Mutluluk Para Getirir Mi? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Mutluluk Para Getirir Mi?


real_boss
Yeni Üye

Toplam 14 yazı
01/07/2007 :  17:04:09 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Paranın geçici de olsa insanları mutlu ettiğini biliyoruz. Ama geçici. Acaba mutluluğun para getirdiğini söylemek mümkün müdür? Eğer bu olabiliyorsa, o zaman para yerine mutluluğun peşinden gitmekten söz edebiliriz. Mutluluğun para getirmesi demek; iş dünyası söz konusu olduğunda satışın, verimin, karlılığın artması, işten ayrılmaların düşmesi, iş kazalarının ve ölümlerin azalması demek. Yani para demek. Bu ve önümüzdeki birkaç yazıda mutluluğun para, hem de ciddi para getireceğini araştırmalara dayanarak göstermeye çalışacağım. Şimdilik hayal gibi gelse de, kim bilir belki bir zaman sonra mutluluğu arttıracak programlar İK pratiğimize girer bakarsınız. Daha fazla uzatmadan sorumuzu soralım: Mutluluğu tanımlayabilir miyiz? Aslında soru biraz anlamsız gibi, çünkü kime sorsak bize mutluluğun bir çeşit tanımını yapar ve çoğu zaman da bu tanımlar birbirinden farklı olur.

Keyifli yaşam
O zaman soruyu belki şöyle sorabiliriz: Mutluluk araştırılabilir, yani bilimin alanına girebilir mi, yani ölçülebilir mi? Evet bu yapılabilir. Bir yol; araştırdığımız özelliğe, niteliğe, yetkinliğe üst düzeyde sahip insanları bulup ortak yanlarını belirlemektir. Örneğin, satış kadromuzda 500 çalışanımızın içinden en iyi 30 müşteri temsilcisini seçer, satış yaparken hangi yetkinlikleri kullandıklarına bakabiliriz. Çıkan profili modeller ve işe alacağımız müşteri temsilcisi adaylarını bu modele göre seçebiliriz. Depresyonu anlamak için, depresyon geçiren kişilere odaklandığımız gibi. Mutluluk meselesine de aynı mantıkla yaklaşabiliriz. Örneğin çok mutlu olduğunu ve çok mutsuz olduğunu söyleyen insanları bulur, onların duygularına, düşüncelerine ve davranışlarına bakabilir, birbirlerinden nerelerde ayrıldıklarını görebiliriz. Bu yöntem bize ayrıca mutluluğun yollarını da gösterebilir.

Olumlu duygular
O zaman bir sürü araştırmadan çıkan bir sonuçla işe başlayabiliriz: Mutlu olduğunu söyleyen insanların sahip oldukları olumlu yaşantıların sayısı olumsuz yaşantılara göre çok daha fazla. Örneğin; doyum, kıvanç, dinginlik, huzur, iyimserlik, umut, özgüven, orgazm, coşku, neşe, sıcaklık, rahatlık gibi. Bu duygulara sahip kişiler "keyifli bir yaşam" sürdürdüklerini söylüyorlar. Bu yaşantıların sayısı arttığında, süresi uzadığında ve yoğun yaşandığında yaşamdan alınan keyif de artıyor. Peki, bu beceriyi edinmek mümkün mü? Evet mümkün.

Kendimiz olmak
Olumlu yaşantıların bir çeşidi de doyumlardır. Doyumlar aldığımız zevklerin ya da olumlu duyguların tersine, duygularla ilgili değil, davranışlarımız ve eylemlerimizle ilgilidir: Okumak, dağa tırmanmak, dans etmek, briç oynamak, spor, iş, arkadaşlık gibi. Doyumlar, zamanı algılamamızı engeller, yaptığımız işe kendimizi tümüyle vermemize, bağlanmamıza yol açar. Mutluluk yalnızca anlık yaşantıların toplamı değildir. Mutlu olduğunu söyleyen insanlar, "kendileri olduklarını, kendilerini gerçekleştirdiklerini" söylüyorlar. Kendimiz olmak, kendimizi gerçekleştirmek; sahip olduğumuz güçlü yanlarımızın, yeteneklerimizin yaşama geçirilmesiyle mümkündür. Yeteneklerimiz bizi doyuma ***üren en doğal yoldur.

Anlamlı yaşam
Yaşamın anlamlı kılınması, bizim yaşama bağlanmamıza, kendimizi tümüyle, yoğun bir biçimde bir şeylere odaklamamıza önemli bir katkıda bulunur. Burada anahtar beceri; sahip olduğumuz yetenekleri ve güçlü yanlarımızı belirlemek ve kendimizden, yani aldığımız doyumlardan ve keyiflerden daha büyük, daha anlamlı bir şeyin hizmetine sunmaktır. Özetleyecek olursak: Araştırmalara baktığımızda, çok mutlu olduğunu söyleyen kişiler, yaşamdan keyif aldıklarını, yaptıkları şeylere kendilerini tümüyle verdiklerini ve yaptıkları şeylerin onlar için anlamlı olduğunu, yani daha büyük bir amaca hizmet ettiğini söylüyorlar. Bu yazının anlamlı olabilmesi için mutlulukla verim, karlılık, satış, düşük işten ayrılma gibi işyeri performans kriterleri arasında sıcak bir ilişki olduğunu göstermemiz gerekiyor. Bu da önümüzdeki haftanın konusu

Emre Konuk
Kaynak: Sabah Gazetesi , İşte İnsan Eki, 02/05/2007

Yerleşim : Türkiye / Çanakkale  |  Meslek : Öğrenci
adore
Yeni Üye

Toplam 19 yazı
08/04/2008 :  00:03:44  Alıntı
Çok anlamlı bi yazı olmuş da ben mutlu olamadım.Baksanıza ne kadar ciddi ve somut şeylerden bahsetmişsiniz.Kişiye özel oluyor demekki mutluluk ve anlık kesnlikle..O soruyu şöyle soralım para mutluluk getiriyormu peki?


Mutluluk formülünde para 2.sırada

Para mutluluk getirir mi? Zenginlik arttıkça mutlu anların oranı da artar mı?
İnsanlık tarihinde yanıtı belki de en çok aranan sorular bunlar. İşte bu sorunun cevabını bu kez bir ekonomist cevaplamaya çalışıyor. Mutluluk ve zengilik arasındaki ilişkiyi inceleyen İngiltere"nin önemli ekonomistlerinden Richard Layard, mutluluk formülünde paraya ikinci hatta üçüncü derecede önem atfediyor.


“İş ve özel yaşamda çok önemli bir paradoks ile karşı karşıyayız. Hep daha fazla paramız, daha fazla servetimiz olsun, daha başarılı olalım istiyoruz. Ancak çevremizde bütün bunlara sahip olanlara baktığımızda bizden daha mutlu olmadıklarını görüyoruz. Peki mutluluk ile para arasında nasıl bir ilişki var öyleyse?”

Bu sözler bir psikoloğa değil, İngiltere’nin önemli ekonomistleri arasında bulunan Richard Layard’a ait. Layard, dünyanın en önemli okulları arasında sayılan London School Of Economics’te bulunan Ekonomic Performans Merkezi’nin kurucusu. Aynı zamanda Tony Blair hükümetinin danışmanlarından birisi.

Mutluluk formülü peşinde

İşte böyle bir profile sahip olması onun mutluluk hakkındaki araştırmasını daha da değerli kılıyor. Ömrünü rakamlara adayan bir adam mutluluk gibi ölçülmesi zor bir konuya, üstelik yüzyıllardır felsefecilerin ve psikologların bile çözemedikleri bir alana el atıyor. Mutluluk ile ekonomik gelişmişlik ve zenginlik arasındaki paralelliği bulmaya çalışıyor.

Bulgularını ise bu yıl piyasaya çıkarttığı Happiness: Lessons From a New Science (Mutluluk: Yeni Bir Bilimden Dersler) kitabında anlatıyor.

Layard’ın bulguları ilginç. Çözüm önerileri ise “mutluluk bu kadar basit mi?” denecek kadar yalın.

Mutluluk, para arttıkça artmıyor

Richard Layard, kitabında ülkelerin “Kişi Başına Düşen Gelirleri” ile mutluluk oranları arasındaki bağlantıyı karşılaştırmış. Bu karşılaştırma tablosuna baktığımızda ortaya çıkan tablo net:

Gelir artışı yaşam standardını yükseltmesi nedeniyle mutluluğa önemli katkı sağlıyor. Ancak bir ülke fakirlik ve geri kalmışlıktan kurtulup sınıf atladıktan sonra gerçekleşen gelir artışının, mutluluğuna hiçbir katkısı olmuyor. Yani belli bir gelir seviyesine erişen birey ya da ülkelerde bundan sonraki zenginlik hiçbir marjinal fayda sağlamıyor.



28 Ağustos - 3 Eylül 2005 Ekonomist


Adore

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İletişimci
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.73 saniye.
00:51:06, 3 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım