İnternet Ve Gözetim - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

İnternet Ve Gözetim


cheeryarda
Yeni Üye

Toplam 30 yazı
24/10/2001 :  18:26:53 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Meraba arkadaşlar,
Bugüne kadar internet konusunda temelde iki yaklaşımdan bahsedilebilir. Bunlardan birincisi “ilerlemeci” bir anlayış içerisinde bu teknolojinin özgürleştirici etkisini ön plana çıkarmaktadır (Mathews).
Bu yaklaşıma göre, internet “bilgi parmaklarınızın ucunda” sloganında olduğu gibi, bir bilgiyi bir yerden başka bir yere olağanüstü bir hızla taşımaktadır. Enformasyonun / bilginin güç olarak algılandığı bir çağda bu teknoloji, bir çok araştırmacı / uygulamacı için olağanüstü geniş imkanlar sunmaktadır.
Bunun yanı sıra, internetin “anarşist” karakteri, denetimden uzaklığı, zaman ve mekandan bağımsızlığı, otoriter yönetimleri çok daha fazla sınırlandırma etkisine sahiptir. Bir merkezin olmadığı siber uzayda insanlar, otoriter yöneticilerden bağımsız, taleplerini daha kolay ifade edebilir hale gelmişlerdir. Özellikle otoriter yönetimler içindeki muhalif gruplar bu teknoloji sayesinde uluslar arası normlara ters düşen uygulamaların önlenmesi konusunda dış dünyadan daha kolay destek bulabilir hale gelmişlerdir.
Ölçek kavramı siber uzayda, fiziki mekana göre daha az önemli hale gelmiş ve bireyler geçmişte hiç olmadığı kadar önem kazanmışlardır. Özellikle internetin “anonim” karakteri arkasından insanlar, her türlü düşünceyi gözlerden uzak ifade edebilir hale gelmişlerdir. Öte yandan Lewinsky olayında da görüldüğü gibi internet, yöneticiler üzerinde bir “toplumsal denetim” aracı haline de dönüşebilmektedir.
Bu görüştekiler kendilerine, aralarının iyi olduğu dönemde “Sovyetler Birliği’nde uluslar arasıhaberleşmeyi sağlayacak dev bir telefon santrali kuralım” diyen Troçki’ye Stalin’in “Zamanımızda bundan daha büyük bir karşı devrim düşünemiyorum” sözünü baz almışlardır. Yani bunlara göre Stalin’in bahsettiği “karşı devrim” gerçekleşmiştir ve enformasyon devriminden sonra, artık bir yeni bir Stalin’in çıkması imkansız hale gelmiştir.
Dolayısıyla internet / enformasyon çağı toplumları, artık daha özgür ve demokratik toplumlardan oluşacaktır. Bu “teknolojik determinist” yaklaşım, modern sosyal teorideki ilerlemeci gelenek ile örtüşme halindedir. Buna karşılık teknolojik determinizm geleneğine karşı çıkan ve teknolojinin de sosyal olarak inşa edildiğini savunan diğer bir bakış açısı ise, internet gibi enformasyon teknolojilerinin tek başına bir değişim ajanı olamayacağını, tam aksine kurulu düzenleri pekiştirici bir etki (Laslo) yapacağını savunmuşlardır.
Öte yandan internetin en ironik tarafı büyük ölçüde anarşistler tarafından inşâ edilmiş, fakat ordu için finanse edilmiş olmasıdır. Her iki taraf da teknolojinin rüyalarını gerçekleştirebileceğine inanmışlardır. Anarşist ya da tekno – liberteryanların rüyasına göre, bilgisayarlar vücutsuz özgürlüğü mümkün kılacaktır. Ordunun onda gördüğü ise, dev bir bürokrasi inşâ edeceği şeklinde olmuştur. İşin tuhaf tarafı iki tarafın da haklı olmasıdır (Brown).
Bir taraftan özgürlüğün teknolojik alt yapısını hazırladığı belirtilen internet, diğer taraftan da, sıradan insanlar hakkında kişisel enformasyonun hiç hayal edilmedik düzeyde ortaya çıkmasına yol açmıştır. Öyle ki, günümüzün global köyünde, postane müdiresi artık bütün köylüler hakkında her şeyi bilir hale gelmiştir (Brown, Mc Cune). Dünyayı izlemekle görevli resmi otoriteler, ağ üzerindeki milyonlarca insanı çok daha kolay izleyebilir hale gelmişlerdir. Ya da belirli ülkelerde potansiyel muhalifler daha kolay tespit edilebilmektedir.
Özellikle sıradan insanların özel yaşamlarına ilişkin bir çok ayrıntıyı içeren bu bilgiler, günümüzde giderek artan bir biçimde kamusal alan karşısında özel alanın daraltılması biçiminde ortaya çıkmaktadır. Bu da özel yaşamın gizliliğine ilişkin kuralın sık sık ihlâl edilmesi kaygılarını da beraberinde getirmektedir. Şüphesiz bugüne kadar özel alan / kamusal alan kavramları arasındaki sınır hep muğlak kalmıştır (Boal, Wax, Mc Cune). Bu kavramların içerikleri ideolojiler ve kültürlere göre farklılaşmıştır.
Özellikle de bireyselliğin güçlü olduğu toplumlarda özel yaşam ve gizlilik konusundaki duyarlılıklar daha fazla olmaktadır. Örneğin enformasyon teknolojilerinin en yaygın kullanıldığı ve bireyselliğin bir toplumsal karakteristik olarak görüldüğü Amerika’da bireylerin internetten uzak kalmalarının en önemli sebeplerinden birinin gizlilik olduğu (Mc Cune) ifade edilmiştir. Haris – Westin kamuoyu araştırma şirketinin bir çalışmasına göre 1997’de Amerika’da halkın yüzde 92’si gizliliklerinin tehdit edildiğini düşünmektedir..... Bu ‘70’lerden beri en yüksek oranı oluşturmaktadır ( Boal, Mc Cune). Bir başka çalışmaya göre ise, son 15 yılda Amerika’da vatandaşların gizlilik konusundaki kaygıları yüzde 65’ten 90’a çıkmıştır (Pelton, Joseph N.). Yine Amerikan Ticaret Komisyonunun bir araştırmasına göre Amerikalıların yüzde 80’i toplanan enformasyonun ne yapılacağı konusunda kaygılıdır. Gizlilik savunucuları ile, enformasyon toplayıcıları arasındaki mücadele artarak sürmektedir.
Bir araştırmaya göre (ZD Net), bugün internette online ticaret yapan sitelerin yüzde 93’ü tüketicilerinden kişisel enformasyon toplamaktadır.
Buna karşılık yüzde 57’si demografik enformasyon toplarken, yüzde 56’sı her ikisini birden topladığını ifade etmektedir. Enformasyon toplamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 7’dir.
Ancak sadece tüketicilerin değil, büyük işletmelerin de gizlilikleri tehdit altındadır. Nitekim internete bağlı büyük işletmelerin yüzde 70’i ciddi güvenlik problemi ile karşı karşıya kaldıklarını beyan etmiştir. Aynı kaynağa göre online alışveriş yapanların yüzde 53’ü güvenlik kaygısı yaşadıklarını beyan etmişlerdir. Buna karşılık yüzde 13 gibi küçük bir grup kaygı duymadığını ifade etmiştir.
Günümüzde online gizlilik, sıradan vatandaşından, büyük örgütlere kadar herkesin sorunu haline gelmiştir.

daha fazlası için
www.ısguc.org




__________________

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Öğretim görevlisi / Asistan
bahadirakin
Üye

Toplam 13 yazı
12/11/2001 :  21:02:54 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bilişim teknolojileri ve özellikle internet Orwell'in anti ütopyasının çok ötesine geçme imkanı veriyor gibi. Yine yeni toplum bir açıdan Bentham ve Foucault'nun panoptikonuna, yani mahkumların gözetlenip gözetlenmediklerini bilmeksizin sürekli gözetim altında olduklarını düşündükleri hapishaneye dönüşüyor. Üstelik iktidarlar artık güçlü yumruklarını kadife bir eldivenle gizleme şansına sahipler. David Lyon'un Sarmal Yayınlarında çıkan Elektronik Göz kitabını öneririm.

Yerleşim :   |  Meslek : Öğretim görevlisi / Asistan
dogan
Üye

Toplam 49 yazı
13/11/2001 :  11:35:24  Alıntı
Merhabalar,

Internet günümüz dünyasında sizlerinde yazdığı gibi tam bir çeliştkiler yumağı olmaktadır. Fakat bu yumak yeni doğan ve inanılmaz hızlı büyüyen bir süper kahramanın duygusal çelişkileridir. Orwell'in big brother ı da gerçekleşmekte aynı anda biryerlerde bir grup anarşist bağımsız internet devletlerini kurmakta. Bu döngü Ying yang 'ın bir farklı modern versiyonu olmakta bir anlamda. Düşünün Globalleşmenin en büyük silahı internet olmaya başladı ama globalleşme karşıtlarının da en büyük gücü aynı zamanda.

Böyle bakacak olursak gizliliğimiz tamamen olmasada ortan kalkıyor. Tüm eğilimlerimiz, harcamalarımız ve düşüncelerimiz burada toplanıyor ve değerlendiriliyor. Kısaca gözleniyoruz. Eğer çin 60,000 teröristi internet aracılığı ile yakalıyorsa bu kesin. Diğer yandanda kendi özgür platformlarımızda bir yaşam kurabiliyoruz. Fakat ben bu özgürlüklere ve pek katılmıyorum. Doğru herşeyin bir karşıtınıda içeriyor internet ama yinede eğer gizlilik ten bahsediyorsak bu internette yok.

Düşünün en basiti siz internete herhengi bir servis sağlayıcının aracılığı yada iletişim şirketinin gücü olmadan girebilirmisiniz. O zaman niye toplamasınlarki. Hatta bir erişim sağlayıcı sizin internetteki davranış ve alışkanlıklarınızı takip ederek size sizin web sayfanızı sunuyor. Nasıl takip edilmiyoruzki. Sorun sadece bukadar bilgiyi bir araya getirecek işleyecek ve depolayacak sistemi kurmakta.

İşte bu yüzden demokrasiye inanmak ve sıkı sıkıya sarılmak zorundayız yoksa Internet tam bir kabus haline gelir ve kendi kendini öldürür.



__________________
Dogan Atik

Yerleşim : Türkiye / Eskişehir  |  Meslek : Master Black Belt
Ismail KIRTILLI

Yazar

Toplam 997 yazı
15/04/2002 :  18:17:40 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


Tükiye'de de bu konuda ilginç gelişmeler oluyor.

işte son örnek, şu yasa tasarısı. Sezer önce geri çevirmesine rağmen, sonradan yasa meclisten geçti.

şu adreste konuyla ilgili bir haber var:
http://www.nethaber.com/haber/haberler/0,1082,53707_2,00.html

o milletvekillerinin kaç tanesinin aktif olarak bilgisayar kulandığı, hayatlarında email kullanmışlıkları yada internetten bir şekilde yararlanmışlıkları var belli oluyor tabii.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.47 saniye.
09:06:24, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım