Geleceğin Şirketleri ve Rekabet - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Geleceğin Şirketleri ve Rekabet


dogan
Üye

Toplam 49 yazı
12/11/2001 :  13:08:31 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Merhabalar,

Geleceğin şirketleri, yakın ve uzak gelecekte hala daha varlıklarını sürdürmeye devam edebilecek olan dev şirketler hangileri, bunların ortak özellikleri yada gelecekte de hayatta kalmalarını sağlıyacak zenginlikleri neler ? Yoksa hepsi yok mu olacak geriye sadece küçük ve dinamik olan şirketler mi kalacak ? Küçük iyidir trendimi kazanacak yoksa devler mi? Tüm bu soruların her biri için bir makale yazılır ama burada önemli olan bu gün ve gelecekte yaşayacak olan şirketleri tanımlayabilmek.

Bu gün baktığımızda temelde iki büyük trend var. Birincisi dev şirketlerin ataletinin rekabeti karşılayamayacak kadar ağır olduğu bu yüzden de geleceğin dünyasında yerleri olmadığı. İkinci trend ise dev şirketlerin hareketlilik kazandığı ve küçüklerin ne kadar hızlı olurlarsa olsunlar gerek finansal gerekse bilgi bakımından rekabet edemiyecekleri yönünde. İddia ise gelecekte sadece 50 civarında şirket ki buınlar en büyükler hayatta kalacak. Yani Toyota, General Electiric, Mİcrosoft, Nokia, Motorolla, Mitsubushi vb. şirketler yaşıyacak sadece. Her sektörde bir yada iki şirket dünya pazarına hükmedecek ve bu şirketler birkaç farklı sektörde faaliyet gösterecekler.

Büyük şirketler ayakta kalacaktır iddiası bana daha gerçekçi ve olası geliyor. Nedenlerine bakacak olursak birincisi, teknoloji yada bilgi üretmek çok pahalı bir uğraş haline geldi. Sadece IT de bilgi üretmek bir dahi beyin ve bir bilgisayarla mümkün ki, o sektörde tekelleşme gariptir diğer sektörlerden çok daha hızlı gelişmekte. Düşünün bir prototip hazırlanması için bile 5-8 yıllık bir süreye ve en az 1-2 milyar dolara ötesi bu paraya ve zamana sahip olmanızın ardından bunları geliştirecek ve deniyecek bilim adamına daha önemlisi labaratuarlara ihtiyacınız var. Tüm bu zorluklara rağmen bir ürün geliştirip piyasaya sunduğunuz anda diğer sorunlar başlıyor, tutundurma, reklam, ve diğer birsürü şey özetle zaman ve para. Diyelimki mucize bir ürün ve bunların hiçbirine ihtiyacı yok. Pazara girer girmez yok satmaya başladı. En geç bir saat sonra rakipleriniz benzer bir ürünü piyasaya sürüyor. Tüm bu çabalarınız ve umutlarınızda beraberinde pazarda hırpalanıyor. Bu arada da büyüklerden birisi size cazip bir teklif yaparak çoğunluk hissenizi devralıyor. Sizide milyon dolarlık bir gelirle genel müdür olarak şirketin başına geçiriyor ve tüm olanaklarını size sunuyor. Bu anlatmayaçalıştığım hikaye doksanlar boyunca defalarca yaşandı. Şimdide yaşanmaya devam ediyor. Sadece Microsoft gibi birkaç örnek tek başına gelişti ve dev hailne geldi ama onunda şansı sektörünün sanayii devriminde dünyaya gelmesi ve dehaların himayesinde olması.

Büyükler sadece yönetsel açıdan bağımsız ve küçük işlere bölünerek ayakta kalmayı ve hızlanmayı başarabiliyorlar. Küçükler hala daha çok hızlı ama diğer yandan rekabete dayanabilecekl dirençten yoksun.

Bu da geleceğin yine devlerin olacağını gösteriyor.

Buluşmak dileği ile

Yerleşim : Türkiye / Eskişehir  |  Meslek : Master Black Belt
dogan
Üye

Toplam 49 yazı
21/11/2001 :  11:05:51  Alıntı
Merhabalar,

Bir önceki yazımda şirketlerin büyüklükleri ve olanaklarının rekabet üzerindeki etkilerini çok kabaca anlatmaya çalıştım. Bu yazımda da bu konuya biraz daha devam etmek istiyorum. Günümüz trendi üretici şirketleri serviste başarılı olmaya ve ana gelir kaleminin bu olmasını sağlamaya yönelik. Verilen tipik GE örneği çarpıcı olması dolayısı ile iyi bir etkide bırakıyor. Peki ama gerçektende öylemi. 13 milyar dolarken 600 milyar borsa değererine 20 yılda ulaşan ve cirosunun (130 milyar dolar) %701 ini servisten sağlayan GE servis sektörüne yöneldiği içinmi başarılı ? Görünüş öylede olsa gerçekler biraz farklı.

Bu gün servis hizmeti veren bu tür devler geçmişlerinde ve bu gün hala bilgiyi üreten lokomotifler olmaya devam ediyorlar. Tek tiplik ve geliştirilebilirlik yüksek fiyatlı ürünlerden evdeki fırın, buzdolabı gibi aletlere doğru ilerliyor. Teknolojiyi üreten bu devler ürettikleri teknolojiyi yıllarca pazarladılar ve büyük paralar kazandılar. Sonrasında ise destek hatları ile servis hizmetlerini vererek büyük paralar kazanmaya devam ediyorlar. Ama bunun alt yapısında geçmişte ve bugün üretilen teknoloji ve bu teknolojinin ürünleri var. Özetle eğer bu şekilde para kazanmak istiyorsanız geride servis verecek ürünleriniz olmalı. Sürekli bilgi üreterek mevcut ürünleri ve geliştirmeli ve piyasaya yaeni ürünler sürebilmelisiniz. Böylece sadece danışmanlık ve problem çözme faaliyetleri ile değil eldeki mevcut ürünlerinyenilenerek teknoloji ertımına gitmesini sağla**** para kazanırsınız. Esas gelir de burada zaten. Böylece hem üretim hemde servis faaliyetlerinizi eş zamanlı ve karlı biçimde ***ürebiliyorsunuz. Buda köklü, güçlü ve büyük olmayı gerektiriyor.

İkinci önemli nokta ise ise günümüzün bu başarılı ve büyüyen devlerin bir ortak özelliği. Hepsi sürekli gelişme anlayışını benimsemiş sürekli olarak bu anlayışı geliştiren yeni insiyatfler yaratan ve uygulayan şirketler. Amaçları Global bir dev olmak ve öğrenen örgütlere dönüşmek. Bunuda başarıyorlar. Dünyada sınıfının en iyisi dediğimiz world class şirketlere baktığımızda hemen hepsi dünyanın en büyük devleri. Toyota yı düşünün TKY konusunda daha iyisi varmı gerçek bir efsane ve en iyisi. Motorola sıfır hata ile ve neredeyse sıfır kaitesizlik maliyeti ile çalışıyor. GE % 16 nın üzerinde bir kar marji ile rekabet edebiliyor ve korkunç paralar kazanıyor. Daha birçok örnek var benzeri şekilde. O halde iki türlü bilgiyi üretmek ve yönetmek çok önemli. Birincisi Teknoloji, ikincisi sürekli gelişme. Her iki konuda bilgi üretiyor ve devrim yaratıyorsanız, başarı kaçınılmaz olarak sizin oluyor. Bu noktada ise bir şeyin önemi ortaya çıkıyor. Yeterli kaynak yaratırsanız bu mümkün aksi taktirde ise hiçbir şansınız yok.

Peki bu durumda küçükler yaşamak ve gelişmek ne yapmalı ? Onun cevabı ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum. Tabi yukarıda her iki yazıya katkılarınız olursa çok memnun olurum.

Sevgiyle kalın.

Yerleşim : Türkiye / Eskişehir  |  Meslek : Master Black Belt
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.77 saniye.
21:29:46, 4 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım