Fare Ve Klavyenin Neden Olduğu Rahatsızlıklar - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Fare Ve Klavyenin Neden Olduğu Rahatsızlıklar


izcen
Üye

Toplam 184 yazı
11/07/2007 :  15:00:35 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Teknolojideki ilerlemelerin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığını anlatmaya sanırım hiç gerek yok.

Başta mikrodalga fırınlar, cep telefonları, bilgisayarlar, yazıcılar, DVD’ler…. olmak üzere pek çok alet hayatımızın ‘olmazsa olmaz’ları olup çıkıverdiler. Bilgisayar ve internet olmadan yaşaması mümkün olmayan bir toplum olma yolunda hızla ilerliyoruz.
Ancak, hayatımızı inanılmaz ölçüde değiştiren teknolojinin ödememiz gereken bir faturası da var; atalarımız ‘her nimetin bir külfeti var’ sözünü boşuna söylememişler.

Fare-klavye hastalığı

Bugün, tıpta ‘tekrarlayıcı zorlamalara bağlı hasar’ adıyla bilinen ve uzun süre bilgisayar kullananlarda ortaya çıkan bir hastalıktan bahsetmek istiyorum. Buna kısaca, ‘fare-klavye hastalığı’ da diyebiliriz, çünkü hastalık bilgisayar klavye ve faresi kullananlarda aynı hareketlerin sürekli olarak tekrarlanmasına bağlı olarak el ve kollardaki sinir, tendon, kas ve diğer yumuşak dokularda meydana gelen zedelenmeler bağlı olarak ortaya çıkıyor. Sürekli tekrarlanan hareketlerin dokulardaki kan akımını bozabileceğini veya kaslardaki ağrı sensörlerinin aşırı hassaslaşmasına yol açabileceğini düşünenler de var.

Belirtiler öyle hemen değil, aylar hatta yıllar içinde gelişiyor. Başlangıçta parmaklarda, bilekte, kol ve dirsekte fazla rahatsız edici olmayan gerginlik, katılık, ağrı… hissediliyor; ama hastalığın ilerlemesi ile hem bu şikayetlerin şiddeti artıyor, hem de el ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, soğukluk gibi nörolojik belirtiler de ortaya çıkıyor. Ellerde koordinasyon bozukluğu ve güç kaybına bağlı olarak hareket kısıtlanması ve uygunsuz hareketler görülebiliyor. Birçok hastada geceleri artan ağrılar da oluyor.

İstatistiklere göre, gün boyu bilgisayar kullanan sekreterler, memurlar, gazeteciler, borsacılar… daha büyük risk altında. Hastalığın bu mesleklerde %40’a varan oranlarda görülebileceği ileri sürülüyor. Sabahtan akşama, akşamdan gece yarılarına kadar oyun oynayan gençleri de unutmamak lazım.

Nelere dikkat etmeli

Klavye-fare hastalığını önlemek için bilgisayar kullanan herkesin titizlikle uyması gereken bazı kurallar var.

•Gereksiz bilgisayar kullanımından vazgeçmek, mesela oyun oynamamak.

•Bilgisayar karşısında doğru oturmak. Masanın çok yüksek veya alçak olmamasına dikkat edilmeli.

•Bilgisayar kullanırken dik oturulmalı, ekrana veya klavyeye doğru eğilmemeli.

•Klavyenin size bakan kenarının bir destekle birkaç santim yükseltilmeli.

•Uzun süre bilgisayar kullananlar, parçalı klavyeler ve bilek destekleri gibi ergonomik gereçlerden yararlanmalı.

•İdeal kullanımın bile uzun zaman aynı şekilde sürdürülmesi de unutulmamalı ve arada gevşeme egzersizleri yapılmalı ve pozisyon değiştirilmeli.

•Bilgisayarı kullanırken bilekler yanlara veya aşağı yukarı bükülmemeli, kullanıma ara verince el yanlara sarkıtılarak veya diz üzerinde dinlendirilmeli.

•Büyük yazı karakterleri tercih edilmeli, ekranı görmek için öne doğru eğilmek zorunda kalınmamalı.

•Tuşlara döver gibi değil, yumuşak dokunmalı, fareyi sıkı değil hafif kavramalı.

•Çift tuş fonksiyonlarında parmakları geren hareketlerden kaçınmalı, iki eli kullanmalı; omuzda telefon ahizesi ile bilgisayar kullanmamalı.

Tedavi de gerekebilir

Bu tedbirlerle rahatlamayanlarda bilgisayar kullanımının belirli bir süre tamamen yasaklanması, ağrı kesici ve romatizma ilaçları ile yoga, gevşeme egzersizleri… gibi fizyoterapi yöntemlerine başvurulması da gerekebiliyor.


Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi

Yerleşim : Kuzey Kıbrıs TC / Güzelyurt  |  Meslek : Mühendis
zezo
Yeni Üye

Toplam 17 yazı
11/07/2007 :  17:47:51  Alıntı
uzun dönem monitör önünde çalışmak ta kataraktı tetikliyormuş diye duymuştum.

aslında bu söylenenleri aşaüğı yukarı biliyoruz yada tahmin ediyoruz, ama teknolojiyi öyle bırakmak kolay değil. Mesela ne yapacağız, hadi oyun oynamadık işlerimizi bilgisayarda yapıyoruz mesela. O yüzden çok kolay değil bence, biraz bile bile zarar görüyoruz.

Yerleşim : Türkiye / Niğde  |  Meslek : Emlakçı
izcen
Üye

Toplam 184 yazı
12/07/2007 :  08:24:50  Alıntı
kesinlikle teknolojiden vazgeçmek mümkün değil. işim gereği ben de gün içinde yaklaşık 10 saat bilgisayar başındayım. doktorların verdiği tavsiyelere uymaya çalışıyorum. örneğin sırt, kol ve boyun eksersizlerini fırsat buldukca yapmaya çalışoyorum. en azından bir nebze de olsa rahatlamamıza yardımcı oluyor.

Yerleşim : Kuzey Kıbrıs TC / Güzelyurt  |  Meslek : Mühendis
S3CURİTY
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
10/02/2009 :  14:45:05  Alıntı


SANIRIM BURADA EN SORUNLU KİŞİ BENİM.GÜNÜN ORTALAMA 18 SAATİ BİLGİSAYAR BAŞINDAYIM AŞIRI DERECEDE BAĞIMLIYIM.İŞİM GEREĞİ OLMASADA CAN SIKINTISINI GİDERMEK İÇİN HEM İŞTE HEMDE EVDE KULLANIYORUM.VE SON ZAMANLARDA SAĞ KOLUMUN OMUZ HİZASINDAN AŞAĞI TARAFI AĞIRMAYA VE UYUŞMAYA BAŞLADI.TAHMİNİMCE FARE KULLANMINDAN KAYNAKLANIYOR. FAREYİ SAĞ ELİMLE KULLANDIGIMDAN DOLAYI SADECE SAĞ KOLUM AĞRIYOR. AÇIKÇA FARENİN NEDENİ OLDUGU ANLAŞILIYOR. ASIL SORUN BAĞIMLILIK DERECESİNDE OLDUGUM BU TEKNOLOJİK ALETLE İLGİLENMEK İÇİN KENDİME SINIRLAMA GETİREMİYORUM...!!!!!

Yerleşim : Türkiye / Kocaeli  |  Meslek : Kamu sektörü
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
10/02/2009 :  16:21:16 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Günde ortalama 18 saat demek zaman zaman 18 saati de aşıyorsun demek. Gün dediğimiz şeyin teoriği 24 saat olduğuna göre Uyku uyumuyorsun demek.

Sağ kol seni kibarca uyarıp , gözlerin , dalağın , omurganın , kalça kemiğinin sözcülüğünü yapıyor olmasın sakın ?

Acilen bir bahçe edin yada balkonda bitki yetiştirmeye başla bence. Oturarak yapmayacağın bir etkinlik. : )

Acil şifalar dilerim.

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
BUGÜN
Üye

Toplam 226 yazı
10/02/2009 :  20:06:15 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
işim gereği bilgisayar kullanıyorum daha çok dosya yazımım ve listelemelerim oluyor ama sürekliliği yok işimi gün içine yayıyorum.bunun dışında interneti daha çok öğrenme ve araştırma amaçlı kullanıyorum.çok fazla zamanımı almıyor ama sürekli açık olduğu bir gerçek internet erişim problemlerinde kendimi inanılmaz eksik hissediyorum sanki dünya benim dışımda hızla akıyor ve ben hiçbirşeyden haberdar olamıyormuşum gibi bir his bu.garipp.
AMA İYİKİ VAR TABİKİ...
http://sultanaorganizasyon.blogcu.com
kutlamaya değer herşeyde yanınızda..

Yerleşim : Türkiye / Şanlıurfa  |  Meslek : Memur
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

3.45 saniye.
11:31:02, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım