Ana içeriğe geç

İş Dünyası

İşler Kesat Ama Esnafta Da İş Yok

BaşlatanfreespiritTarih14/05/2010 12:54:00Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye53 yazı
Merhaba
Bugun dikkatimi çekn bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Bir çok makalede kişiler işlerin durgunluğundan, çat kapı açılıp-çat kapı kapanan dükkanlardan bahsetmekte ve işlerine nasıl bir hareket ve hız katmanın arayışı içerisindeler.

Söyleyeceklerim tüm esnafımızı haliyle kapsamıyor ama şu da bir gerçek. Bugun ufak veya buyuk bir işletmeye gidiyoruz.Karşımıza çıkan usta,çırak veya satış temsilçisinin insanlarla olan dialoğuna dikkat ediyormusunuz.Maalesefki kişiler sermaye ayırıp dükkan işletme açıyor ama gelen müşteriye nasıl bir hitapta ve davranışta bulunacağını bilmiyor.
Hacı emmi dükkan açmış gelene ne hoş geldin nede güle güle diyor.Öte yandan diğeri ürünü tanıtamıyor, benım anlattığımı anlamıyor.AVM tarzı yerlere gidiyoruz kafasında bir kalıp jöle olan yada manken edasındaki temsilci arkadaşımız yaptığı işin özünü kavramamış bir kaç standart sözle olayı yuvarlayıp işine gelirse al dergibi bir tavır içinde.Hadi ufak esnafı anladık kişisel gelişimle alakalı bir durum.Ama milyarlarca yatırım yapmış firmalar 3-5 kuruş daha fazla verip mürekkep yalamış hitabetten anlayan bir eleman almıyor ve o milyarlık tesisin kaderini nasıl oluyorda vasat bir elemana teslim ediyor anlamış değilim.

Esnaf arkadaşlar işler kesat ama bide söyle bir kendinizi yoklayın.Gelene gidene bir hoş geldin bir güler yüz gösteriyormusunuz. Bu adam benım ekmek param gönlünü hoş tutalımda yine buyursun gelsin diye düşünüyormusunuz.Düşünmüyorsanız bence düşünmeye başlayın.Bu sizlerin yararına olacaktır.Bizim insanımız maldan önce güveneceği kendine kazık atmayacağı bi esnaf edinmek ister.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Halkla ilişkiler
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Üye223 yazı
Aynen öyle kardeş.
Geçen pazar benim başıma geldi böyle bir şey.çocuğa ayakkabı bakıyoruz adamlar ne ilgileniyorlar nede pazarlık yapabiliyorsunuz.Yani burnundan kıl aldırmıyorlar.
Ondan sonrada vay efendim iş yok ne yapacağız diye düşünüyorlar.

Önce insana değer vermesini öğrenmeliyiz.Birde şuna dikkat çekmek istiyorum;Hani çalışanlarla ilgili demişsinizya şimdi çalışanlar genelde ucuz elemanlar burada mütabıkız.Ama o insanada adam gibi rakamlar ödense veya pirim usulü çalışılsa yani teşvik etmek amacıyla oda ekonomik yönde tatmin olsa biraz daha farklı olur diye düşünüyorum.Tabi kişisel gelişimede dikkat etmek lazım..

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Di?er
Yeni Üye53 yazı
Serti bey,
Bir noktada haklısınız sanırım.Belkide elemanın performans düşüklüğü kazanç düşüklüğünden de olabilir.Bukadar paraya bukadar performans.

Bence nasıl ki iş yeri açmak için ruhsat veriliyor.Firma yetkilisine ufak bir iletişim semineride verilse ne kadar güzel olurdu.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Halkla ili?kiler
Üye816 yazı

arkadaşlar;

avm lerdeki personel erkek olursa asgari ücretle çalıştırılıyor ve hiç oturmadan dinlenmeden çay içme hakkı yok sadece günde 15 dk sigara içme molası.

bayan olursa 400 lira ya çalıştırılıyorlar ve çoguda ssk sız.

erkek ve bayan personellerin bakımı maaşları kadar ama mecbur çalışıyorlar pazar günleri bayramları bile yok.

artık sıkılıyorlar.

diğer esnaflar ise kardeşim bende esnafım iş gerçekten de yok reklam veriyoruz insert bastırıyoruz eğitim görüyoruz ama yine boş ortada bir kriz var ve teğette geçmemiş.

iş olmayınca esnaf ta bıkkınlık var 4 yıldır dondurma fiyatı aynı ise enflasyonun düşüklüğüne bağlamak saçmalıktır.

insanların en doğal hakkı olan sosyal aktiviteler yok sinema tiyatro konser vs.. ev ihtiyaçları için et meyve gibi zaruri ihtiyaçlar bile artık lüks oluyor orta kesimliler için bile.

burda esnafın suçu oldugunu düşünmüyorum size tek bir örnek vereceğim;

akşam gidin eve bir çocugunuz diğeriyle kavga etsin bir yerini kanatsın yada cebinizde para olmasın bakayım sabaha kadar rahat uyuyormusunuz ..

personellerde öyle
dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Yeni Üye10 yazı
Arkadaşlar demekki bu konu iki açıdan ele alınmalı. İlk olarak Esnaf veya mağaza sahibi açısından, ikinci olarak düşük maaşla çalışan personel açısından. Ücretimiz düşük diyenler aldıkları ücreti değil de iş verene oluşturdukları maliyet, İşverenlerde bu çalışanın bana maliyeti düşüncesi ile değil de bu çalışanların yaşaması için nekadar kazanmaları gerek açısından bakmaları gerekir. Bakış açılarını bu noktalarda toplayabilen personel ve işletmeler ayakta kalabilecek, rakiplerinden bir adım öne geçeceklerdir düşüncesindeyim.
http://www.bydemars.com " Deha gayret ve sabrın çocuğudur. "

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Yöneticilik
Yeni Üye53 yazı
Şimdi bir konuda yanlış anlaşılmak istemem işini layıkıyla yapana yada yapmak isteyene sözüm yok.Ben burada olumsuz olanı yermekteyim.Başarılı olanlar konu dışında ki zaten başarılı neyini anlatayım.

Sonuçta bireysel olarak şahıslarla işim yok yetersiz personelin ceremesini fırma çekecektir.Burada yetersiz kişinin zekası değil sizlerinde dediği gibi performansını etkilecek her türlü olumsuzluk kişiye yansıyacaktır.

Bir basit örnekte ben vereyim.Marangoza gittim.Ufak bir iş sundum.Hiç oralı olmadılar getirisi düşük diye yada tam tersi basit iş için fayiş fiyat söylüyorlar.Maksat şu yaptırmazsa ugraşmamış olurum.Yok yaptırırsada parasını yerim gibi bir durum düşünüyorlar.Şimdi bugun basit bir işle gelen yarın ciddi bir işle kapımı çalar diye düşünen yok.
Ha ne oldu sağolsun başka bir ustamıza rica ettik aldı yaptı.Makul bir çerçevede.Şimdi benim ne nezaman marangoz işim olsa gideceğim yer burasıdır.Ufak bir işle ileriye dönük müşteri kazanımı.Anlatmak istediğim bu.

Yeni Üye71 yazı
bende 2 yllık bir esnaf olarak diyorumki gelen kim olursa herbakımdan çok iyi ama gerçekten çok iyi ilgileniyorum fakat sonuç ne sıfır.esnaf kazıkçıymış o müşlteri olarak gelenleri görseniz insanlığınızdan utanır duruma gelirsiniz artık esnaf değil ;müşteri diye gelenler felaket büyükler hortumluyor,küçükler pupetliyor misali.ben küçük esnafım kazıkladığım düşünülüyor.ama yok öyle bir şey ama evet birileri kazıklıyor.toptancıların gözü aç bana hem pahalı veriyor hem o malı kendisi yarı fiyatına son kullanıcıyada satıyor ,gelen müşteri bedavaya mal istiyor resmen hayırı alınca avmlerden alışveriş yapmak maharetmiş gibi hemde kredi kartıyla(sanki övünülecek bir şey)çok ucuza aldığını söyler.alır tabi sonradan kendisininde dahil oldu bu halktan çıkmak üzere.avm işçi çalıştırır,nerdeyse bedava,mesai yok,sigorta yaparsada tam olmaz,malı ucuzlatır alır ama nerdeyse benle aynı fiyata satar vs.vs.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Muhasebe
Yeni Üye41 yazı
Bu hipermarketler esnafın işini çok zora soktu. Geçen bir insertte gördüm. benim toptancıdan aldığım fiyatın aşağısında ürün satıyorlar. Gel de müşteriye anlat durumu. ondan sonra adımız pahacı oluyor.
Elini her istediğinde kımıldatabiliyorsan; emin ol ki tüm kontrol sendedir. Kazanmak istediğin halde kaybediyorsan; sen asla kazanmak istememişsindir!

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ynternet
Üye300 yazı
Doğru bir tespit bence... Yazar arkadaşa katılıyorum...
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye189 yazı
arkadaş çok doğru söylemiş.bazı esnaflarımızda iş yok çünkü esnaflığı beceremiyor.bende bir anımı anlatayım.mağazama ayna yaptıracaktım.genç olduğumuz için esnafın bikaçtanesi bi ayna fiyatı söyledi şaşarsın sanki biz keriziz hiç fiyatlardan bilgimiz yok.başka bi abimizden yarı fiyat aldık.aynaları ona yaptrdık.sonra mağazamızdaki bütün cam işlerini o kişiye yaptırdık.mesela çok samimi bir marangoz arkadaşıma mağaza için kasa,soyunma kabini vitrin bazası için fiyat aldım 470 tl fiyat çıkardı.aynı işi aynı mağazemede ve kalitede başkasına 170 tl ye yaptırdım.artık sadece o marangozla çalışıyorum.ve çevremide o kişilere yönlendiriyorum.bide bazı esnaf şunun farkında değil burnundan kıl aldırmıyolar.para kimdeyse güç ondadır.sende ürün varsa vatandaştada para var.o yüzden bazı esnaflar kendisine bi çeki düzen vermelidir.
edv

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil
Yeni Üye17 yazı
eger esnafsan ve ticaretle ugraşıyorsan ticaretle duygularını karıştırmayacaksın ve her kime ne satıyorsan ve ne kalitede iş yapıyorsan anlatacaksın ve hakkı ne ise onu mutlaka alacaksın (babandan bile olsa tabiri cai,zse) ayakta kalmak istiyorsan ne yazık bu şart kimseye bedava (iyi niyet) adı altında iş görmeyeceksin yoksa arkasından kötülenen sen oluyorsun ama şöylede bir şey var insanlardan para kazanmak istiyorsan önce güvenlerini kazanacaksın (dogru veya yanlış ben de böyle düşünyorum..)
para kazanılır ve kaybedilir... Ama ya karakter.????

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye98 yazı
Müşteride müşteriliğini bilecek benim toptancıdan toplu alımda talep etmediğimi sen tekil ürün alımında benden talep edersen , üslubunda iyi değil ise ben direk kapıyı gösteririm.Her zaman ticarette müşterimi seçtim benim tarzım olmayan müşteriyi gönderdim.Şikayetçi değilim.
Küçük esnafın en büyük lüksü müşterisini kovabilmesidir gerekirse kibarca kapıyı gösterecek.

Yerleşim Türkiye
Yeni Üye29 yazı
müşterilerin hepsine kapıyı gösterebilir misin?

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ö?retmen
Yeni Üye98 yazı
Müşterilerin hepsine kapıyı göstermek gerekmez , ama birim kazanç ve birim gereksiz baş ağrısı oranında olumsuz yönde bariz bir sapma yapanlara kapıyı göstermenin gerekli olduğunu düşünüyorum , işletmenin sürekliliği açısından tabii mümkün olduğunca kibarca.Bu kitle zaten en fazla %20 iş hayatında olan arkadaşlar eğer satışlarını iyi takip edebilirlerse en iyi para kazandıkları müşterilerinin başlarınıda en az ağrıttığını şaşırarak göreceklerdir.Elediğiniz müşteri kitlesi zaten sizin ve sattığınız ürünün sınırlarını her zaman zorlayacağı için toplam iş hayatı sıkıntınızın en azından %60'ına sebep olacaklardır ve sizi işinizden alıkoyacaklardır.
Onları gönderdiğiniz takdirde asıl müşteri kitlenize hakettikleri özeni gösterebilirsiniz.

Yerleşim Türkiye
Yeni Üye98 yazı
Ben olayın ibadet ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum son zamanlarda benim gereksiz muhafazakarlık olarak tanımladığım bir durum var , güce tapan kitleler mevcut iktidarın argümanlarını kullanmayı çok seviyorlar.Bizden istenen işimizde dürüst olmamız ve insanları aldatmamamızdır zaten çok gerekli olsa bize sabahtan akşama kadar deliler gibi çalışacağımız cennetler vaat edilirdi ama böyle birşey vaat edilmiyor.

Yerleşim Türkiye
Üye355 yazı
bazı ticaret ahlakından yoksun kişilerde birbilerinin işini baltalamak suretiyle pyasayı mahvedebiliyorlar mesela bizim mahalleye 2 blok şeklinde etrafı duvarla çevrili bir site yapıldı sitenin sitenin tek girişi var ve girişteki apartmanın altına bir bakkal açıldı bir hafta sonra ikinci bakkal hemen yanına açıldı aralarında hiççbir mesafe yok yanyanalar toplasan 80 daire ve gelir düzeyleri ortadirek olan site sakinleri alışverişlerinin önemli bir kısmını zaten avm lerden yapıyorlar geriye ekmek gazete birde acilen ihtiyac olursa yoğurt makarna .
şimdi soruyorum size bu yere sonradan bakkal açan kişinin yaptığına ne denir .sakın kimse herkez rızkını alır şeklinde yorum yapmasın komik olur bence

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ymalat
Üye816 yazı
manta400;

senin yazdığın noktaya katılıyorum ama dar eksenli ele almışsın olayı.

avrupada yaklaşık 2000 üzerinde sektör var ytani iş kolu ülkemizde ise yaklaşık 400 bundan dolayı niteliksiz işgücünden dolayı herkes her işi yaptıgından ticari ****lık dizboyu.
bir iki örnekle vereyim; ramazan da herkes tatlıcı ve çiğköfteci olur bilen bilmeyeniyle bu hakkari de öyle trabzonda da öyle.

herkes birbirine bakarak iş yapıyor yani gözüyle aklıyla iş yapan azınlıkta. bundaki sorun toplumumuzun üretici sıfatı taşımamasıdır ne yazık ki ülkemiz tüketici toplumudur.

dikkatn edin pazar yerine adamın 1-2 bin lriası avr iç çamaşırı alıp pazarda almayı düşünüyor ondan evel ne iş yapardı düşünen yok.

dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ripvanwinkle
Ben olayın ibadet ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum son zamanlarda benim gereksiz muhafazakarlık olarak tanımladığım bir durum var , güce tapan kitleler mevcut iktidarın argümanlarını kullanmayı çok seviyorlar.Bizden istenen işimizde dürüst olmamız ve insanları aldatmamamızdır zaten çok gerekli olsa bize sabahtan akşama kadar deliler gibi çalışacağımız cennetler vaat edilirdi ama böyle birşey vaat edilmiyor.

Ne güzel yaklaşmışsınız. Çok hoş. Bütün gün lezzetli bedava meyveler yiyerek huri peşinde koşulacak mekanlar vaad edildiğine göre muteber olan bu olsa gerek . . .

Ya bu vaadleri böyle tasvir eden ulemada bir problem var, ya da okuduklarını yanlış anlayıp işlerine geldiği gibi tercüme etmişler !!

Müşteri memnuniyeti konusunda doğrusu piyasamız hiç teşvik edici değil. Epeyce bir sene insanlara mal ve hizmet satarak ulaştığım fikir budur.

Bir dükkana giren müşteri bir şekilde mutlu ayrılmalıdır. Ya bir bilgi almış ya da istediği mala uygun bir şekilde ulaşmış olmalıdır. Satıcının karnı tok sırtı pek olmuş olsa bile.

Fakat bir dükkan açıldığı anda astarı yüzünden pahalıya çıkıyorsa, dükkan tedarikcinin, devletin ve bankanın elinde oyuncak oluyorsa müşterilerin pek fazla şansı kalmıyor. Ya kazık yemek ya da satıcının hain duygularına tatmin aracı olmak zorunda kalmaktan kurtulamıyor. Ayrıca uyanık müşterileri de unutmamak gerek. Dükkanın zaaflarını akıl süzgecincen geçirip, bunlardan nasıl bir fayda sağlayacağını hesap ederek gelmiş olanlar.

Müşteri memnuniyeti güzel bir şey ama dükkancının en önemli kriteri buysa o dükkan çok zarar edecek demektir. Bir dükkanın ilk işi para kazanmak olmalıdır. Müşteri memnuniyeti en fazla ikinci sıraya kadar yükselebilir.

10 dükkan açılıyorsa bunun 9 adedi tatmin olamıyor. tatmin olmamış bir dükkanın kendini müşteri memnuniyeti konusunda geliştirmesi çok zor.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye53 yazı
Müşteri herzaman haklıdır.(para ondadır)
Esnafın bir gözü kör bir kulağı sağır olur(İnsanla uğraşması zordur.Her seye kafa takmayacaksın)
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.(Müşterinin ne istediğini bilirsen sende ona istediğini istediğin fiyattan satarsın)
Parayı veren düdüğü çalar(Para müşteridedir.Elimizden geldiğince kusuruna katlanacağız düdüğüde satacağız, çalsın dursun.)

Arkadaşlar herkez kendince haklı esnafı, müşterisi zaten burada haksızı aramıyoruz.İnsanımız parayı kazandığı gibi harcamanın peşinde zor kazanan zor harcıyor.O nedenle ucuzunu aramasını hoş göreceğiz.Herkes işletmeci değil malın maliyetini hesaplayacak düşünceye sahip değil.Eğer yaptığın işte sattığın malda tekel yada rakipsizsen istediğin gibi at koşturursun. İstediğini istediğin paraya satıp 10 kişiyle uğraşacağına 5 kişi ile uğraşırsın bunlar hep taktik.

Tamam müşteriye kızıyoruz ama maliyeti 100 olan ürüne kar payını koyup 150yapıyoruz.Sonra müşteri nasıl olsa indirim bekler diye fiyatı 175 yapıyoruz.Bu nekadar doğru bunda müşterinin ne kabahatı var esnaf mantığı bunu siz kazıdınız insanın kafasına ceremesinide tüm esnaf olarak çekeceksiniz.İnsanımızda pazarlık sünnet deyip başlıyor gevezeliğe.

pekii insanlar neredeyse maliyetine mal istiyor diye ayıplıyorsunuz.Vitrin camında hiç mi şunları okumadık.%80 indirim.Yahu bu nasıl bir indirim şekli %80 indirimi olan bir malın maliyeti ne ozaman. Benım aklıma şu gelmezmi öyleyse vay anasını %80 karla satmış adamlar.Şimdi diyeceksiniz ki yok yok o her üründe değil bazı elde kalan mallarda olur veya reklam amaçlı.İyide işte yine diyorum milletin aklına siz sokuyorsunuz bunu ondan sonra millete kızıyorsunuz.

Esnaflıkta bir meslektir.Adam emekli oluyor gidip bakkal açıyor.Kırtasiye açıyor ne anlarsın hiç e malı al karını koy sat bukadar basit düşünüyor.Bir malı sattıran satıcıdır.Hepimiz alacağımız ürünün A dan Z'ye ne olduğunu bilemeyiz.Dünkana girer selam veriri ya usta bana şundan lazım deriz ve o an kendimizi satıcının eline bırakırız.Sen satıcısın şimdi düşün ne yapman lazım ki bu adama bu ürün satabilesin.

Yeni Üye17 yazı
YAHU ZATEN ADI ÜSTÜNDE ALIŞ - VERİŞ ALANDA MEMNUN KALACAK ALDIGI ÜRÜNDEN SATANDA .. AMA EN KIZDIGIM NOKTA TİCARETTE BEYİM BAYİLİK ALIYOR MALI TEDARİK EDİYOR AMA SORUNLU ÇIKAN MALLARI TARİHİ GEÇEN MALLARI ALIP DEGİŞTİRMESİ İŞİNE GELMİYOR YANİ SATARKEN ALIRIM DEDİGİ MALDA SIKINTI OLUNACA MALIN ARKASINDA DURMUYOR NE YAZIK BÖYLE TİPLERE DE ACAYİP BOZULUYORUM NOT:(SPOTÇULARDAN BAHSETMİYORUM)
para kazanılır ve kaybedilir... Ama ya karakter.????

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Saty? / Pazarlama