Yatırım Araçları Ve Mevduatlar - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Yatırım Araçları Ve Mevduatlar


Keremkol
Yeni Üye

Toplam 20 yazı
12/04/2010 :  11:00:37 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


ABD’nin tetiklemesi ile dünyayı özelliklede Avrupa ülkelerini etkisi altına alan krizle birlikte uluslararası piyasalarda ortaya çıkan likidite sorunu nedeniyle Türkiye’deki bankaların yurt dışı kaynaklı kredi bulma sıkıntıları ve bunun neticesinde bu bankaların iç piyasaya yönelmek zorunda kalması doğal olarak mevduat faiz oranlarının 2008 yılında ve 2009 yılının ilk çeyreğinde yükselmesine sebebiyet vermişti. Fakat, Merkez Bankası’nın 2009 yılı boyunca izlemiş olduğu faiz indirimi politikasının bankacılık ve reel sektöre yansımaları sonucu olarak vadeli mevduat ürünlerinde özellikle TL bazında tüm vadelerde aylık getiri oranlarında düşüşler gerçekleşti. Yatırımcıların piyasadaki bu gelişmelere tepkisi çok gecikmedi ve Şubat-Mart ayı içerisinde TL ve yabancı para bazlı mevduat ürünlerindeki yatırımlarda ciddi azalmalar görüldü. Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki TL ve yabancı para toplam mevduatı Şubat-Mart ayında 5 milyar 675.4 milyon TL azalarak 447 milyar 681.8 milyon TL’ye düştü. Merkez Bankası'nın verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin bankalardaki TL ve yabancı para toplam mevduatı 5 milyar 675.4 milyon TL azalarak 447 milyar 681.8 milyon TL’ye ulaştı. Anılan dönemde TL mevduatlar 4 milyar 380 milyon TL azalarak, 311 milyar 604.1 milyon TL’ye, yabancı para mevduatların TL cinsinden tutarı da 1 milyar 295.3 milyon TL azalarak 136 milyar 77.7 milyon TL’ye düştü.

2010 Şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek reel getiri TÜFE ile indirgendiğinde % 1,40 ile Dolar’da gerçekleşmiştir.

2010 Şubat ayında finansal yatırım araçlarından Dolar, ÜFE ile indirgendiğinde % 1,19, TÜFE ile indirgendiğinde % 1,40 ile en yüksek oranda aylık reel getiri sağlamıştır.ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Mevduat faizi %-1,01, Borsa Endeksi %-5,85, Euro %-3,00 ve Külçe Altın %-0,80 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir. TÜFE ile indirgendiğinde ise; Mevduat faizi %-0,81, Borsa Endeksi %-5,66, Euro %-2,80 ve Külçe Altın %-0,59 oranında yatırımcısına kaybettirmiştir.

Efektif Vadeli Mevduat Getirisi


Finzoom ekibi olarak son aylarda gerçekleştirmekte olduğumuz Vadeli Mevduat Endeksi çalışmalarımızın sonucu olarak yatırımcıların vadeli mevduat ürünlerine yaptıkları yatırımların efektif getirilerini 3 ve 6 aylık vadelerde incelemekte ve analiz etmekteyiz. Bu bağlamda 3 ve 6 aylık vadelerde ağırlıklı getiri oranı %6.50 civarında seyretmekte ve kayda değer bir dalgalanma göstermemektedir. Türkiye İstatistik kumrunun yayınladığı verilerde göz önüne alındığında Vadeli Mevduat ürünlerine yatırım yapmayı düşünen yatırımcılarına 2010 yılının ikinci yarısını beklemeleri öneriyorum. Piyasaların şuan ki durumu göz önüne alındığında kredi faizlerinin kısa süre içerisinde tekrar artışa geçeceği öngörülmekte, yani kısa süre içerisinde yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara konut sektörüne yönelmelerini öneriyorum. Konut alımı yapmasalar bile borsada işlem gören ve konut sektöründe yer alan kurumları yatırım için tercih etmeleri kesinlikle daha doğru olacaktır. Fakat Merkez Bankasının 2010 yılının ikinci yarısından itibaren faiz oranlarını arttıracağını ve bunun sonucu olarak Vadeli mevduat ürünlerinin 2010 yılının ikinci yarısından itibaren tekrar kazançlı bir yatırım aracı olacağını ve yatırımcıların akıllarının bir kenarında mevduat ürünlerini her zaman tutmalarını tavsiye ediyorum.

Kaynak:FinZoom

Yerleşim : Türkiye / İst  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

0.98 saniye.
16:41:37, 29 Nisan 2024, Pazartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım