat 2011 yılı ile birlikte Merkez Bankasının yapabileceği faiz artırımı ile endeksin yukarı yönlü bir hareket izlemeside olasılık dahilinde gözüküyor. Yıllık Maliyet Oranı

İhtiyaç Kredileri
İhtiyaç kredileri Ağustos ve Eylül ayı içerisinde son altı ay içerisindeki en hareketli dönemini yaşadı. Ağustos ayının gelmesi ile birlikte başlayan ihtiyaç kredilerindeki bayram indirimleri hem tüketicinin yüzünü güldürdü hemde İhtiyaç Kredileri Yıllık Ortalama Maliyet Oranı’nın en dramatik düşüşünü gerçekleştirdi. Son altı aylık periyotta en fazla %1.32’lik bir düşüş yaşayan endeks bu ay %3.79 düşerek %19.83’e geriledi. İhtiyaç kredilerinde Yıllık Maliyet Oranı Endeksinin kriz döneminde %27-%30 bandında seyrettiği günleri hatırlarsak, gelinen noktada İhtiyaç kredilerinin şuan çok düşük maliyetler ve uygun faiz oranları ile kullandırılmakta olduğunu söyleyebiliriz. Fakat şuda mutlaka unutulmamalı ki bu oran önümüzdeki aydan itibaren tekrar artışa geçecektir. Bayram kampanyalarının bitmesi ile birlikte bankaların faiz oranlarını bayram öncesi seviyelere çekmesi beklenmekte. Genede bir önceki Yıllık Maliyet Oranı olan %23.62’lik seviyenin altında olması muhtemel gözüküyor.

Vadeli Mevduat Efektif Faiz Oranı
Vadeli mevduat getirileri için hesaplanan yıllık efektif faiz oran, bir menkul kıymetin vadesine kadar tutulması sonucu elde edilecek getiriyi ifade eder. “Effective rate of return” olarak da adlandırılır. Efektif faiz, vade uzunluklarının bir yıldan kısa olması durumunda bileşik faiz kullanılarak hesaplanan faiz yöntemidir ve gerçekleşen faiz olarak da adlandırılır.

Yıllık vadeli mevduat getirleri için hesaplanan efektif faiz oranı 10.000 TL ve 6 aylık vade için analiz edilmektedir. Altı aylık vadeler için vadeli mevduat getirisi Ağustos ve Eylül aylarında %6.42 olarak gerçekleşmiştir. Merkez Bankası’nın yaklaşık son bir yıl içerisinde herhangi bir faiz değişikliğine gitmemesinin sonucu olarak stabil bir görüntü izleyen yıllık vadeli mevduat getirileri son altı ay içerisinde ufak çaplı dalgalanmalar geçirerek %6.4’lük seviyelerde seyretmektedir, bu yüzden önüzmüdeki aylar içerisinde de ciddi düşüşlerin ve yükselişlerin beklenmediği bir yatırım aracıdır.

Kaynak:Finzoom

Yerleşim : Türkiye / İst  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.03 saniye.
18:49:50, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım