Nasıl Bir Ortaklık Teklifi Yapmalıyım? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Nasıl Bir Ortaklık Teklifi Yapmalıyım?


Black_Sea
Yeni Üye

Toplam 28 yazı
05/04/2010 :  03:21:39 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Merhaba, yakın bir arkadaşımla beraber iş kurma düşüncemiz var. Arkadaşımın şuanda kendi iş yeri var. Plastik sektöründe elektrik borusu hortum ek malzeme vs. satan bir iş yeri ve plastik sektöründe uzun zamandır çalışıyor. Beraber enjeksiyon makinesi alıp üretime geçmeyi düşünüyoruz. Yalnız şöyle bir durum var. Sermayeyi ben karşılayacağım. Ama işi beraber yürüteceğiz. Bu durumda arkadaşıma nasıl bir ortaklık teklif etmem uygun olur? Sonuçta riski ben alacağım. Arkadaşımın şu anda maddi imkanı olmamasından dolayı sermayeye ortak olamıyor. Yorumlarınızı esirgemeyin. Teşekkürker...

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : İmalat
zeustasarim
Üye

Toplam 143 yazı
06/04/2010 :  19:30:13 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bence, bir işte çalışan herkesin aylık sabit bir geliri, yani bir aylığı olmak zorundadır. Büyük patronların bile aylıkları vardır. Bu yüzden yeni işletmenize mesai harcayacak her ortağın bir maaşı olmalı. mesai veremeyecek olana maaş verilmez, böylece "sen az çalıştın, ben çok çalıştım" tartışması olmaz. Birçok ortaklık bu tartışma yüzünden biter.
Mali açıdan da maaş belirlemek daha uygun bir yaklaşımdır. Zira şirketiniz bir "tüzel kişi"dir ve şirketin kazandığı para sizin paranız değildir. Siz ancak şirket müdürü ya da yöneticisi sıfatıyla maaş alabilirsiniz. Biz de (eşim ve ben) kendi şirketimizden maaş alıyoruz. Şirketin parası bizim paramız değildir. Şirketimiz fazla kazanınca para bankada bekler veya yeni bir iş kolu açmayı planlarız. Ama maaşımıza zam dahi yapmayız. Şirket maaşımızı ödeyecek para bulamazsa bize borçlanır ve ilk kazandığı paradan borcunu öder. Böyle durumlarda şirket bize borcunu çabucak ödesin diye daha sıkı çalışırız ;)

Bu maaşları belirledikten sonra, şirkete ortak olan kişilerin ticari değerine göre bir belirleme yapmak gerekebilir. Örneğin, para koymayan ortağa %10 ile %35 arasında bir hisse ya da sadece kar payı verebilirsiniz. Hisse vermek, şirketin tüm mal varlığının bir kısmını ortağınıza hibe etmek anlamına geldiği için hisse oranını düşük tutabilirsiniz. Ancak, kar payı verecekseniz, sonuçta sadece kar edince pay alacağı ve şirketin malları üzerinde herhangi bir hakkı olmayacağı için kar payı oranını daha yüksek tutmanız mümkün olabilir. Ancak bence bu rakam hiçbir zaman %35'i geçmemelidir. Zira, sermayenin yıllık bazda değer kaybı ve sermayenin (zarar etme durumunda) riski gibi etmenler, sermaye sahibini yüksek ortak yapar. Kapitalizm de tam olarak budur zaten. kapitali olan değerlidir. (Elbette çok özel bazı bilgilere ya da yeteneklere dayalı ortaklıkları başka bir başlıkta değerlendirmek lazım)
Her sene sonunda ortaklar paylarını aldıktan sonra şirketin toplam malvarlığına tekrar yatırımda bulunmak isterlerse, sermaye artışı yöntemi ile hisse oranları yeniden düzenlenebilir. Ya da hissedarlar birbirinden hisselerini satın alabilir. Veya her iki hissedar da kar paylarını şirkete bırakarak aynı oranda katkı koymuş ve şirketlerini büyütmüş olabilirler. Bu varyasyonların hepsi kar ortaklığı veya hisse paylaşımı için ayrı ayrı formüllerle hesaplanmalıdır.
Son söz: Ben olsam, kimseyle ortak olmayı düşünmezdim. Böyle bir işletme için bilgi ve çevre sahibi birisini bulduysanız, ona güzel bir maaş ve üretim üzerinde imtiyazlı imkanlar (çok özel iskontolar vs gibi) sunun, kendi işinizi kendiniz görün. Ya da, üretiminizi siz yapın, ona pazarlamayı bırakın. Tabi mutlaka herkesin bir alternatifinin bulunabileceğini de unutmayın. Mümkün olduğunca ortak olmayın.

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Mimar
Black_Sea
Yeni Üye

Toplam 28 yazı
06/04/2010 :  21:33:58  Alıntı
@zeustasarim mesajınız için çok teşekkür ederim. Benim için çok yararlı oldu. Biz zaten sizin de dediğiniz gibi maaşla çalışacağız. Yıl sonu kar oranından payımıza düşen neyse onu alacağız. hisse ve kar payı değerlendirmenizi gerçekten çok doğru. Mesajınızda şu konuda kafama bir soru takıldı. Mesela şirketin hisseleri bende olsa diğer kişide sadece kar ortağı olsa. Yıl sonu şirketimizi büyütmek istersek nasıl bir formül uygulamamız gerekir? Yani kar ortağının şirkette herhangi bir hissesi bulunmadığı için katkı yapmayacağı için hisse sahipleri mi şirketi büyütmek için yatırım yapacak? Veya kar ortağı da yatırım yapmak isterse onu hesabını nasıl yapmamız gerekir? Biraz karışık oldu kusura bakmayın. :(

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : İmalat
zeustasarim
Üye

Toplam 143 yazı
06/04/2010 :  23:13:34 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


Yine bence diye başlayayım...
Örneğin 100 liralık bir yatırım yaptınız ve yıl sonunda (tüm masraflar, maaşlar vs düştükten sonra) 50 liralık bir karınız oldu ve diyelim ki bunun 40 lirası sermayedarın, 10 lirası da kar ortağının oldu. Sonuçta ortada 40 liralık sermayedar kar payı, 10 liralık kar ortağı kar payı ve 100 liralık fabrika var.

Püf nokta, fabrikanın yeni değerindedir. Kar elde edene kadar geçen süre içinde 100 liralık yatırımın da yeni bir fiyatı oluşacaktır. (Bunu belirlemek pek kolay olmasa da, şirketlere değer biçen bazı uzmanlar var. marka değerinden tutun da, pazar bilinirliğine kadar birçok faktörü hesaba katan bazı formülleri oluyor bu hesaplayıcıların.) Varsayalım ki sizin tesisin 1 sene sonundaki değeri 150 tl çıkmış olsun.

İşte bu noktada, 150 tl yi sermaye sahibine veren fabrikayı alır.
Veya 150 tl yi fabrikayı geliştirmeye harcayan yeni bir yatırımcı, fabrikanın %50 ortağı olur. (150 liralık fabrika + 150 liralık geliştirme sermayesi = 300 liralık yeni bir yatırım olduğu için, yeni yatırımcının payı %50 oluyor)

Yukarıdaki kar oranlarınızı örnek alarak alternatifler için ise formüller şöyle olacaktır.
1- Tüm paralar tekrar fabrikanın geliştirilmesine yatırılırsa. (Sermayedarın 40 lirası + kar ortağının 10 lirası + fiyatı 150 lira olarak belirlenmiş fabrika = 200 tl lik yeni yatırım) Kar ortağının hissesi 10/200 yani %5 sermaye ortaklığı olur.
2- Sadece kar ortağının parası fabrikanın geliştirilmesine yatırılırsa. (Kar ortağının 10 lirası + fiyatı 150 lira olan fabrika = 160 tl lik yeni yatırım) Kar ortağının hissesi 10/160 yani %6,25
3- Kar ortağının parası fabrikaya harcanmaz, sermayedarın özel hesabına geçirilse (150 liralık fabrikaya yeni bir değer katılmamış olur. Yatırımın değeri hala 150 tl dir) Kar ortağının hissesi 10/150 yani %6,66
4- Kar ortağı parasını yatırımda veya hisse satınalmada kullanmaz ise, fabrikanın tüm payları sermayedara aittir. Sermayedar, kendi kar payıyla yatırım yapıp yapmamakta serbesttir.

Önemli notlar:
Kar ortağının kar payları veya başkaca gelirleri ile fabrikaya ortak olması için sermaye sahibinin bunu kabul etmesi gerekir. Sermayedarın, yani fabrika sahibinin kimseyi kendine ortak almak gibi bir mecburiyeti yoktur. Ortak almayı kabul etmesi halinde, ihtiyaç duymayacağı kadar yüksek bir oranda ortak almaya da mecbur değildir.

Kar ortağı kişi para yatırarak sermaye ortaklığına geçecek olursa, kar ortaklığı payı eksilmez. Yukarıdaki 1 numaralı örnekten devam edecek olursak hisse satın alan kar ortağının %5 sermaye payı ve %20 kar ortaklığı payı vardır. Ama bu paylar toplanıp da %25 diye hesap edilirse yanlış olur.
Örnek: Bir sonraki sene tekrar 50 lira kar edildiğinde kar ortağı önce %20 olan kar payını alır (10 tl eder), sonra kalan 40 liranın %5'ini alır (bu da 2 tl eder). Böylece aldığı toplam pay 12 tl eder. Eğer %25 diye hesaplansaydı 12,5 tl ederdi ve fazla ödeme yapılmış olurdu.

Şunu da bilmekte fayda var. Kar ortağının payı sabit olmak zorunda değildir. Birçok firma, yıllar geçtikçe azalan oranda kar payı vermeyi daha mantıklı buluyor. Gittikçe büyüyen bir firmanın kar ortaklarına katlanarak artan oranda kar vermeye başlaması yüzünden kar ortakları yıllar geçtikçe daha az çalışmaya başlıyorlar. Bu durum büyüyen firmaların hızla çökmesine yol açar. Her sene kar paylarını düşürüp, yerine hisse almalarını sağlamak, kar ortaklarına yapılacak en güzel hediye olacaktır.

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Mimar
Black_Sea
Yeni Üye

Toplam 28 yazı
08/04/2010 :  13:54:24  Alıntı
Hocam çok çok teşekkür ederim. Aklımdaki bütün soruların cevabını vermiş oldunuz. İlerde sizden tekrar yardım isteyebilirim. :)

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : İmalat
hattatsedat
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
19/12/2013 :  09:51:24 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sevgili zeustasarim nikli kullanici arkadasa yaptiginiz yorumlar bilgi dolu ufuk acan guzel bilgiler benim bu siteye uye olmamin sebebi oldunuz Teşekkürler . Size ortaklikta ozel beceri ve yeteneklerle alakali soru sormak istemekteyim. Kendim hat ve kaligrafi sanatcisiyim.sultanahmette kar ve sermaye ortaklari ile bir yer acmayi ve kendime ait cok parlak gordugum fikirleri uygulamaya koyup piyasaya sürmeyi planlamaktayim.insallah yardimci olursunuz Teşekkürler...
Sedat Aktürk
Hattat - kaligraf

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Sanatçı
nrttn
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
28/05/2014 :  00:59:12  Alıntı
Sevgili zeustasarim nikli kullanici arkadasa yaptiginiz yorumlar bilgi dolu ufuk acan guzel bilgiler benim bu siteye uye olmamin sebebi oldunuz Teşekkürler.nrttn

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Esnaf
Hüseyin1955
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
23/11/2014 :  22:37:13  Alıntı
sayın koniks.com

ben yeni üye olarak bir sorum var .

sorum : yurtdışında bir ortaklık hazırlığı içindeyim ancak yurt dışındaki firmayla kar ortaklığı kurmak istiyorum. ayrıca benimle beraber 2 arkadaşım daha var. yani 3 kişiyiz. biz teknik adam üretici ekip olarak hareketle, ordaki mevcut şirketin bütun olanaklarından faydalanarak üretimi arttirmak dünya standartlarına getirmek. çeşitliliği arttirmaktır.

bu vesileyle oraya gittiğimizde .

1- direk mevcut firmaya kar ortağı olarakmı girmemiz uygun olur ?
2- orda bizler yabancı olarak firma kurarak, mevcut yerel firmayla kar ortaklığımı yapsak ?

veya sizin tavsiyeniz ne olur .?

saygılarımla.
hüseyin sarı

Yerleşim : Türkiye / Sakarya  |  Meslek : Emekli
fars_59
Yeni Üye

Toplam 62 yazı
10/12/2014 :  03:17:50  Alıntı
Merhabalar Tekirdağ Merkezde yaşıyorum kamu personeli olarak görev yapıyorum daha önce ticari geçmişimiz oldu üniversite felan derken askerliği geçiştirdik mevcut kredilerim askere gitsem maaş alamayacağımdan dolayı ödemelerim askıya kalacak bundan dolayı bedelli askerlik yapmak zorundayım.
Ww Caddy aracım var Toptan Endüstriyel Temizlik Ürünleri satışı yaptım daha önce bu iş üzerine veya gıda üzerinde sıcak satış yapabileceğim bir ek iş arıyorum vardiyalı çalışıyorum mevcut işimde esnek çalışma saatlerim mevcut; ek iş yapmak için gerekli zamanım var, potansiyel var girişimci bir ruha sahibim, yeniliklere açığım kendi bildiğim iş üzerinde pazarlayamayacağım ürün yoktur. Üretici firmaların desteğini bekliyorum. çok fazla bir para beklentim yok benim aylık belli kredi taksitlerimi ödeyebiliyim yeterli firma elemanı olarak çalışırım bayisi olur farketmez hem ürünlerinizi geniş yelpazede dağıtımını yaparım yeni bir pazar açılmış olur kendinizin bu bölgede gerçekleştirmek istediğiniz pazarı bir pazarlamacıya araç sigorta para ve yapacağınız yatırımla ancak bir nebze yol alabilirsiniz benim zaten hali hazırda mevcut müşteri potansiyelim ve geniş çevrem mevcuttur. Tekirdağ merkez il ve ilçeleride dahil olmak üzere sadece bildiğim işi yaparım Endüstriyel temizlik ürünleri gıda plastik temizlik kağıtları ve sarf malzemeleri sıcak satış yaparım al gülüm ver gülüm destek verecek yeniliğe açık firmalar cevaplarınızı bekliyorum.
Herkese iyi çalışmlar diliyorum
ticarette her zaman bir çıkış noktası vardır.

Yerleşim : Türkiye / Tekirdağ  |  Meslek : Memur
ByAktaş
Yeni Üye

Toplam 2 yazı
05/03/2015 :  17:24:28 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sevgili zeustasarım internette ortaklık ile ilgili araştırdığım tavsiye yazılarını dolaşırken, Black_Sea rumuzlu arkadaşa verdiğiniz yanıtlara rastladım ve okudum.
Etkilendim, çok hoşuma gitti ve sitenin gerçekten sizin gibi kaliteli ve kültürlü, samimi arkadaşlardan oluştuğunun kanaatine vararak üye olmaya karar verdim.
Sizin tavsiyelerinizden bende kendi adıma ders aldım ve faydalanmaya çalışacağım.
Size ve bu siteyi oluşturan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Birbirimize faydalı olmamız dileği ile, selamlar ve saygılarımı sunuyorum.
ByAktaş

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Dekoratör
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

5.34 saniye.
13:53:12, 29 Mart 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım