Dünyada Yeni Düşünce Tarzı ve Liderlik - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Dünyada Yeni Düşünce Tarzı ve Liderlik


Akın Arslan
Üye

Toplam 320 yazı
17/08/2001 :  13:06:43   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Dünyada yeni düşünce tarzı ve liderlik


Yeni düşünce tarzı, yeni liderlik biçimlerini de gerekli kılar. Gelecek liderlerin parçaları incelemekten vazgeçip sistemleri bütün olarak anlamalarını gerektirmektedir. Düz ve neden-sonuç ilişkileri üzerinde duran düşünme biçimi yerine, olayları sezmeye ve gözlem yapmaya yönelik bir düşünce tarzı gelişmelidir. Seçenekler arasından yalnızca bir tanesini almaya çalışmak, yani ya A ya da B hareket tarzını seçmek yerine birbirini tamamlayan fırsatlara bakmak, A, B ve C seçenekleri arasından bir karışım oluşturmak gerekecektir. Meraklı olmak değil anlamaya hevesli olmak ve anladıklarımıza dayanarak seçici, saygın ve etkili bir şekilde harekete geçmek söz konusu olacaktır.

Liderler, kendi rollerini, anlama ve bütürleştirmeyi de içerecek şekilde genişleteceklerdir. Yeni tür liderler, bilim adamını dinleyecek ama aynı zamanda şaire de değer verecektir. Yeni düşünce tarzımızı oluşturma ve doğru davranış biçimlerini seçme çabalarımızda bize yardımcı olabilecek üç rehber ilke vardır.

1. Bütünü görün ve sınırları saptayın. Liderler sistemleri bütün olarak gözlemlemeli ancak aynı zamanda uygulamacı olabilmek için sistemin hangi yönleri üzerinde çalışacaklarsa sınırlarını çizebilmelidirler. Bu sınırların yapay ve geçirgen olduklarını da akıllarından çıkarmamalıdırlar.

2. Olaylar arasındaki ilişki biçimlerini görün. Liderler, parçalar arasındaki ilişkileri, bağlantıların dinamiğini ve karşılıklı bağımlılıkları anlamak zorundadır, çünkü bütünü parçaların toplamından daha büyük yapan şey, parçalar arasındaki ilişkilerin biçimidir. Bazı liderler şimdilerde neden-sonuç ilişkisine dayalı düşünce tarzı ile çözüm getirilememiş, yineleyen sorunları yazdıkları birer defter tutmaktadırlar. Bu tür sorunlara çözümler genellikle ilişkilerin dinamiğinde, bütünün bu ilişkiler sonucu aldığı biçimde bulunabilir.

3. Sonuçları ekin. Liderler kendilerini tamirci gibi değil çiftçi gibi görmelidir. Sorunlara, tek bir parçanın değiştirilmesiyle, uzun vadeli çözümler bulunamaz. İster bir ürünün zamanında üretilmesini sağlamak için bir ekip liderini değiştirelim, ister saptanan rakamlara ulaşabilmek için yıl ortasında komisyon yüzdelerini değiştirelim, aynı sorunların altı ay sonra yeniden karşımıza çıkması hiç de küçük bir olasılık değildir.

Çiftçiler hiçbir zaman toprağı ekime hazırlamanın mı yoksa en iyi tohumları seçmenin ve ekmenin mi daha önemli olduğu sorusunu kendilerine sormazlar. Aynı şekilde bizler de sistemleri ve yapıları değiştirmeye mi yoksa insanları geliştirmeye mi ağırlık vereceğimiz sorusu üzerinde düşünmemeliyiz. Her ikisini de yapmalıyız. İnsanlar değiştiğinde kuruluşlar değişir, kuruluşlar değiştiğinde de insanlar.

Yeni düşünce tarzı, hem zihinlerimizi yoracak hem de sabrımızı zorlayacaktır. İşbirliği için gerekli koşulları yaratmaya iki yılımızı harcayabiliriz ve sonunda tam verimli bir toprak elde ettiğimize inanırken başkaları “Bu toz yığını da ne?” diye sorabilir. Yine de yeni gelişmeler ortaya çıktıkça sonuçlar da kendilerini gösterir. “Ben” demekten vazgeçip “Biz” demeye alıştığımızda, kişisel amaçların yerine grubun hedeflerini koyduğumuzda, kuruluşlarımız değişecektir. Şirket içi politikalar artık tüm enerjimizi yiyip bitirmeyecektir. Onun yerine yaratıcılıklarımızı ve bağlılık duygularımızı birleştirip işin yürütülmesini amaç edineceğiz. Böylece kuraklık dönemlerinde de güçlü kalır ve doğanın cömert davrandığı zamanlarda eşsiz ürünler veririz.

Unutmamamız gereken bir şey var: Kişisel olarak nasıl isteklerimiz ve beklentilerimiz değişiyorsa, organizasyonumuzun ve astlarımızın da bizden beklentilerinin değişmesi son derece normaldir. Anormal olan durum bu gerçeği görüp inkar etmektir. Zaten bu da; organizasyonun ya da bizim sonumuz demektir.



Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.03 saniye.
03:56:46, 4 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım